:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW TODD FARMER (SCRIPTSCHRIJVER JASON X)
INTERVIEW TODD FARMER (SCRIPTSCHRIJVER JASON X)
Type: Interview - Datum: 2002-11-07 - Geplaatst door: Steve
Jason X, het tiende deel in de langstlopende en meest succesvolle horrorserie Friday The 13th, brak niet direct potten in de wereldwijde bioscopen. Toch besliste New Line Cinema om de film een fantastische DVD-release mee te geven. Dit tot veel plezier van de vele Friday The 13th-fans! De DVD is in Amerika ondertussen een toptitel en gaat zéér vlot over de toonbank. Toch zullen de Nederlandstalige Jason-fans nog even geduld moeten uitoefenen, want distributeur Paradiso kondigde aan dat de Benelux-versie pas ergens in augustus 2003 zou verschijnen. Maar om het lange wachten wat draaglijker te maken had DVD Info een exclusief interview met scriptschrijver/acteur Todd Farmer over zijn debuut Jason X.

DVD Info: Hoe ben je eigenlijk scriptschrijver begonnen? Heb je een dure filmopleiding genoten of was je gewoon een gelukzak?

TF: Talent, geluk en connecties. Ik ben nooit naar een filmschool geweest, maar ik wou altijd al scriptschrijver worden. Zo ontmoete ik in 1996 Dean Lorey (schrijver van Jason Goes To Hell) via een vriend en deze rade me aan dat ik in Los Angeles moest gaan wonen. Hij stelde me dan ook voor aan Sean S. Cunningham. Dus ik kende al de juiste mensen om mijn voet tussen de deur te krijgen, maar uiteindelijk kwam alles neer op talent en geluk.


DVD Info: Hoe heb je het klaargespeeld om, als een Friday The 13th-fan en een debuterend scriptschrijver, de tiende aflevering te schrijven in de wereldberoemde en supersuccesvolle Friday The 13th-franchise?

Todd Farmer: In 1996 begon ik samen te werken met Sean S. Cunninham. Zoals je weet is Sean de maker en de regisseur van de eerste Friday The 13th en had toen pas de rechten terug gekregen juist voor men aan Jason Goes To Hell begon. Wanneer ik daar begon te werken, was Sean net begonnen aan de voorbereidingen van Freddy VS Jason samen met New Line Cinema. Drie jaar later waren we nog geen stap verder en vele mensen begonnen Sean te vertellen dat hij een nieuwe Jason-film moest maken. En zo kreeg ik de job eigenlijk zeer toevallig. Ik was gewoon de schrijver die er op dat moment werkte.

DVD Info: Jij hebt ook een klein maar amusant rolletje als Dallas in de film, nog verdere acteerambities of toch maar liever een voltijds schrijver?

TF: Het acteren was leuk, maar mijn hart gaat uit naar het schrijven.

DVD Info: Filmmaatschappij Paramount is er elke keer in geslaagd om de fans teleur te stellen met bare-bones uitgaven van de Friday The 13th-franchise. Maar New Line maakt dat bijna in één klap goed met hun fantastische releases van Jason Goes To Hell en Jason X. Was je zelf betrokken bij het maken van de DVD of bij het kiezen van de extra’s voor Jason X?

TF: Ik had buiten de audiocommentaar weinig te maken met de DVD van Jason X. Maatschappij Automat Pictures produceerde de DVD en zorgde voor al de extra features en ik moet zeggen dat ze een fantastisch werk hebben geleverd!


DVD Info: Op het wereldwijde net cirkelen verschillende bedragen als men het over de totale kostprijs van de film heeft. Hoeveel was het eigenlijk echt?

TF: Wel, ik begreep dat het ongeveer 13,5 miljoen $ was voor het maken van de film en dan nog een 9 miljoen $ voor de promotiekosten. Later hoorde ik weer andere cijfers en nu weet ik er eigenlijk zelf het fijne niet meer van.

