:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW FILM FANS PODCAST
INTERVIEW FILM FANS PODCAST
Type: Interview - Datum: 2020-10-28 - Geplaatst door: Didier
Podcasts zijn hipper dan ooit, ook die over film. Klik gewoon op je Spotify maar eens het woord "film" in bij de lange lijst van podcasts en je wordt overspoeld door creaties van ontelbare filmfreaks die op regelmatige wijze (net zoals nerds dat doen) kletsen over cinema. In Nederland zorgen Nils en Narana via Film Fans Podcast voor een wekelijkse portie niet te missen filmnieuws.




DVD Info: Hoe lang zijn jullie al bezig en hoe zijn jullie op het idee gekomen om met Film Fans Podcast te beginnen?

Zo’n 3,5 jaar nu. We zijn begonnen in april/mei 2017 om het allemaal op te zetten, maar op 18 juli 2017 hebben we onze eerste aflevering op het grote boze wereldwijde web gezet. We waren zelf al veel aan het praten over filmnieuws en een podcast begon steeds meer op te komen in ons wereldje, dus van het één kwam het ander.

Filmpodcasts zijn hipper dan hip. In Nederland heb ik weet van Movie Insiders en Cineville. Enig idee hoe jullie scoren?

Tja, we zien natuurlijk niet wat de rest doet en eerlijk gezegd zijn we daar ook niet zo mee bezig. We maken de podcast omdat wij het leuk vinden. We weten dat we een vaste, trouwe groep luisteraars hebben en we zien onze eigen download-cijfers nog steeds stijgen. Daar doen we het voor.

Film Fans Podcast is een wekelijkse uitzending, en dan hebben we het nog niet eens over de extra afleveringen. Ik neem aan dat dit behoorlijk wat tijd in beslag neemt, niet?

Klopt, we zijn wekelijks heel wat uren bezig aan de podcast. Het opnemen, bewerken, dat kost al heel wat uren op dinsdagavond. Daarnaast moeten we het nieuws bij elkaar zoeken, tekstjes schrijven en de social media bijhouden. "Huiswerk"-films kijken om te reviewen en daarna de reviews opnemen. Artwork maken, we doen alles helemaal zelf. Het is maar goed dat het een hobby is! 

Een belangrijk segment in jullie podcast is de nieuwssectie. Jullie gaan ieder uur van de dag op zoek naar de nieuwtjes, of hoe zit dat?


We lezen veel nieuwssites, via social media krijgen we veel binnen en daaruit pikken we de dingen die wij het leukste vinden om te bespreken. De ene zit op nu.nl om het laatste nieuws bij te houden, wij zitten op filmnieuws-sites.   

Ook al eens het gevoel gehad dat je aan niets anders denkt dan aan film?


Nils: Ik ben echt heel veel bezig met films en het heeft een groot aandeel in mijn leven. Qua pop-culture, kledingkeuze, inrichting van mijn huis, ga zo maar door.

Narana: Ik lees ook veel, speel veel online fantasy-spellen en dat soort dingen. Ik ben veel minder met films bezig dan Nils, maar ik ben af en toe wel jaloers op zijn passie. Hij weet ook veel meer dan ik over de wereld er omheen.

Het woord filmfans is net geen synoniem voor filmnerds, zien jullie je ook zo?

Het verschil is dat wij niet de mega-kenners zijn, we hebben die ene film niet 100.000 keer gezien. We vinden films kijken fantastisch, maar hebben een brede smaak. We proberen ook altijd het leuke of toffe in een film te zien, maar we denken dat een filmnerd zich meer bezig houdt met het uitvinden van 300 weetjes over een specifieke film. Zo ver gaat onze kennis niet.

Laten we het nou maar even over film hebben. Wat betekent film voor je en wat was jouw allereerste ervaring hiermee?

Nils: De eerste ervaring weet ik niet meer, maar sinds ik me kan herinneren kijk ik films. Film in het algemeen betekent alles voor me. Ik hoef niet over de wereld te reizen, want films brengen mij dat al. Films maken mijn wereld rijker, ik kan zien wat is geweest, wat nu is en wat nog kan komen. Daarnaast kan ik ook nog eens fantasierijke alternatieven zien. Wat wil je nog meer?

Narana: Films zijn voor mij een fijn vertier. Ik hou ervan om mijn brein even uit te schakelen en niet na te hoeven denken over mijn leven. Niet dat ik nu zo’n vervelend leven heb, maar het is gewoon een vorm van escapisme. Ik hou ook van de bioscoopervaring.

Film kijken en escapisme liggen nooit veraf. Akkoord hiermee, of mag film je ook brutaal omarmen met de bittere realiteit?

