:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOYS
TOYS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-10-24
FILM
Een meer dan ongewone komedie, dat is het minste dat we van deze door Barry Levinson geregisseerde Toys kunnen zeggen. Robin Williams is voortreffelijk in de rol van Leslie Zevo, zoon van de speelgoedmagnaat en uitvinder Kenneth Zevo. Laatstgenoemde laat z'n speelgoed-emporium na aan z'n broer: luitenant generaal Leland Zevo, een gevaarlijk heerschap. Algauw wordt gebruik gemaakt van de Zevo-toys technologie om militaire applicaties te ontwikkelen. Leslie kan dit natuurlijk niet laten gebeuren en samen met z'n neef Patrick, zus Alsatia en vriendin Gwen probeert hij de ondergang van Zevo-toys te voorkomen.


Deze simpele plotlijn is duidelijk niet het sterke punt van de film. Het feit dat Levinson deze Toys een enorme surrealistische tint meegaf des te meer! De landschappen rond de speelgoedfabriek, waar het overgrote deel van de film zich afspeelt, zien eruit alsof het gaat om levensgrote speelgoedsets. Het geheel doet aan als een kleurboek en de buitenscènes worden in groene kunstmatige heuvels en blauwe lucht weergegeven. Het lijkt wel alsof Leslie in een speelgoedwereld woont. Ook de atmosfeer in de fabriek van Zevo Toys is speels en kleurrijk en doet uitermate surrealistisch aan. Een overvloed aan visuele verrassingen doen je stilstaan bij het unieke karakter van deze film. Nooit voordien zal je iets dergelijks gezien hebben. Samen met de even inventieve Keltische muziek en alternatieve popmuziek vormt dit een bijzonder aparte kijk- en luisterervaring.

Dit was één van, zoniet de, laatste old-school performance van Robin Williams in een humoristische rol. De film zit vol met z'n kenmerkende stand-up achtige oneliners. Af en toe voelt dit wel aan als overacting en dreigt hierdoor de vooropgestelde sfeer in gevaar te komen, maar gelukkig genoeg zijn dergelijke momenten schaars. Z'n karakter Leslie Zevo profiteert echt van Williams energieke manier van komedie en deze prestatie overklast dan ook met verve de meeste rollen die hij de laatste jaren op ons losliet.Toys was niet echt een hit ten tijde van z'n originele release. Wegens te weinig marketinginspanningen bereikte de film slechts een kleine groep filmliefhebbers. Het enige echte nadeel aan de film is het feit dat de satirische ondertoon te moeilijk ligt om door kinderen begrepen te worden terwijl sommige scènes te kinderachtig overkomen voor volwassenen. Jammer ook dat het script niet echt dat tikkeltje meer bezit om hier een klassieker van te maken. Voor de rest niks dan lovende woorden over dit kleine pareltje van Barry Levinson.

BEELD EN GELUID
Toys krijgt z'n originele 1.85:1 aspectratio mee en alhoewel het beeld een ietwat softe look bezit mogen we voor het overige niet klagen. Weinig tot geen printbeschadigingen, vlekjes of andere oneffenheden. Het rijke kleurenpalet vloeit heerlijk over het scherm en het beeld is voldoende gedetailleerd. Het stelt ons perfekt in staat ten volle te genieten van het treffende visuele karakter die deze film bezit.

Op geluidsvlak mogen we opnieuw een creatie aanhoren uit de stallen van George Lucas' Skywalker Sound. En alhoewel de surrounds niet echt ten volle aangesproken worden bij dit type film wordt er toch een aangenaam geluidsveld gecreëerd, voornamelijk te danken aan de impressionante frontkanalen. Uit de surrounds klinkt enkel een occasioneel achtergrondgeluid alsook de soundtrack van Hans Zimmer/Trevor Horn, aangevuld met popnummers door Tori Amos, Enya en Thomas Dolby. De geremasterde 5.1-track respecteert het originele karakter van de surroundtrack maar klinkt iets voller en geeft een duidelijke meerwaarde aan het geheel.


EXTRA'S
Deze titel uit de 'Big Deal'-reeks van Fox bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Deze ambitieuze Barry Levinson-komdie flopte jammerlijk aan de boxoffice. Jammer, want de film was destijds vrij innovatief op visueel vlak. Geen extra's op deze titel, wel een meer dan bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Zeker en vast een kijkbeurt waard!


cover
Studio: MGM

Regie: Barry Levinson
Met: Robin Williams, Michael Gambon, Joan Cusack, Robin Wright, LL Cool J, Donald O' Connor

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014706


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij