:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TEX AVERY COLLECTION
TEX AVERY COLLECTION
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-01-19
SERIE
Warner Bros heeft de smaak blijkbaar te pakken op het gebied van animatie. Zopas nog zijn 4 disks met Looney Tunes gereleased op dvd en nu al verschijnt in Frankrijk een release met het hele repertoire van Tex Avery. Deze boxset bestaat uit 4 schijven en (bijna) alle cartoons die Avery voor MGM regisseerde tussen 1942 en 1955, 66 in het totaal om precies te zijn. Daarbij is er één jammere zaak aan het licht gekomen: 2 cartoons zijn weggelaten en 6 andere zijn naar alle waarschijnlijkheid gecensureerd. Alle andere cartoons zijn onaangetast. De puristen onder ons zullen nu wel al steigeren, maar misschien toch even wat uitleg. De 2 cartoons die zijn weggelaten zijn Uncle Tom's Cabaña en Half-Pint Pygmy, beide wegens van hun zwaar discriminerende inhoud. Zo gaan in Half-Pint Pygmy de 2 hoofdpersonages, George en Junior, op jacht op pygmeeën. Het is jammer dat deze 2 zijn weggelaten, maar in zekere mate begrijpbaar aangezien het mogelijke risico voor WB.

Wat betreft de gecensureerde cartoons kunnen we ons niet echt uitspreken of over het feit of er al of niet ingegrepen is. Zelf hebben we de dvd’s aandachtig bekeken en viel het ons bij de 6 cartoons in kwestie niet direct op dat er stukjes zouden ontbreken,want alles vormt nog steeds een mooi geheel. Aangezien we de originelen niet voorhanden hebben en wij deze waarschijnlijk ook nooit gezien hebben, kunnen we ons daarover dus niet uitspreken. Kortom: jammer, maar begrijpelijk om de release te redden.

De cartoons zijn op de dvd’s in chronologische volgorde geschikt, waardoor ook de evolutie van de personages opvalt. De frappante humor en overdreven grappen, evenals de plotse pauzes en totaal onverwachte gebeurtenissen, zoals bijv. het verschijnen van een bordje met de tekst “Exciting isn’t it” (spannend, niet ?)in het midden van een aflevering, zijn kenmerkend voor Averys stijl en zullen ook nadien in zijn werk voor de Looney Tunes nog vaak aan bod komen. Bij sommige mensen zal de naam Tex Avery misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar een van zijn beroemdste creaties zal dat zeker wel doen, nl. niemand minder dan Droopy, aangevuld met Spike, de Wolf, the Lady named Lou, George & Junior en tal van andere figuren.

Inhoud:
Disk 1:
Blitz Wolf, The Early Bird Dood It, Dumb-Hounded, Red Hot Riding Hood, Who Killed Who?, One Ham's Family, What's Buzzin' Buzzard?, Screwball Squirrel, Batty Baseball, Happy-Go-Nutty, Big Heel-Watha, The Screwy Truant, The Shooting of Dan McGoo, Jerky Turkey, Swing Shift Cinderella en Wild and Woolfy.

Disk 2:
Lonesome Lenny, The Hick Chick, Northwest Hounded Police, Henpecked Hoboes, Hound Hunters, Red Hot Rangers, Slap Happy Lion, King-Size Canary, Lucky Ducky, What Price Fleadom, Little 'Tinker, The Cat That Hated People, Bad Luck Blackie en Señor Droopy.

Disk 3:
The House of Tomorrow, Doggone Tired, Wags to Riches, Little Rural Riding Hood, Out-Foxed, The Counterfeit Cat, Ventriloquist Cat, The Cuckoo Clock, Garden Gopher, The Chump Champ, The Peachy Cobbler, Cock-a-Doodle Dog, Daredevil Droopy, Droopy's Good Deed, Symphony in Slang en Car of Tomorrow.

Disk 4:
Droopy's Double Trouble, Magical Maestro, One Cab's Family, Rock-a-Bye Bear, Little Johnny Jet, TV of Tomorrow, The Three Little Pups, Drag-A-Long Droopy, Billy Boy, Homesteader Droopy, Farm of Tomorrow, The Flea Circus, Dixieland Droopy, Field and Scream, The First Bad Man, Deputy Droopy en Cellbound.

Puristen zullen deze box misschien vermijden wegens de censuur, maar ben je een fan van klassieke animatie of een liefhebber van animatie in het algemeen, dan kunnen we niet anders dan je deze boxset aanbevelen.

BEELD EN GELUID
Beeldkwaliteit is verbluffend goed voor cartoons van deze leeftijd. De kleuren zijn vrij helder en levendig, de scherpte is goed, maar ze kon nog iets beter. Natuurlijk is er zoals in bijna alle films van deze leeftijd filmgrain aanwezig, in sommige filmpjes al wat meer dan in andere. Ook zijn er wat beschadigingen in het beeld te zienaanwezig. Wat dat betreft kunnen we de kwaliteit van de videotransfer vergelijken met één van de Tom & Jerry-releases van Warner Benelux, d.w.z. goed, maar het kan beter, cfr. Looney Tunes-collectie.
Voor het geluid is zowel de originele monogeluidstrack als een geremasterde stereoversie voorzien op de dvd’s. Beide klinken lichtjes gedateerd en zijn bij momenten een zelfs moeilijk te verstaan. Over het algemeen echter is dat geen probleem en geldt ook hier weer de vergelijking met de Tom & Jerry-dvd’s: goed, maar voor verbetering vatbaar. Wel vermelden we nog dat onze voorkeur uitgaat naar het originele monogeluidsspoor in plaats van naar de geremasterde stereoversie, aangezien deze laatste soms een beetje te kunstmatig klinkt naar onze mening.

EXTRA'S
Originele productietekeningen: aan 18 van de 63 filmpjes zijn originele productietekeningen toegevoegd, leuk om eens te doorbladeren en te zien hoe complex sommige van de figuren wel zijn. Op de hoes worden deze cartoons aangeduid met een potloodje. Bonuscartoons: aan 3 van de cartoons  is een filmpje uit Averys periode bij Warner Bros (na zijn MGM-periode) toegevoegd; het gaat om de filmpjes Dangerous Dan McFoo, Of Fox & Hounds en Aviation Vacation. De kwaliteit van deze filmpjes is vergelijkbaar met die van de Tex Avery-filmpjes.

Het jammer dat er in deze boxset niet meer extra’s voorzien zijn. Er bestaat echter ook een 5-Disc Collector’s Edition waavan schijf 5 twee documentaires bevat over Tex Avery en zijn repertoire. Mocht je daar veel belang aan hecht, kun je beter voor die 5-diskversie kiezen. Ze is wel aanzienlijk duurder qua aanschaf.

CONCLUSIE
Deze unieke boxset bundelt “alle” Tex Avery-cartoons in een mooie uitvoering van Warner Bros. Beeld- en geluidskwaliteit zijn goed tot zeer goed. Extra’s zijn op deze 4-diskversie wel aanwezig, maar niet met achtergrondinformatie, wat jammer is. We kijken vol verwachting uit naar de Hanna Barbera-series The Flinstones, Scooby Doo en de complete Tom & Jerry-collectie)!


cover
Studio: Warner

Regie: Fred “Tex” Avery
Met: -

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
42-55

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
475 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3322069872723


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0 (stereo)
Engels Dolby Surround 2.0 (mono),
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Originele productietekeningen bij 18 cartoons
• 3 bonus cartoons

Andere recente releases van deze maatschappij