:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLIKKEN - SEIZOEN 4
FLIKKEN - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-05
REEKS
Flikken - uw alibi voor zondagavond - werd oorspronkelijk met maar een looptijd van twee, hooguit drie seizoenen bedacht, maar intussen zijn we op dvd aanbeland aan reeks vier; reeks vijf licht straks in de schappen en op TV1 gaat eerlang de zesde reeks van start. Geen enkele reeks overleeft zo'n lange tijd zonder inhoudelijk te gaan vernieuwen, en daar wringt het schoentje een beetje bij Flikken: het personeelsverloop bij de Gentse politie is de laatste jaren wat groot geworden, en het valt ons steeds zwaarder om te sympathiseren met een stel bordkartonnen acteurs. Voor deze vierde reeks paste Joke Devynck, en ook Cahit Ölmes en Axel Daseleire zijn uit de reeks geschreven. Daarentegen maken we kennis met de nieuwe motards Bruno Soetaert (Maarten Bosmans), die alles aan iedereen tegen eender welke prijs verkocht krijgt, en Nick Debbaut (Werner De Smedt), een macho met een onwaarschijnlijk verward liefdesleven. Aangezien ook Raymond Jacobs (Ludo Hellinckx) en Wilfried Pasmans (Mark Tijsmans) in het team van commissaris Nadine Vanbruane (Katelijne Verbeke) zitten, hebben ze er nu dus vier clowns in het korps in plaats van twee. Een beetje soelaas had er nog kunnen komen door het invoeren van het personage Sofie Beeckman; echter, omdat de bevallige Ann Ceurvels vrijwel vlak na aanvang in de reeks moest bevallen (heeft U hem?), werd ze er aan het begin van de vijfde reeks alweer abrupt uitgeschreven, en zo blijven we natuurlijk bezig.

De scenaristen van de reeks kunnen af en toe wel eens uitpakken met een leuke plot, maar de vele irrelevante en soms tenenkrommend slecht gespeelde nevenplots doen de zaak over het algemeen geen goed. In dit seizoen krijgt bijvoorbeeld Jacobs het aan de stok met zijn dochter Vera, nadat hij zijn kleinzoon - even toch - in gevaar had gebracht. Omdat Vera niet langer wil dat haar vader zijn kleinzoon ziet, wordt Jacobs van de weeromstuit sarcastischer en begint beroepsfouten te maken, die zijn partner Pasmans dan tracht te vergoelijken. Als kijker zie je echter afleveringen lang aankomen dat alleen een grote verzoening met de dochter soelaas zal kunnen brengen, en intussen is van de weeromstuit Ludo Hellinckx voorwaar bezig de slechtst geloofwaardige vertolking van zijn leven neer te zetten. Verder heeft Soetaert ervoor gezorgd dat Nick en Sofie samen een appartement huren, en de twee doen niets liever dan elkaar het bloed van onder de nagels te pesten, totdat - wie had het kunnen denken - ze toch verliefd op elkaar worden. Ook niet echt een briljante scenariovondst is de knipperlicht-relatie tussen Britt Michiels (Andrea Croonenberghs) en een advocaat, Johan Van Lancker (Bert Cosemans), die met elkaar zowel professioneel te maken krijgen - omdat de laatste een schurk verdedigt die de eerste achter de tralies heeft gedraaid - als persoonlijk - omdat hun kinderen samen school lopen en ze allebei bij de directrice op het matje moeten komen omdat ze er qua opvoeding met hun klak naar slaan. En de schrale pogingen tot humor om de reeks een beetje levendig houden, zijn verblekend flauw, en eindigen telkens weer in een flauwe Raymond-en-Pasmans-anekdote, wanneer die twee weer eens een gluurder moeten arresteren of een poesje uit een boom moeten halen. Wacht, dat laatste was de taak van de brandweer!

De VRT heeft in het verleden betere politiereeksen gemaakt, waarbij de naam Heterdaad spontaan op ieders lippen zou moeten branden; Flikken is daarentegen een opvullertje, lichte kost met spijtig genoeg heel weinig voedingswaarde. En dat is dit seizoen weer niet anders.

AFLEVERINGEN
40. Vluchtmisdrijf
Het zwangerschapsverlof van Tony Dierckx en het feit dat óf Sellatin óf Ben het korps gaat verlaten, want ze zijn de laatste twee overblijvende kandidaten voor een promotie, stelt commissaris Nadine Vanbruane voor enkele moeilijke roosterwisselingen. Niemand wil met Britt samenwerken, en uit pure armoede koppelt ze haar aan Wilfried Pasmans. En van de eerste keer is het al prijs: bij een ongeval met vluchtsmisdrijf "vergeet" Pasmans de identiteit van de kroongetuige op te nemen, en komt pas achteraf te weten dat de naam en het adres die ze opgegeven heeft, vals waren. Bovendien lijkt het spijtige voorval minder en minder op een ordinair ongeluk. Ben verwelkomt intussen de nieuwe motard, Bruno Soetaert, in het korps, die hem komt vervangen indien hij de begeerde promotie krijgt. Ben schijnt daar bovendien al van uit te gaan. Misschien toch wat voorbarig?

41. Joyrider
Een jonge kerel en zijn vriendinnetje carjacken een Jaguar. Wanneer ze even later verderop halt houden, en het meisje, Lara, in het bosje een kleine boodschap moet doen, wordt de jonge staande gehouden door een politiepatrouille en in koelen bloede neergeschoten. Lara is doodsbang om zich bij de flikken te melden, na wat ze gezien heeft, en Britt en Pasmans moeten heel wat energie steken in het overtuigen van de moeder van Lara dat het voor haar eigen bestwil is dat ze zou worden opgepakt. Ben Vanneste is intussen nog altijd pisnijdig dat Vanbruane hem heeft gepasseerd voor een promotie, en Britt moet nog steeds wennen aan het feit dat Tony waarschijnlijk niet meer zal terugkeren naar het korps.

42. Hug Drug
Net nu de liefde tussen Ben Vanneste en commissaris Nadine Vanbruane begint open te bloeien, komt de ex van Vanbruane aanwaaien met een verzoek: Els, de dochter van zijn nieuwe vrouw is vermist. Een speuractie levert niets op, behalve dan dat Britt en Pasmans in eerder penibele omstandigheden kennis maken met undercoveragente Sofie Beeckman. Een collega van Quantico heeft Pasmans bovendien gevraagd om hen niet voor de voeten te lopen, want ze vermoeden dat Els als drugskoerier werkt. Pasmans en Britt zetten echter door, en verspreiden een opsporingsbericht. Els zelf komt kwaad op het politiebureau haar beklag maken, en meent dat de nieuwe vriend van haar bemoeizuchtige moeder zijn vriendjes bij de politie heeft ingeschakeld.

43. Trafiek (1)
De flikken sijpelen mondjesmaat het kantoor binnen, na een redelijk wild afscheidsfeestje van Ben Vanneste, die op Sellatins aanbod is ingegaan. Een Oosteuropese bende heeft in Gent enkele belhuizen ingericht, waar men goedkoop naar het buitenland kan bellen, maar waar men met de noorderzon verdwijnt als de telefoonrekening komt. Een illegaal, Adrian, is er ongewild getuige van een afrekening in het milieu. Het team van Vanbruane komt dit bij toeval te weten wanneer er in één van de kraakpanden een redig onschuldig brandje uitbreekt. Genoeg om de flikken bezig te houden, zeker nu commissaris Vanbruane op vakantie is en Raymond tijdelijk de leiding van het korps op zich heeft genomen. Bovendien arriveert Vannestes vervanger, Nick Debbaut. De activiteiten van de bende beperken zich echter niet alleen tot Belgacom afpersen, maar strekken veel verder.

44. Liana (2)
Het lijk dat in het veld gevonden wordt, is niet dat van Liana, maar blijkbaar van de man die in het belhuis onder de ogen van Adrian is vermoord. Adrian weigert nog steeds te getuigen tegen de huurder van het belhuis; zijn zus Liana zit in Londen, en hij wil niet dat haar iets overkomt; Britt wil echter de leider van de bende, Roman Dashi, achter de tralies. Dashi voelt zich in zijn privacy bedreigd, en stuurt advocaat Johan Van Lancker op Britt af. Wanneer het lijk uit het belhuis wordt opgegraven, rijzen er meer en meer vermoedens dat Liana in de prostitutie verzeild is geraakt, en dat dit misschien wel een reden zou kunnen zijn om Adrian te doen spreken.

45. Roof
Wanneer Raymond 's morgens zijn kleinzoon Jonas naar school rijdt, is hij getuige van een bankoverval. Hij probeert de heldhaftige uit te hangen en de daders te klissen, maar die hebben een gijzelaar, en gaan er met Raymonds auto, met de kleine nog in, vandoor. Het ganse team van commissaris Vanbruane krijgt als voornaamste opdracht om Raymonds kleinzoon terug te vinden, terwijl Raymond zelf het slechte nieuws aan zijn dochter Vera moet gaan vertellen. Intussen is Sofie Beeckman weer met een undercoveropdracht bezig, en ze wil koste wat het kost haar vriend, een kleine garnaal in de drugstrafiek, laten betrappen door Vanbruanes mensen, vooraleer hij te ver dreigt te gaan. Dit kost haar wel haar job...

46. Verdwaalde Kogel
De verdwaalde kogel uit de titel treft een jongen op weg naar school; meteen een eerste zaak voor Britt en Sofie. Aan de overkant van het kanaal was blijkbaar een drugdeal aan de gang, waarbij een jonge snaak een portie verkocht aan een rijke zakenvrouw. Die heeft een straat verder een geparkeerde auto geramd, en de flikken hebben haar voldoende in de tang om Billy, de drugdealer, op te pakken. Het kaliber van de kogel komt echter niet overeen. Nick is intussen nog altijd op zoek naar een woning, en Bruno kan hem overtuigen om samen een appartement, dat Nick eigenlijk niet kan betalen, te delen met iemand anders. Britts dochtertje Dorien heeft op school Simon, het zoontje van meester Van Lancker, afgerost - helemaal haar moeder. En Raymond is nog steeds bijzonder prikkelbaar, loopt rond als een zombie, en moet tot overmaat van ramp weer samen een team vormen met Pasmans. Een mens zou van minder gedeprimeerd geraken.

47. Getipt
Een huisjesmelker heeft Britt en Sofie getipt dat één van zijn huurders een overval op een juwelierszaak plant. Ze kunnen de juwelier aanvankelijk niet overtuigen van de kwade bedoelingen van één van zijn cliënten, maar de zaak begint hoe langer hoe verdachter te worden. Bruno krijgt een tip over een partij gestolen GSM's, waar de fabrikant een beloning voor heeft uitgeloofd, en hij kan zijn ogen niet geloven als hij ziet wie de beloning komt incasseren. Raymond en Pasmans krijgen een verontrust tienermeisje, Lisa, over de vloer: haar vriendje Bart wordt bedreigd door een zekere Marco, die meent dat Bart hem verklikt heeft toen deze laatste omwille van Lisa het drugsmilieu vaarwel heeft gezegd.

48. Bloedgeld
Raymond moet voor intern toezicht verschijnen omdat hij in het ziekenhuis een verdachte bijna in elkaar heeft geramd. Wilfried Pasmans kan dokter Miriban overtuigen om het saillante detail dat Raymond gedronken had, uit haar verklaring weg te laten, maar hij is wel zinnens om Raymond met zijn wangedrag te confronteren. Meester Van Lancker besluit om de hulp van Britt en Sofie in te roepen nadat een advocate, een vroegere zakenpartner van hem, duidelijk geïntimideerd werd. De advocate weigert echter tekst en uitleg te geven; kort daarop wordt ze vermoord, en alle sporen duiden erop dat Johan Van Lancker de laatste moet geweest zijn die haar levend heeft gezien.

49. Snoepgoed
Een kleine jongen van tien jaar zakt in straat in elkaar nadat hij een overdosis vloeibare XTC in heeft genomen. Niemand gelooft dat de kleine wetens en willens de drugs heeft genomen, en Sofie en Britt vinden in een vuilnisbak een half opgegeten chocolade
Sinterklaas. Bij de ondervraging verzwijgt de moeder dat Thijs, de stiefbroer van de jongen, een zoon uit het eerste huwelijk van haar man, voor gelijkaardige feiten heeft vastgezeten. Thijs beweert dan wel clean te zijn sinds zijn vrijlating, toch ontmoet hij zijn stiefbroers in het geheim. Met Raymond gaat het van kwaad naar erger: om een paar jochies te pakken die met hun bloot gat over het straat rijden in een Mini Cooper, neemt hij zijn toevlucht tot enkele drastische middelen. Hij en Pasmans krijgen intern toezicht op hun dak.

50. K
Bij een dierenarts wordt een considerabele hoeveelheid ketamine gestolen. Sofie weet dat het produkt in poedervorm als vloeibare drugwordt gebruikt. Het spoor leidt naar een man die voor gelijkaardige inbraken vast heeft gezeten, en bij een huiszoeking wordt er misschien geen ketamine, maar wel inbrekersmateriaal en een stapel cash geld gevonden, samen met nóg iets, wat één van de agenten in nauwe schoentjes brengt. Intern Toezicht voert een onderzoek naar de omstandigheden waarin Raymond en Pasmans een combi hebben laten crashen, en Wilfried blijft bij de bewering dat hij achter het stuur zat. Tussen Britt en Johan komt er een serieus haar in de boter te zitten, wanneer die laatste de verdediging van Roman Dashi op zich blijkt te hebben genomen.

51. Selina (1)
Mensensmokkelaar Roman Dashi wacht in de gevangenis zijn proces af, en vraagt om met Britt te mogen spreken. Hij vreest voor het leven van zijn dochter Selina, omdat enkele onderwereldfiguren met hem nog een rekening te vereffenen hebben. Britt is niet geneigd Dashi terwille te zijn, maar toch stuurt ze Nick en Bruno als observatie. Wanneer Selina op een avond in een restaurant gaat eten, wordt ze voor de ogen van de twee op listige wijze ontvoerd. Dashi geeft de schuld aan Britt en zweert wraak. Raymond krijgt intussen te horen dat Pasmans voor zijn roekeloos rijgedrag een maand schorsing en - veel erger - een terugzetting in graad riskeert.

52. Vaarwel (2)
Dashi is ontsnapt uit de begrafenisonderneming toen hij de laatste groet aan zijn dochter ging brengen. Hij heeft Johan in het been geschoten, en op zijn appartement wordt een kogelbrief gevonden, gericht aan Britt en haar dochter Dorien. De twee krijgen rondom de klok bewaking. Wanneer de uitgebrande auto van Johan aan de kust wordt teruggevonden met een lijk in, meent de Westvlaamse politie dat Dashi is vermoord door een Russische huurmoordenaar. Maar is het lijk wel dat van Dashi?

BEELD EN GELUID
We krijgen hier weer een zeer mooie anamorfische transfer voorgeschoteld zonder noemenswaardige printbeschadigingen, wat voor een recente TV-reeks zeker mag zijn. We bemerken af en toe wat aliasing in roosters van wagens en in zonnewering, maar dat is al bijna traditioneel te noemen. Op de levendige kleuren is niets aan te merken, en de scherpte is okee. Het zwartniveau is solide, en in donkere scènes is er meer dan voldoende detail zichtbaar. Enige echte ergernis is dat bij discs met een oneven aantal afleveringen de layer change ergens in de middelste aflevering, meestal op een redelijk ongelukkige plaats, zit. Meer dan met een simpele Dolby Surround 2.0-track krijgen we niet, maar dat is ook het originele geluidsformaat waarin de reeks werd uitgezonden. De dialoog is overal goed verstaanbaar - uitgezonderd misschien het op Nederlands lijkend koeterwaals dat de acteur die de rol van Roman Dashi speelt, brabbelt - en we krijgen een goed gevoel van richting mee.

EXTRA'S
Een nieuw seizoen van Flikken betekent bij de VRT traditiegetrouw dat de archiefkast nog eens wordt opengetrokken, op zoek naar fragmenten uit andere programma's over Flikken. In verhouding tot de voorgaande seizoenen is de oogst echter ditmaal redelijk schraal. De eerste twee fragmenten van elk 4 minuten komen uit het zomerse opvul-programma 1000 Zonnen En Garnalen, en we brengen er een bezoekje aan Flikken-huiscomponist Fonny de Wulf, en daarna aan stuntmannen André Bügler en Mack Van Ockelen. Het derde en vierde fragment, ook elk 4 minuten, komen uit het society-magazine De Rode Loper, en gaat over de eerste draaidag voor Ann Ceurvels, respectievelijk de al even traditioneel wordende Flikkendag in Gent, een pr-stunt waarbij eens te meer duidelijk wordt dat Flikken voor een politiefeuilleton soms gevaarlijk dicht aanleunt bij een toeristisch magazine. Een zes minuten durende blooper-reel en een trailersuite, met trailers voor Flikken seizoen 5, Windkracht 10 seizoen 2, Zaman en De Zaak Alzheimer sluiten het rijtje af. Als nu ook nog eens de minutenlange copyright-notices en trailers zouden achterwege getalten worden, zouden we helemaal gelukkig zijn. Per slot van rekening is een reeks als Flikken geen 24 en is de kans dat u op een avond vier, vijf afleveringen na elkaar gaat kijken, vrij klein; maar dat betekent dat U bij elke aflevering opnieuw achtereenvolgens de logo's van Bridge, Vintage Films, TV1 en de MultiMedia Group moet trotseren.

CONCLUSIE
Flikken blijft nog altijd lichte kost, en deze vierde reeks afleveringen brengt hier nog steeds geen verandering in.


cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Toon Slembrouck, Peter Rondou & Dirk Corthout
Met: Andrea Croonenberghs, Ann Ceurvels, Werner De Smedt, Axel Daeseleire, Maarten Bosmans, Ludo Hellinckx, Mark Tijsmans, Katelijne Verbeke, Rebecca Huys

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002-2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
640 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983470057


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire
• Achter de schermen: de stuntmannen
• De eerste opnamedag van Ann Ceurvels
• Reportage van de Flikkendag in Gent
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij