:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICKEY MOUSE IN LIVING COLOUR
MICKEY MOUSE IN LIVING COLOUR
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-05-27
FILM
Ooit zei de man achter de muis (zijnde Walt Disney) : "It was all started by a mouse". Die logica volgende heeft Buena Vista als eerste dvd in de treasures reeks gekozen voor Mickey Mouse in Living Colour. De dubbeldvd bevat elke short van deze wereldberoemde muis van 1935 tot 1938.

Het heeft trouwens even geduurd vooraleer we deze Treasure ook in Europa beschikbaar kregen. In de USA behoorde deze set namelijk tot de zogenaamde eerste "wave" van Disney Treasures in december 2001, wat meteen ook het jaar was waarin Walt himself 100 zou geworden zijn.

De versie die wij hier bespreken is diegene die eerder dit jaar al in Duitsland gereleased werd, op ondertitels en tinnen case na is deze identiek aan de regio 1 release. Sommige mensen zouden er een drama van maken dat er geen blikken doosje rond zit, maar tot die groep mensen behoren wij niet. De inhoud is hier de ware schat en zoals wel duidelijk zal worden, spreekt die boekdelen.

Dan nu datgene waar jullie allemaal op zitten te wachten: de shorts.

Disc 1:
1935
The Band Concert
Mickey is dirigent van een nogal vrij uitzonderlijk orkest, alles lijkt goed te gaan totdat de koppige Donald Duck het in zijn hoofd krijgt te willen meespelen met het orkest. Alsof dat nog niet genoeg is steekt er dan ook nog eens een onweer op.

Mickey's Garden
De tuin van Mickey is overwoekerd met ongedierte van alle soorten. Verbeten levert Mickey een strijd om ze uit de weg te ruimen en zo zijn groenten te redden. Een en ander gaat echter mis als Mickey allerlei soorten vergif bij elkaar gaat gieten ...

On Ice
Een van de favoriete bezigheden van zowel Minnie als Mickey Mouse is schaatsen. Mickey probeert het dan ook in dit filmpje aan Minnie te leren. Ondertussen haalt Donald een grap uit met Pluto door schaatsen aan zijn poten te binden. Maar dat zou hem nog zuur kunnen opbreken ...

Pluto's Judgment Day
Pluto verschijnt voor de kattenrechtbank nadat hij al zijn hele leven katten achterna zit. Arme Pluto zal het nooit meer vergeten ...

Mickey's Fire Brigade
Goofy, Donald en Mickey vormen het brandweerteam van dienst. Na een oproep haasten ze zcih naar de plaats van de brand, maar eenmaal daar aangekomen lijkt het toch niet zo simpel om het boeltje te blussen. Zeker niet als je bang bent van het vuur !

1936
Thru The Mirror
Mickey droomt dat hij door de spiegel in de woonkamer stapt. Hij komt in een wereld terecht die er op het eerste zicht hetzelfde uitziet, tenminste totdat alle meubels tot leven lijken te komen.

Mickey’s Circus
Het circus is in de stad en Mickey is de directeur. Als eerste act kondigt hij Donald aan die wat gaat doen met een bende zeeleeuwen. Tussen die zeeleeuwen zit er echter een serieuze deugeniet.

Mickey's Elephant
Bobo, zo noemt het olifantje dat Mickey als speelkameraadje voor Pluto kocht. Een ding had Mickey echter niet voorzien, Pluto zou namelijk wel eens jaloers kunnen worden ...

Mickey's Grand Opera
Pluto kan het zich niet laten om met een toverhoed te beginnen spelen. Al snel zit de inhoud van de hoed over het hele gebouw verspreid en krijgt de Opera een heel andere afloop dan eigenlijk wel de bedoeling was.

Mickey's Polo Team
Mickey's team (Mickey, Donald, Goofy en de grote boze wolf) speelt een partijtje polo tegen een bende filmsterren, zijnde Stan Laurel & Oliver Hardy, Charlie Chaplin en Harpo Marx. De paarden waarop de heren rijden komen verdacht veel overeen met de man die er boven op zit ...

Alpine Climbers
Alsof bergbeklimmen op zich nog niet lastig genoeg is, krijgen Mickey en Donald het ook nog eens aan de stok met de dieren die de berg bewonen.

Moving Day
Aangezien Mickey en Donald al 6 maanden geen huur betaald hebben voor hun huisje, moeten ze gaan verhuizen. Het meubilair lijkt daar echter anders over te denken.

Mickey's Rival
Op een picknick met Mickey, komt Minnie haar oude vriend Mortimer tegen. Mickey is al snel jaloers wanneer Mortimer meer aandacht krijgt dan hijzelf, met alle gevolgen vandien.

Orphan's Picnic
Niks zo moeilijk als een bende kinderen. Een statement dat zowel Mickey als Donald niet meer zullen ontkennen. Zeker niet na een picknick met een bus vol weeskinderen die uitgehongerd blijken te zijn.

Disc 2:

1937
Hawaiian Holiday
Mickey, Minnie, Goofy, Pluto en Donald zij op vakantie op Hawai, maar in plaats van er een rustige vakantie van te maken krijgt Donald zijn hoela rokje in brand, Mickey krijgt het aan de stok met elk levend wezen op de zeebodem en tot overmaat van ramp wil Goofy leren surfen.

Moose Hunters
Het is elandenseizoen en bijgevolg zijn Mickey, Donald en Goofy op jacht. Donald en Goofy verkleden zich als eland om zo te proberen voor Mickey een eland te lokken. De methode heeft succes, maar hoe gewenst dat succes is, dat is een andere vraag.

The Worm Turns
Mickey vindt een drankje uit waardoor ieder levend wezen in Superman veranderd lijk te worden. Allereerst blijft het bij een experiment op een worm, maar al snel moeten ook een muis, de kat en Pluto er aan geloven.

Magician Mickey
Mickey voert een act op als goochelaar, constant op zijn dak gezeten door Donald Duck. Mickey laat zich echter niet doen en probeert zich van de lastige eend te verlossen op een magische manier.

Mickey’s Amateurs
Een talentenshow, dat leek Mickey wel een leuk idee. Een leuk idee was het ook, totdat de kandidaten op de planken stonden ten minste.

Clock Cleaners
Donald, Mickey en Goofy zijn bezig een grote klok te kuisen. De klok houdt er zo haar eigen mening op na en probeert dan ook om onze drie helden op alle mogelijke manieren tegen te werken.

Lonesome Ghosts
Een aantal spoken in een leegstaand huis vervelen zich totdat ze in de krant een advertentie zien staan van spokenjagers. Ze besluiten de mannen op te bellen en ze naar hun pand te sturen om er de spoken te verjagen. Ons trio weet niet waaraan ze begonnen zijn ...

1938
Mickey’s Parrot
Een verhuiswagen verliest een deel van zijn lading, namelijk een papegaai. Deze sluipt het huis van Mickey en Pluto binnen, net wanneer deze op de radio hoort dat er een gevaarlijke moordenaar ontsnapt is. Wanneer de papegaai dan lawaai begint te maken in de kelder is de chaos compleet.

Boat Builders
Niks zo gevaarlijk als een zelfbouwpakket, enkel Mickey en zijn vrienden lijken dat nog niet te weten. Ze hebben namelijk een bouwpakket gekocht om hun eigen boot in elkaar te zetten. Alles lijkt goed te gaan, tot de onhandigheid de overhand krijgt.

The Whalers
Het leven van een walvisvaarder is hard, erg hard. Zeker wanneer je naast walvissen vangen ook nog eens moet proberen om deftig je eten naar binnen te krijgen (zonder dat de meeuwen er mee gaan lopen). Tot overmaat van ramp werkt de zee zelf dan ook nog eens tegen ...

Mickey’s Trailer
Goofy, Donald en Mickey trekken er op uit naar het platteland. Meer bepaald naar Mickey's "caravan". Er gebeuren echter allerlei dingen die ze zich nog lang zullen herinneren.

Brave Little Tailer
Het stadje waar Mickey woont zit met een reuzenprobleem (letterlijk). In een bui van opschepperij misinterpreteert de bevolking hem, wanneer Mickey het heeft over de zeven die hij er al gedood heeft. Binnen de kortste keren wordt hij door de koning aangesteld om komaf te maken met de reus.

Elk van deze filmpjes zijn echte klassiekers, zelfs al heb je een eigen voorkeur voor bepaalde titels, dan nog kan je niet anders dan genieten van de dolle fratsen die de geesteskinderen van Walt Disney hier beleven. In regio 1 verscheen trouwens net een tweede deel van Mickey Mouse in Living Colour, daarvan hopen we u zeer binnenkort ook een review van te mogen presenteren. Tot dan vollop genieten van dit eerste deel.

BEELD EN GELUID
Dan nu het belangrijkste gedeelte van de review, audio en video namelijk. Vooraleer we hieraan beginnen, willen we eerst iets duidelijk maken: het gaat hier om filmpjes tussen 66 en 69 jaar oud, in de review is dus daar rekening mee gehouden.

Disney weet ons werkelijk te verassen met de geleverde videotransfer. Het beeld kreeg namelijk een zeer grondige restauratie. Kleurniveau en scherpte van het beeld zijn beter dan ooit tevoren. Vergeleken met wat we op TV of VHS tot nog toe te zien kregen is er een wereld van verschil. Beschadigingen en vuiltjes in de print zijn hier en daar nog aanwezig maar het is overduidelijk dat hier serieus aan gewerkt is om dit tot een absoluut minimum te herleiden, zonder dat de filmpjes er te bewerkt gaan uitzien. Het mag voor ons nog altijd min of meer een zekere leeftijd uitstralen.

Ook de geluistrack werd in zekere mate gerestaureerd. Kanttekening hierbij is wel dat de gebruikte technologie in de jaren 30 verre van de kwaliteit bood die we nu als normaal beschouwen. Daarmee rekening houdend is Dolby Digital 2.0 Mono geluidstrack goed tot erg goed te noemen. Nergens zijn sporen van ruis of foutjes en beschadigingen. Alles klinkt natuurlijk vrij beperkt en een beetje gedateerd, maar dat is nu eenmaal de beperking van een mono geluistrack. Een remix was naar alle waarschijnlijkheid wel mogelijk geweest, maar wij kunnen niet anders dan Disney feliciteren dat ze dat niet gedaan hebben en er bijgevolg dus voor gekozen om bij een opgekuiste versie van de originele mono track te blijven.

Deze dvd's scoren dus zowel op het vlak van beeld als geluid erg goed, een lijn die we hopen voortgezet te zien in de (hopelijk) volgende Disney Treasures.

EXTRA’S
Introduction
Een introductie aan het begin van de dvd waarin Leonard Maltin, animatiekenner en Disney-fan van het eerste uur, je wat uitleg verschaft over het tot stand komen van de figuur Mickey Mouse en zijn verdere evolutie door de jaren heen.

Pencil Tests
Allereerst een korte inleiding omtrent de potloodtekeningen. Blijkt dat wat we op de dvd zien jaren in de garage van de regisseur heeft gelegen. Het gaat hier dus om de versie in potllod van de filmpjes, iets wat het publiek normaal gezien nooit te zien krijgt! De potloodversie werd bij op de dvd gezet van de filmpjes Mickey's Fire Brigade, Pluto's Judgement Day en On Ice. Via de angle functie van je dvd speler kan je trouwens overschakelen naar het afgewerkt product om zo beide te vergelijken.

Parade Of Award Nominees 1932
Speciaal voor de Oscar uitreiking van 1932 maakte Walt Disney een short, waarin de belangrijkste / meest opmerkelijke genomineerden van dat jaar gepresenteerd werden. Het filmpje werd op de receptie vertoond en zou normaal gezien nooit aan het normale publiek vertoond worden. Dit filmpje is bovendien het eerste Mickey Mouse filmpje in kleur !

Gallery
Een 50 tal potloodtekeningen en affiches van de verschillebde shorts die op de dvd staan.

Mickey In Living Colour
Een featurette van bijna 9 minuten, waarin Leonard Maltin je meeneemt achter de schermen van 's werelds beroemdste muis. De informatie die hij zelf aanbrengt wordt afgewisseld met fragmenten uit de filmpjes en archiefmateriaal van de disney studios zelf. Vanzelfsprekend krijgen we dus Walt Disney zelf ook regelmatig te zien.

Easter Eggs
Niettegenstaande het feit dat op veel dvd's de easter-eggs nogal flauw zijn of erg weinig toe te voegen hebben aan het geheel, zijn ze op deze dubbeldvd set erg interessant.

In de easter-egg op schijf 1 krijg je Walt Disney zelf te zien in een fragment uit 1954. Hij geeft je uitleg over hoe belangrijk Mickey Mouse wel is voor hem en hoe Mickey en Walt elkaar ontmoet hebben. Kort maar zeer interessant.

De easter-egg op schijf 2 is dan weer een extra short uit 1939, gesponsord door koekjefabrikant Nabisco voor de wereldtentoonstelling van dat jaar. Een erg leuke toevoeging, aangezien het hier ook gaat om een filmpje dat je normaal gezien nooit te zien krijgt.

CONCLUSIE
Met Mickey Mouse in Living Colour - Volume 1 hebben we meteen het eerste volume van de Disney Treasures in Europa achter de kiezen. Zowel beeld als geluidskwaliteit zijn erg goed, rekening houdend met de leeftijd van het materiaal. Het geheel wordt erg mooi afgerond met een klein uur aan extra's, en een fotogalerij. Extra's hadden weliswaar nog uitgebreider gekunnen (dat kan trouwens altijd), maar er moet natuurlijk nog wat over zijn voor het 2e volume. Een prima uitgave die een must is voor iedere Disney en / of animatieliefhebber. Wil je de blikken verpakking? Wees dan snel want deze zal slechts tijdelijk beschikbaar zijn.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: diversen
Met: Mickey Mouse, Miney Mouse, Pluto, Goofy, Donald Duck

Film:
10/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Duitsland

Jaar:
35-38

Leeftijd:
AL

Speelduur:
255 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4011846016472


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Introduction,
• Pencil Tests,
• Parade Of Award Nominees 1932,
• Gallery,
• Mickey In Living Colour

Andere recente releases van deze maatschappij