:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN SPLENDOR
AMERICAN SPLENDOR
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-10-11
FILM
Laat ons starten met te schrijven dat American Splendor geen gemakkelijke film is. Hij is zeker en vast niet voor iedereen weggelegd vanwege z'n speciale karakter en eigenzinnige humor. Want speciaal en eigenzinnig, dat is eigenlijk het minste wat je van deze 'documentaire film' kan zeggen. Laat ons dit even op een eenvoudige manier proberen toe te lichten: Harvey Pekar, een kerel zoals u en ik, kreeg een twintigtal jaar terug het 'sublieme' idee om samen met striptekenaar Robert Crumb z'n alledaagse slome leven op te tekenen in een comicbook. En kijk maar eens goed rond u heen, het alledaagse leven kan soms allesbehalve saai zijn. De droge humoristische stijl van Pekar en de manier waarop hij de analyse maakt van z'n omgeving, z'n werk, de collega's en z'n eigen privéleven, vonden hun vertaling in een meer dan succesvol comicbookformaat. De populariteit van Harvay Pekar en de vertaling van z'n privéleven in comicstijl is zelfs zo groot dat hij verscheidene keren te gast was in de overbekende 'Late Night with David Letterman'-talkshow. Nu komt Harvey terecht in het rijtje van Spidey, Superman en The Hulk met de verfilming van z'n eigen comic!

Het grote verschil met een gewone comicbookverfilming zit in het feit dat men in American Splendor afwisselt tussen de echte Harvey Pekar, die in de film gewoon zichzelf speelt, en de Harvey Pekar van een twintigtal jaar geleden (rol op het lijf geschreven van Paul Giamatti). Daarbovenop komen de voice-overs van de echte Harvey Pekar bij de scènes gespeeld door Paul Giamatti én de getekende versie van het hoofdpersonage die ook af en toe de kop opsteekt! Kan u nog volgen? Zoniet, neem het van ons aan, dit is een filmervaring die u niet snel zal vergeten. De prent is zowat uniek in z'n soort en als u daarbij nog het speciale 'dry-wit'-gevoel voor humor kan appreciëren, dan zal deze film zeker en vast voor eeuwig tot uw favorieten behoren.

BEELD EN GELUID
Niet echt evident om deze beeldkwaliteit te beoordelen aangezien het grootste gedeelte van de prent opzettelijk met veel grain geschoten is. Daar tegenover staan de perfect digitale beeldkwaliteit van de echte Harvey Pekar-scènes en na een ingrijpende verandering in het leven van de 'jonge' Pekar verdwijnt de grain symbolisch als sneeuw voor de zon om plaats te maken voor een helder en scherp anamorfisch 2.35:1-beeldformaat.
Gezien dat het hier gaat om een voornamelijk dialooggedreven film, waren we toch onder de indruk van het subtiele surroundgeluid. De jazzgedreven soundtrack zorgt eveneens voor een mooi geluidsveld en ligt perfect in balans met de dialogen zodat die duidelijk verstaanbaar blijven.

EXTRA’S
Als eerste extra krijgen we een audiocommentaar door Harvey Pekar, Joyce Brabner, hun dochter Danielle Batone, Toby Radloff, Paul Giamatti en de beide regisseurs en co-schrijvers Shari Springer Berman en Robert Pulcini. Meest aan het woord is Berman terwijl de echte Harvey Pekar dikwijls aangeeft welke delen van de film uitvergroot zijn en welke niet. De rest is minder uitdrukkelijk aanwezig, er komt zelfs iemand binnenwandelen in het midden van de opname. En om het nog gekker te maken neemt de volledige bende een kleine break terwijl Harvey een gsm-oproep beantwoordt. De volgende extra is de Road to Splendor-featurette die, in plaats van het over de film te hebben, zich toespitst op het Sundance Filmfestival. Als voorlaatste bonus krijgen we een trailer en ten slotte zijn er nog enkele productienota's.

CONCLUSIE
Het doodnormale leven van u en ik kan wel degelijk dienen als filmvoer, getuige deze bijzondere American Splendor. Maar dan moet u wel beschikken over het bijzonder droge maar o zo grappige waarnemingsvermogen van Harvey Pekar. Beeld- en geluidskwaliteit zijn verzorgd, maar het aantal extra's kan jammer genoeg niet tippen aan de kwaliteit van deze prachtige film!


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Met: Paul Giamatti, Harvey Pekar, James Urbaniak, Hope Davis, Judah Friedlander, Toby Radloff

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019003593


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Featurette
• Produktienota's
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij