:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DINOTOPIA 2.2 - THE ELECTION & NEW HORIZONS
DINOTOPIA 2.2 - THE ELECTION & NEW HORIZONS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-04-17
SERIE
Na de eerder verschenen box The Outsiders/The Temptation heeft Bridge opnieuw een dubbele discset uitgebracht uit de Dinotopia-reeks, onder de titel The Election/New Horizons. Deze reeks is een voortzetting van de originele mini-serie van Hallmark, en gebaseerd op de boeken van James Gurney (Gullivers Travels). Alweer is van de oorspronkelijke volgorde van de afleveringen een soepje gemaakt, en bevatten de discs 4 afleveringen in een alles behalve correcte volgorde. The Election omvat aflevering 9, Car Wars en aflevering 5, The Matriarch, en New Horizons de afleveringen 3, Handful Of Dust en 6, Big Fight. Dit ziet er niet alleen een rommeltje uit, dat is het ook, want de logica omtrent de nieuwe woonst van de Buitenstaanders en de eerste ontmoetingen tussen bepaalde hoofdpersonen kent totaal geen continuïteit, en zeker niet als je er de vorige box bijneemt. Bovendien worden de afleveringen twee aan twee aan elkaar gelast, waarbij er een stukje van het einde van de eerste en het begin van de tweede wordt afgeknipt.

We volgen in deze reeks nog steeds de avonturen van Frank Scott (Michael Brandon) en zijn twee zonen Karl (Erik von Detten) en David (Shiloh Strong), die aangespoeld zijn op een eiland, Dinotopia, waar de tijd schijnt stil te hebben gestaan, en dinosauriërs (de meeste toch) en mensen in harmonie samenleven. David heeft dienst genomen in het leger van de skybax, een soort van interventieteam per pteranodon, terwijl Karl - en zijn vader met hem - niets liever zouden willen dan naar de bewoonde wereld terug te keren. Wat houdt hen tegen? In Karls geval alleszins Marion (Georgina Rylance), de knappe dochter van burgemeester Waldo (Jonathan Hyde) en matriarch Rosemary (Sophie Ward). Verder hebben de bewoners van de reguliere steden op Dinotopia een wankel bestand bereikt met de Buitenstaanders, onder leiding van Torres LeSage (Lisa Zane), een ongeregeld zooitje dinosaurusjagers, die menen dat de wetten van Dinotopia niet voor hen van toepassing zijn.

AFLEVERINGEN
5. Car Wars
Frank is in het geheim aan het werken aan een verbrandingsmotor die werkt op dino-uitwerpselen, om hiermee een auto te ontwerpen. Hij hoop hiermee een industriële revolutie op gang te brengen, die in zijn ogen Dinotopia alleen maar vooruitgang kan brengen. Midden in volle verkiezingstijd verbiedt burgemeester Waldo de verdere productie van de auto's, wat Frank zo ziedend maakt dat hij zich als tegenkandidaat stelt, naast Waldo en de toch kansloze Zipeau. Met zijn mooie praatjes over de niet te stuiten vooruitgang wint Frank de verkiezingen met een neuslengte. Eénmaal in de burgemeesterszit moet echter alles en iedereen op Dinotopia wijken voor koning auto, en na een paar frisse onteigeningen begint het volk te morren. Gelukkig krijgt Frank een flinke klap op zijn hoofd waardoor hij buiten westen geraakt, en de anderen besluiten om, tegen dat hij weer bij zijn positieven komt, hem eens een flink lesje te leren.

6. The Matriarch
Normaal zou het uitbroeden van het tienduizendste ei reden moeten zijn tot een groot feest op Dinotopia. Vlak voor het uitbreken verdwijnt het ei echter. Al spoedig brengt een vrouw, een zekere Iridia, het ei terug, verklarend dat ze het van één van de kinderen van de Buitenstaanders heeft teruggestolen. Wanneer het jong echter geboren wordt, blijkt het een klein tyrannosaurusje te zijn. Marion wil LeSage, de leidster van de Buitenstaanders, eens flink de mantel uitvegen omwille van deze misplaatste practical joke, maar LeSage beweert er niets mee te maken te hebben. Maar waar is het oorspronkelijke ei naartoe? En vooral, wat gaat mama T-Rex doen wanneer ze haar jong niet meer terugvindt?

3. Handful Of Dust
Wanneer een stegosaurus wordt vermoord, en Marion en Karl op zoek gaan naar het achtergebleven jong, kruist hun pad dat van een jager, Cortez, die de staartpunten van de dieren gebruikt als verjongingsmiddel. Cortez zoekt beschutting in de burcht van de Buitenstaanders, en krijgt van LeSage een schuilplaats aangeboden in ruil voor te mogen delen in het verjongingselixir. Spijtig genoeg voor hen werkt het drankje iets té goed, en blijven Cortez en Le Sage alsmaar jonger worden... David moet intussen een groep nieuwe skybax-piloten opleiden, en merkt dat een meisje, Portia, hierbij flink heeft gelogen over haar gezichtsscherpte.

8. Big Fight
Frank vindt dat de inwoners van Dinotopia niet het minste spanning in hun leven hebben, en hij mist geweldig de sportuitzendingen op TV. Wanneer David het aan de stok krijgt met een Buitenstaander, krijgt Frank een heldere inval: hij gaat een boksmatch tussen de twee organiseren. De raad van Waterfall City keurt zijn idee af, maar de ticketverkoop blijkt wonderbaarlijk goed te lukken. LeSage vindt de bokswedstrijd maar wat een goed idee, want ze hoopt een behoorlijk slaatje te slaan uit de daaruit voortspruitende weddenschappen. En wanneer iedereen op David blijkt te wedden, kan ze het uiteraard niet laten om de uitslag van de wedstrijd een klein beetje naar haar hand te zetten.

En onze mening: net als de eerste reeks afleveringen is ook deze selectie afleveringen van Dinotopia niet slecht, maar is er toch nog heel wat ruimte voor verbetering, zowel inhoudelijk als vormelijk. Inhoudelijk, want bijvoorbeeld, om er maar één te noemen, in de aflevering Handful Of Dust lijkt het eerst en vooral van levensbelang dat Cortez' boek wordt teruggevonden om de verjongingsformule om te keren, maar als puntje bij paaltje komt schijnt dat helemaal niet van belang te zijn. En zo zitten er nog wel meer schoonheidsfoutjes in het scenario. Vormelijk, want ook nu weer zijn de speciale effecten niet om over naar huis te schrijven, en nu mag men nog tienmaal zeggen dat er méér dinosauriërs in de reeks zitten dan in Jurassic Park. Qua acteerwerk is dit duidelijk een reeks die geschapen is om ook eens het mindere acteertalent een kans te geven, en vooral de jongere schare acteurs komt niet voorbij het uitstamelen van hun dialogen. Alleen Michael Brandon en Lisa Zane geven nog enig teken van leven in hun respectievelijke rollen van misantroop en totaal geschifte machtswellusteling. Het is en blijft natuurlijk fantasy, en dus met de nodige korrels zout te nemen. Maar maak daar maar een behoorlijke portie zout van.

BEELD EN GELUID
Dinotopia wordt op 4:3-formaat gepresenteerd, en we blijven erbij dat breedbeeld in dit geval de betere keuze was geweest. Net zoals op de eerste disc krijgen we hier twee single layer-discs, en ook dat was niet bepaald een goede keuze: compressiefoutjes, en zelfs enkele verspringingen ontsieren de beeldband, die anders qua scherpte en kleurkeuze toch nog redelijk goed te noemen is. Waar in de eerste box het Dolby Surround 2.0-geluid van de disc The Outsiders buitenmaats slecht was, is dit probleem op deze discs gelukkig niet meer aanwezig. De dialogen zijn duidelijk verstaanbaar en klinken natuurlijk, en dat is blijkbaar al heel wat. Wie op spectaculaire audio-stukjes zit te wachten, moeten we naar de Jurassic Park-films verwijzen, want voor de rest wordt met de 2.0-track weinig tot niets gedaan.

EXTRA'S
Vermits men niet de moeite heeft gedaan om op deze discs andere extra's te zetten dan op The Temptation/The Outsiders, ga ik ook niet de moeite doen om een nieuw stukje neer te pennen, en zal U het met de tekst van de vorige discs moeten doen:

Op deze twee single sided-disc vinden we een paar schamele extra's terug, en dan nog op de beide discs dezelfde. In de Dinotopia Encyclopedia krijgen we van negen soorten sauriërs uit de reeks wat randinformatie, Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Analoog kunnen we op een plattegrond de vier voornaamste plekken op het eiland Dinotopia bezoeken aan de hand van stukjes film van amper een paar seconden. De beelden zijn overigens afkomstig uit de voorafgaande mini-reeks en niet uit deze afleveringen zelf. Het op de hoes beloofde Skybax Pilot Game hebben we nergens teruggevonden, wél voor de zoveelste keer op rij - zoals op quasi alle releases van Bridge tegenwoordig - een promofilmpje voor een CD van een bandje, Silkstone, die voor de rest met Dinotopia niet het minste uitstaans heeft. De manager van het desbetreffende groepje zou zijn marketing-strategie eens moeten herzien, want alhoewel ik hun muziek van haar nog pluim ken, krijg ik door de over-exposure nu spontaan braakneigingen bij het horen van het woord Silkstone. Dit soort reclame uitbannen, jongens!

Wat wel nog mooi oogt, en even dient gezegd te worden, is dat de achterkanten van de hoezen van de vorige dubbeldisc en deze dubbeldisc samen één grote tekening vormen, en redelijk mooi op je dvd-plank staan.

CONCLUSIE
Dinotopia is vrij onderhoudend, maar ook niets meer dan dat. De technische mankementen van op de disc The Outsiders zijn hier grotendeels verholpen, maar aan deze DVD een topstatus toekennen zou boerenbedrog zijn. En de persoon die deze afleveringen aan elkaar heeft gemonteerd, verdient volgens ons een rondje verpliche moddercatch met een koppel T-rexen.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Thomas J. Wright, Mario Azzopardi
Met: Michael Brandon, Jonathan Hyde, Georgina Rylance, Shiloh Strong, Erik Von Detten, Sophie Ward, Lisa Zane

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
174 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983458758


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Dinotopia encyclopedie
• Dinotopia trivia
• Trailer Silkstone

Andere recente releases van deze maatschappij