:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> THE SIMPSONS OP DVD
THE SIMPSONS OP DVD
Type: Achtergrond - Datum: 2001-08-29 - Geplaatst door: Werner
"Aye Carumba! The Simpsons zijn gearriveerd!"

De achtergrond
The Simpsons zagen het levenslicht op 19 april 1987, als onderdeel van The Tracey Ullman Show, en fungeerden daar als "bumpers", stukjes tekenfilm tussen het programma en de commercial-blokken. De ruw geanimeerde figuurtjes werden geconcipieerd door politiek cartoonist Matt Groening, die eerder al zijn sporen verdiende met het satirische Life In Hell. De karakters, vader Homer, moeder Marge en de meisjes Lisa en Maggie werden naar zijn eigen familieleden genoemd, terwijl Bart een anagram is voor "brat", een synoniem voor rotjong. Na 48 van dergelijke, drie minuten durende bumpers werd besloten om de alsmaar aan populariteit winnende gele familie een eigen tekenfilmreeks te gunnen. Reeks 1 telde slechts 13 afleveringen, liep van 17 december 1989 tot 13 mei 1990; de eerste aflevering, Simpsons Roasting On An Open Fire, was een kerstaflevering, met de reguliere reeks daarop aansluitend vanaf 14 januari 1990. Een interessant weetje is dat de aflevering met de eerste productiecode, Some Enchanted Evening, naar het einde van het seizoen is verschoven geweest, omdat bepaalde scènes toch niet door de beugel konden (met name een Happy Little Elf, zeg maar een groen Simpsons-equivalent van een Smurf, die onthoofd werd) en moesten worden "gereanimeerd".

De karakters
Ondanks de ruwe en sterk van de hedendaagse Simpsons verschillende animatie van het eerste seizoen, verzorgd in de Hongaarse Klasky-Czupo-studio's, werd hier al een belangrijke basis gelegd voor het toekomstig succes van The Simpsons. Zo waren er de eerste phone pranks die Bart uithaalde met caféuitbater Moe - een phone prank heet het, wanneer Bart de nurkse barkeeper opbelt om hem te laten vragen of er zich bijvoorbeeld een zeker Al Coholic in de taveerne bevindt, gebeurde er elke keer wat nieuws in de openingsscène op de sofa, en begonnen alle afleveringen steevast met Bart die een reeks strafregels op het bord moet schrijven, variërend van "I will not waste chalk" over "I will not burp in class" tot "I will not yell 'Fire!' in a crowded classroom". De plots van de eerste afleveringen centraliseerden zich bovendien veelal rond de belevenissen van Bart, die mot krijgt met bullebak Nelson Muntz (Bart The General), op uitwisseling moet naar Frankrijk (The Crepes Of Wrath) of door een met eeuwige eerste van de klas Martin Prince verwisselde IQ-test verkeerdelijk wordt aanzien voor hoogbegaafde (Bart The Genius). Toch worden ook al in het eerste seizoen de andere karakters uit de tekenfilm centraal geplaatst: zeurende moeder Marge (Life In The Fast Lane), hypergevoelige dochter Lisa (Moaning Lisa), en natuurlijk de oerdomme vader Homer (Homer's Odyssey), die tegenwoordig de lieveling van het publiek is geworden. Doorheen de seizoenen is deze karakterontwikkeling zeer consequent uitgediept, wat alleen maar tot het succes en de herkenbaarheid heeft bijgedragen. Ook werden er in de eerste reeks afleveringen al enkele kleurrijke nevenfiguren geïntroduceerd, die de kers op de taart zijn. Zo zien we de heroïsche strijd tussen TV-barnumfiguur Krusty the Clown en zijn boosaardige assistent Sideshow Bob (Krusty Gets Busted), Homer's machiavellistische baas Mr. Burns en diens hielenlikkende assistent Smithers, die overigens in Homer's Odyssey per ongeluk met een bruine huid werd geanimeerd, alsook Amerika's meest sadistische kat en muis, Itchy en Scratchy, schooldirecteur Seymour Skinner, de gediplomeerde pestkoppen Jimbo, Dolph en Kearney, de hypocriete Reverend Lovejoy en de nooit om een domme uitspraak verlegen grootvader Abraham Simpson. Ook zien we enkele éénmalig verschijnende maar telkens weer grappige karakters de revue passeren, zoals de kampeerwagenverkoper Bob, uit Call Of The Simpsons, één van de meest hilarische afleveringen uit het eerste seizoen.

Politieke speldenprikken
Minder evident voor een cartoon werden ook politieke speldenprikken uitgedeeld, zoals het feit dat Homer als gevaarlijk ondergekwalificeerde arbeider toch met de graad van veiligheidsinspecteur in een kerncentrale werkt die met kauwgom aan elkaar hangt, het onredelijke pattriotisme en de blinde adoratie van de Springfielders voor de stichter van hun stad, Jebediah Springfield, en de zware maatschappijkritiek op zowel het communisme als op het ongebreidelde kapitalisme wanneer de Simpsons een uitwissellingsstudent uit Albanië te gast krijgen. De Amerikaanse moral majority deed de reeks af als ongebreidelde pulp, de critici waren echter laaiend enthousiast, en vandaag bestaan er zelfs al wetenschappelijke studies in ernstige tijdschriften waarin expert zich buigen over de filosofische achtergronden van de reeks. Seizoen 1 was nog maar een vingeroefening, waarin de animatoren en de scenaristen aftastten hoe ver ze konden gaan. Naarmate de volgende seizoenen het succes van The Simpsons zou groeien, bleek dat zelfs naar Amerikaanse normen erg ver te zijn. Alhoewel het eerste seizoen zeker niet de beste afleveringen bevat (dat is volgens mijn mening nog altijd seizoen 6 met onvergetelijke afleveringen zoals Homer The Great en Lisa's Wedding), is toch elke aflevering een pareltje, een mini-filmpje met een goed doordacht scenario en vol uitstekende gags. Later zouden nog het aantal cameo's van beroemdheden en het aantal referenties naar bekende TV-programma's en films gestaag toenemen, tot groot jolijt van menig filmliefhebber. De kiemen voor het succes hadden in elk geval al vruchtbare grond gevonden.

TER INFO:
THE SIMPSONS OP INTERNET
Naast de officiële site http://www.thesimpsons.com vind je een schat van informatie op SNPP (snpp staat voor Springfield Nuclear Power Plant). Je vindt er o.a. alle scenario's terug, een lijst van alle mogelijke referenties naar films en literatuur die je in The Simpsons kan terugvinden, informatie over merchandising, historiek en veel veel meer.

... EN IN DE BOEKHANDEL
Tussen de letterlijk duizenden publicaties over, van en met The Simpsons kunnen we de geïnteresseerde boekenwurm de volgende titels aanraden, speciaal voor wie op zoek is naar meer achtergrondinformatie:

* "The Simpsons, A Complete Guide To Our Favourite Family" (Harper Perennial, 1997). Bevat gedetailleerde beschrijvingen van de afleveringen van de eerste acht seizoenen, met o.a. een lijst van waar je op moet letten, welke films worden geparodieerd en nog veel meer. Seizoenen 9 en 10 worden in het vervolg, "The Simpsons Forever, A Complete Guide To Our Favourite Family... Continued" (Harper Perennial, 1999) gedocumenteerd.

* De wereld van de nevenkarakters wordt uitgebreid geschetst in "Are We There Yet? The Simpsons Guide To Springfield" (Harper Perennial, 1998)

* Een iets ouder maar bijzonder goed gedocumenteerd boek over de beginperiode van The Simpsons is "ConsumerGuide's SimpsonsMania: The History Of TV's First Family" door Steve Dale en Shane Tritsch (Publications International Ltd, 1990).
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type