Voor ons geldt dit absoluut, het escapisme is heel groot onderdeel. Drama doet het toch ook goed, vooral voor Nils. Er worden fantastische films gemaakt over dingen die geweest zijn, kijk bijvoorbeeld naar Spotlight. Een film over iets wat nu is, bijvoorbeeld COVID, dat mag nog even op zich laten wachten.

Narana: Ik hou niet van films die me ongemakkelijk maken, dus zo’n drama-film moet voor mij wel een happy end hebben.

Een moeilijke vraag, maar daarvoor zijn jullie nu ook eenmaal recensenten, wat maakt een film goed?

Sfeer en gevoel. Slecht geschreven dialogen, de film kan er crappy uitzien, maar als de film je pakt qua verhaal en meeneemt naar de wereld in de film, dan is het prima. Dit maakt of staat een film.

Om de cirkel rond te maken, wat vind jezelf het voorbeeld van de perfecte film?




Science fiction: Blade Runner. Non-fictie: Spotlight. Fantasy: Lord Of The Rings.

Waarom die films? De films pakken je op en nemen je mee. Ze hebben daarnaast sterke dialogen, geweldig acteerwerk, de wereld is bijzonder mooi gemaakt, alles is prachtig gefilmd en een goede muziekscore. Deze films kloppen gewoon.

Moet film perfect zijn? Ik zag onlangs Siberia van Abel Ferrera en ik heb er hooguit een paar minuten van begrepen, maar toch vond ik het een ervaring...

Iedereen haalt iets anders uit een film. Of een film technisch goed is, dat is niet aan ons om te beoordelen. Wij zijn niet geschoold in het maken van films. Natuurlijk kun en mag je er een mening over iets hebben, film is net als kunst. Je kunt er zelf in zien wat je op dat moment nodig hebt. Als iemand helemaal gelukkig wordt van een film die wij niets aan vinden, dan is dat niet fout. Dan heb je gewoon een andere mening. Dat maakt het juist leuk!

Over spektakel gesproken, de cinema heeft het hard te verduren. Hoe schatten jullie de kans in dat de bioscoop de strijd wint met de streamingdiensten?


Van de bioscopen die nu bestaan gaan er waarschijnlijk veel omvallen, maar het fenomeen bioscoop zal echt wel terug komen. De grote blockbusters blijven we dan hopelijk toch te zien in de bioscoop en de kleinere films worden overgenomen door de streamingdiensten. De tijd van streaming zat er al aan te komen, het is nu door corona alleen heel erg versneld.

In feite, wat prefereer je: in je eigen luie zetel thuis of toch die pluche zetel van een bioscoop?

Nils: De luie zetel thuis, de mensen in de bioscoop zijn tegenwoordig zo respectloos en daar stoor ik me aan. Thuis word ik niet gestoord.

Narana: De pluche bioscoopstoel, dit is voor mij onderdeel van het escapisme wat film biedt. Thuis ervaar ik dit minder dan in de bioscoop.

In jullie podcast hebben jullie het vaak over recente films, grijpen jullie zelf terug naar oudere titels?

Natuurlijk kijken we ook naar oudere films. Er is nog genoeg te kijken wat we nog niet gezien hebben. Voor de podcast zelf hebben we afgesproken om het voornamelijk over nieuwe dingen te hebben, omdat iedereen dan met het nieuws mee kan praten. We krijgen van de luisteraars ook in de vraag van de week vaker antwoorden met oudere films. Zo komen we ook weer op films om te kijken.

Hier is de vraag die moet: je favoriete film, je favoriete acteur en favoriete actrice?


Nils: Film: The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring.
Acteur: Tom Hanks
Actrice: Emma Stone





Narana: Film:  Chef
Acteur: Hugh Jackman
Actrice: Amy Adams




Je mag meteen ook het tegenovergestelde antwoorden, met de minst favoriete?

Nils: Film: Mortdecai
Acteur: Seann William Scott
Actrice: Kirsten Dunst




Narana: Film: Catwoman
Acteur: Steven Seagal, ik ben echt klaar met die man.
Actrice: Halle Berry, op haar rol als Storm na.




Een guilty pleasure is?

Nils: Ik geloof niet in guilty pleasures, je vindt leuk wat je leuk vindt en dat is altijd goed. Daarom kan ik zo niets bedenken.

Narana: Alles wat met Cinderella te maken heeft, ook die slechte films met Hillary Duff.

Hoe kunnen mensen naar jullie luisteren?


Ja, dat snappen wij ook niet… Of is dat niet het antwoord wat je zoekt? (lacht). We zijn op allerlei platformen te vinden. Je kunt ons onder andere vinden op Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, maar ook allerlei andere podcast apps, zoals PodcastAddict, Sticher enzovoorts. Je kunt ons zelfs op YouTube beluisteren. We hebben ook een site: www.filmfanspodcast.nl. Wat je wilt!





 

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type