:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 4
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-21
SERIE
Seizoen 4 legt duidelijk de nadruk op de familiale banden van de bemanning van de USS Enterprise, we krijgen namelijk af te rekenen met Troi’s moeder Lwaxana, Worf’s ouders, Picard’s familie, Tasha’s zus en zelfs Data’s “vader”. Ook worden er 2 nieuwe rassen geintroduceerd die later nog een belangrijke rol zullen spelen nl. de Cardassiërs en de Thrill. Ook Q komt nog eens op bezoek en duikt met de bemanning het verleden in. Ook Miles O’Brien wordt geïntroduceerd als de transporter chief. Kortom een meer dan boeiend seizoen dat ons wat dichter bij de personages plaatst.

De box bevat 7 DVD’s met daarop alle 26 afleveringen van het 4e seizoen: The Best of Both Worlds Part II, Family, Brothers, Suddenly Human, Remember Me, Legacy, Reunion, Future Imperfect, Final Mission, The Loss, Data's Day, The Wounded, Devil's Due, Clues, First Contact, Galaxy's Child, Night Terrors, Identity Crisis, The Nth Degree, QPid, The Drumhead, Half a Life, The Host, The Mind's Eye, In Theory, Redemption Part I. Voor een samenvatting van iedere aflevering kun je terecht op: http://www.startrek.com/

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze schijven is meer dan goed, kleuren zijn helder en het zwartniveau is solide. Compressiefouten en beschadigingen zijn tot een absoluut minimum beperkt. Zoals bij voorgaande seizoenen reeds het geval was, is de Dolby Digital 5.1 track van een degelijke kwaliteit alhoewel er wel een aantal gemiste kansen zijn om dit formaat optimaal te benutten, niettemin zijn de dialogen zeer helder en goed verstaanbaar en weet de track toch net voldoende sfeer te creëren.

EXTRA’S
Weerom zijn er op de 7e schijf van de boxset een aantal extra’s aanwezig:

Mission Overview
In deze extra krijgen we een kijkje achter de schermen van de serie. Door middel van interviews met cast en crew vormt dit een degelijke aanvulling op de afleveringen die je zonet bekeken hebt.

Selected Crew Analysis
Net als bij voorgaande seizoenen worden hier 1 of meerdere personages uit de serie besproken. Dit ook weer met behulp van interviews met cast en crew evenals beeldmateriaal uit de serie zelf.

Production
Deze featurette gaat dieper in op de eigenlijke productie van de serie. Hierdoor komen dus ook muziek en special effects bijvoorbeeld aan bod. De gebruikte interviews bieden heel wat interessante achtergrondinformatie.

Departemental Briefing
Nu krijgen we vooral interviews voorgeschoteld afgewisseld met beeldmateriaal uit de episodes die onder andere door Patrick Stewart en Jonathan Frakes geregisseerd werden. Ook krijgen we een beetje informatie over de zenuwslopende make-up sessies die Brent Spiner in Lt. Cmd. Data veranderen.

New Life and New Civilisations
Steeds weer op de proppen komen met nieuwe planeten en buitenaardse decors is geen kinderspel. Er is dan ook af en toe wat filmen op locatie nodig evenals veel inbeeldingsvermogen van de acteurs... want bij een serie als Star Trek is het vanzelfsprekend dat er heel wat special effects gebruikt worden.

Chronicals from the Final Frontier
Een terugblik op de meest speciale afleveringen uit het 4e seizoen, samen met de crew van datzelfde 4e seizoen.

Select Historical Data
De ontwerpen van alle items gebruikt de Star Trek reeks komen soms heel raar en vreemd over, toch zijn er heel wat mensen die zich daar wekenlang over bekommeren om tot deze “rare” designs te komen.

Inside the Star Trek Archives
De Star Trek archieven bevatten een rijkdom aan Star Trek rekwisieten, blauwdrukken, decorstukken etc etc … Wat men daar nu eigenlijk juist mee doet en waarom men dit alles bijhoudt wordt je uitgelegd in deze featurette.

Boekje met info

Net als bij vorige seizoenen zijn er hier weerom een mooie hoeveelheid extra’s aanwezig. Toch is het ondenkbaar dat er niet meer voor handen was om te verwerken in een dvd-release.

CONCLUSIE
Beeld en geluidskwaliteit zijn net als bij voorgaande seizoenen van een goede kwaliteit. Er is een mooi scala extra’s aanwezig, maar dit had zeer zeker nog uitgebreider gemogen. Niettemin een aanrader voor de Star Trek en Sci-Fi fans.


cover
Studio: Paramount

Regie: diversen
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Levar Burton, Marina Sirtis en Michael Dorn

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
90-91

Leeftijd:
AL

Speelduur:
1131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557198


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 1.0
Frans Dolby Digital 1.0
Italiaans Dolby Digital 1.0
Spaans Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Mission Overview
• Selected Crew Analysis
• Production
• Departemental Briefing
• New Life and New Civilisations
• Chronicals from the Final Frontier
• Select Historical Data
• Inside the Star Trek Archives
• Boekje met informatie

Andere recente releases van deze maatschappij