:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 4
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-08-13
INLEIDING
De eerste X-Files-box en het eerste seizoen van The Simpsons kwamen ongeveer gelijktijdig op de markt, allebei door Fox. De eerstgenoemde is intussen volledig uitgebracht (9 seizoenen) a rato van gemiddeld een half jaar per box, voor The Simpsons daarentegen doet de maatschappij er dubbel zo lang over, en als we al een Simpsons-box per jaar krijgen, zijn we al gelukkig. Reden daarvoor is uiteraard vooral het trage werktempo van Simpsons-godfather Matt Groening, die erop staat dat alle afleveringen worden voorzien van een audiocommentaartrack. Als hij - in alle bescheidenheid overigens - op de flaptekst van de box stelt dat dit het beste seizoen totnogtoe is - althans tot het volgende verschijnt - dan heeft hij in feite wel gelijk.



In één van de documentaires stelt co-producent James L. Brooks dat The Simpsons het potentieel heeft dat sommige afleveringen zelfs uitgroeien tot cultklassiekers, alhoewel de afleveringen op VT4 allemaal achter elkaar en dus even vaak worden uitgezonden. De reden daarvoor is vooral terug te brengen tot zaken zoals het werk van componist Alf Clausen, die met zijn bijdragen afleveringen als Marge Vs. The Monorail en A Streetcar Named Marge van onvergetelijke meezingers heeft voorzien; of de notoire gaststemmen, in dit seizoen onder meer Elizabeth Taylor (die éénmalig de stem van Maggie Simpson voorzien, en dan nog maar één woordje ook!), The Red Hot Chilli Peppers, Leonard Nimoy, Luke Perry en Winona Ryder.

The Simpsons is met geen enkele andere huidige show op TV te vergelijken (de enige andere was Futurama), en draagt onder meer door de karakterontwikkeling van de hoofdpersonages doorheen de afleveringen en de running jokes eerder de kenmerken van een sitcom, met soms een zeer zwartgallige ondertoon. The Simpsons zijn op hun best wanneer ze pikken op bekende films, personages, en politieke toestanden, waarbij men er in slaagt om die nooit te zeer toe te spitsen op enkel Amerika, zodat ook het Europese publiek erg warm loopt voor de serie. Het siert de makers bovendien dat ze ook hun eigen serie op de korrel durven nemen: in Itchy and Scratchy: The Movie zegt Lisa tegen Bart dat Michael Jackson en Dustin Hoffman onder een schuilnaam in de Itchy en Scratchy-film hebben meegespeeld, een directe referentie naar de afleveringen Stark Raving Dad en Lisa's Substitute, twee afleveringen uit vorige seizoenen. Ook de aflevering The Front bevat dergelijke insider-moppen: wanneer Roger Meyers tegen Bart en Lisa vertelt dat tekenfilmmakers, om de kosten te drukken, hetzelfde decor blijven hergebruiken, zie je tegelijkertijd op de achtergrond dezelfde kuisvrouw drie keer de revue passeren. In tegenstelling tot andere sitcoms is in The Simpsons het begrip "realiteit" rekbaar: een dokter (Nick Rivièra) die op TV reclame maakt dat hij bereid is elke operatie uit te voeren voor 129,95 dollar (Homer's Triple Bypass), Bart die op eenzame hoogte in zijn blote flikker aan de wasdraad slingert (Lisa's First Word), een pretpark voor kinderen dat onbeschaamd bier promoot (Selma's Choice), een zomerkamp dat eigenlijk een kamp voor kinderarbeid is (Kamp Krusty), in The Simpsons kan het allemaal. Ook de intussen befaamde jaarlijks weerkerende Halloween-specials, in dit vierde seizoen aan zijn derde editie toe (het eerste seizoen bevatte er geen), zijn de ideale uitlaatklep voor persiflages te maken op filmklassiekers als Chucky en King Kong.



Rubberband Reality dus, maar in tegenstelling tot andere cartoons (Tom en Jerry, Looney Tunes) gaat men niet zo ver om de personages te verminken en ze tien seconden later weer vrolijk verder te laten lopen. Issues als een zware ziekte (Homer's Triple Bypass), ongevallen (So It's Come To This: A Simpsons Clip Show) en zelfs de dood (Selma's Choice) worden niet uit de weg gegaan, en de reactie van de personages is erg menselijk. Ook alcoholisme (Duffless), winkeldiefstal (Marge In Chains), liefdespijn (I Love Lisa), ouderlijk gezag (Itchy & Scratchy: The Movie) en zelfs homoseksualiteit (de oneindige innuendo van Waylon Smithers, zoals de klassieker "I think women and seamen don't mix, sir!" uit Treehouse Of Horror III, zijn maar enkele van de vele onderwerpen die worden aangesneden. Toch blijft de reeks kindvriendelijk: geen enkele snotter zal vermoeden dat de formules die Bart gebruikt om de zombies op te roepen (Treehouse Of Horror III) feitelijk achternamen van gastheren van Amerikaanse spelshows, Amerikaanse supermarktketens en merken van condooms zijn. Als je met het hele gezin naar The Simpsons kijkt, dan lacht iedereen om wat anders, maar iedereen lacht, zoals James L. Brooks het zo netjes weet te verwoorden.

Kortom, The Simpsons zijn een typisch produkt van de postmodernistische humor, een tekenfilmreeks die zich op jongeren én volwassenen tegelijk richt, en die men o zo vaak heeft proberen te kopiëren, maar waar dat nooit echt gelukt is, met Futurama, van dezelfde makers, misschien als uitzondering op de regel. Het enige wat we op deze collectie van 22 afleveringen hebben aan te merken, is dat er maar liefst al 8 terug te vinden waren op de bekende 4-disc compilaties: Homer The Heretic, Itchy & Scratchy: The Movie, Marge Gets A Job, New Kid On The Block, Mr. Plow, Lisa's First Word, Marge Vs. The Monorail en Krusty Gets Kancelled.



AFLEVERINGEN
60. Kamp Krusty
Bart en Lisa willen hun vakantie doorbrengen in Kamp Krusty, tot grote vreugde van Marge en vooral Homer, omdat ze dan zes weken van hen verlost zijn. Het kamp ziet er echter anders uit dan op TV: tochtige barakken, Dolph, Jimbo en Kearney als bewakers, slavenarbeid, varkenseten en vooral geen Krusty. Onder leiding van Bart breekt er een opstand uit.

61. A Streetcar Named Marge
Marge krijgt de hoofdrol in een lokale opvoering van de musical A Streetcar Named Desire, onder de regie van de charismatische Llwellyn Sinclair, die er prat op gaat dat hij bij elke premiere een hartaanval krijgt. Intussen moet Maggie overdag naar een kindercrèche, waar het gebruik van tutters verboden is. Maggie ontpopt zich echter tot een survival-artieste van formaat. En dan is er de première.

62. Homer The Heretic
Homer droomt dat god hem toestaat om niet langer naar de kerk te gaan, nadat hij op een zondagmorgen liever in zijn lekker warm bed blijft liggen. Ned Flanders probeert hem tevergeefs te bekeren, en Reverend Lovejoy probeert hem te verketteren. Ook Marge doet verwoede pogingen om haar man op zondag weer de kerk in te krijgen. Wanneer er brand uitbreekt bij de Simpsons, slaan alle wereldreligies de handen in elkaar om de brand te blussen.

63. Lisa The Beauty Queen
Lisa geraakt ervan overtuigd dat ze lelijk is, nadat een cartoonist een karikatuur van haar tekent op een kermis. Om haar zelfvertrouwen terug te laten krijgen, schrijft Homer haar voor de Little Miss Springfield-competitie in, en financiert de inschrijving door de prijs te verkopen die hij gewonnen heeft. Lisa wordt eredame, en moet Little Miss Springfield vervangen wanneer deze wordt neergebliksemd. De competitie is echter gesponsord door Laramie sigaretten, die uit het hele mediacircus een slaatje willen slaan.



64. Treehouse Of Horror III
De Simpsons houden een Halloween-feestje, en vertellen verhalen:
  • Clown Without Pity: Bart krijgt voor zijn verjaardag van Homer een Krusty-pop, die er moorddadige neigingen op nahoudt.
  • King Homer: Burns en Smithers nemen Marge mee als lokaas op een expeditie op een reuze-aap te vangen.
  • Dial Z For Zombies: Bart moet een boek lezen; hij leest een boek over zwarte kunsten, en in een poging om Snowball I weer tot leven te wekken, laat hij per ongeluk een bende zombies uit hun graf opstaan en Springfield terroriseren.

65. Itchy & Scratchy: The Movie
Op de ouderavond krijgen Marge en Homer te horen dat Bart voortdurend kattekwaad uithaalt, omdat zijn ouders niet de discipline kunnen opbrengen om hem voldoende te straffen, zelfs niet nadat hij Grampa's kunstgebit vernielt. Wanneer hij echter vertikt om op Maggie te passen, en Maggie een ritje met de auto gaat maken, is de maat vol: Homer geeft Bart een flinke straf, en deze keer houdt hij vol: Bart mag als straf van zijn leven niet naar de nieuwe Itchy en Scratchy-film gaan kijken!

66. Marge Gets A Job
De Simpsons moeten dringend de funderingen van het huis laten repareren, nadat het helemaal scheef is gezakt. Marge solliciteert voor de net vrijgekomen betrekking in de kerncentrale, en krijgt die nog ook. Mr. Burns wordt verliefd op haar, tot groot ongenoegen van Smithers. Hij probeert haar in te palmen, en wanneer dat niet lukt, ontslaat hij haar. Homer neemt het op voor zijn vrouw, en gaat tegen zijn baas in.

67. New Kid On The Block
Bart wordt stapelverliefd op het nieuwe buurmeisje, Laura, dat vijf jaar ouder is dan hijzelf. Wanneer ze een relatie blijkt te hebben met Jimbo Jones is zijn hart gebroken, en zint hij op wraak. Intussen doet Homer een restaurant een proces aan, omdat hij, in tegenstelling tot wat ze in de reclame beloofden, niet zoveel mocht eten als hij wou.

68. Mr. Plow
Een vreselijke sneeuwstorm teistert Springfield, en Homer rijdt beide wagens in de vernieling. In plaats van een nieuwe auto koopt hij een sneeuwruimer, en begint hij een sneeuwruim-dienst. De zaken lopen goed, totdat Barney ook op het idee komt om een sneeuwruimdienst te beginnen, de Plow King, en Homer met minder orthodoxe middelen van de markt te halen.

69. Lisa's First Word
Terwijl iedereen verwoede pogingen doet om Maggie haar eerste woordje te laten zeggen, vertelt Homer hoe Lisa haar eerste woordje heeft gezegd. 1983, Homer, Marge en Bart wonen in een kleine flat. Bart haalt ondanks zijn jeugdige leeftijd veel kattekwaad uit. Dan blijkt Marge opnieuw zwanger te zijn, en de Simpsons moeten naar een groter huis verhuizen. Ze vinden een leuk optrekje in Springfield, naast de familie Flanders, en wanneer de baby geboren wordt, is broertje Bart stikjaloers op kleine Lisa, omdat hij niet langer alle aandacht krijgt.



70. Homer's Triple Bypass
Het rammeltje dat Homer constant hoort, blijkt niet de auto te zijn, maar zijn hart, dat aritmieën vertoont door Homers overdadig en te vet eten. Hij moet dringend een bypass laten steken, maar zo'n operatie kost 40.000 dollar, die de Simpsons niet hebben. Maar dan stelt TV-dokter Nick Riviera voor om een operatie naar keuze te verrichten voor de gunstprijs van 129,95 dollar! Uit pure noodzaak stemt Homer toe.

71. Marge Vs. The Monorail
Mr. Burns wordt betrapt op het illegaal lozen van radioactief afval, en moet 3 miljoen dollar boete betalen. Op een vergadering moet worden beslist waarvoor de mensen van Springfield het geld gaan gebruiken. En alhoewel de autostrade dringend een opknapbeurt nodig heeft, versjachert een duister heerschap de inwoners een monorail. Homer wordt aangenomen als monorail-bestuurder. Marge krijgt argwaan, en een onderzoek leert dat alle andere steden die een monorail hebben aangekocht, er bekaaid zijn afgekomen.

72. Selma's Choice
Bij het overlijden van Gladys Bouvier, een tante van Marge, Patty en Selma, beslist Selma dat ze niet kinderloos wil sterven. Homer wordt doodziek van het eten van een bedorven sandwich, en Selma krijgt een voorproefje van het moederschap, wanneer ze met Bart en Lisa in Homers plaats meegaat naar Duff Gardens, een pretpark rond het overbekende biermerk.

73. Brother From The Same Planet
Homer vergeet Bart te gaan halen na een voetbalwedstrijd. Bart is zo kwaad, dat hij zich voordoet als weesje, en misbruik maakt van een VZW om een volwassen jeudgbegeleider toegewezen te krijgen, die heelder dagen met hem optrekt. Uit wraak ontfermt Homer zich over Pepe, een echt weeskind, en op een door de VZW georganiseerd feest komen Bart en Homer elkaar tegen.

74. I Love Lisa
Ralph Wiggum, de onhandige zoon van Chief Wiggum, krijgt uit medelijden van Lisa een Valentijn-kaartje. Ralph wordt verliefd op haar, en biedt haar aan om samen met hem naar de Krusty The Clown-Verjaardagsshow te gaan. Wanneer Krusty hen beiden interviewt, geeft Lisa toe dat ze Ralph eigenlijk haat. Ralphs hart is gebroken, en Chief Wiggum begint een pest-campagne tegen de Simpsons. Dan moeten Lisa en Ralph samen een echtpaar spelen in een schooltoneelstuk.

75. Duffless
Homer verzuimt zijn werk om een bezoek te kunnen brengen aan de Duff-brouwerij, samen met Barney. Op de terugweg wordt hij door de politie tegengehouden, en een alcoholtest blijkt positief. Niet alleen moet Homer een tijdlang zijn wagen inruilen voor een kinderfietsje, Marge vraagt hem om een maand lang geen Duff meer te drinken, en Homer doet flink zijn best, ondanks de aggresieve reclame. Intussen heeft Bart de met anabole-steroiden bewerkte tomaat vernield die Lisa voor de klas wetenschappen had gekweekt, en als wraak voert Lisa een wetenschappelijk experiment aan om te bepalen wie er dommer is: Bart of een hamster.



76. Last Exit To Springfield
Homer wordt vakbondsvoorzitter, wanneer blijkt dat Lisa dringend een beugel nodig heeft, en Mr. Burns de terugbetalingskosten voor tandheelkunde uit de CAO heeft geschrapt ten voordele van een gratis vat bier. Intussen moet Lisa een beugel model 19e eeuw dragen, en er breekt een staking uit op de kerncentrale.

77. So It's Come To This: A Simpsons Clip Show
Bart is het slachtoffer van enkele goed voorbereide 1 april-grappen van Homer. Hij wil zijn vader een poets terugbakken, en zet een door en door geschud blik bier in de ijskast. Het blik ontploft in Homer's handen, en Homer moet naar het ziekenhuis worden gevoerd. Daar blijkt dat hij niet meer zal kunnen gaan.

78. The Front
Lisa en Bart zien een heel slechte aflevering van Itchy en Scratchy, en vinden dat ze een scenario net zo lief zelf kunnen schrijven. Hun script wordt echter geweigerd omdat ze nog minderjarig zijn. Ze studen het een tweede keer in, deze keer onder Grampa's naam, en het filmpje, Little Barbershop Of Horrors, wordt genomineerd voor een Oscar. Intussen moet Homer terug naar de schoolbanken, nadat blijkt dat hij nooit geslaagd is geweest voor wetenschappen.

79. Whacking Day
Een barbaarse gewoonte in Springfield is het jaarlijks neerknuppelen van slangen. Lisa probeert de mesen van die traditie af te helpen. Bart wordt intussen van school gestuurd, nadat hij tijdens een inspectie met de tractor van Groundskeeper Willie in het achterwerk van de inspecteur is gereden. Ook op een katholieke school vliegt Bart na een dag al buiten, en Marge besluit om Bart zelf les te gaan geven.

80. Marge In Chains
Door weer rommel te bestellen via teleshopping, zorgt Homer ervoor dat de Osaka-griep Springfield treft, en zowat iedereen ziek is. Marge neemt hierdoor per vergissing een fles drank mee in de Kwik-E-Mart, en wordt gearresteerd voor winkeldiefstal. Ze wordt veroordeeld tot 30 dagen gevangenis, door het goede pleidooi van Lionel Hutz, en alle roddeltantes in Springfield verketteren haar. Maar zolang Marge in de gevangenis zit, zijn haar speciale snoepjes ook niet meer verkrijgbaar op de jaarlijkse markt.

81. Krusty Gets Kancelled
Een concurrerend station programmeert tegenover de Krusty The Klown Show een programma rond de buiksprekerpop Gabbo. Nadat zelfs Itchy en Scratchy naar The Gabbo Show overstappen, en Krusty het moet stellen met Arbeider en Parasiet, zijn de kijkcijfers zodanig gedaald, dat Krusty van het scherm wordt gehaald. Bart en Lisa organiseren echter een special met allemaal bekende vedetten, om Krusty terug aan populariteit te doen winnen.

BEELD EN GELUID
Pas sinds vorig seizoen worden The Simpsons met de computer getekend; het produkt wat U hier ziet is gemaakt door de Rough Draft-studio's in Zuid-Korea (die in de aflevering Itchy & Scratchy: The Movie wordt afgebeeld als een slavenarbeiderskamp). Concreet houdt dit in dat het beeld af en toe wat van de klassieke artefacts en interlacing vertoont. Anderzijds wordt de kwaliteit - laten we niet vergeten dat de sources reeds meer dan 10 jaar oud zijn - met het seizoen beter. Vooral de kleuren zijn ongemeen scherp en schitteren als een schilderij. Af en toe treedt er wel wat macro-blocking op, uiteraard te wijten aan het beperkte kleurenpalet, bijvoorbeeld in de Blood for Baal-scène uit So It's Come To This: A Simpsons Clip Show.

Je merkt ook per seizoen beter de voordelen van het 5.1-geremixed geluid. Wanneer Homer in I Love Lisa (alweer) een Valentijnscadeau is vergeten te kopen voor Marge, gaat hij het zogezegd boven halen, maar horen we hem door de achterkanalen naar de andere kant rennen, vervolgens op de regenpijp klimmen, horen we hem weer vooraan vallen als de regenpijp het moet afleggen tegen Homies 239 pond, en tot slot horen we hem wegscheuren richting Kwik-E-Mart. We hebben echter één grote, bijna permanente klacht, en dat is de ondertiteling. Er wordt vaak heel onaccuraat ondertiteld ("I heartily endorse this product or event" van Krusty uit Lisa The Beauty Queen wordt nagenoeg tegengesteld vertaald), maar wat erger is, is dat niet alle liedjes worden ondertiteld, die soms essentieel deel uitmaken van de plot. The Plow King song uit Mr. Plow, We Learned The Truth At Seventeen en Krusty's Little Miss Springfield-thema uit Lisa The Beauty Queen, The Mediocre Presidents Song uit I Love Lisa, ze krijgen daardoor inhoudelijk een flinke tik. In afleveringen zoals Marge Vs. The Monorail en A Streetcar Named Marge is de vertaling van de liedjes wél behouden. De makers van The Simpsons steken enorm veel werk in de muziek, wat hun totnogtoe al een redelijke reeks Emmy's heeft opgeleverd; derhalve zou een systematisch vertalen van de door de cast gezongen stukken eigenlijk een must moeten zijn. Fox, are you reading this?



EXTRA'S
Alle menu's zijn voorzien van geanimeerde figuurtjes, die als je een selectie maakt, iets grappigs doen, en niet noodzakelijk altijd hetzelfde. Op de hoofdmenu's staan Lisa, Bart, Marge en Homer, in de submenu's vinden we onder meer Ralph Wiggum, Kodos en Kang, Moe Szyzlak, Barney Gumble, Edna Krabappel, Grampa Simpsons, Professor Frink, en onvermijdelijk bij de audio, steeds Sideshow Bob.

Het is eerder gemakkelijk om de extra's ditmaal per soort te rangschikken, dan per disc. We willen hierbij even vermelden dat het ons een hele avond heeft gekost om al deze extra's te bekijken en te klassificeren. Daarom zullen we deze als volgt aanpakken:

Audiocommentaar
Alle afleveringen zijn voorzien van audiocommentaar, dat Nederlands ondertiteld is. Deelnemers zijn onveranderlijk Matt Groening en dan vooral scenaristen, animatoren en productiemedewerkers. Duidelijk ondervertegenwoordigd zijn de stemacteurs: enkel Hank Azaria en Jon Lovitz zijn te horen. De commentaren zijn informatief, in de zin dat je nog eens wat te weten komt. Zo zijn de mannen die van de roltrap die naar nergens leidt in de aflevering Marge Vs. The Monorail enkele van de animatoren zelf, en ook bij de commentaren van The Front, wordt er flink wat keukengeheimen prijsgeven. Soms dwalen de commentatoren af in de herinneringen van de goeie ouwe tijd, en heeft hun commentaar niets meer te maken met de cartoon in kwestie.

A Word From Matt Groening (1'55 min)
Matt Groening leest het welkomstwoord voor dat je ook op de binnenflap van de boxset kan teruggeven. Belangrijk om te onthouden is dat Groening zich verontschuldigt voor de lange wachttijd, want dat hij erop staat dat er voor elke aflevering een audiocommentaar is. Als creator heeft hij daar uiteraard het recht toe, maar het probleem is dat The Simpsons al vanaf het verschijnen van seizoen 1 tegen 11 seizoenen achterstand aankeken. Sindsdien zijn er van 2001 tot 2004 jaarlijks seizoenen verschenen. We zijn nu aan deel 4, en in Amerika is seizoen 15 net afgelopen. Wéér 11 seizoenen achterstand dus. Groening noemt dit het beste seizoen totnogtoe, of toch tenminste tot seizoen 5 uitkomt... de grapjas!



Alternatieve audiotracks
Voor de aardigheid heeft men bij de aflevering Kamp Krusty ook 4 audiosporen over de hele lengte van de aflevering toegevoegd in het Braziliaans Portugees, Japans, Portugees en Spaans.

Animation Showcases (AS) en Animatics (Am)
Dit soort segmentjes bevat meestal enkele filmstukjes Picture-in-Picture (PIP), waarbij je metde multi angle optie kan switchen welke van de drie, storyboads, animatics of de afgewerkte film te zien krijgt. Anderzijds zijn er ook full frame (FF) storyboards aanwezig. Daarnaast zijn er ook animatics (Am) te zien, waarbij we enkel een stuk computerschets te zien krijgen, al dan niet met commentaar.
We sommen even op welke afleveringen deze features hebben:

* A Streetcar Named Marge: PIP en FF, beiden 9'38 minuten
* A Streetcar Named Marge: Am +commentaar: 17'05 minuten
* Itchy & Scratchy: The Movie: PIP met wisseling tussen storyboard en afgewerkte versie; daarnaast ook een FF multi-angle wisseling tussen storyboard en afgewerkte versie, beide van 7'53 minuten
* Homer's Triple Bypass: PIP en FF, beiden 8'19 minuten
* Homer's Triple Bypass: Am + commentaar: 8'24 minuten.
* So It's Come To This: A Simpsons Clip Show: PIP en FF, beiden 3'55 minuten
* So It's Come To This: A Simpsons Clip Show: Am zonder commentaar, 6'01 minuten

Verwijderde scènes
In navolging van de X-Files-boxen vinden we op twee van deze afleveringen ook een reeks verwijderde scènes terug. De totale speelduur hiervan is 44 seconden (voor Homer's Triple Bypass) en 1'35 minuten (voor The Front). Het mooie hiervan is dat ze ook via seamless (nu ja...) branching in de afleveringen kunnen worden geplaatst, waardoor je nooit vertoonde versies van de twee afleveringen krijgt. Zonder over de inhoud te willen beginnen, is vooral het alternatieve einde voor Homer's Triple Bypass een schitterende gag, die gerust in de plaats van het originele einde had gemogen.

Documentaires
Disc 1 bevat nog een reeks schitterende documentaires, die de Simpsons-liefhebbers zullen doen watertanden.

- The Cajun Controversy (2'07):
Deze handelt over de aflevering A Streetcar Named Marge, waar in de opgevoerde musical de staat New Orleans zowat als de beerput van Amerika wordt omschreven. De schrijver had zich op de openingsscène van Sweeney Todd gebaseerd, waar ongeveer hetzelfde gedaan wordt met Londen. De Amerikanen konden er niet mee lachen.

- Bush Vs. The Simpsons (5'08)
Altijd al willen weten hoe de haat tussen de familie George Bush sr. en de makers van The Simpsons is ontstaan? Deze documentaire legt het haarfijn uit. En al wat we eruit leren is dat vader Bush in bekrompenheid en gebrek aan humor niet onder moest doen voor zijn zoon.

- Promotional stuff (13'55)
Een beetje een ongelukkig gekozen titel voor een montage van stukjes interview met onder meer Matt Groening, James L. Brooks, Nancy "Bart" Cartwrigt, en enkele stukjes interview met mensen die een gaststem in dit of het vorige seizoen hebben verzorgd: Adam West, Leonard Nimoy en Danny DeVito. We krijgen ook wat conceptuele schetsen te zien, en mogen even naar een table reading kijken.



Commercials (1'52)
Hierin zien we vier reclamefilmpjes waar The Simpsons in figureren. De eerste twee zijn promoties voor de TV-reeks The Simpsons zelf, de derde is één van de klassiekers uit de - hoe kan het ook anders - Butterfinger-reeks, en de vierde is een reclame van de Amerikaanse fastfoodgigant Kentuchy Fried Chicken, waar Homer tot zijn verbazing bij een emmer kip een fles 7-Up cadeau krijgt.

Easter Eggs (?)
Het is bekend dat de regio 1-versie easter eggs bevat. Ditmaal gaat het om twee extra audiocommentaren, ééntje voor Homer's Triple Bypass en ééntje voor Marge Vs. The Monorail, die je allebei kon selecteren door tijdens het spelen het audiomenu op de vierde audiotrack te zetten. Helaas zijn deze verdwenen; het is ons wel opgevallen dat desbetreffende afleveringen allebei een extra (leeg) Nederlands en Frans geluidsspoor bezitten, dat had moeten dienen voor de vertaling van de commentaartracks in te vullen. Het audiospoor is echter nergens te bekennen. Om een lang verhaal kort te maken: nadat we een halve dag de discs door en door hebben geanalyseerd, kunnen we met 99 % zekerheid stellen dat er geen easter eggs aanwezig zijn, alhoewel dit op de hoes beloofd werd.

CONCLUSIE
The Simpsons Season 4 is een must. Punt.


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992-1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
465 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016212


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening
• Audiocommentaar voor alle afleveringen (22)
• 1 Multi Language-featurette
• 11 Animation Showcases en Animatics
• 10 Verwijderde scènes
• 3 Documentaires
• 4 Commercials

Andere recente releases van deze maatschappij