:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - HIJINKS AND SHRIEKS (GRIEZELS EN KRIEBELS)
TOM & JERRY - HIJINKS AND SHRIEKS (GRIEZELS EN KRIEBELS)
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-10-28
SERIE
Tom & Jerry: Griezels en Kriebels is inmiddels als de 5e DVD die Warner uitbrengt van het populaire kat en muis-duo. Je zou zo gaan denken dat je na 40 cartoons wel alle mogelijke soorten achtervolgingen hebt gehad en de serie er aan is voor de moeite. Dankzij het talent van Hanna-Barbera echter bleven er steeds maar meer Tom & Jerry cartoons komen, die telkens in zulke mate van de voorgaande verschilden dat het steeds even hilarisch en leuk om te bekijken bleef en blijft. Uiteindelijk werden er van de klassieke Tom & Jerry Cartoons 161 gemaakt in een periode van 48 jaar. Van deze 161 cartoons zijn er op deze DVD de volgende 7 terug te vinden:The Flying Cat – 1952
Jerry en een kanarievogel redden elkaar het leven en zoeken hun toevlucht in het vogelhuisje. Tom geeft echter nog niet op en gaat al vliegend achter Jerry aan.

The Missing Mouse – 1953
Op de radio hoort Tom dat er uit een laboratorium een witte muis ontsnapt is die uiterst explosief is. Jerry kleurt zich wit en maakt van Tom’s angst gebruik om allerlei kattenkwaad uit te kunnen halen … maar dan duikt de echte witte muis op.

Two Little Indians – 1953
Jerry heeft zijn handen vol met 2 kleine weesmuisjes, deze zijn verkleed als indiaantjes en doen niks liever dan de jacht op Tom openen … dit tot grote ergernis van Spike en Tom.

Touché Pussy Cat – 1954
Tuffy’s vader François Mouse stuurt zijn zoon naar Jerry, een muisketier van de koning, om een opleiding te gaan volgen … Tuffy lijkt echter niet echt aangelegd te zijn voor het muisketiersvak totdat Jerry in moeilijkheden komt wanneer hij wordt aangevallen door Tom...

The Flying Sorceress – 1956
Zonder het te weten neemt Tom een baantje aan als huiskat van een heks. ’s Nachts steelt hij echter haar vliegende bezem om Jerry de stuipen op het lijf te jagen. Totdat de heks er achter komt...

Is There a Doctor in the Mouse – 1964
Jerry brouwt een of ander toverdrankje dat hem supersnel maakt, natuurlijk gebruikt hij zijn nieuw verworven snelheid om de koelkast te plunderen, maar dan weet Tom hem toch te ontmaskeren en blijkt tot overmaat van ramp de toverdrank uitgewerkt te zijn.

Haunted Mouse – 1965
Jerry’s oom, een goochelaar, komt op bezoek. Vanzelfsprekend haalt hij allerlei fratsen uit met Tom. Tijdens het eten wordt Tom dan ook nog eens constant geplaagd door een konijn dat zich in de hoed van de goochelaar verbergt.

Spijtig is wel dat slechts 7 cartoons geselecteerd werden voor de DVD, met een totale speeltijd van slechts 45 minuten. Men had met gemak 20 cartoons op één DVD-9 kunnen krijgen.

BEELD EN GELUID:
Eerst en vooral kunnen we zeggen dat men bij Warner zeker en vast zijn best doet om aan de wensen van de fans te voldoen. Waar tot nog toe de widescreen versies van enkele Tom & Jerry cartoons (vanaf 1954 tot 1958 werden Tom & Jerry in Cinemascope geanimeerd) steeds in Pan & Scam (sic) op DVD gezet werden, heeft men deze nu eindelijk in het originele cinemascope-formaat op DVD gezet. Spijtig genoeg gaat het wel niet om anamorfe transfers en hebben we dus nog steeds te maken met letterbox beeldtransfers voor de betreffende cartoons op deze DVD. Op deze DVD betreft dat dus: Touché Pussy Cat & The Flying Sorceress. Spijtig dat er voor letterbox werd gekozen, maar niettemin al een hele verbetering dat we nu toch de widescreen versie te zien krijgen!

height="170">


Dit nu even buiten beschouwing gelaten kunnen we over de kwaliteit van de transfer net hetzelfde zeggen als van vorige volumes. De transfer werd niet geremastered en er zijn dus redelijk wat beschadigingen aanwezig. Ons stoorde dit echter niet, het voegt enkel toe aan het gevoel van nostalgie bij het bekijken van deze filmpjes. Kleuren zijn steeds helder en voldoende verzadigd, detail van de transfer is zeker en vast voldoende. Buiten de beschadigingen in de originele print zijn er ons geen verdere tekorten opgevallen bij deze DVD, dus geen compressiefouten of dergelijke meer.
De originele mono soundtrack werd voor de DVD wel enigszins opgekuist, het geluid klinkt bij gevolg zeer goed en voldoende duidelijk. Een 2.0 geluidstrack was misschien iets praktischer geweest, maar zeker geen vereiste.

height="170">


EXTRA'S
Weer werd er als extra de Get The Picture: How to draw Tom & Jerry toegevoegd evenals deze keer ook een set-top game... het nut van deze extra’s ontgaat ons enigszins.

CONCLUSIE
Spijtig genoeg valt de speeltijd van deze DVD nogal tegen, niettemin staan hier toch weer 7 klassiekers verzameld op een gouden schijfje in een meer dan goede beeld en geluidskwaliteit. Een DVD die we aan iedereen kunnen aanraden, dit is animatie van de hoogste plank!


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: Tom, Jerry, Spike en Nibbles

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1952-65

Leeftijd:
AL

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931657198


Beeldformaat:
1.33:1 & 2.70:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Jerry’s Spookachtige Sprint
• Get the Picture : Tom & Jerry

Andere recente releases van deze maatschappij