:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOSTON STRANGLER, THE
BOSTON STRANGLER, THE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-04-29
FILM
In 1968 was regisseur Richard Fleischer z'n tijd ver vooruit met deze waargebeurde serial killer-prent, half in documentaire-stijl, over de beruchte seriemoordenaar Albert De Salvo. Allesbehalve politiek correct en uitermate provocerend voor z'n tijd schuwde Fleischer de clichés van het genre niet om van deze prent een moeilijk verteerbaar kijkstuk te maken. Albert De Salvo zou begin de jaren 60 in een tijdspanne van 18 maanden zomaar eventjes 13 vrouwen wurgen. Aangezien alle moorden in Boston plaatsvonden leefde de lokale bevolking destijds in een afgrijselijke terreur, een sfeer die de regisseur in z'n film probeert weer te geven.

Vermoedelijke wurgmoordenaar De Salva wordt prachtig vertolkt door Tony Curtis, die iedereen wel kent van z'n dolkomische rol als Joe/Joesephene in Some Like It Hot. 'Vermoedelijke', schrijven we in voorgaande zin, omdat het eigenlijk nooit bewezen is dat De Salva wel degelijk de moordenaar was van deze 13 vrouwen. En zo worden er wel meer loopjes met de waarheid genomen in deze 'op feiten' gebaseerde prent. Zo wil men ook laten uitschijnen dat De Salvo destijds een gelukkige vader was maar mentale problemen te verwerken had. Mentale problemen die hem uiteindelijk een gespleten persoonlijkheid opleverden waardoor hij als het ware tot een seriemoordenaar getransformeerd werd. Dit is enkel en alleen een clichévolle truuk toegepast door de regisseur om de moordenaar een tikkeltje symphatie mee te geven. Het ware gezicht van deze beestachtige moordenaar werd destijds reeds op een Hollywoodiaanse manier weergegeven, iets wat later meer en meer het geval zou zijn.

De documentaire-stijl van The Boston Strangler wordt tot vervelens toe benadrukt door het overdadig gebruik te maken van split-screen. Soms zijn er op hetzelfde moment wel tot 7 schermen terug te vinden op je televisiescherm. Nodeloos te zeggen dat dit spannende en aangrijpende televisie kan opleveren (cfr. 24, The Thomas Crown Affair en Napoleon) maar in dit geval wordt het soms storend waardoor er hier en daar concentratieverlies kan optreden.

Er bestaat nog een andere film gebaseerd op deze seriemoordenaar, simpelweg Strangler genoemd. Deze had Victor Buono als vertolker van wurgmoordenaar en insiders beweren dat de echte Boston Strangler enkel gecharmeerd was door de vertolking van Buono. Raar, want Tony Curtis speelt echt wel overtuigend, maar misschien werd er naar de mening van de echte De Salva een te groot loopje met de waarheid genomen. Wie er echt achter de moorden zat, zal wel altijd een raadsel blijven aangezien De Salva omgebracht werd in de gevangenis, en dit ongeveer 5 jaar na het uitkomen in de bioscoop van deze Boston Strangler. Genoeg mysterie alleszins om deze vrij spannende en ongewone thriller aan een kijkbeurt te onderwerpen.

BEELD EN GELUID
Veel split-screen vereist plaats op het scherm en bewaarde men de originele aspect-ratio van deze film uit '68. De anamorfische 2.35:1-transfer ziet er over het algemeen vrij scherp uit maar bevat nogal wat edge enhancement. Opmerkelijk is het feit dat er nauwelijks of niet sprake is van grain, ruis en andere oneffenheden. De kleuren zijn op hun beurt iets minder van kwaliteit en het beeld is vrij onstabiel, maar dit wordt nooit storend en deze tekortkomingen nemen we er dan ook met de glimlach bij.

Op geluidsniveau valt er ook weinig te klagen. Het surround-spoor doet z'n werk meer dan behoorlijk, laat de dialogen helder doorkomen en scoort vrij goed qua plaatsing van het geluidsbeeld (cfr. de scènes met split-screen). Het opnamevolume is hoog genoeg en de track is helder en geruisloos. Luisterden we hier naar het resultaat van een remastering?

EXTRA’S
Een dvd uit de Big Deal-reeks van Fox, dus weinig tot geen extra's. Geen in dit geval.

CONCLUSIE
Losjes gebaseerd op de beruchte seriemoordenaar De Salva, maakt deze vooruitstrevende thriller uit 1968 gebruik van alle mogelijke genre-clichés om een allesbehalve waarheidsgetrouw beeld te schetsen. Dit gezegd zijnde kon de film ons wel degelijk boeien, maar het is vooral de beeld- en geluidskwaliteit van deze relatief oude prent die met de punten gaan lopen. Extra's zijn er jammer genoeg niet aanwezig.


cover
Studio: Fox

Regie: Richard Fleischer
Met: Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, Mike Kellin, Hurd Hatfield, Murray Hamilton, Sally Kellerman

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626015536


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij