:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEADLINE
DEADLINE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-09-21
FILM
Er heeft een explosie plaatsgevonden bij het chemische bedrijf Beta Chemicals. Jenny Visser (Anjali Taneja), een ambitieuze verslaggeefster bij “Net 19”-nieuws, besluit om samen met haar cameraploeg het naastliggende bedrijfje Powersoft te betreden om wat exclusieve beelden van de ramp te schieten. Maar binnen het bedrijf treffen ze een ware ravage aan. Plots wordt ze gegrepen door een hand! Het blijkt een zwaargewonde man (Cas Jansen) te zijn. Al snel ontdekken zij en haar ploeg aan den lijve dat er iets stevig mis is bij Beta Chemicals...

In 2002 keken vele horrorfans uit naar de verhoopte terugkeer van de zombiefilm met de bigbudget videogameadaptatie Resident Evil. De film bleek spijtig genoeg maar een teleurstellende ervaring te zijn en de fans konden de hoop op een heuse revival van het eens zo populaire zombiegenre wel opbergen in de koelkast. Of toch niet? Want uiteraard mogen we de Nederlandse kortfilm Deadline niet vergeten! De film oogt erg knap en professioneel, ondanks het lage budget van om en bij de 4000 Euro. De film bevat enkele erg geslaagde digitale effecten en de zombies zien er eveneens erg geloofwaardig uit. Bekend Nederlands acteur Cas Jansen (Lek, Volle Maan) leende zijn talent aan deze ambitieuze productie en menig zapper zal ook de Nederlandse nieuwslezeres Henny Stoel herkennen als... tja nieuwslezeres. Ons verdict: waar de makers van Resident Evil de bal grandioos missloegen, spelen de makers van Deadline het klaar om een fantastische zombiefilm af te leveren en zo ons vertrouwen te herstellen dat men vandaag de dag toch nog een degelijke zombiefilm kan afleveren. Op naar een bioscoopfilm!

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfische 1.85:1 beeld is bevredigend scherp met goed contrast en een redelijk schaduwdetail. Zwartniveau is erg middelmatig en het beeld is beperkt qua diepte en detail. De kleuren ogen warm en natuurlijk. Ons kritisch oog heeft wel wat edge-enhancement opgemerkt, alsook wat trillende beeldlijntjes en een enkel compressiefoutje.
De Nederlandse Dolby Digital 5.1-track klinkt dynamisch, met de nodige punch waar nodig. De geluidseffecten zijn meestal goed geplaatst en het geheel klinkt lekker ruimtelijk. De dialogen zijn goed te verstaan, maar ze klinken niet altijd even natuurlijk. Geluidsstoringen hebben we niet direct kunnen horen, maar er is wel wat lichte ruis aanwezig. Gezien dat het hier om een lowbudget-productie gaat, kunnen we spreken van een degelijke beeld- en geluidskwaliteit.

EXTRA'S
De korte duur van de film smaakt naar meer en in afwachting dat de Deadline-crew zich op een bioscoopfilm stort kan je jezelf te goed doen aan een grote hoeveelheid leuke extra features. De aftrap wordt gegeven met de sfeervolle trailer. Daarna hebben we de keus uit maar liefst twee audiocommentaartracks. De eerste wordt ingesproken door de crew van Deadline. De track is interessant en bevat de nodige informatie, gepaard met wat humor. Audiocommentaar nummer twee is héél wat minder informatief want deze is letterlijk volgeluld door de hoofdrolspelers (Cas Jansen, Anjali Taneja en Wende Snijders) van de film. Verder dan wat onnozele praat geraakt men niet. Dan is de info track een pak waardevoller. Dankzij deze optie krijg je tijdens de film, in de vorm van ondertitels, extra informatie over Deadline. Making The Deadline is een leuke 12 minuten durende making of-documentaire die je een blik achter de schermen biedt. Zo kan je zien hoe de zombies gecreëerd werden. Vervolgens kan je dieper ingaan op de drie belangrijke FX-shots van de film in evenveel korte featurettes. Je kan kiezen voor Computer monitor, Nightguard split en Chemical plant shot. Op de waslijst treffen we achtereenvolgens een uitgebreide foto galerij, een clipje met bloopers (3 min.), DVD credits en de door Cas Jansen geregisseerde kortfilm “Klem” (te bekijken met of zonder audiocommentaar) aan. Tenslotte zijn er nog vier easter eggs te vinden.

CONCLUSIE
Deadline is een erg geslaagde Nederlandse bijdrage aan het eens zo populaire zombiegenre. Deze (kort)film is dan ook een must voor iedere horrorliefhebber. De DVD van Twisted Pictures bevat een degelijke beeld- en geluidskwaliteit en het schijfje is daarbovenop letterlijk vol gepropt met leuk bonusmateriaal. Een aanrader!

Meer info op www.twistedpictures.nl.


cover
Studio: Twisted Pictures

Regie: Jonathan Kray
Met: Cas Jansen, Anjali Taneja, Willem Emo, Dorus van de Meer, Dirk Beemster, Floris Bakker, Ruben Taneja, Wende Snijders, Javier Guzman, Michel Bonset, Henny Stoel

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
23 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
63875D63ADB3CA6F


Beeldformaat:
1.85:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• Info track
• Making The Deadline
• 3 digital FX featurettes
• Fotogalerij
• Bloopers
• Korte film “Klem”
• DVD credits
• 4 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij