:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHADOWLANDS
SHADOWLANDS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-20
FILM
Schrijver Clive Staples Lewis (Anthony Hopkins), die zich door zijn vrienden graag Jack laat noemen, heeft enige bekendheid verworven met zijn kinderboeken uit de reeks The Chronicles Of Narnia. Desondanks blijft hij een eenzaat die vooral gefascineerd is door de schuld-en-boetedoctrine van het protestantse christendom, waarbij hij lijden beschouwt als iets wat het karakter vormt. Hij houdt professionele afstand tussen hemzelf en zijn collega's, en de enige die in zijn persoonlijke kring kan doordringen, is zijn broer Warnie (Edward Hardwicke). Op een dag krijgt hij een brief van een Amerikaanse schrijfster, Joy Gresham (Debra Winger), die hem samen met haar zoontje Douglas (Joseph Mazzello), een groot fan van de Narnia-boeken, wil ontmoeten. De vrouw zit verwikkeld in een moeilijke vechtscheiding omdat haar partner een alcoholieker is, en Lewis nodigt haar uit om de kerstdagen bij hem en Marnie door te dringen.
Alhoewel Lewis in de relatie niet meer ziet dan een vriendschap, trouwt hij toch met Joy, voornamelijk een mariage de raison om te voorkomen dat ze Engeland wordt uitgezet. Van liefde is er op dat moment nog geen sprake, alhoewel Lewis' collega's voortdurend de wenkbrauwen fronsen over de aanwezigheid van de vrouw bij allerlei plechtige gelegenheden. Verliefd worden, dat doet Lewis pas wanneer hij verneemt dat Joy terminale kanker heeft...

Shadowlands
is een tearjerker van formaat die vooral een geromantiseerde blik biedt op het liefdesleven van C.S. Lewis en zijn vrouw Joy. Het is een zeer statische film, gebaseerd op het toneelstuk van William Nicholson, geregisseerd door Richard Attenborough, de regisseur van onder meer Gandhi die als acteur vooral bekend is geworden als de opa annex dolgedraaide industrieel uit Jurassic Park. In feite was Attenborough ongeveer in dezelfde periode, 1993, bezig met de regie van deze film terwijl hij meespeelde in de laatstgenoemde blockbuster. Hij heeft zelfs Joseph Mazzallo, Tim uit de dinosaurusfilm, meegenomen naar deze productie, waarschijnlijk onder de indruk van diens talent. Anthony Hopkins had dan weer twee jaar daarvoor de filmkijkende gemeenschap de stuipen op het lijf gejaagd als Hannibal Lecter in The Silence Of The Lambs, en had kennelijk nood aan opnieuw een klassieke toneelrol om zichzelf te herpositioneren. Hierbij doet hij essentieel zijn nummertje uit The Remains Of The Day nog eens over.  Shadowlands is een eerlijk en bij momenten traag portret, dat het vooral moet hebben van de diepgang van de personages. Met een complexe persoonlijkheid als C.S. Lewis is dat alvast geen simpele opgave, maar met een bekwame acteur als Anthony Hopkins worden de teugels stevig in handen genomen dat de film niet ontspoort in vlak acteerwerk.
Debra Winger is de laatste jaren wat meer in de vergetelheid geraakt, en zal bij het grote publiek alleen maar bekend blijven voor haar rol in An Officer And A Gentlemen, met op de tweede plaats dan deze film. Winger is wellicht niet zo'n hoogaangeschreven actrice als haar notoire tegenspeler, maar ze weet in deze praatfilm aardig stand te houden. De film speelt zich grotendeels af tegen de achtergrond van de fameuze colleges in Oxford, en die zijn altijd goed voor mooie fotografie waar altijd wel een mooi interieur van een kerk of een auditorium te schieten valt. De film is er echter niet dadelijk één waar u spontaan vrolijk van zal worden, en vooral het begin is een beetje overweldigend en afstandelijk, maar wie graag een genuanceerder beeld over Lewis krijgt dan de proselytizerende hagiografie van de Evangelische Omroep, is bij deze film aan het juiste adres.

BEELD EN GELUID

We hebben deze Blu-ray aangetroffen in een versie waarbij er een lelijke slipcover rondzit die moet suggereren dat dit een VHS-band is. De slipcover kan ook gewoon verwijderd worden, en dan krijgen we met Shadowlands zoals gezegd een vrij donkere film met veel tinten bruin en grijs, en de belichting staat niet altijd even zeer op punt. Het lijkt in lichtere scènes zelfs er even op dat de helderheid niet altijd even egaal is, en het beeld lijkt te flikkeren. Toch volstaat de transfer voor mooie plaatjes rondom Oxford te schieten. Wat de zaak echter niet vooruit helpt, is dat we een redelijk kale single layer-schijf krijgen en dat de compressie bij momenten niet voldoende is. De geluidstrack is uitgewerkt in DTS-HD MA 2.0, wat voor een dialooggedreven film zoals deze ruim voldoende is. Alleen bij onder meer de koorzang en de muziek vna George Fenton zou meerkanaalsgeluid een meerwaarde kunnen hebben betekend, maar het is geen must.
EXTRA'S
De schijf bevat een documentaire The Garden Valley: Scoring Shadowlands (18:26) over de soundtrack.

CONCLUSIE

Shadowlands is een aangename prent die echter nét dat beetje te melodramatisch is om te overtuigen, en deze belicht het leven van Lewis maar zeer fragmentarisch. Toch kan u deze Blu-ray voor een schijntje op de kop tikken in de States.


coverStudio: Mill Creek Entertainment

Regie: Richard Attenborough
Met: Anthony Hopkins, Debra Winger, Joseph Mazzello, Edward Hardwicke, John Wood, Michel Dennison, James Frain, Peter Howell, Roger Ashton-Griffiths

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
A

Genre:
Biografie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1993

Leeftijd:
PG

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
683904635761


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The Garden Valley: Scoring Shadowlands

Andere recente releases van deze maatschappij