:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIN EATER, THE
SIN EATER, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-02-19
FILM
Als de mentor van de jonge priester Alex Bernier (Heath Ledger) op mysterieuze wijze de dood vindt, vertrekt die prompt naar Rome om de zaak te onderzoeken. Op zijn tocht naar de waarheid komt Alex in aanraking met een zogenaamde Sin Eater, iemand met bovenmenselijke krachten die in staat is om zondaars van hun ergste zonden vrij te spreken. Vanaf dan wordt Alexs geloof in God heel erg op de proef gesteld...

The Sin Eater van schrijver/regisseur Brian Helgeland (Payback, A Knight’s Tale) heeft een interessant concept, maar de uitwerking rammelt langs alle kanten. De prent kan bijgevolg niet boeien en is eerder vervelend annex slaapverwekkend, dan spannend. De speciale effecten kunnen evenmin overtuigen en dan hebben we ons nog lichtjes uitgedrukt! Eenmaal de aftiteling over het scherm rolt heb je iets van: “was dit het?!”. The Sin Eater – in Amerika uitgebracht onder de titel The Order – flopte dan ook genadeloos in de zalen. De op 38 miljoen $ gebudgetteerde film bracht wereldwijd amper 10 miljoen $ op. Het acteerwerk is nochtans degelijk en het is vooral leuk om Peter Weller - Mr. Robocop himself - eindelijk nog eens in een grote productie te zien. Hopelijk kiest hij (of zijn manager) de volgende keer een beter project. Brian Helgelands The Sin Eater is een totaal mislukte religieuze thriller en als u dan toch een spannende, religieus getinte prent wilt bekijken dan kan u beter nogmaals The Omen of The Exorcist tevoorschijn halen.

BEELD EN GELUID
Het anamorf uitgevoerde 1.85:1-beeld ziet er scherp uit met een prima contrast en een goed zwartniveau. Ook het schaduwdetail is dik in orde. De kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebruikte print is vrij van vuiltjes en beschadigingen en digitale compressiefoutjes zijn eveneens afwezig. Wel is er redelijk wat edge enhancement toegepast en hebben we wat lichte filmgrain opgemerkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en bijzonder ruimtelijk met een goede spreiding en richting. De heldere dialogen klinken natuurlijk en zijn goed te verstaan. Storingen of ruis zijn niet aanwezig. Wel aanwezig is nog een Engelse DTS-track en hoewel het verschil miniem is, krijgt die een streepje voor wegens iets meer detail en ruimtelijkheid.

EXTRA’S
Er is een audiocommentaarspoor aanwezig, ingesproken door regisseur Brian Helgeland. Hoewel we geen fans van de film zijn, wist deze track ons toch te boeien. Er zijn vervolgens nog zeven weggeknipte scènes, goed voor 10 minuten beeldmateriaal. Via optionele commentaar vertelt Helgeland ons waarom de scènes het uiteindelijke product niet gehaald hebben. En we kunnen ons volledig in de beslissing van de regisseur vinden. Bijzonder weinig, maar beter dan niets.

CONCLUSIE
The Sin Eater - of The Order als je wilt – is een uitermate zwakke religieuze thriller die genadeloos kopje onder ging aan de kassa’s. Filmmaatschappij Fox brengt van de film toch een verzorgde dvd-uitgave. Beeld en geluid zijn erg goed en hoewel de extra’s wat karig zijn, zullen ze de liefhebbers van de prent toch kunnen bekoren. Eerst huren is de boodschap.


cover
Studio: Fox

Regie: Brian Helgeland
Met: Heath Ledger, Shannyn Sossamon, Benno Fürmann, Mark Addy, Peter Weller

Film:
4/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014973


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nderlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Weggeknipte scènes

Andere recente releases van deze maatschappij