DVD Info: De studiobonzen van New Line noemden Jason X een mislukking, omdat deze zijn promotiekosten niet had kunnen terugverdienen. Maar het grootste deel van de films maakt zijn volledige kosten niet terug en wordt toch een kaskraker genoemd. Wat denk je zelf over Jason X’s bioscoopcarrière en bekijk je de film zelf als een mislukking?

TF: Wel, we moeten eerlijk zijn hé! Een openingsweekend van 6 miljoen $ is redelijk teleurstellend te noemen. Oké, we hebben het wel moeten opnemen tegen blockbusters als The Scorpion King en de week daarna zelfs tegen Spider-Man, maar dan nog zijn het magere inkomsten. Maar na DVD, video en betaalzenders zal er winst genoeg zijn! Dus, we maakten misschien geen verlies, maar de beslissende machten hadden een veel betere box-officeprestatie verwacht!


DVD Info: Er bestaan weggeknipte scènes van Jason X en er werd aangekondigd dat deze zeker op de DVD zouden komen te staan. Maar wanneer de DVD werd uitgebracht waren de scènes nergens in zicht! Natuurlijk waren vele fans teleurgesteld, dus hoe komt het dat ze toch niet op de DVD raakten?

TF: Eigenlijk waren het geen weggeknipte scènes maar wat langere en aangepaste scènes die sneuvelden tijdens het montageproces. Ik ben niet zeker waarom ze uiteindelijk niet op de DVD stonden, want ik verwachte ze net als iedereen op de glimmende schijfjes! Misschien plant New Line ergens nog een ‘special edition’ van Jason X.

DVD Info: De DVD-behandeling die Jason X kreeg (Platinum Edition) is normaal enkel voor belangrijke en vooral succesvolle films als Rush Hour II en Blade II. Waarom ook voor Jason X? Gelooft maatschappij New Line zo hard in de kansen van Jason X als verhuur/verkooptopper? Of hadden jij, James, Sean of Noel er iets mee te maken?

TF: Het was allemaal New Line. Ze brengen bijna altijd mooie DVD-releases uit. Dan komt er natuurlijk bij dat Freddy VS Jason eindelijk op komst is en dat ze alle mogelijke hype kunnen gebruiken.


DVD Info: Zal er ooit nog een sequel of prequel op de Jason X-verhaallijn komen? Zal Uber-Jason ooit nog gebruikt worden?

TF: Nu zou ik dat niet kunnen zeggen, maar als Freddy VS Jason een dikke hit word dan is alles mogelijk hé! Dan volgen er waarschijnlijk meerdere Jason-, Freddy- en zelfs alleenstaande Freddy VS Jason-sequels.

DVD Info: Waarom heb je nadat de hele parodiërende horrorfilmrage dood was, die begonnen was met het immense succes van Scream maar stilaan uitdoofde met het desastreus floppen van missers als Valentine en Urban Legend II, toch gekozen voor dezelfde aanpak?

TF: Heb ik niet! Al die dingen zijn aangepast wanneer ik de set al lang verlaten had! “Jason X: de film” en “Jason X: het originele script” zijn twee verschillende dingen.


DVD Info: Deze aanpassingen werden door producers Sean en Noel Cunningham verricht. Waarom was dat? Want op internet wordt jouw originele script door de Friday The 13th-fans bijna de hemel ingeprezen!

TF: Sean herschreef mij altijd! Zelfs voor Jason X! Elk script waar we aan werkten, werd altijd gecontroleerd door Sean en hij gaf dan zijn goedkeuring. Zo wou hij ook het originele script van Jason X herschrijven, maar hij kreeg er de kans niet toe want het was al bij New Line topman Michael DeLuca ingeleverd! En DeLuca heeft het zijn goedkeuring gegeven. Je zou dan denken dat het goedgekeurde script zou verfilmd worden? Maar nee hoor! Er bleven aanpassingen gebeuren. Ik spreek niet tegen dat sommige veranderingen niet gerechtvaardigd waren qua budget en dergelijke, maar de meeste veranderingen waren toch door verschillende meningen! Op het einde was ik ervan overtuigd dat al de magie uit de film geschreven was. Dan ben ik uit Toronto vertrokken toen men al twee weken bezig was met opnemen. En zelfs toen bleef men nog veranderen…

DVD Info: Welke versie staat dan op de DVD?

TF: Ik weet niet zeker welke versie op de DVD is terechtgekomen, maar ik vermoed dat ze het uiteindelijke verfilmde script erop hebben geplaatst. Dus mijn script, maar aangepast door Sean en Noel toen ik niet meer op de set kwam.

DVD Info: Wie was eigenlijk de slimmerd die Jason X bijna tot twee jaar toe bleef uitstellen, de film dan eerst in Europa uitbracht, om vervolgens de film dan eindelijk in Amerika uit te brengen tussen zomerknallers als Spider-Man en Star Wars: Episode II?

TF: New Line had toen net enkele zware flops te verduren gehad en er stond veel op het spel met Lord Of The Rings. Ik denk dat ze bijgevolg niet alle middelen (lees: geld) meer hadden om eender welke film fatsoenlijk uit te brengen totdat Fellowship Of The Ring uitkwam. Eenmaal Lord Of The Rings uitkwam en een immense hit bleek te zijn, begonnen ze alle films die nog op de planken stonden, uit te brengen. Maar de meeste van de films hebben zwaar geleden en werden bijgevolg geen successen! Wij zijn daar een voorbeeld van, maar ook S1mone, Knockaround Guys en ga zo maar verder.

DVD Info: Had misschien het vertrek van topman Michael DeLuca er ook iets mee te maken? Want hij was tenslotte de man die het script goedkeurde en bijgevolg echt geloofde in Jason X.

TF: Dat heeft er zeker toe bijgedragen! Toen DeLuca vertrok, was er niemand meer die zich inzette voor onze film. Eigenlijk zijn er verschillende factoren misgelopen en een niet onbelangrijk maar simpel feit was dat onze film niet zo goed was als hij had kunnen zijn.


DVD Info: Ben je ervan overtuigd dat de uitgebreide bootleg-markt veel schade heeft berokkend aan Jason X?

TF: Ik denk dat het onze bioscoopopbrengsten heeft aangetast. Bootlegs doen misschien niet veel aan blockbusters als The Matrix en Spider-Man, maar een kleine productie als Jason X heeft alles nodig aan de boxoffice om zich zelfs maar te kunnen meten met deze films! Ja, ik ben er van overtuigd dat bootlegs ons de das wat hebben omgedaan. Maar evenzeer spelen er weer andere factoren mee. Zo hebben we de feiten dat we twee jaar zijn uitgesteld, het verrek van Michael DeLuca en dat we het moesten opnemen tegen enkele van de grootste kaskrakers aller tijden. Zo gaat de lijst maar door en door.

DVD Info: Je hebt de tijd genomen om een amusante audiocommentaartrack vol te praten, je verschijnt in de twee documentaires die op de DVD van Jason X staan, je beantwoord vragen van je fans en je zegt ja tegen een interview voor een Nederlandstalige website. Het lijkt mij dat je veel waarde hecht aan de Friday-fans! Wat betekenen deze voor jou?

TF: De fans hebben de Friday The 13th-franchise levend gehouden voor meer dan twintig jaar. Dus niet de media, niet de studiobonzen en niet de producers. Enkel de fans! Zij zijn Friday The 13th! Zij verdienen godverdomme respect!

DVD Info: Jason X had misschien een teleurstellend boxoffice-resultaat, maar momenteel neemt Jason wraak met mooie verhuurresultaten! Bovendien lijkt het erop dat de DVD’s beter verkopen dan naaktfoto’s van uw nederige reporter in bed met siliconenopslagplaats Pamela Anderson! Doet het jouw toch een plezier dat Jason X het goed doet op VHS en DVD? Misschien heeft de film echt geen eerlijke kans gekregen in de bioscopen?

TF: Uhum, da’s een moeilijke. De film draaide niet uit zoals ik wilde. Ik ben niet beschaamd dat ik een Friday The 13th gedaan heb, maar ben wel beschaamd dat we het niet beter deden! Dat gezegd zijnde ben ik blij dat de fans genieten van Jason X op VHS en DVD. Ik hoopte alleen dat ze het konden zien zoals we het eerst voor ogen hadden.


DVD Info: Hoe lang zal Jason nog overleven op het grote zilveren scherm? Of zal het op een dag toch zo ver komen dat de Friday-reeks de zoveelste leeg gemolken ‘direct to video’-franchise wordt zoals Hellraiser en Mimic?

TF: Zoals ik eerder al zei hangt dat allemaal wat af van het succes van Freddy VS Jason. Als de film veel golven maakt aan de kassa’s dan zien we daarna een heleboel Jason-, Freddy- en Freddy VS Jason-films voorbij komen. Maar als de film faalt. Tja, dan zit de kans voor beide om verbannen te worden naar de gevreesde ‘direct to video’-hel er zeker in.

DVD Info: Wat denk je van Freddy VS Jason? En wat denk je van zangeres Kelly Rowland (Destiny’s Child) in de cast en vaste Friday The 13th-waarde Kane Hodder juist niet in de cast? Ik heb pas foto’s gezien van de nieuwe Jason en deze lijkt net op Leatherface van Texas Chainsaw Massacre met een hockeymasker! Geloof je in de slaagkansen van de film?

TF: Ik denk dat het een grote hit wordt! Twee horroriconen die elkaar ontmoeten voor de eerste keer! Het idee alleen betekent een succesvol openingsweekend. Het moeten echt idioten zijn als ze dit om zeep helpen.

Maar hey, ik mis Kane! Hij IS Jason en hij zal dat altijd blijven. Hij is al bijna tien jaar bezig met het goedpraten van Freddy VS Jason. Hij zorgde er persoonlijk voor dat de hype voor deze film bleef leven. Hij is Freddy VS Jason’s grootste kampioen! Het interesseert me eigenlijk niet waarom hij niet gecast is. Geen enkel excuus is goed genoeg voor mij! Ook al wordt de film een dikke hit, het blijft een stomme zet om Kane niet te casten als Jason.



DVD Info: Hoe ziet je verdere toekomst eruit? Ben je klaar om een volgende Jason-avontuur neer te pennen of heb je een ander project op stapel staan?

TF: Wel, in het begin had ik veel plezier in het schrijven van Jason X. Maar na het vierde proefscript moest ik veranderingen beginnen te maken die ik totaal niet goedkeurde en na het twintigste proefscript begon ik de film in wording zelfs te haten. Tegen het dertigste proefscript was ik al verdoofd, zodat ik het veertigste script mij al niet meer kan herinneren. Al dat werk, al die verschillende versies geschreven. En aan het einde van de weg veranderden de producers nog steeds het hele ding. Ik keer dan ook niet meer terug naar de Friday The 13th-reeks. En ik zal zeker niet meer met de Cunningham’s werken! Het leven is te kort en het is het gewoon niet waard.

Natuurlijk dacht ik dat Jason X enkele deuren voor mij zou doen opengaan. Maar het deed helemaal niets! Hollywood geeft geen moer om Friday The 13th en toen Jason X volledig klaar was geraakte ik niet meer aan werk en een agent. Dus schreef ik een spec script. Ik stuurde dit rond naar verschillende agenten en drie maanden later kon tekenen bij ICM. Zij verkochten het en nu draagt het de titel “Riddle Me This”. Niemand minder dan schrijver/producent Jonathan Hensleigh (The Rock, Armageddon) is verbonden aan het project als regisseur. Ook ben ik momenteel bezig aan “Scarecrow” voor Revolution Studios en een nieuw spec script met de titel “Past Tense”. Ook ben ik samen met schrijver Dean Lorey (Jason Goes To Hell, Major Payne) bezig aan een thriller. Ik ben druk bezig met wat ik graag doe, dus ik kan niet klagen.


DVD Info: Hartelijk bedankt voor je tijd en wij wensen je alvast veel succes met je komende projecten!

Be safe,
tf

(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type