:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXPLORERS
EXPLORERS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-19
FILM
Gek toch dat iedereen het heeft over The Goonies of Ghostbusters als men terugduikt in de jaren '80, en een film als Explorers nog nauwelijks aangehaald wordt. Wees er maar zeker van dat de makers van Stranger Things voor hun nostalgieporno wel naar deze film van Joe Dante hebben gekeken, waarin zowel Ethan Hawke als River Phoenix hun acteerdebuut maakten. Voor Hawke werd het een carrière om u tegen te zeggen, maar voor het broertje van Joaquin eindigde het acht jaar later op de stoep van de nachtclub The Viper Room als gevolg van een hartaanval die veroorzaakt werd door een overdosis heroïne en cocaïne. Op alle fronten een spijtige zaak, want River zou beslist op filmvlak voor nog heel wat moois kunnen gezorgd hebben.
In Explorers acteert hij nog wat onwennig, en wel als de nerd Wolfgang Muller, met bijbehorend brilletje, die zijn dromen kan vertalen via een computerprogramma. Net zoals zijn beste vriend Ben Crandall (Ethan Hawke) bestaat zijn wereld uit comics en het bekijken van allerlei B-films uit de jaren '50, waarin de mensheid het moet opnemen tegen buitenaardse monsters. Dat laatste is natuurlijk een kolfje naar de hand van Joe Dante, die zelf een grote passie voor dit soort films heeft, en er in Matinee uit 1993 een prachtig eerbetoon aan maakte. Maar je merkt het ook al in Explorers, want de kamermuren hangen vol met posters van obscure films uit de jaren '50, of zie je in de slaapkamer van Wolfgang de speelgoedaap uit Close Encounters Of The Third Kind. Referenties genoeg dus. Samen met hun vriend Darren Woods (Jason Presson) bouwen de jonge pubers een zelfgemaakt ruimtevaartuig dat bestaat uit onderdelen van een tv, een vuilbak en wie weet een wasmachine. Het ding lijkt nog te vliegen ook, en uiteraard is de uitdaging het verkennen van het sterrenstelsel om op zoek te gaan naar buitenaardse wezens, en die worden nog gevonden ook!
Oorspronkelijk zou deze film geregisseerd worden door Wolfgang Petersen, die hem in Duitsland wilde filmen. De studio verzette zich echter tegen deze beslissing, waardoor Petersen in plaats daarvan de sciencefictionfilm Enemy Mine ging regisseren, die wel in Duitsland werd gefilmd en door 20th Century Fox werd uitgebracht. Daardoor kwam de regie in de handen van Joe Dante terecht, die later beweerde dat Explorers veel te snel gemonteerd werd.
Het verhaal van het ruimteschip Thunder Road (vernoemd naar een song van Bruce Springsteen) is best wel grappig, ook al wordt het op het einde net iets te dwaas en lijkt het wel alsof Dante iets wilde proberen wat later de Teletubbies zouden worden. Het wordt dus wat op de tanden bijten, zeker door de aliens die er ronduit ridicuul uitzien. Robert Picardo, die zo'n buitenaards wezen moest vertolken, voelde zich helemaal niet in zijn sas met zijn outfit en zei dat het aanvoelde alsof je een typemachine op je hoofd moest dragen, en naar verluidt liep hij tijdens de opnames heel wat verwondingen op aan het hoofd. Gelukkig zijn er naast de mislukkingen ook wel een paar leuke momenten, zoals Dick Miller, die denkt dat het ruimtevaartuig een UFO is, maar helaas was 1985 ook het tijdperk waarin de computerspelletjes hun opgang maakten, en dat wist ook Dante waardoor de film er vrij gedateerd uitziet, terwijl anderen het dan weer een charmante factor zullen vinden. Nu goed, fans van de eighties hebben sowieso geen enkel argument om deze film niet te zien.

BEELD EN GELUID
Af en toe bots je op een stokoude dvd waarvan het beeld verbluffend goed oogt, en daar is deze Joe Dante-film één van. De special effects mogen dan oubollig zijn, maar de kleuren zijn dat niet. Op en top helder met een zeer fijne detaillering en een Dolby Digital 5.1-band met een score van Jerry Goldsmith die een wel zeer sterke John Williams-vibe heeft!
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Wie The Goonies leuk vindt, heeft eigenlijk geen reden om Explorers niet uit te checken, ook al worstelt de film geregeld wat met de gevreesde tand des tijds, maar laat dat dan weer de onweerstaanbare charme ervan zijn.cover
Studio: Paramount

Regie: Joe Dante
Met: Ethan Hawke, River Phoenix, Bobby Fite, Bradley Gregg, Danny Nucci, Amanda Peterson, Dick Miller

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865550342


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Bulgaars, IJSlands, Hebreeuws, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij