:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHOGUN
SHOGUN
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-09-26
SERIE
Het verhaal van Shogun begint wanneer stuurman John Blackthorne (Richard Chamberlain) met zijn schip "de Erasmus" in een zware storm terecht komt. Nadat de storm is gaan liggen stranden Blackthorne en zijn matrozen in het Japanse dorpje Anjiro. Al snel wordt de hele bemanning gevangen genomen en beschuldigd van piraterij door een Portugese jezuïet. De plaatselijke heerser van het dorpje, de samuarai Omi, wil de mannen laten terechtstellen maar op het nippertje weten ze aan de dood te ontsnappen door toedoen van Vasco Rodrigues (John Rhys-Davies). Na een omweg via lord Yabu (rol van Frankie Sakai), een plaatselijke diamyo, komt Blackthorne uiteindelijk in contact met Lord Toranaga (Toshirô Mifune), één van de vijf regenten die heersen over Japan. Toranaga, die in onmin leeft met regent Ishido, heeft een bijzondere interesse voor Blackthorne. Hij draagt Lady Mariko (Yôko Shimada) op als tolk te fungeren bij de contacten tussen hem en Blackthorne. Het duurt niet lang voor Blackthorne (die inmiddels door het leven gaat als Anjin) verzeilt geraakt in een web van intriges: de machtsstrijd tussen Toranaga en Ishido om Shogun (opperste heerser van Japan) te worden, de duisteren plannen van de Jezuïeten, het zwarte schip, zijn liefde voor Lady Mariko...

Shogun is een miniserie die ook na meer dan 20 jaar niets aan impact heeft verloren. Deze legendarische tv-serie is gebaseerd op een roman van de hand van James Clavell. Deze Australiër bracht de laatste drieënhalf jaar van de tweede wereldoorlog door in een Japans gevangenenkamp op Singapore. Tijdens het pennen van zijn eerste roman King Rat (uit 1962) ontdekte Clavell dat schrijven een louterend effect had dat hielp bij het verwerken van de traumatiserende gebeurtenissen die hij had doorstaan. In 1975 verscheen zijn roman Shogun, gebaseerd op het leven van de Engelsman William Adams die anno 1600 in Japan samoerai werd. Het boek werd onmiddellijk een bestseller met zeven miljoen verkochte exemplaren. Clavell, die vroeger reeds als scenarist had gewerkt, wilde graag zijn roman laten verfilmen maar Hollywood toonde niet de minste interesse. Na een aantal jaren kwam er echter hulp uit onverwachte hoek: de miniserie Roots werd een fenomenaal succes. Al snel trachtten verschillende televisiestations hun eigen succesvolle miniserie uit te brengen. In 1978 werden de eerste deals gesloten tussen Michael Ovitz (Clavells agent) en NBC. Ondanks het enorme succes van Roots bleef er een stigma rond werken voor televisie. Grote sterren als Roger Moore en Sean Connery bedankten voor de eer. Acteur Richard Chamberlain had echter onmiddellijk grote interesse voor de rol. Ondanks de initiële scepsis van Clavell wist Chamberlain zijn slag thuis te halen. Gezien zijn sterke prestatie kunnen we hier enkel blij om zijn. De ster van de serie is wat ons betreft Toshiro Mifune (Akira Kurosawa’s fetisj acteur die ondermeer schitterde in The seven samurai, Rashomon en Throne of blood) die Lord Toranaga schitterend neerzet. Actrice Yôko Shimada dook later nog op aan de zijde van Christopher Lambert in The Hunted en als slechterik van dienst in Crying Freeman. Afgaande op de titel van zijn volgende project namelijk Edo porn ging het Frankie Sakai (Lord Yabu) minder voor de wind.

Naast het voortreffelijke verhaal (vol spanning en romantiek) en de sterke acteerprestaties springen ook de sets en kostuums in het oog. Van het budget van 22 miljoen dollar ging meer dan 3 miljoen dollar alleen al naar kostuums en sets. De 10 originele afleveringen staan verspreid over 4 dvds. De begingeneriek en aftitelingen werden verwijderd. Misschien nog handig om te weten: het is normaal dat de Japans gesproken dialogen niet ondertiteld zijn.

BEELD EN GELUID
Shogun staat op dvd in het originele 1.33.1 formaat. Het valt onmiddellijk op dat Paramount niet op een inspanning meer of minder heeft gekeken om deze dvd set van een zo optimaal mogelijke beeldkwaliteit te voorzien. Over het algemeen heeft het beeld een goed contrast niveau met de nodige scherpte. Ruis of grain konden wij slechts sporadisch waarnemen. De originele mono track kreeg een upgrade tot een 5.1 track. Verwacht geen track die de gemiddelde recente Hollywood release doet blozen maar wel een degelijke bewerking, vrij van ruis. Vooral de centerspeaker wordt gebruikt.

EXTRA'S
The Making of Shogun (80 minuten)
Deze interessante documentaire kan in één stuk of in 13 delen worden bekeken. Ondermeer de regisseur, auteur en vele acteurs komen aan het woord. Een aanrader !

Historical Perspective Featurettes
Drie korte documentaires waarin professor Paul Varley en professor Christine Yano het hebben over de Japanse cultuur. The Samurai (6 minuten), The Tea Ceremony (5 minuten) en The Geisha (5 minuten).

Commentary by Director Jerry London on Selected Scenes

Daarnaast vinden we ook nog een dun boekje met informatie over de serie.

CONCLUSIE
526 minuten spanning, avontuur en romantiek aangevuld met interessante extra’s en een goeie beeld- en geluidskwaliteit. Deze mooi vormgegeven Shogun-box verdient dan ook een plaatsje in de collectie van iedere rechtgeaarde dvd liefhebber.


cover
Studio: Paramount

Regie: Jerry London
Met: Richard Chamberlain, John Rhys-Davies, Toshir˘ Mifune, Y˘ko Shimada, Alan Badel, Damien Thomas

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
12

Speelduur:
526 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559437


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Roemeens, Bulgaars, Kroatisch, Sloveens, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
• Documentaires
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij