:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG LIONS, THE
YOUNG LIONS, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-22
FILM
Een niet zo klassieke film deze The Young Lions, veel van de oorlogsfilms die er bestaan, zowel oud als nieuw, gaan zich meer concentreren op de gebeurtenissen zelf in plaats van de personen die deze gebeurtenissen ondergaan. Daarin verschilt deze Young Lions sterk. We volgen namelijk een aantal personen aan beide kanten van de oorlog, dus zowel Amerikanen als Duitsers. Aan de Duitse zijde hebben we Christian Diestl (Marlon Brando), een jonge idealistische Duitser die niet echt een aanhanger is van de nazi’s, maar wel denkt dat Hitler het land echt wil verbeteren. Voor de oorlog werkt hij als skileraar in Beieren en ontmoet er de Amerikaanse Margaret Freemantle (Barbara Rush), net zoals het grootste deel van de wereld op dat moment heeft zij wel door dat er een oorlog aan komt en dat Hitler alles behalve het beste op heeft met “zijn” volk. Spijtig genoeg heeft Christian daar geen oren naar.


Aan Amerikaanse zijde hebben we Mike Whiteacre (Dean Martin), de vriend van Margaret die opgeroepen wordt om zijn vaderland te verdedigen tegen de nazi’s. Eenmaal in dienst ontmoet hij er Noah Ackerman (Montgomery Clift), de 2 worden beste vrienden, maar hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn door de oorlog waarin ze geworpen zullen worden. Intussen is Christian ook in dienst getreden en heeft het vrij ver geschopt. Maar dan beginnen de gruwelheden van Hitler’s regime plaats te grijpen en ziet hij eindelijk in dat Margaret gelijk had en dat deze oorlog gruwelijk en verkeerd is. Nu staat hij dus voor een hartverscheurende keuze...

The Young Lions is wat ons betreft een echte klassieker, een film die we iedereen kunnen aanraden. Een zeer geslaagde keuze van de cast met als gevolg dat het acteerwerk van een zeer hoog niveau is. Ook het feit dat er meer op de personen gespeeld wordt dan op de oorlog zelf is zeer zeker interessant, het werpt een nieuw licht op de problemen die beide zijden van de oorlog ondervonden. Een aanrader dus!


BEELD EN GELUID
Voor de beeldtransfer kunnen we Fox enkel feliciteren. Men heeft er namelijk voor gekozen om de film in het originele 2.35:1 beeldformaat en bovendien ook nog eens anamorf op DVD te zetten. Voor een film van dergelijke ouderdom (bijna 50 jaar) kunnen we zeggen dat Fox zijn uiterste best heeft gedaan om de transfer zo goed mogelijk te maken. Beschadigingen zijn nauwelijks aanwezig, uitzondering hierop zijn de echte oorlogsbeelden die in de film verwerkt zitten hoewel dit niet echt stoort, scherpte en detail van de print zijn erg hoog. Ook compressiefouten zijn maar in zeer geringe mate aanwezig. In enkele scènes viel er wel een beetje edge enhancement maar dit blijft wel beperkt tot die enkele scènes.


De film The Young Lions werd voorzien van een Dolby Digital 2.0 geluidsremix, niettegenstaande het feit dat de originele bioscooprelease over een monotrack beschikte. Het enige wat hierbij op te merken viel is dat dialogen niet mooi centraal geplaatst zijn maar ook durven wisselen tussen het linker en rechterkanaal. Dit doet in het begin een beetje raar aan, maar na even wennen komt het de film wel ten goede. Al bij al een degelijke audiotrack.


EXTRA’S
We krijgen op deze DVD enkel een standaardtrailer meegeleverd. Wel dient hierbij vermeld te worden dat het hier gaat om een titel die valt onder het Big Deal gamma van Fox en dus ook aan een lagere prijs wordt aangeboden. Daarmee rekening gehouden is het natuurlijk wel spijtig dat er niet meer extra’s zijn maar het is dus wel verklaarbaar.


CONCLUSIE
The Young Lions is een film die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. De DVD beschikt over een prima beeldtransfer en een meer dan goede geluidstransfer. De lage prijs rechtvaardigt enigszins de afwezigheid van extra’s.


cover
Studio: Fox

Regie: Edward Dmytryk
Met: Marlon Brando, Dean Martin, Barbara Rush, Montgomery Clift, Hope Lange

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1958

Leeftijd:
12

Speelduur:
161 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013709


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij