:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ITALIAN JOB, THE S.E.
ITALIAN JOB, THE S.E.
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-02-23
FILM
Het plan was tot in de puntjes uitgedacht, de uitvoering in Venetië perfect. Charlie Croker (Mark Wahlberg: Planet Of The Apes, Three Kings) zette de kraak van zijn leven, maar hield geen rekening met eventueel verraad achteraf. Nu wil Charlie niet alleen zijn geld terug, hij wil ook wraak. Vergezeld door een beeldschone kluiskraker (Charlize Theron: The Astronauts Wife, Sweet November), een ontsnappings- en achtervolgingsexpert “Handsome Rob” (Jason Statham: Snatch, Ghosts Of Mars), een computerdeskundige “Lyle/Napster” (Seth Green: Austin Powers, Stephen King’s IT) en explosievenkenner “Left Ear” (rapper Mos Def: Monster’s Ball), gaan Croker en zijn team achter de buit aan en raken verzeild in een adembenemende achtervolging door, boven en onder de straten van Los Angeles.

Deze versie volgens regisseur F. Gary Gray (The Negotiator, A Man Apart) en scenaristen Donna en Wayne Powers (Deep Blue Sea, Cagney & Lacey) is geen remake in de klassieke zin van het woord . In de eerste versie uit 1969 wordt het hoofdpersonage van Charlie Croker (Michael Caine) totaal anders ingevuld dan in de huidige filmversie door Mark Wahlberg het geval is. Het scenario vertoont wel raakvlakken maar wordt toch ook op een andere, nieuwe manier uitgewerkt. Ook de manier van filmen en monteren is totaal anders waarbij vooral de nadruk ligt op vernieuwing in plaats van het voortborduren op nostalgie. Je zou kunnen zeggen dat de meeste basiselementen uit de eerste film feilloos werden overgenomen, om ze dan onmiddellijk opnieuw te vermengen in een frisse, hendendaagse mix. Deze mix bestaat uit een gezonde dosis zelfrelativerende humor, explosieve actie en dolle achtervolgingen op uiteenlopende locaties; uitgevoerd met verschillende voertuigen: waarvan uiteraard de drie Mini Coopers de grote show stelen.

De opbouw van de film is erg sterk, waarbij veel aandacht geschonken wordt aan het toelichten van de verschillende personages en hun achtergronden. Het duurt hierbij zelfs niet lang voor er reeds actie losbarst. Het midden van de film kent een dipje waarbij men gekozen heeft om het verhaal wat meer diepgang te geven. Hierdoor zakt het adrenalinepeil, dat zorgvuldig tijdens het eerste gedeelte werd opgebouwd als een pudding in mekaar. Uiteraard is een beetje uitwerking van het verhaal welkom in een actieprent, maar een actieprent moet plots geen psychologische thriller willen zijn. Gelukkig is het slot wel weer bevredigend en overtreft het zelfs het eerste gedeelte uit de film, zeker op gebied van sensatie. Het einde is ook een stuk conclusiever dan de bij de versie uit 1969 (waarbij men het verhaal open liet voor het maken van een sequel die nooit het daglicht heeft gezien). The Italian Job is een mooie amusementspudding met een klein jammerlijk dipje, dat min of meer wordt goedgemaakt door het slot; waarbij de kijker zich zeker niet zal vervelen.

BEELD EN GELUID
Het beeld staat in een anamorfische aspect ratio van 2.35:1 op de dvd gebrand. De detailering is erg goed en het beeld is voldoende scherp. Het contrast is optimaal, met diepe zwarte tinten. De kleuren ogen wel rijk, maar hadden nog beter kunnen zijn indien ze nog een beetje warmer en verzadigder waren. Verder is deze transfer gevrijwaard van artefacts, wat gezien de recente leeftijd van de film uiteraard niet erg verwonderlijk is.

De Dolby Digital 5.1 mix is van een goede kwaliteit. Jammer is wel dat er voornamelijk gebruik gemaakt wordt van de drie frontkanalen. De algemene mix had zeker veel ruimtelijker en spectaculairder kunnen klinken, moesten de surroundkanalen op een regelmatigere basis worden aangestuurd. De dialogen zijn netjes te verstaan, de muziek klinkt sfeervol en pompend op de gepaste momenten, de subwoofer krijgt een redelijke lading explosies en low-end signalen te verwerken. Enkel spijtig dus van de surrounds want die zijn het enige jammere puntje aan deze soundtrack.

EXTRA’S
The Making Of The Italian Job
Een documentaire van een kleine twintig minuten die de film belicht vanuit het oogpunt van de regisseur, aangevuld met korte interviews met de acteurs. Niet diepgravend informatief, maar wel leuk om naar te kijken.

Putting The Words On Page For The Italian Job
Kort interview met de twee scenaristen die het script onder handen namen. Ze vertellen onder andere over hoe goed de film overeenkomt met wat er op papier stond en met hoeveel respect hun visie op het verhaal werd behandeld door de regisseur.

Driving School
Filmpje over de rijlessen die alle acteurs kregen om zodoende veel van de achtervolgingen zelf te kunnen uitvoeren tijdens de opnamens. We zien ze allen aan het werk, waarbij vooral Charlize Theron blijft hameren op het feit dat ze evenwaardig is aan haar mannelijke collega’s en op geen enkel ogenblik moest onderdoen op het gebied van driving skills.

The Mighty Minis
Goede reclame aan het adres van de Austin Mini Cooper. We krijgen de verschillende modellen te zien en krijgen inzicht waarom er nu precies een dertigtal verschillende auto’s nodig waren terwijl er steeds maar drie tegelijkertijd in beeld verschijnen.

Stunts
Korte featurette waarbij de verschillende stunts uit de film nog eens netjes onder de loupe worden genomen.

Deleted scenes
Een zestal verwijderde scènes.

Theatrical Trailer
De originele bioscooptrailer.

Gag Reel
Als uitsmijter krijgen we een blooperfilmpje dat werd verborgen als easter egg.

CONCLUSIE
Leuke actiefilm die niet louter teert op het nostalgische gevoel dat gepaard gaat met de eerste film uit 1969. Een film waarbij haast niemand zich zal vervelen. Prima amusement, doch met soms iets te weinig adrenaline. De benaming “Special Edition (S.E.)” stemt ook niet overeen met de hoeveelheid en kwaliteit van de extra’s. Al bij al een leuke manier om anderhalf uur op een vermakelijke manier door te brengen.


cover
Studio: Paramount

Regie: F. Gary Gray
Met: Mark Wahlberg, Donald Sutherland, Edward Norton, Charlize Theron, Jason Statham, Mos Def, Seth Green

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556535


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Making Of,
• Putting The Words On Page
For The Italian Job,
• Driving School,
• The Mighty Mini’s,
• Stunts,
• Deleted Scenes,
• Gag Reel – Easter Egg,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij