:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHERE EAGLES DARE
WHERE EAGLES DARE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-02-11
FILM
1944. Majoor Jonathan Smith (Richard Burton) en zijn team elite commando’s krijgen de opdracht om de Amerikaanse generaal George Carnaby (William Squire) uit het zwaar beveiligde Schloss Adler in de Beierse Alpen te gaan redden. Allereerst is er wat verzet over het waarom van de missie, maar van zodra de mannen vernemen dat Carnaby één van de weinigen is die op de hoogte is van de plannen voor de invasie van Normandië wordt er niet getwijfeld en gaan de mannen op pad.

Eenmaal boven de Beierse Alpen dicht bij het slot worden de mannen gedropt en enkele minuten later in het geheim gevolgd door Mary (Mary Ure). Na veilig in de sneeuw geland te zijn vinden Smith en zijn luitenant Morris Schaffer één van de mannen dood terug. Na kort onderzoek is duidelijk dat de man vermoord werd, maar Smith laat dit nog aan niemand blijken. Onvermoeibaar wrdt er verder koers gezet naar het dorpje aan de voet van het slot. Verkleed als Duitse soldaten kunnen de Britten en de Amerikaan gerust op verkenning gaan. Op dat moment zonderd Smith zich even af van zijn mannen en gaat naar de schuur waar hij had afgesproken met Mary, zij moet namelijk het slot als dienster infiltreren omde mannen van binnenuit te kunnen helpen met hun missie.

Wanneer hij echter terugkeert naar het café waar Schaffer een oogje in het zeil houdt, vindt hij weer een van de commando’s dood terug. Er is duidelijk een verrader in het spel … maar kunnen Smith en Schaffer deze op tijd ontmaskeren om de missie toch nog tot een goed einde te brengen ?

Where Eagles Dare is een klassieke oorlogsfilm wat garant staat voor een mooie protie actie en spanning. Neem daar nog eens het acteertalent van Richard Burton en Clint Eastwood bij en dan kan je niet anders als een kaskraker tot resultaat hebben. De film is weerom een verfilming van een boek van auteaur Alistair McLean, ook wel gekend van The Guns of Navarone en Ice Station Zebra.

BEELD EN GELUID
De film is ondertussen al weer bijna 40 jaar oud en dat is aan de beeldtransfer soms te zien. Er komen hier en daar beschadigingen in de vorm van vuiltjes voor en ook is er een constante kleine hoeveelheid filmgrain aanwezig zoals dat wel meer het geval is bij films van deze leeftijd. Scherpte en schaduwdetail zijn over het algemeen goed te noemen en ook op het gebied van kleurverzadiging zit het vrij goed. Uiteindelijk toch een vrij goede transfer voor een film van deze leeftijd.

Origineel was Where Eagles Dare voorzien van een mono geluidsspoor en dit werd voor deze DVD opgewaardeerd naar een Doby Digital 5.1 track. Deze remix is gedeeltelijk geslaagd te noemen, er wordt wel tamelijk wat ruimtelijke spreiding gecreeerd, maar toch speelt het grootste deel van de actie zich nog steeds in de front en center speakers. Surrounds worden vooral gebruikt voor muziek en hier en daar een geluidseffect. Het LFE kanaal wordt regelmatig aangesproken waar nodig. Dialogen zijn steeds zeer goed te verstaan.

EXTRA’S
Als voornaamste extra op deze dvd krijgen we “On Location: Where Eagles Dare” te zien, een featurette die even oud is als de film zelf. Kwaliteit van het beeld en geluidsmateriaal is onmogelijk goed te noemen, maar toch geeft het geheel een zekere meerwaarde aan de film door de informatie die er over de productie gegeven wordt. Op zich is de kwaliteit natuurlijk wel betreurenswaardig, maar dat verandert nisk aan het feit dat het toch getuigt van inzet dat men dit uit de archieven heeft weten op te duikelen. Verder krijgen we ook nog de trailer meegeleverd, kwaliteit is vergelijkbaar met die van de featurette.

CONCLUSIE
Where Eagles Dare is zowel op het vlak van kwaliteit als inhoud een goede film. De aanwezigheid van de al minstens even oude featurette geeft het geheel zeker en vast een meerwaarde. Zoals Clint Eastwood zelf zegt “het is eens wat anders dan al die poncho’s”.


cover
Studio: Warner

Regie: Brian G. Hutton
Met: Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
12

Speelduur:
149 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931651868


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• On Location: Where Eagles Dare

Andere recente releases van deze maatschappij