:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 50 JAAR TELEVISIE 1953-1999
50 JAAR TELEVISIE 1953-1999
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-12-26
COMPILATIE
Hear Ye! Hear Ye! In 2003 werd de Vlaamse televisie 50 jaar oud, en bracht Universal een boxset ter wereld met daarin wat de hoogtepunten van 50 jaar televisie zouden moeten zijn, samengesteld door Michel Follet. Eerder bespraken wij reeds één van de DVD's die men middels punten bij elkaar kon sparen door het lezen van een bepaalde Vlaamse krant, waarvan we reeds eerder een review plaatsten. We beloofden U bij die gelegenheid om ook de 6 disc-box aan een gedetailleerd onderzoek te onderwerpen, en bij deze komen we deze belofte na.





Vooraleer we even vluchtig de fragmentjes gaan overlopen, willen we toch een paar dingen over het algemeen concept kwijt. Vijftig jaar televisie pers je uiteraard niet zomaar op 6 DVD's, en dus ben je gedwongen om een selectie te maken. Normaal zouden we dan denken dat men in de eerste plaats opteert voor de meest memorabele TV-momenten; deze box gaat echter uit van het principe om zo veel mogelijk divers materiaal te tonen. Althans, dat beweert men, want over de selectiecriteria die men heeft toegepast, hebben we wel een paar bedenkingen. Zo is het erg onlogisch dat men niet minder dan driemaal fragmenten uit het programma Canzonissima uit de oude doos haalt, en ook in andere TV-programma's zoals Pak De Poen, Hallo Met Henk en Met Mike In Zee voornamelijk de meest debiele muziekfragmenten bovenhaalt. Laat U overigens niet misleiden door Pak De Poen, het gaat hier niet om dé fameuze show met de gebroeders Verreth, maar een eerder "droge" versie met Luc Appermont. De VRT beweert dat het bewuste fragment van de eerste aflevering - waarin alles, maar dan ook alles verkeerd liep, én tot groot jolijt van kijkend Vlaanderen nog eens live werd uitgezonden - "verloren is gegaan". Het feit dat de "hoogtepunten" hiervan een tijdje geleden nog in het programma De Leukste Eeuw waren te bewonderen, logenstraft deze bewering. Als men dan toch eerlijk een overzicht van 50 jaar televisie moet maken, moet men ook de laagtepunten durven tonen. Zo is dat nu eenmaal. Ook het invoegen van twee fragmenten uit het Vlaams Vedettencircus en het Sterrencircus, essentieel op de benaming na hetzelfde programma, is een beetje een ongelukkige keuze.




Sommige van de getoonde fragmenten zijn bovendien wel érg kort, soms zelfs alleen maar de begingeneriek; in dat geval had men het programma in kwestie beter weggelaten. Wat feuilletons betreft vinden we in elk era nog wel eens één volledige aflevering terug, waar we overigens alle begrip voor hebben, maar waarom dan precies een aflevering van 100 minuten van Beschuldigde Sta Op wél en andere feuilletons niet terug te vinden zijn, is ook de vraag. We missen bovendien ook nog tal van programma's waar we toch minstens een stukje of een montage van de beste momenten van hadden willen zien, al was het maar om de sfeer op te kunnen snuiven: de IQ-Kwis, Echo, Het Huis Van Wantrouwen, De Drie Wijzen, De Collega's, Van Pool Tot Evenaar, Heterdaad, Terloops, De Opkopers, oude Kijk Uit-filmpjes, stukken uit de legendarische Urbanus-strips, De Kolderbridage, Niet Voor Publikatie en ga zo maar door.





FRAGMENTEN
DISC 1
1. De Eerste Jaren (0:47)
Een mooie en waardige inleiding: een korte montage met materiaal achter de schermen van de allereerste jaren opname in de toen nog enige televisiestudio.

2. Klein Klein Kleuterke (7:11)
Geen compilatie zonder tante Terry en haar eeuwige sidekick, het eekhoorntje Kraakje. Let vooral op de bijzonder goede speciale effecten: de hand waarmee de (opgezette?) Kraakje-pop heen en weer wordt bewogen, is in het riet niet te bespeuren. Daarom ook dat de opnames voor dit programma waarschijnlijk aan zee geschiedden.

3. Suske en Wiske: De gezanten van Mars (21:47)
Het gaat hier niet om de legendarische poppenreeks uit de show van Nonkel Bob, maar om een nóg oudere aflevering van een stripbewerking van De Gezanten Van Mars. Essentieel zien we één voor één de plaatjes uit de gelijknamige strip, waar dan op knullige wijze het één of andere detail aan wordt bewogen. Desalniettemin zullen de kinderen dit eertijds geweldig gevonden hebben.

4. Terry Van Ginderen (0:46)
Dit fragment is om te gieren. Tante Terry komt met een uitgestreken gezicht vertellen dat er een héél belangrijke programmawijziging in de avondprogrammatie is gekomen, en dat alle kleutertjes hun papa en grote broer naar het televisietoestel moeten roepen voor één of andere stomme voetbalmatch. Welke laatste ons gelukkig bespaard blijft.

5. Manko Kapak (2:08)
6. De Tijdscapsule (1:14)
7. Johan en de Alverman (9:57)
8. Axel Nort (1:05)
9. Fabian van Fallada (10:59)
10. Midas (8:40)

Van deze zes onvergetelijke jeugdfeuilletons, allen geregisseerd door Senne Rouffaer, is in drie van de zes gevallen enkel de begingeneriek weerhouden, en in de drie andere gevallen een zeer kort fragmentje. Dit is nu net wat het probleem is bij deze compilatie, in één sequentie samengevat.

11. Kapitein Zeppos: De rug tegen de muur (26:42)
Dan volgt het eerste volwaardige feuilleton-fragment: de voorlaatste aflevering van de eerste serie van Kapitein Zeppos. In de titelrol zien we Senne Rouffaer, die de rol speelt van de reiziger-avonturier die op zijn tocht verzeilt op het domein Belderbos, hetgeen hij geërfd heeft, maar waar de andere erfgenamen op zitten te azen omdat er olie in de grond zou zitten. Zeppos heeft bovendien de jonge tiener Ben Kurrel (Raymond Bosschaerts) onder de arm genomen, een adolescent die met zichzelf compleet in de knoop ligt. Een grote rol is ook weggelegd voor zijn aartsvijand, Baral, op meesterlijke wijze vertolkt door Ward De Ravet.

12. Tienerklanken (6:31)
Dat de voeling van de VRT met muziek voor de jeugd altijd een heikel punt is geweest, blijkt uit deze korte compilatie van videoclips uit het pré-videocliptijdperk, wat betekent dat Sonny en Cher hun liedje moesten lippen met als achtergrond het dichtstbijzijnde fermetteke.

13. Penelope (11:24)
Ongelofelijk seksistisch programma, waarin de huisvrouwen nog maar eens in de traditionele rol worden geduwd, en alles te weten komen over koken, huishoudtoestellen en een betamelijke manier om te wandelen op hoge hakken, en dit nog allemaal vóór Marlène de Wouters er iets over in de pap had te brokken. Desalniettemin ook een stukje tijdsgeest dat (gelukkig) teloorgegaan is.

14. 't Manneke (4:50)
Jef Cassiers was jarenlang één van de meest komische talenten op de TV, en kende met deze stomme filmpjes een weergaloos succes.

15. Intergezin (8:59)
Intergezin
was een kwisprogramma, gepresenteerd door de enige echte Jan Theys (die van het waspoeder), waarin traditionele Vlaamse gezinnetjes, U weet wel, vader, moeder, negen kinderen, een hond en een inwonende bejaarde, het tegen elkaar opnamen. Verder dan het voorstellen van de kandidaten komen we echter in dit fragment niet.

16. Canzonissima 1963 (17:43)
En U dacht dat Idool 2003 een nieuw programma was? Ook in 1963 liepen er al jandoedels rond in Vlaanderen die muzikaal absoluut onkundig waren, maar toch probeerden carrière te maken. Dat het aanwezige publiek het oordeel van de jury op zijn zachtst gezegd contesteerde, kon presentator Bob Boon geen fluit schelen.

17. Canzonissima 1967 (7:27)
De inmiddels alomtegenwoordige Jan Theys neemt de presentatie over, en op straat worden willekeurig mensen gevraagd wat ze over het programma vinden.

18. Wij, Heren van Zichem: Waarom moest gij de wereld toch afgaan? (59:48)
Waanzinnig populaire heimatreeks, die een soort samenvatting vormen van alle verhalen en typetjes die in het oeuvre van Ernest Claes over zijn geboortedorp Zichem een belangrijke rol spelen. Naast een magistrale Luc Philips als de nukkige dorpspastoor Munte, zien we onder meer een piepjonge Jo De Meyere, Robert Marcel, Dora Van der Groen en Denise Zimmerman. Wij Heren Van Zichem was bovendien één van de eerste fictiereeksen die compleet in dialect op het scherm kwam. Monumentaal, een legende in zijn genre, en stukken beter dan de Witte-verfilming van Robbe de Hert.





DISC 2
19. Dans in diagonaal (5:57)
Cursus ballroomdansen per televisie. Moet kunnen!

20. Oudjaar Cirkus Demuynck (6:56)
Begin jaren '60 werd programmatie op oudjaarsavond ingenomen door een heuse cirkusvoorstelling. Vandaag de dag is, met programma's als Het Swingpaleis en Biebabeloela zoiets natuurlijk ondenkbaar.

21. De dame en de knecht (11:10)
Meer dan nu werden er op TV ook integrale toneelstukken uitgezonden, veeleer burleske kluchten - genre Echt Aantwaareps Theater - vermengd met streepjes musical.

22. Anita my love (6:08)
Anita My Love was een operette met in de hoofdrol Louis Neefs. In dit fragment zien we een stukje van de opnamen.

23. Ernest Claes over Averbode (10:34)
Een stukje TV-interview uit 1968, waaruit nog maar eens moet blijken hoe zeer dit soort gezapige televisie heeft plaats moeten ruimen voor snelle en flitsende impuls-televisie. In dit fragment neemt schrijver Ernest Claes voor de camera zelfs rustig de tijd om zijn vrouw en de directeur van de televisie aan elkaar voor te stellen.

24. Bonanza: Silent Thunder (49:21)
Eén van de enige twee TV-programma's van buitenlandse origine die op deze compilatie zijn verzeild. We volgen in deze integrale aflevering hoe Little Joe (Michael Landon) zich ontfermt over een stom meisje (Stella Stevens), en haar beschermt tegen de avances van een wrede bullebak. Dit is overigens ook het eerste kleurfragment dat we op deze collectie terugvinden.




DISC 3
25. 20 jaar TV (2:37)
Met de verhuis van het Flageygebouw naar de Reyerslaan werd ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de televisie een belangrijke stap gezet in de verdere evolutie van de televisie; ook was kleurentelevisie here to stay.

26. De Kat (25:13)
Alweer Senne Rouffaer in de regisseursstoel. Rik Andries speelde de titelrol in dit jeugdfeuilleton, waarin hij het als gemaskerde eco-broertje van Batman opnam tegen het bedrijf Afval van Oscar Dias en zijn niet al te snuggere helpers. We herkennen ondermeer Jeanine Schevernels, Arnold Willems, Denise Deweert en Ugo Prinsen in de andere rollen. Ook van De Kat krijgen we een volledige aflevering te zien.

27. Tele Top Tien (14:11)
Hitparadeprogramma's in de jaren '70 waren mogelijk nog een gradatie stommer dan in de andere decennia. Bij gebrek aan filmclips werd het geheel opgenomen met op de achtergrond de Sinksenfoor - waarbij bijvoorbeeld Rita Deneve een optreden geeft aan het schietkraam - en ratelt Mike Verdrengh met misplaatst enthousiasme de top tien af, waarbij niemand minder dan Paul Severs op één blijkt te staan. *shudder*

28. Hier spreekt men Nederlands (3:04)
Snippertjes taalpurismen: wat is er verkeerd met het woord chanson en zijn er Vlaamse equivalenten - pardon, gelijkwaardigheden - voor?

29. Slisse & César (40:32)
Een volledige aflevering van het bekende feuilleton van Jos Gevers waarin de vriendschap tussen de rijke verzekeringsmakelaar Slisse (Ward De Ravet) en de simpele César (Jan Reusens) centraal staat, en we ook o.a. Ann Petersen zien als Slisses vrouw, Karel Vingerhoets als zijn zoon, en eeuwige facteur Alex Wilquet die altijd om een druppel jenever komt bedelen. Gekozen werd voor de aflevering waarin Slisse César gaat leren biljaren. En waarom? Weet ik het? Ge zou het toch moeten weten? Wette gaai get? Ja ik weet het! Waaroem vroagdet dan?

30. La Linea (1:36)
De eer van tweede niet-Vlaamse bijdrage gaat naar de Italiaanse animatieserie La Linea, waarin er telkens een ventje, getekend met één lijn, rare avonturen beleeft. Briljant in zijn eenvoud.

31. Wachtwoord (3:20)
Fragment uit een populaire taalkwis. In deze aflevering komen toenmalig politieke zwaargewichten Maurits Coppieters (VU) en Jos Chabert (CVP) uitgebreid voor de camera met hun kont draaien.

32. Het Rad der Fortuin (5:58)
Ongelofelijk maar waar: de grootste gruwel uit de geschiedenis van de VTM was een voortzetting van een format die voor het eerst op de BRT werd getoond, toen nog gepresenteerd door Mike "Ik kan alles presenteren" Verdrengh. De prijzenkast was een stuk soberder, maar de onnozele uitspraken waren vergelijkbaar. Ik ga het zeggen, Mike. Een blootlichaampje!

33. Canzonissima 1970 (3:55)
Alweer een parade van non-vedetten die we liefst tussen de plooien van de geschiedenis zouden zien verdwijnen.

34. 20 jaar Strangers (3:58)
De Antwerpse covergroep De Strangers vierden in 1972 hun 20-jarig bestaan met een eigen show op TV. We zien hier enkel van de introductie.

35. Hallo met Henk (13:38)
Leute voor de meute met opgefokte Nederlander Henk van Montfoort aan het hoofd van een show met een eigen orkest, opgenomen halverwege de jaren '70 in het cultureel centrum van Hasselt. Een nummertje van Rob De Nijs wordt vlot (?) afgewisseld met een koorversie van Op De Purp'ren Hei van Armand Preud'Homme. Ongelofelijk maar waar, maar dit was in die tijd het summum van amusement.

36. Dolle Dinsdag (0:32)
Enkel de begintune van een voor de rest ons volkomen onbekend TV-programma.

37. Beschuldigde Sta Op: De Zaak Marianne Blonde (1:40:49)
Met meer dan 100 minuten veruit het langste "fragment" uit deze compilatie. In Beschuldigde Sta Op werd een assisenproces van A tot Z nagespeeld, veelal door lokale amateurgezelschappen, en met nadruk op een zo waarheidsgetrouw mogelijke weergave. De crimi's zijn er doorheen de tijd gelukkig wat dynamischer op geworden. Een poging in de late jaren '90 om het concept te herlanceren op de VRT liep meteen sisser af.

38. Spel zonder Grenzen (11:04)
Alwéér Mike Verdrengh presenteert in een middeleeuwse maillot (een overschotje van Keromar, Mike?) een zomers spelprogramma (lees: water, badschuim en bruine zeep) vanop de Grote Markt in Antwerpen.

39. Wies Andersen Show (7:43)
Kwisprogramma uit de tweede helft van de jaren '70, die vooral als forum diende voor vast panellid, de antipathieke zwartkijker Johan Antierens. Het format van het BV-spelletje werd daarna in vele vormen herwerkt: Namen Noemen, De Drie Wijzen en Zeg Eens Euh. Maar toen was Anthierens gelukkig er niet meer bij. Wies Andersen ook niet.





DISC 4
40. Paradijsvogels (7:39)
Dé ultieme en prestigueuze heimatserie over het fictieve Oostvlaamse dorp Leidonck, met een gigantische cast, waaronder Anton Peters, Jef Burm, Marijn De Valck, Alex Wilcquet, Machteld Ramoudt en tientallen anderen. Memorabel blijven de onsympathieke koster (Ugo Prinsen), maar vooral de heetgebakerde champetter (Werther Van der Sarren), die altijd klaar stond om iemand een contraventie te lappen, wat dat ook mocht betekenen. Jammer genoeg wordt de helft van dit fragment ingenomen door begin- en eindgeneriek. De Paradijsvogels zongen het drie seizoenen uit.

41. Jo Röpcke (1:29)
Een fragmentje van de jarenlange bezieler van filmprogramma's op TV, vooraleer Roel Van Bambost die taak overnam. Röpcke was een TV-figuur zoals ze ze vandaag nog weinig maken: altijd piekfijn gekleed, door en door beschaafd en met veel vakkennis. Al wat U niet ziet in Big Brother, dus.

42. Nederlands voor Gastarbeiders (4:20)
Ongelofelijk betuttelende en achterhaalde bijscholingscursus Nederlands voor gastarbeiders, toen dat woord nog politiek correct was.

43. Magesien (16:35)
Eén van de zeldzame pogingen van de VRT om satire op de bus te brengen. Meestal verdwenen dergelijke programma's al snel nadat de één of andere organisatie (kerk, politiek, koningshuis,...) op zijn tenen was getrapt. We herkennen in dit fragment onder meer Johny Voners en Jan Van Rompaey. Bovendien kan men blijkbaar bij de VRT geen satireprogramma maken zonder een onnodig forum aan Eddy Wally te geven.

44. Ten Huize Van... (54:25)
Een bijzondere maar niet echt in het collectieve geheugen gegrifte reeks waarin reporter Joos Florquin op bezoek ging bij bekende mensen, en over hun levensverhaal liet uitweiden. In deze volledige aflevering belt hij aan bij niemand minder dan Willy Vandersteen, die honderduit over zijn leven, zijn passies en uiteraard zijn geestelijke kinderen spreekt. Stripliefhebbers zullen smullen van o.a. een piepjonge Karel Biddeloo ("Deze mijnheer tekent de Rode Ridder").

45. Kijkspel (5:36)
Onduidelijke quiz uit 1978. Het enige memorabele feit is dat ter gelegenheid van 25 jaar televisie niemand minder dan de Muppets presentator Jan Schodts komen feliciteren.





DISC 5
46. Mik, Mak en Mon (3:58)
Naief jeugdfeuilleton, feitelijk een verkapte reclamespot van de Nationale Dienst voor Afzet van Land-en Tuinbouwproducten, waarin twee mottige marsmannetjes en een al even mottige melkboer de kinderen middels debiele gebaren moeten aanzetten tot het consumeren van meer melk.

47. Carolientje en Kapitein Snorrebaard (4:56)
Legendarische jeugdreeks, al was het maar om de titelsong van Louis Neefs, waarin de eeuwig jonge Paul Ricour zijn dochter Ann in haar fantasie verre reizen liet maken in haar speelgoed-onderzeeër. Veel te kort fragment.

48. Merlina: de Vampieren van Ravenburg (21:10)
Dé ultieme jeugdreeds waar iedereen van mijn leeftijd voor thuisbleef, draaide om een detectivebureau, Merlina, geleid door advocate Marie-Ann Meerschout (Lea Cousin). Detectives van dienst waren Merlina's nichtje An (Mieke Bouve) en de reeds eerder genoemde Pol Tack (Paul Ricour). De vierde deelnemer van het kwartet was de uitvinder Napoleon (Jan Reusens), die met zijn parafix en met Evarist de computer de zaken niet echt vooruit hielp. Mee door de goede scenario's, de zo uit een stripverhaal gestapte nevenfiguren zoals de misdadiger met het babymasker, Sardonis, en het enthousiasme van de cast tot op vandaag nog altijd zeer genietbaar, en moet dringend volledig op dvd worden uitgebracht. We krijgen hier tenminste wél een volledige aflevering voorgeschoteld, De Vampieren van Ravenburg. Waterman aan Boogschutter: 't is nog altijd niet tip top in orde!

49. Meester hij begint weer (5:22)
Redelijk flauwe sketsch-show met Frank Dingenen, en Jacques Vermeire. Qua humorniveau bevindt deze reeks zich ongeveer op niveau van deze laatste, dus kom niet zeggen dat we U niet gewaarschuwd hebben. VTM is er zelfs in geslaagd om een nóg slechter vervolg te maken.

50. Die goeie ouwe tijd (5:05)
Jan Theys wordt naast wasprodukten ook altijd geassocieerd met seniorenprogramma's. Dit programma valt onder de laatste categorie.

51. Gong Show (7:29)
Dé voorloper van Idool 2003: een hoop debielen krijgt van Walter Capiau zendtijd, maar wanneer het valse gezang uit de hand loopt, mogen de juryleden, waaronder Martin de Jonge en Harry Kümel een gong luiden, en werd de artiest afgevoerd. Eén van de eerste instanties van uitlach-televisie, en dit nog jaren vóór Olivier De Rijke.

52. Marva Si Marva La (11:10)
Zangeres Marva ontvangt een paar Vlaamse vedetten op de koffie, die om beurt een liedje komen zingen. Yuck.

53. Hitring (1:34)
Een zogezegd grappig fragment uit één of ander onnozel clipjesprogramma. Denkelijk vond alleen Kurt Van Eeghem zich toen grappig.

54. TV Touché (6:32)
Nog eens een poging tot satire op televisie, met Herman Van Molle, Alice Van Dael en Jan Van Dam. Het programma kende enkele aanstekelijke hoogtepunten, vooral middels valse reclamespots op TV - reclame op de openbare omroep was toen nog ten strengste verboden - maar nadat ze in een uitzending de paus iets te hard op de korrel hadden genomen, werd het programma spijtig genoeg afgevoerd.

55. Met Mike in Zee (10:12)
Wat hebben Mike Verdrengh, Emiel Goelen en Margriet Hermans gemeen? Allemaal hebben ze wel eens een praatprogamma gepresenteerd om in de zomer een gat in de programmatie op te vullen. Keer op keer bleken de verschillende casino's die onze Belgische kust rijk is, het geknipte decor, en nog vóór er sprake was van Tien Om Te Zien mochten hier de Vlaamse zangartiesten (?) hun kunsten tentoon spreiden, tussen een interview met een expert in mosselen met friet en één die postzegels zonder tandjes verzamelt, in.

56. Pak de Poen Show (26:55)
Jammer genoeg niet dé eerste uitzending met de Verreths, die qua amusementswaarde ongeveer het hoogste moet gescoord hebben in vijftig jaar televisie. Deze ronduit achterlijke spelshow met Luc Appermont is één langgerokken kwelling die gebruikt wordt als alibi om de juiste loterijballetjes te trekken. En alweer een forum voor Vlaamse zangers. Dat die niet meer komen zagen dat ze in 50 jaar tijd geen kansen gekregen hebben.

57. Gaston en Leo (10:05)
Een korte selectie aan sketches van het olijke duo, tot 1989 hofleverancier van de eindejaarsrevues van de BRT. De échte fan heeft natuurlijk al lang de box met het verzamelde werk in huis.

58. R.I.P.: Innige deelneming (29:54)
Naast FC De Kampioenen blijkt elke poging van de VRT om een succesrijke sitcom te maken al bij voorbaat gedoemd tot falen. Deze uiterst flauwe comedy rond een begrafenisonderneming is daar geen uitzondering op.

59. Zeg eens euh (10:47)
Luchtig BV-spelletje waarin vier BV's - meestal Emiel Goelen, Margriet Hermans, Koen Crucke en Jaak Pijpen, elkaar verbaal te slim af moesten zijn en een minuut vollullen over een bepaald onderwerp zonder een bepaald veelgebruikt woord ("en", "of", "die",...) te gebruiken. "Euh" zeggen of in stilte vervallen was natuurlijk ook uit den boze. Presentator van dienst was Gert Verhulst. Zonder Samson evenwel, want op een uur dat Margriet Hermans geluidjes maakt op TV alsof ze elk moment kan bevallen, moeten de kindertjes normaal gezien al slapen.

60. Tartufo (18:46)
1. In die dagen gebeurde het dat de Heer (Cas Goossens) Vlaanderen wou straffen voor haar onzedelijk gedrag; 2. En zo geschiedde het dat hij op de zaterdagavond Donaat Deriemaecker schiep, middels een ontdek-de-stershow; 3. En Donaat trok langs Vlaamse wegen, op zoek naar koppeltjes die op het punt stonden te huwen, en jubilarissen; 4. En gewapend met een cameraploeg en een hooivork dwong hij de sukkels richting Amerikaans theater; 5. Daar aangekomen moesten ze deelnemen aan een vreemd ritueel, waarbij ze wat rommel voor hun uitzet konden winnen; 6. In ruil daarvoor moesten ze wel deelnemen aan vernederende TV-spelletjes die hen nog jaren zouden achtervolgen; 7. En het geschiedde ook, dat, om de Vlaamse kijker te straffen, er ook nog eens een Vlaamse artiest kwam optreden; 8. En Cas Goossens zag dat het slecht was, en voerde het programma af. 9. En Deriemaecker ook.

61. De Droomfabriek (18:33)
Uitgaande van een heel fantasierijk idee, presenteerden Bart Peeters, Rani De Coninck en Sabine De Vos dit totaalspektakel, waarin de mensen dankzij de VRT hun dromen konden verwezenlijkt zien. De éne uitzending was al beter dan de andere, maar enkele vaste, weerkerende onderdelen zoals een spel voor de kijker, een interventie van Hugo Matthyssen aan de piano, en een opmerkelijke eindact met een goed getraind showballet, maakte het programma luchtig. In schoonheid is het niet geëindigd, want toen Johan Terreyn en Tine Van den Brande het programma overnamen, was de formule al compleet leeggeknepen.

62. Vlaams vedettencircus (11:04)
63. Sterrencircus (7:20)
Tweemaal hetzelfde concept: BV's treden voor het goede doel op in een circus, respectievelijk gepresenteerd door Mieke Bouve en Gerty Christoffels. We zien onder meer Luc Appermont als slangenbezweerder, Jos Ghysen als vuurjongleur, en Emiel Goelen in een verdwijn-goocheltruc. Die hij later op de VRT nog eens heeft herhaald, na een valse beschuldiging van gesjoemel.

64. Man Bijt Hond (12:33)
Redelijk nietszeggend reportagemagazine over de items die het nieuws niet halen. En er is een reden waarom die items het nieuws niet halen. De makers proberen de human interest programma's van weleer, zoals Echo en Terloops na te apen, maar hun format is enerverend.





DISC 6
65. Langs De Kade: Het Afscheid (54:43)
Dé moeder van alle politiefeuilletons van de VRT. Scenarist Libera Carlier, zelf nog eertijds Waterschout, verhaalt het wel en wee van de mannen van den 170, de Antwerpse havenpolitie, en verwerkt in zijn scenario's allerlei anekdotes van zijn jaren ervaring. In de hoofdrol zien we het toenmalige echt getrouwde koppel Karel Vingerhoedts en An Nelissen als Paul Crets, een jonge ambitieuze adjunct-commissaris en zijn vrouw Laura, immer geflankeerd door Mammie (Dora Van der Groen). Crets' team bestaat uit een hoop goeie flikken met het hart op de juiste plaats, die het tegen de soms zware misdaad in Antwerpen moeten opnemen met hun nuchter verstand. Het kruim van de Vlaamse acteurs speelt mee, waaronder Arnold Willems, Luc Wyns, Hans De Munter, Oswald Versyp, Ingrid Devos en Katelijne Verbeke.

66. Morgen Maandag (19:13)
Nog enkele fragmenten uit het compleet waanzinnige zondagavond-vullende programma van duivel-doe-al Mark Uytterhoeven, en zijn tweede opgemerkte show na Het Huis Van Wantrouwen. Interviews met een beo - Walter - in een kooi, in de pissijnen van het herentoilet of in een veel te krappe stoel. Uiteraard mét professioneel afscheidnemer Xavier Debaere (Lucas Van den Eynde).

67. Schalkse Ruiters (10:21)
Met hun tweede uitzending verwierven Tom Lenaerts en Bart De Pauw al onmiddellijk hun reputatie als twee onbetrouwbare schelmen, wanneer bleek dat ze zonder enige vorm van controle met een nagemaakt uniform tot in de cockpit van een vliegtuig in Zaventem geraakten. Hun al dan niet gefingeerde reportages werden door miljoenen Vlamingen bekeken, alsook het lot van die arme man uit Melle, die zo hunkert naar een beetje liefde.

68. Geert Hoste (13:41)
Een klein kwartiertje fragmentje van de voormalige mimespeler die zich de afgelopen tien jaar heeft ontpopt tot de beste (en enige) politiek cabaretier die ons land rijk is.





BEELD EN GELUID
Uiteraard vinden we op deze disc een samenraapsel van beeldmateriaal over vijf decennia verspreid, en zijn de oudere stukken niet gevrijwaard gebleven van allerlei printbeschadigingen; een opsomming zou ons hier te ver leiden. om een voorbeeld te geven: bij de aflevering van Slisse en César is er de hele tijd een spook-aura zichtbaar. Jammer genoeg zijn ook de recentere stukjes beeld niet van top-beeldkwaliteit; zo zit in de aflevering van Langs De Kade erg veel interlacing, zijn de eerste fragmenten in kleur vaak te donker (met een duidelijke uitzondering voor de aflevering van Bonanza, die pas achteraf ingekleurd werd), en vooral zorgt een constante aanwezigheid van redelijk wat ruis in de beelden voor de nodige ergernis. Maar voor het beoogde doel, zijnde een bloemlezing van 50 jaar televisie, is dit meer dan voldoende. Volgens de hoes is het geluid mono, maar het geheel is alweer geëncodeerd in Dolby Digital 2.0. Synchroniteitsprobemen zijn er niet, maar de oudere fragmenten klinken uiteraard wat aan de schelle kant. De cijfers die we uitdelen voor beeld en geluid moet je zien als gemiddelden over de hele box, en met de ouderdom van het materiaal sterk ingecalculeerd.





EXTRA'S
Deze disc bevat geen bonusmateriaal. Bij de VRT hebben ze overigens nog niet gehoord van het zestigdelig talstelsel, want 15 uur wordt op de achterkant van de hoes vlot omgerekend tot 1500 minuten.

CONCLUSIE
Het grootste probleem met compilaties als deze is dat enerzijds de korte stukjes mensen op hun honger laten zitten, hunkerend naar meer, terwijl andere stukjes mensen geen reet interesseren, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Het zou een beter idee zijn om een reeks losse dvd's uit te geven, met bijvoorbeeld 1 disc met alleen fragmenten uit bijvoorbeeld Pak De Poen en aanverwante shows, één met een compilatie uit De Droomfabriek met de beste fragmenten uit de vier seizoenen dat het programma liep, en wat de feuilletons betreft, afhankelijk van de interesse, een disc met bijvoorbeeld de beste afleveringen van Merlina of, waarom niet, boxsets met integrale reeksen, zoals bij Kapitein Zeppos al het geval is. Kom nu niet zeggen dat niemand een mooie boxset met alle vijftien de afleveringen van Langs De Kade zou laten staan, zeker? Ik zou zelf niet aan de verleiding weerstaan.



cover



Studio: Universal

Regie: -
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
948 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
786519000990


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij