:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 50 JAAR TELEVISIE 1953-1999
50 JAAR TELEVISIE 1953-1999
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-12-26
COMPILATIE
Hear Ye! Hear Ye! In 2003 werd de Vlaamse televisie 50 jaar en bracht Universal een boxset uit met daarin wat de hoogtepunten van 50 jaar televisie zouden moeten zijn, samengesteld door Michel Follet. Eerder bespraken wij reeds één van de dvd's die men door middel van punten bij elkaar kon sparen bij een Vlaamse krant en waarvan we eerder al een review plaatsten. We beloofden u bij die gelegenheid om ook de 6 diskbox aan een gedetailleerd onderzoek te onderwerpen en bij deze komen we deze belofte na.
Vooraleer we even vluchtig de fragmentjes overlopen, willen we toch een paar dingen over het algemeen concept kwijt. Vijftig jaar televisie pers je uiteraard niet zomaar op 6 dvd's en dus ben je gedwongen om een selectie te maken. Normaal zouden we dan denken dat men in de eerste plaats opteert voor de meest memorabele TV-momenten; deze box gaat echter uit van het principe om zo veel mogelijk divers materiaal te tonen. Althans, dat beweert men, want bij de selectiecriteria die men heeft toegepast, hebben we wel een paar bedenkingen. Zo is het erg onlogisch dat men niet minder dan driemaal fragmenten uit het programma Canzonissima uit de oude doos haalt en ook uit andere tv-programma's zoals Pak De Poen, Hallo Met Henk en Met Mike In Zee voornamelijk de meest debiele muziekfragmenten selecteert. Laat u overigens niet misleiden door Pak De Poen, het gaat hier niet om dé fameuze show met de gebroeders Verreth, maar een eerder "droge" versie met Luc Appermont. De VRT beweert dat het bewuste fragment van de eerste aflevering - waarin alles, maar dan ook alles verkeerd liep, én tot groot jolijt van kijkend Vlaanderen nog eens live werd uitgezonden - "verloren is gegaan". Het feit dat de "hoogtepunten" een tijdje geleden nog in het programma De Leukste Eeuw waren te bewonderen, logenstraft deze bewering. Als men dan toch eerlijk een overzicht van 50 jaar televisie maakt moet men ook de laagtepunten durven tonen. Zo is dat nu eenmaal. Ook het invoegen van twee fragmenten uit het Vlaams Vedettencircus en het Sterrencircus, op de benaming na hetzelfde programma, is een beetje een ongelukkige keuze.
Sommige van de getoonde fragmenten zijn bovendien wel érg kort, soms zelfs alleen maar de begingeneriek; in dat geval had men het programma in kwestie beter weggelaten. Wat feuilletons betreft vinden we uit elk decennium nog wel één volledige aflevering terug, waar we overigens alle begrip voor hebben, maar waarom dan precies een aflevering van 100 minuten van Beschuldigde Sta Op wél en andere feuilletons niet terug te vinden zijn, is zeer onduidelijk. We missen bovendien nog tal van programma's waarvan we toch minstens een stukje of een montage van de beste momenten van hadden willen zien, al was het maar om de sfeer op te snuiven: de IQ-Kwis, Echo, Het Huis Van Wantrouwen, De Drie Wijzen, De Collega's, Van Pool Tot Evenaar, Heterdaad, Terloops, De Opkopers, oude Kijk Uit-filmpjes, stukken uit de legendarische Urbanus-strips, De Kolderbridage, Niet Voor Publikatie, etc.
FRAGMENTEN
DISK 1
1. De Eerste Jaren (0:47)
Een mooie en waardige inleiding: een korte montage met materiaal achter de schermen van de allereerste jaren in de toen nog enige televisiestudio.

2. Klein Klein Kleuterke (7:11)
Geen compilatie zonder tante Terry en haar eeuwige sidekick, het eekhoorntje Kraakje. Let vooral op de bijzonder goede speciale effecten: de hand waarmee de (opgezette?) Kraakje-pop heen en weer wordt bewogen is in het riet niet te bespeuren. Daarom ook dat de opnames voor dit programma waarschijnlijk aan zee gebeurden.

3. Suske en Wiske: De gezanten van Mars (21:47)
Het gaat hier niet om de legendarische poppenreeks uit de show van Nonkel Bob, maar om een nóg oudere aflevering van een stripbewerking van De Gezanten Van Mars. We zien één voor één de plaatjes uit de gelijknamige strip, waaraan op knullige wijze het één of andere detail wordt bewogen. Desalniettemin zullen de kinderen dit eertijds geweldig gevonden hebben.

4. Terry Van Ginderen (0:46)
Dit fragment is om te gieren. Tante Terry komt met een uitgestreken gezicht vertellen dat er een héél belangrijke programmawijziging in de avondprogrammatie zit en dat alle kleutertjes hun papa en grote broer naar het televisietoestel moeten roepen voor één of andere stomme voetbalmatch. Die laatste blijft ons gelukkig bespaard.

5. Manko Kapak (2:08)
6. De Tijdscapsule (1:14)
7. Johan en de Alverman (9:57)
8. Axel Nort (1:05)
9. Fabian van Fallada (10:59)
10. Midas (8:40)
Van deze zes onvergetelijke jeugdfeuilletons, allemaal geregisseerd door Senne Rouffaer, is in drie van de zes gevallen enkel de begingeneriek overgehouden en in de drie andere gevallen een zeer kort fragmentje. Dit is nu net het probleem bij deze compilatie in één sequentie samengevat.

11. Kapitein Zeppos: De rug tegen de muur (26:42)
Dan volgt het eerste volwaardige feuilletonfragment: de voorlaatste aflevering van de eerste serie van Kapitein Zeppos. In de titelrol zien we Senne Rouffaer, die de rol speelt van de reiziger-avonturier die op zijn tocht verzeilt op het domein Belderbos dat hij geërfd heeft, maar waarop de andere erfgenamen zitten te azen omdat er olie in de grond zou zitten. Zeppos heeft bovendien de jonge tiener Ben Kurrel (Raymond Bosschaerts) onder de arm genomen, een adolescent die met zichzelf compleet in de knoop ligt. Een grote rol is ook weggelegd voor zijn aartsvijand Baral, op meesterlijke wijze vertolkt door Ward De Ravet.

12. Tienerklanken (6:31)
Dat de voeling van de VRT met muziek voor de jeugd altijd een heikel punt is geweest, blijkt uit deze korte compilatie van videoclips uit het pré-videocliptijdperk, wat betekent dat Sonny en Cher hun liedje moesten lippen met als achtergrond het dichtstbijzijnde fermetteke.

13. Penelope (11:24)
Ongelofelijk seksistisch programma, waarin de huisvrouwen nog maar eens in de traditionele rol worden geduwd en alles te weten komen over koken, huishoudtoestellen en een acceptabele manier om te wandelen op hoge hakken, en dit nog allemaal vóór Marlène de Wouters er iets over in de pap had te brokken. Desalniettemin ook een stukje tijdgeest dat (gelukkig) teloorgegaan is.

14. 't Manneke (4:50)
Jef Cassiers was jarenlang één van de meest komische talenten op tv en kende met deze stomme filmpjes een weergaloos succes.

15. Intergezin (8:59)
Intergezin was een kwisprogramma, gepresenteerd door de enige echte Jan Theys (die van het waspoeder), waarin traditionele Vlaamse gezinnetjes, u weet wel, vader, moeder, negen kinderen, een hond en een inwonende bejaarde, het tegen elkaar opnamen. Verder dan het voorstellen van de kandidaten komen we echter in dit fragment niet.

16. Canzonissima 1963 (17:43)
En  dacht dat Idool 2003 een nieuw programma was? Ook in 1963 liepen er al jandoedels rond in Vlaanderen die muzikaal absoluut nada waren, maar toch probeerden carrière te maken. Dat het aanwezige publiek het oordeel van de jury op zijn zachtst gezegd contesteerde, kon presentator Bob Boon geen fluit schelen.

17. Canzonissima 1967 (7:27)
De inmiddels alomtegenwoordige Jan Theys neemt de presentatie over en op straat worden willekeurig mensen gevraagd wat ze van het programma vinden.

18. Wij, Heren van Zichem: Waarom moest gij de wereld toch afgaan? (59:48)
Waanzinnig populaire heimatreeks, die een soort samenvatting vormt van alle verhalen en typetjes die in het oeuvre van Ernest Claes over zijn geboortedorp Zichem een belangrijke rol spelen. Naast een magistrale Luc Philips als de nukkige dorpspastoor Munte, zien we onder meer een piepjonge Jo De Meyere, Robert Marcel, Dora Van der Groen en Denise Zimmerman. Wij Heren Van Zichem was bovendien één van de eerste fictiereeksen die compleet in het dialect op het scherm kwam. Monumentaal, een legende in zijn genre en stukken beter dan de Witte-verfilming van Robbe de Hert.
DISK 2
19. Dans in diagonaal (5:57)
Cursus ballroomdansen per televisie. Moet kunnen!

20. Oudjaar Cirkus Demuynck (6:56)
Begin jaren 60 werd de programmatie op oudjaarsavond vervangen door een heuse cirkusvoorstelling. Vandaag is zulks, met programma's als Het Swingpaleis en Biebabeloela, zoiets natuurlijk ondenkbaar.

21. De dame en de knecht (11:10)
Meer dan nu werden er op tv ook integrale toneelstukken uitgezonden, veeleer burleske kluchten - genre Echt Aantwaareps Theater - vermengd met streepjes musical.

22. Anita my love (6:08)
Anita My Love was een operette met in de hoofdrol Louis Neefs. In dit fragment zien we een stukje van de opname.

23. Ernest Claes over Averbode (10:34)
Een stukje tv-interview uit 1968, waaruit nog maar eens moet blijken hoe zeer dit soort gezapige televisie heeft plaats moeten ruimen voor snelle en flitsende impulstelevisie. In dit fragment neemt schrijver Ernest Claes voor de camera zelfs rustig de tijd om zijn vrouw en de directeur van de televisie aan elkaar voor te stellen.

24. Bonanza: Silent Thunder (49:21)
Eén van de enige twee tv-programma's van buitenlandse origine die op deze compilatie zijn verzeild. We volgen in deze integrale aflevering hoe Little Joe (Michael Landon) zich ontfermt over een stom meisje (Stella Stevens) en haar beschermt tegen de avances van een wrede bullebak. Dit is overigens ook het eerste kleurenfragment dat we op deze collectie terugvinden.
DISk 3
25. 20 jaar TV (2:37)
Met de verhuis van het Flageygebouw naar de Reyerslaan werd ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de televisie een belangrijke stap gezet in de verdere evolutie van de televisie; ook was kleurentelevisie here to stay.

26. De Kat (25:13)
Alweer Senne Rouffaer in de regisseursstoel. Rik Andries speelde de titelrol in dit jeugdfeuilleton, waarin hij het als gemaskerd ecobroertje van Batman opnam tegen het bedrijf Afval van Oscar Dias en zijn niet al te snuggere helpers. We herkennen ondermeer Jeanine Schevernels, Arnold Willems, Denise Deweert en Ugo Prinsen in de andere rollen. Ook van De Kat krijgen we een volledige aflevering te zien.

27. Tele Top Tien (14:11)
Hitparadeprogramma's in de jaren 70 waren mogelijk nog een gradatie stommer dan in de latere decennia. Bij gebrek aan filmclips werd het geheel opgenomen met op de achtergrond de Sinksenfoor - waarbij bijvoorbeeld Rita Deneve een optreden geeft aan het schietkraam - en ratelt Mike Verdrengh met misplaatst enthousiasme de top tien af, waarbij niemand minder dan Paul Severs op één blijkt te staan. *shudder*

28. Hier spreekt men Nederlands (3:04)
Snippertjes taalpurisme: wat is er verkeerd met het woord chanson en zijn er Vlaamse equivalenten - pardon, gelijkwaardigheden - voor?

29. Slisse & César (40:32)
Een volledige aflevering van het bekende feuilleton van Jos Gevers waarin de vriendschap tussen de rijke verzekeringsmakelaar Slisse (Ward De Ravet) en de simpele César (Jan Reusens) centraal staat en we ook o.a. Ann Petersen zien als Slisses vrouw, Karel Vingerhoets als zijn zoon en eeuwige facteur Alex Wilquet die altijd om een druppel jenever komt bedelen. Gekozen werd voor de aflevering waarin Slisse César gaat leren biljarten. En waarom? Weet ik het? Ge zou het toch moeten weten! Wette gaai get? Ja, ik weet het! Waaroem vroagdet dan?

30. La Linea (1:36)
De eer van tweede niet-Vlaamse bijdrage gaat naar de Italiaanse animatieserie La Linea, waarin er telkens een ventje, getekend met één lijn, rare avonturen beleeft. Briljant in zijn eenvoud.

31. Wachtwoord (3:20)
Fragment uit een populaire taalkwis. In deze aflevering komen toenmalig politieke zwaargewichten Maurits Coppieters (VU) en Jos Chabert (CVP) uitgebreid vóór de camera met hun kont draaien.

32. Het Rad der Fortuin (5:58)
Ongelofelijk maar waar: de grootste gruwel uit de geschiedenis van VTM was een voortzetting van een format dat voor het eerst op de BRT werd getoond, toen nog gepresenteerd door Mike "Ik kan alles presenteren" Verdrengh. De prijzenkast was een stuk soberder, maar de onnozele uitspraken waren vergelijkbaar. Ik ga het zeggen, Mike. Een blootlichaampje!

33. Canzonissima 1970 (3:55)
Alweer een parade van non-vedetten die we liefst tussen de plooien van de geschiedenis zien verdwijnen.

34. 20 jaar Strangers (3:58)
De Antwerpse covergroep De Strangers vierden in 1972 hun 20-jarig bestaan met een eigen show op tv. We zien hier enkel de introductie.

35. Hallo met Henk (13:38)
Leute voor de meute met opgefokte Nederlander Henk van Montfoort aan het hoofd van een show met een eigen orkest, opgenomen halverwege de jaren 70 in het Cultureel Centrum van Hasselt. Een nummertje van Rob De Nijs wordt vlot (?) afgewisseld met een koorversie van Op De Purp'ren Hei van Armand Preud'Homme. Ongelofelijk maar waar, maar dit was in die tijd het summum van amusement.

36. Dolle Dinsdag (0:32)
Enkel de begintune van een voor de rest ons volkomen onbekend TV-programma.

37. Beschuldigde Sta Op: De Zaak Marianne Blonde (1:40:49)
Met meer dan 100 minuten veruit het langste "fragment" uit deze compilatie. In Beschuldigde Sta Op werd een assisenproces van A tot Z nagespeeld, veelal door lokale amateurgezelschappen en met de nadruk op een waarheidsgetrouwe weergave. De crimi's zijn er in de loop der jaren gelukkig wat dynamischer op geworden. Een poging in de late jaren 90 om het concept te herlanceren op de VRT liep met een sisser af.

38. Spel zonder Grenzen (11:04)
Alwéér Mike Verdrengh presenteert in een middeleeuwse maillot (een overschotje van Keromar, Mike?) een zomers spelprogramma (lees: water, badschuim en bruine zeep) vanop de Grote Markt in Antwerpen.

39. Wies Andersen Show (7:43)
Kwisprogramma uit de tweede helft van de jaren 70, die vooral als forum diende voor vast panellid, de antipathieke zwartkijker Johan Antierens. Het format van het BV-spelletje werd daarna in vele vormen herwerkt: Namen Noemen, De Drie Wijzen en Zeg Eens Euh. Maar toen was Anthierens er gelukkig niet meer bij. Wies Andersen ook niet.
DISk 4
40. Paradijsvogels (7:39)
Dé ultieme en prestigueuze heimatserie over het fictieve Oostvlaamse dorp Leidonck, met een gigantische cast, waaronder Anton Peters, Jef Burm, Marijn De Valck, Alex Wilcquet, Machteld Ramoudt en tientallen anderen. Memorabel blijven de onsympathieke koster (Ugo Prinsen), maar vooral de heetgebakerde champetter (Werther Van der Sarren), die altijd klaar stond om iemand een contraventie te lappen, wat dat ook mocht betekenen. Jammer genoeg wordt de helft van dit fragment door begin- en eindgeneriek bezet. De Paradijsvogels zongen het drie seizoenen uit.

41. Jo Röpcke (1:29)
Een fragmentje van de jarenlange bezieler van filmprogramma's op tv, vooraleer Roel Van Bambost die taak overnam. Röpcke was een tv-figuur zoals ze die vandaag nog weinig maken: altijd piekfijn gekleed, door en door beschaafd en met veel vakkennis. Al wat u niet ziet in Big Brother, dus.

42. Nederlands voor Gastarbeiders (4:20)
Ongelofelijk betuttelende en achterhaalde bijscholingscursus Nederlands voor gastarbeiders toen dat woord nog politiek correct was.

43. Magesien (16:35)
Eén van de zeldzame pogingen van de VRT om satire op de bus te brengen. Meestal verdwenen dergelijke programma's al snel nadat de één of andere organisatie (kerk, politiek, koningshuis,...) op zijn tenen was getrapt. We herkennen in dit fragment onder meer Johny Voners en Jan Van Rompaey. Bovendien kan men blijkbaar bij de VRT geen satireprogramma maken zonder een onnodig forum aan Eddy Wally te geven.

44. Ten Huize Van... (54:25)
Een bijzondere maar niet echt in het collectieve geheugen gegrifte reeks waarin reporter Joos Florquin op bezoek ging bij bekende mensen en ze over hun levensverhaal liet uitwijden. In deze volledige aflevering belt hij aan bij niemand minder dan Willy Vandersteen die honderduit over zijn leven, zijn passies en uiteraard zijn geestelijke kinderen praat. Stripliefhebbers zullen smullen van o.a. een piepjonge Karel Biddeloo ("Deze mijnheer tekent de Rode Ridder").

45. Kijkspel (5:36)
Onduidelijke quiz uit 1978. Het enige memorabele feit is dat ter gelegenheid van 25 jaar televisie niemand minder dan de Muppets presentator Jan Schodts komen feliciteren.
DISK 5
46. Mik, Mak en Mon (3:58)
Naief jeugdfeuilleton, feitelijk een verkapte reclamespot van de Nationale Dienst voor Afzet van Land- en Tuinbouwproducten, waarin twee mottige marsmannetjes en een al even mottige melkboer de kinderen door middel van debiele gebaren moeten aanzetten tot het consumeren van meer melk.

47. Carolientje en Kapitein Snorrebaard (4:56)
Legendarische jeugdreeks, al was het maar om de titelsong van Louis Neefs, waarin de eeuwig jonge Paul Ricour zijn dochter Ann in haar fantasie verre reizen liet maken in haar speelgoedonderzeeër. Veel te kort fragment.

48. Merlina: de Vampieren van Ravenburg (21:10)
Dé ultieme jeugdreeks waar iedereen van mijn leeftijd voor thuisbleef, draaide om een detectivebureau, Merlina, geleid door advocate Marie-Ann Meerschout (Lea Cousin). Detectives van dienst waren Merlina's nichtje An (Mieke Bouve) en de reeds eerder genoemde Pol Tack (Paul Ricour). De vierde deelnemer van het kwartet was de uitvinder Napoleon (Jan Reusens), die met zijn parafix en met Evarist de computer de zaken niet echt vooruit hielp. Er zijn de goede scenario's, de zo uit een stripverhaal gestapte nevenfiguren zoals de misdadiger met het babymasker, Sardonis, en het enthousiasme van de cast dat tot vandaag zeer genietbaar genietbaar is gebleven en dus dringend volledig op dvd moet worden uitgebracht. We krijgen hier tenminste wél een volledige aflevering te zien, De Vampieren van Ravenburg. Waterman aan Boogschutter: 't is nog altijd niet tip top in orde!

49. Meester hij begint weer (5:22)
Redelijk flauwe sketchshow met Frank Dingenen en Jacques Vermeire. Qua humorniveau is deze reeks zo ongeveer op niveau van deze laatste, dus kom niet zeggen dat we u niet gewaarschuwd hebben. VTM is er zelfs in geslaagd om een nóg slechter vervolg te maken.

50. Die goeie ouwe tijd (5:05)
Jan Theys wordt naast wasprodukten ook altijd geassocieerd met seniorenprogramma's. Dit programma valt onder de laatste categorie.

51. Gong Show (7:29)
Dé voorloper van Idool 2003: een hoop debielen krijgt van Walter Capiau zendtijd, maar wanneer het valse gezang uit de hand loopt, mogen de juryleden, waaronder Martin de Jonge en Harry Kümel een gong luiden en wordt de artiest afgevoerd. Eén van de eerste vormen van uitlach-tv en dit nog jaren vóór Olivier De Rijke.

52. Marva Si Marva La (11:10)
Zangeres Marva ontvangt een paar Vlaamse vedetten op de koffie, die om beurt een liedje zingen. Yuck.

53. Hitring (1:34)
Een zogezegd grappig fragment uit één of ander onnozel clipprogramma. Wellicht vond alleen Kurt Van Eeghem zichzelf toen grappig.

54. TV Touché (6:32)
Nog eens een poging tot satire op televisie, met Herman Van Molle, Alice Van Dael en Jan Van Dam. Het programma kende enkele aanstekelijke hoogtepunten, vooral door middel van valse reclamespots op tv - reclame op de openbare omroep was toen nog ten strengste verboden - maar nadat ze in een uitzending de paus iets te hard op de korrel hadden genomen, werd het programma spijtig genoeg afgevoerd.

55. Met Mike in Zee (10:12)
Wat hebben Mike Verdrengh, Emiel Goelen en Margriet Hermans gemeen? Allemaal hebben ze wel eens een praatprogamma gepresenteerd om in de zomer een gat in de programmatie te vullen. Keer op keer bleken de verschillende casino's die onze Belgische kust rijk is, het geknipte decor, en nog vóór er sprake was van Tien Om Te Zien mochten hier de Vlaamse zangers hun kunsten tentoonspreiden tussen een interview met een expert in mosselen met friet en één die postzegels zonder tandjes verzamelt.

56. Pak de Poen Show (26:55)
Jammer genoeg niet dé eerste uitzending met de Verreths, die qua amusementswaarde ongeveer het hoogst moet hebben gescoord in vijftig jaar televisie. Deze ronduit achterlijke spelshow met Luc Appermont is één langgerekte kwelling die gebruikt wordt als alibi om de juiste loterijballetjes te selecteren. En alweer een forum voor Vlaamse zangers. Dat die niet meer komen zagen dat ze in 50 jaar tijd geen kansen gekregen hebben.

57. Gaston en Leo (10:05)
Een korte selectie sketches van het olijke duo, tot 1989 hofleverancier van de eindejaarsrevues van de BRT. De échte fan heeft natuurlijk al lang de box met het verzamelde werk in huis.

58. R.I.P.: Innige deelneming (29:54)
Naast FC De Kampioenen blijkt elke poging van de VRT om een succesrijke sitcom te maken al bij voorbaat verdoemd tot falen. Deze uiterst flauwe comedy over een begrafenisonderneming is daarop geen uitzondering.

59. Zeg eens euh (10:47)
Luchtig BV-spelletje waarin vier BV's - meestal Emiel Goelen, Margriet Hermans, Koen Crucke en Jaak Pijpen, elkaar verbaal te slim af  zijn en een minuut vollullen over een bepaald onderwerpwaarbij sommige woorden ("en", "of", "die",...) niet mochten worden gebruikt. "Euh" of een lange stilte in acht nemen was natuurlijk ook uit den boze. Presentator van dienst was Gert Verhulst. Zonder Samson evenwel, want op een uur dat Margriet Hermans geluidjes maakt op tv alsof ze elk moment kan bevallen, moeten de kindertjes normaal gezien al slapen.

60. Tartufo (18:46)
1. In die dagen gebeurde het dat de Heer (Cas Goossens) Vlaanderen wou straffen voor haar onzedelijk gedrag; 2. En zo geschiedde het dat hij op de zaterdagavond Donaat Deriemaecker schiep, middels een ontdek-de-stershow; 3. En Donaat trok langs Vlaamse wegen, op zoek naar koppeltjes die op het punt stonden te huwen, en jubilarissen; 4. En gewapend met een cameraploeg en een hooivork dwong hij de sukkels richting Amerikaans theater; 5. Daar aangekomen moesten ze deelnemen aan een vreemd ritueel, waarbij ze wat rommel voor hun uitzet konden winnen; 6. In ruil daarvoor moesten ze wel deelnemen aan vernederende TV-spelletjes die hen nog jaren zouden achtervolgen; 7. En het geschiedde ook, dat, om de Vlaamse kijker te straffen, er ook nog eens een Vlaamse artiest kwam optreden; 8. En Cas Goossens zag dat het slecht was, en voerde het programma af. 9. En Deriemaecker ook.

61. De Droomfabriek (18:33)
Uitgaande van een heel fantasierijk idee, presenteerden Bart Peeters, Rani De Coninck en Sabine De Vos dit totaalspektakel, waarin de mensen dankzij de VRT hun dromen konden verwezenlijkt zien. De éne uitzending was al beter dan de andere, maar enkele vaste, weerkerende onderdelen zoals een spel voor de kijker, een interventie van Hugo Matthyssen aan de piano, en een opmerkelijke eindact met een goed getraind showballet, maakte het programma luchtig. In schoonheid is het niet geëindigd, want toen Johan Terreyn en Tine Van den Brande het programma overnamen, was de formule al compleet leeggeknepen.

62. Vlaams vedettencircus (11:04)
63. Sterrencircus (7:20)
Tweemaal hetzelfde concept: BV's treden voor het goede doel op in een circus, respectievelijk gepresenteerd door Mieke Bouve en Gerty Christoffels. We zien onder meer Luc Appermont als slangenbezweerder, Jos Ghysen als vuurjongleur, en Emiel Goelen in een verdwijn-goocheltruc. Die hij later op de VRT nog eens heeft herhaald, na een valse beschuldiging van gesjoemel.

64. Man Bijt Hond (12:33)
Redelijk nietszeggend reportagemagazine over de items die het nieuws niet halen. En er is een reden waarom die items het nieuws niet halen. De makers proberen de human interest programma's van weleer, zoals Echo en Terloops na te apen, maar hun format is enerverend.
DISC 6
65. Langs De Kade: Het Afscheid (54:43)
Dé moeder van alle politiefeuilletons van de VRT. Scenarist Libera Carlier, zelf nog eertijds Waterschout, verhaalt het wel en wee van de mannen van den 170, de Antwerpse havenpolitie, en verwerkt in zijn scenario's allerlei anekdotes van zijn jaren ervaring. In de hoofdrol zien we het toenmalige echt getrouwde koppel Karel Vingerhoedts en An Nelissen als Paul Crets, een jonge ambitieuze adjunct-commissaris en zijn vrouw Laura, immer geflankeerd door Mammie (Dora Van der Groen). Crets' team bestaat uit een hoop goeie flikken met het hart op de juiste plaats, die het tegen de soms zware misdaad in Antwerpen moeten opnemen met hun nuchter verstand. Het kruim van de Vlaamse acteurs speelt mee, waaronder Arnold Willems, Luc Wyns, Hans De Munter, Oswald Versyp, Ingrid Devos en Katelijne Verbeke.

66. Morgen Maandag (19:13)
Nog enkele fragmenten uit het compleet waanzinnige zondagavond-vullende programma van duivel-doe-al Mark Uytterhoeven, en zijn tweede opgemerkte show na Het Huis Van Wantrouwen. Interviews met een beo - Walter - in een kooi, in de pissijnen van het herentoilet of in een veel te krappe stoel. Uiteraard mét professioneel afscheidnemer Xavier Debaere (Lucas Van den Eynde).

67. Schalkse Ruiters (10:21)
Met hun tweede uitzending verwierven Tom Lenaerts en Bart De Pauw al onmiddellijk hun reputatie als twee onbetrouwbare schelmen, wanneer bleek dat ze zonder enige vorm van controle met een nagemaakt uniform tot in de cockpit van een vliegtuig in Zaventem geraakten. Hun al dan niet gefingeerde reportages werden door miljoenen Vlamingen bekeken, alsook het lot van die arme man uit Melle, die zo hunkert naar een beetje liefde.

68. Geert Hoste (13:41)
Een klein kwartiertje fragmentje van de voormalige mimespeler die zich de afgelopen tien jaar heeft ontpopt tot de beste (en enige) politiek cabaretier die ons land rijk is.
BEELD EN GELUID
Uiteraard vinden we op deze disc een samenraapsel van beeldmateriaal over vijf decennia verspreid, en zijn de oudere stukken niet gevrijwaard gebleven van allerlei printbeschadigingen; een opsomming zou ons hier te ver leiden. om een voorbeeld te geven: bij de aflevering van Slisse en César is er de hele tijd een spook-aura zichtbaar. Jammer genoeg zijn ook de recentere stukjes beeld niet van top-beeldkwaliteit; zo zit in de aflevering van Langs De Kade erg veel interlacing, zijn de eerste fragmenten in kleur vaak te donker (met een duidelijke uitzondering voor de aflevering van Bonanza, die pas achteraf ingekleurd werd), en vooral zorgt een constante aanwezigheid van redelijk wat ruis in de beelden voor de nodige ergernis. Maar voor het beoogde doel, zijnde een bloemlezing van 50 jaar televisie, is dit meer dan voldoende. Volgens de hoes is het geluid mono, maar het geheel is alweer geëncodeerd in Dolby Surround 2.0. Synchroniteitsprobemen zijn er niet, maar de oudere fragmenten klinken uiteraard wat aan de schelle kant. De cijfers die we uitdelen voor beeld en geluid moet je zien als gemiddelden over de hele box, en met de ouderdom van het materiaal sterk ingecalculeerd.
EXTRA'S
Deze disc bevat geen bonusmateriaal. Bij de VRT hebben ze overigens nog niet gehoord van het zestigdelig talstelsel, want 15 uur wordt op de achterkant van de hoes vlot omgerekend tot 1500 minuten.

CONCLUSIE
Het grootste probleem met compilaties als deze is dat enerzijds de korte stukjes mensen op hun honger laten zitten, hunkerend naar meer, terwijl andere stukjes mensen geen reet interesseren, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Het zou een beter idee zijn om een reeks losse dvd's uit te geven, met bijvoorbeeld 1 disc met alleen fragmenten uit bijvoorbeeld Pak De Poen en aanverwante shows, één met een compilatie uit De Droomfabriek met de beste fragmenten uit de vier seizoenen dat het programma liep, en wat de feuilletons betreft, afhankelijk van de interesse, een disc met bijvoorbeeld de beste afleveringen van Merlina of, waarom niet, boxsets met integrale reeksen, zoals bij Kapitein Zeppos al het geval is. Kom nu niet zeggen dat niemand een mooie boxset met alle vijftien de afleveringen van Langs De Kade zou laten staan, zeker? Ik zou zelf niet aan de verleiding weerstaan.


coverStudio: Universal

Regie: -
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
948 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
786519000990


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij