:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WYATT EARP
WYATT EARP
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-17
FILM
De jonge Wyatt Earp (Kevin Costner) kan je op zijn minst een doorzetter noemen. De ene dag staat hij namelijk te springen om net als zijn broers Virgil (Michael Madsen) en James (David Andrews) bij het leger te gaan, de volgende morgen is hij al verdwenen. Vader Nicholas (Gene Hackman) neemt daar echter geen genoegen mee en gaat zijn jongste telg opsporen, zonder hem is het runnen van de boerderij namelijk bijna onmogelijk. Na de oorlog en de thuiskomst van zijn broers vertrekken de Earps naar Californië. Vele jaren later echter keer Wyatt terug naar zijn geboortestad en trouwt er met zijn jeugdliefde Urilla (Annabeth Gish). Wyatt's geluk duurt echter niet lang, want tijdens haar zwangerschap sterft Urilla aan tyfus. Wyatt's leven gaat letterlijk in vlammen op, vanaf dan gaat hij als zwerver door het leven.

Tenminste totdat hij in de gevangenis belandt voor het stelen van een paard, weerom is het vader Nicholas die hem te hulp moet komen. Hierna besluit Wyatt dat het gedaan moet zijn met zijn ellendige bestaan en gaat op zoek naar een baan. Al snel vindt hij werk als buffeljager en zodoende ontmoet hij Ed en Bat Masterson (Bill Pullman en Tom Sizemore). Dit werk begint echter al snel tegen te steken en bijgevolg trekt Wyatt door naar Dodge City, wanneer hij daar bij een meningsgeschil een dronkaard ontwapent, wordt hij er van het ene moment op het andere tot hulpsheriff benoemd. Samen met de hulp van de broers Ed en Bat handhaaft hij de orde in Dodge City, de criminaliteit daalt aanzienlijk, maar daardoor maakt Wyatt ook een pak vijanden. Uiteindelijk wordt hij ontslagen omdat men hem te streng en hardvochtig vindt.

Vervolgens neemt Wyatt een opdracht aan bij de spoorwegen. Daar ontmoet hij Doc Holliday (Dennis Quaid), de 2 kunnen het best met elkaar vinden en worden al snel beste vrienden. Na een tijdje wordt Wyatt echter teruggeroepen naar Dodge City, Ed Masterson werd er namelijk doodgeschoten en de criminaliteit loopt er weer de spuigaten uit. Wyatt roept de hulp in van zijn broers Virgil en James en samen met hen handhaaft Wyatt in Dodge City weerom de orde.

Na enige tijd echter ziet de toekomst er maar grim uit in Dodge City en besluiten de broers om naar Tombstone te trekken en in de goudkoorts te investeren. De inkomsten daarvan vallen echter tegen en de broers besluiten weer te doen waar ze goed in zijn: de orde handhaven in Tombstone. Daarbij maken ze echter tal van vijanden, waarmee ze uiteindelijk een erg bloederige confrontatie zullen moeten aangaan ...

Net zoals dat bij bijna alle films van Kevin Costner het geval is, zijn er mensen die de film erg goed vinden en zijn er andere die hem slechter dan slecht vinden. Elke film waarin de man meespeelde, werd al van voor hij in de bioscoop was afgekraakt. Geheel onterecht vinden we, want wanneer we kijken naar enkele van de films die Costner op zijn cv heeft staan, dan kunnen we enkel zeggen dat daar naar onze mening een serieus aantal erg sterke films tussen zitten. Om er maar enkele op te noemen: The Untouchables, Dances With Wolves, Robin Hood: Prince of Thieves, JFK, The Postman, Waterworld en nu dus deze Wyatt Earp.

De film werd geregisseerd door niemand minder dan Lawrence Kasdan, bekend van Star Wars Episode V en VI, Raiders of the Lost Ark en ook het recentere Dreamcatcher.

Zelf zijn we over de prestaties van beide heren erg te spreken. Kasdan en Costner weten een voor ons erg realistisch overkomende prestatie neer te zetten van Wyatt Earp, een Amerikaanse legende. We durven zelfs stellen dat dit een van de meest realistische en accurate films is die Hollywood tot op heden heeft geproduceerd. De nadruk ligt dus op Hollywood, waar het niet vanzelfsprekend is dat een film niet volgens de typische formule gemaakt wordt. We hebben Wyatt Earp zelf erg kunnen waarderen en kunnen iedereen warm aanbevelen om deze films een kijkbeurt te gunnen.

BEELD EN GELUID
Voor de dvdrelease werd de film over 2 kanten van een DVD-18 schijf gespreid, dit betekent dus dat min of meer in het midden van de film de schijf moet omgedraaid worden. Maar dit betekent ook dat de beeldtransfer normaal gezien niet te lijden heeft onder een te hoge compressie. Dit blijkt ook het geval te zijn voor Wyatt Earp. De 2.40:1 anamorfische transfer ziet er werkelijk beter uit dan ooit tevoren. We kunnen niet anders dan aannemen dat het beeld intensief digitaal geremastered werd. Bij gevolg is het beeld haarscherp en erg rijk aan details. Kleurverzadiging en zwartniveau zijn beiden optimaal, dit komt de vele erg mooie landschappen in de film enkel ten goede natuurlijk. Meestal durven vuiltjes en andere beschadigingen wel eens een probleem vormen, niet is hier echter minder waar, want zelfs met de beste wil van de wereld hebben we hier geen enkele vorm van beschadigingen of vuiltjes kunnen vaststellen. Dat is toch op zijn minst indrukwekkend te noemen. Volgende struikelblok zou filmgrain kunnen zijn, maar ook daar weet Warner ons weer mee te verbazen, want filmgrain is op sommige momenten slechts erg licht aanwezig! Enige minpuntje dat we hebben kunnen vaststellen is soms het gebruik van edge enhancement, zij het in erg lichte mate en niet direct storend. Kortom een erg mooie transfer, kregen we dit soort maar meer gepresenteerd.

Ook de originele stereo geluidssoundtrack werd digitaal opgekuist en geremixed naar een Dolby Digital 5.1 spoor. De nadruk in deze remix ligt vooral op de front speakers, waarover de muziek gespreidt werd (de soundtrack van deze film is trouwens een aanrader). Dialogen zijn mooi uitgecentreerd in de center speaker en klinken kraakhelder. Via de surround kanalen worden geluidseffecten en muziek aan het ruimtelijk beeld toegevoegd. Dit zorgt voor een erg mooie spreiding van het geluidsbeeld. Waar nodig worden de surround kanalen ook actiever aangesproken dan normaal. Alsof dit nog niet voldoende was, wordt er ook nog eens heel actief gebruik gemaakt van het LFE kanaal, dat een gegarandeerde meerwaarde biedt. Bepaalde scenes krijgen hierdoor net de extra punch, nodig om het geheel erg realistisch te laten klinken. Prima geluidstrack met een toch wel opvallend goede dynamiek en spreiding.

EXTRA’S
Behind-the-Scenes: It Happened That Way
Samen met Lawrence Kasdan en enkele leden van de Cast wordt het historisch personage Wyatt Earp onder de loupe genomen. Dit aan de hand van interviews en filmfragmenten. De term "All new" die we terugvinden in het menu is misschien wat overroepen want de documetaire werd gewoon tijdens de productie van de film gemaakt. "Never before seen" was misschien een betere omschrijving geweest?

Wyatt Earp: Walk With A Legend
Een making of die destijds gemaakt werd om de film te promoten. Vooraleer wordt ingegaan op de productie van de film zelf, wordt de vergelijking getrokken met andere films die uitgingen van een histotusch standpunt zoals daar bijvoorbeeld zijn Ben-Hur en Spartacus. Na dit inleidend gedeelte krijgen we alles van de film te zien, gaande van voorbereidingen tot het eigenlijke op film zetten.

Tenslotte krijgen we ook nog 11 verwijderde scènes gepresenteerd evenals de bioscooptrailer. Op zich een mooie selectie aan extra's, maar we kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat er hier wel degelijk meer te vertellen viel, het gaat tenslotte om een film van meer dan 3 uur!

CONCLUSIE
Kevin Costner zet een erg sterke vertolking neer van het personage Wyatt Earp in deze film met dezelfde titel. De release die de film van Warner op dvd kreeg is op het gebied van zowel beeld als geluid uistekend te noemen. Enkel de extra's konden uitgebreider en weerhouden deze dvd van ons Top-DVD label. Niettemin een aanrader op dvd.


cover




Studio: Warner

Regie: Lawrence Kasdan
Met: Kevin Costner, Dennis Quaid, Michael Madsen, Gene Hackman en Bill Pullman

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
182 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931131773


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Deleted Scenes
• Wyatt Earp: Walking with a Legend
• Behind-the-Scenes: It Happened That Way

Andere recente releases van deze maatschappij