:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILLARD
WILLARD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-10-03
FILM
Willard Stiles (Crispin Glover) heeft het niet getroffen in het leven. Op het werk wordt hij bijna door iedereen te kakken gezet - en dan vooral door zijn tirannieke baas Frank Martin (R. Lee Ermey) - en wanneer Willard thuiskomt, moet hij zorgen voor Henrietta (Jackie Burroughs) - zijn (bemoei)zieke moeder. Maar dan komt er plots troost uit onverwachte hoek. Willard sluit namelijk vriendschap met een aantal ratten! Alles wordt echter abrupt verstoord wanneer zijn moeder sterft. Willard krijgt de volgende dag niet alleen te horen dat hij ontslagen is, maar is bovendien getuige hoe zijn favoriete rat - Socrates - afgemaakt wordt. Vanaf dan slaan zijn stoppen door en zint Willard op wraak. Met in elke hand een tas vol bloeddorstige ratten verdwijnt Willard Stiles in de nacht...

Willard is een buitengewoon geslaagde remake van de gelijknamige horrorfilm uit 1971. Toen was het karakteracteur Bruce Davison (Apt Pupil, Runaway Jury) - die in de remake trouwens even voorbijkomt op een foto - die gestalte gaf aan Willard Stiles. Deze film was destijds een dergelijk succes (USA Boxoffice: 20 miljoen $) dat er een jaar later al een sequel volgde met Ben, getiteld naar de grootste en gevaarlijkste rat. Deze kreeg echter meer ruchtbaarheid om het feit dat Wacko Jacko de titelsong voor zijn rekening nam, dan om zijn filmische kwaliteiten. Hoe het ook zij, in Tinseltown vond men de tijd rijp om een remake te maken van Willard. De man achter het stuur werd Glen Morgan, voorheen producent en schrijver van succesprojecten als Space: Above and Beyond en Final Destination. En het moet gezegd dat Morgan met zijn debuut een stijvolle en met sfeer beladen horrorprent aflevert. Morgan is volgens ons wel een erg grote bewonderaar van regisseur Tim Burton. Zo bouwt Glen Morgan zijn film ook eerder rustig op en maakt hij eveneens veel gebruik van de schaduwen om een duistere, wat dreigende sfeer te creëren. De winnende formule van deze Willard is echter niet de herkenbare stijl van de regisseur, maar de gouden castingkeuze. De film bevat niet alleen de immer fantastische R. Lee Ermey - u weet wel, de bikkelharde drilsergeant uit Stanley Kubrick's Full Metal Jacket -, maar heeft ook cultfavoriet Crispin Glover (Back To The Future, Charlie’s Angels) op de affiche staan. En de sublieme acteerprestatie van Glover is alleen al de moeite om de film te zien! Menig fan had dan ook een beetje gehoopt (lees: verwacht) dat de excentrieke acteur met Willard voorgoed zou doorbreken. Spijtig genoeg moest het Hollywoodiaanse studiosysteem weer stokken in de wielen steken! Zo besliste New Line Cinema - een studio die normaal gezien toch goed omspringt met het genre - na slechte resultaten bij een test-screening om de film, die aanvankelijk bedoelt was voor een volwassen publiek (Rated R), uit te brengen als een PG-13-film. Met het nadelige gevolg dat alle grimmige en bloederige scènes op de vloer van de montagekamer terechtkwamen (gelukkig raapte iemand ze op om ze op deze DVD te plaatsen, maar daarover zodadelijk meer in de extra’s sectie). Bovendien werd de film in de marketingcampagne verkeerdelijk afgeschilderd als een snelle, hippe horrorfilm. Het zal dan ook niemand verbazen dat Willard - ondanks alle positieve kritieken - spectaculair flopte, met een beschamende opbrengst van amper 9 miljoen $ (budget 35 miljoen $). In onze ogen een pure schande! Maar we zijn ervan overtuigd dat deze toekomstige cultklassieker, na verloop van tijd zijn weg wel naar het publiek zal vinden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld oogt scherp, met een goed zwartniveau en schaduwdetail. De mooie kleuren ogen helder en natuurlijk. Storende vuiltjes of beschadigingen hebben we niet opgemerkt, maar er is wel wat minimale filmgrain aanwezig. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en ruimtelijk, met heldere en goed verstaanbare dialogen. We hebben geen ruis of andere oneffenheden bemerkt.

EXTRA’S
Ondanks dat Willard bijna totaal genegeerd werd in de bioscopen, besloot maatschappij New Line Cinema de film op de homevideomarkt alle kansen te gunnen. Zodoende maakte men er een zogenaamde Platinum editie. Deze chique aanduiding vertaalt zich niet alleen in een puike beeld- en geluidskwaliteit, maar ook in een schat aan bonusmateriaal. Hulde aan distributiemaatschappij Paradiso dat ze al de extra features hebben overgenomen voor deze Benelux-uitgave! Allereerst kan je de film bekijken begeleid met een interessante audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur Glen Morgan, producent James Wong en acteurs Crispin Glover en R. Lee Ermey. Vervolgens kan je kijken naar de 73 minuten durende documentaire The Year of the Rat, gemaakt door Glen Morgan’s assistente Julie Ng. Hierin krijg je als kijker een zicht op het VOLLEDIGE productieproces van Willard. Je krijgt zelfs een zicht op het hele gekloot (pardon our french, maar er is geen ander woord voor) met de slechte testscreenings en de nadelige gevolgen hiervan. Zelden heb je filmmakers zo open en eerlijk uit de biecht zien klappen als in deze documentaire! Een ware verademing tegenover de platte promotiefeaturettes die gewoonlijk onze dvd’s teisteren. In de Featurette Rat People: Friends or Foes (19 min.) komen haters en liefhebbers van de knaagdieren aan het woord. Dit heeft niets echt iets met de film te maken, maar is toch leuk en interessant om te bekijken. Zoals we eerder al even aanraakte was iemand bij New Line zo slim om de geknipte scènes niet zomaar in de prullenmand te kieperen en zijn deze mooi op deze schijf te vinden. Het gaat hier in totaal om tien weggelaten scènes - waaronder ook de R-rated scènes - en twee alternatieve eindes. Je kan deze bekijken met of zonder audiocommentaar. Het allround talent van Crispin Glover wordt opnieuw bewezen met diens cover van Ben en de bijhorende - door hem geregisseerde - videoclip. Alsof Glover nog niet genoeg gedaan heeft, praat hij in een waar machinevuurtempo nog een commentaartrack vol voor bij de videoclip! De kers op de taart is de originele bioscooptrailer en drie leuke TV-spots.

CONCLUSIE
Willard is een geslaagde remake van de gelijknamige horrorprent uit de jaren '70. Alleen al de fenomenale acteerprestatie van de heerlijk excentrieke Crispin Glover is de moeite waard om deze titel in huis te halen! De dvd bevat een erg goede beeld- en geluidskwaliteit, én een schat aan informatief en waardevol bonusmateriaal. Een ontegensprekelijke aanrader!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Glen Morgan
Met: Crispin Glover, R. Lee Ermey, Laura Elena Harring, Jackie Burroughs

Film:
9/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968181


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• 3 Tv-spots,
• Audiocommentaar,
• Documentaire "The Year of the Rat",
• Featurette "Rat People: Friends or Foes",
• Videoclip,
• Weggelaten/alternatieve scènes

Andere recente releases van deze maatschappij