:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HUNTED, THE
HUNTED, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-01-16
FILM
Aaron Hallam (Benicio Del Toro) is één van de beste moordenaars van het Amerikaanse leger. Hij heeft geleerd om onder onmogelijke omstandigheden te werken en om kost wat kost zijn doelwit te neutraliseren. Wanneer Hallam terugkomt van een zware missie in Kosovo begint de psychologische druk van zijn job door te wegen. Wanneer hij zijn dodelijke technieken begint toe te passen op burgers is er maar één man die deze dodelijke krijger kan stoppen: L.T. Bonham (Tommy Lee Jones), de gevechtsexpert die hem het vak geleerd heeft. Onder toezicht van de FBI begint een ware klopjacht op leven en dood. Wanneer leraar en leerling uiteindelijk tegenover mekaar komen te staan kan er maar één man winnen, de sterkste...

Regisseur William Friedkin verwierf wereldfaam in 1971 met de actie-thriller The French Connection. Andere toppers volgden vlotjes: The Exorcist (1973), To Live And Die In L.A. (1985), en meer recent Rules Of Engagement (2000). Friedkin heeft meer dan bewezen over een grote hoeveelheid talent te beschikken. Op gebied van legendarische achtervolgingen is hij zowel met The French Connection als met To Live And Die In L.A. de ongekroonde koning. Het is dan ook voornamelijk tijdens deze scènes, in het tweede bedrijf (ongeveer na veertig minuten), dat The Hunted op z’n sterkst is. Jammer genoeg is niet heel de film van een gelijkaardig niveau. De topacteurs van dienst stellen uiteraard nergens teleur, ook de bijrol van Connie Nielsen (Gladiator, One Hour Photo) wordt mooi opgevuld. De kink in de kabel dient te worden gezocht in het bagere scenario en de totaal overbodige en bovendien ongeloofwaardige psychologische achtergrond die men in de sub-plots heeft trachten te stoppen. Deze prent is een actie-thriller, met de weegschaal overhellend naar het woord ‘actie’. Blijkbaar heeft de regisseur zijn eigen raad niet opgevolgd want in het bijhorende audiocommentaar beweert hij te houden van ongecompliceerde actie, zonder teveel vertragingen en overbodige dialogen. Dit is nu juist het zwakke punt van The Hunted. Tijdens de achtervolgingen krijgen we echte top-actie voorgeschoteld, tijdens het overige gedeelte van de film enkel koude, slappe onsamenhangende psychologische onzin. Men heeft iets teveel getracht om een moderne variant te maken op Rambo: First Blood en is hier gigantisch op de bek gegaan. Jammer want deze nep-imitatie zit de spectaculaire scènes uit The Hunted behoorlijk in de weg. Het eindresultaat steekt niet uit boven de middelmaat.

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorfisch 1.85:1 breedbeeld voorgeschoteld. Puik werk hier: glashelder en zonder enige minpuntjes. Door het vele gebruik van daglicht i.p.v. kunstlicht, ogen de kleuren wel anders dan we bij de meeste films gewend zijn. De kleuren zijn vooral iets minder vol, wat uiteraard de bedoeling was van de makers van de film.

Het Dolby 5.1 geluid is zeer degelijk. De dialogen klinken helder en verstaanbaar, de muziek komt mooi tot zijn recht en vele geluidseffecten worden in split-surround weergegeven. Vooral de overvliegende helicopters klinken erg goed. Het enige minpuntje is dat er iets te weinig bas aanwezig is door de gebruikte audiocompressie. Een aanpassing op de versterker (het versterken van de bas op alle kanalen met een tweetal dB) compenseert dit kleine euvel op een aanvaardbare manier.

EXTRA’S
De extra’s zijn mooi verzorgd bij deze release. We krijgen naast de gebruikelijke trailer een uitstekend audiocommentaar van de regisseur, die zeer grondig vertelt over hoe The Hunted tot stand is gekomen. Verder zitten er nog zes weggeknipte scènes te wachten om bekeken te worden. Als dessert zijn er nog een making of, een korte documentaire over de echte spoorzoeker en survivalexpert die de acteurs heeft opgeleid voor hun rol, een korte documentaire over gevechtsspecialisten en een korte documentaire over de soms gevaarlijke omstandigheden waarin gefilmd werd. Op gebied van extra’s schiet deze dvd niets tekort.

CONCLUSIE
The Hunted bevat enkele erg goede actiescènes. Dit positieve gegeven wordt echter grondig verknald door het overige slappe psychologische deel van de film. Enkel aan te raden als huurfilm.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: William Friedkin
Met: Tommy Lee Jones, Benicio Del Toro, Connie Nielsen

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875965678


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Trailer
• Audiocommentaar
• Niet eerder vertoonde scènes
• 4 documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij