:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICHEL VAILLANT
MICHEL VAILLANT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-10-18
FILM
Het Vaillant-raceteam is al jarenlang onverslaanbaar op het circuit en dat zorgt voor heel wat jaloezie en afgunst bij de andere teams. De zeventigste editie van de 24 uur van Le Mans komt er aan en het ziet er naar uit dat er dit keer al helemaal geen tegenstand zal zijn voor Michel Vaillant (Sagamore Stévenin) en zijn team. De beruchte Leaders - de eeuwige aartsrivalen van de Vaillants - zijn immers al vijf jaar gestopt! Maar dan kondigt Ruth Wong (Lisa Barbuscia) - die pas het Leaders-team van haar vader heeft overgenomen - uit het niets aan dat de Leaders hun comeback op Le Mans zullen maken. Ze zijn zelfs bereid om met het ‘ongeluksnummer’ 13 te rijden, iets wat niemand ooit heeft aangedurfd op Le Mans! Maar dat schrikt het Vaillant-team niet af. Élisabeth (Béatrice Agenin), de moeder van Michel, daarentegen heeft er na een wel héél realistische nachtmerrie geen goed oog in...

De populaire stripfiguur Michel Vaillant verscheen voor het eerst in 1957 in "Journal de Tintin/Kuifje". Na naar schatting 20 miljoen verkochte albums en een uit 1967 stammende Tv-serie (Les Aventures de Michel Vaillant) is er nu eindelijk een heuse bioscoopfilm van Jean Graton’s creatie. En hier werden kosten noch moeite voor gespaard! Topproducent Luc Besson zorgde met zijn EuropaCorp niet alleen voor de centen (23 miljoen Euro om precies te zijn), maar schreef tevens mee aan het scenario (lichtjes gebaseerd op het album Nummer 13 aan de start). Dit wetende en rekeninghoudend met zijn meest recente films (Kiss of the Dragon, The Transporter, de Taxi-trilogie) zal het niemand verbazen dat de plot van ondergeschikt belang is aan de vele spectaculaire races. En deze zijn werkelijk adembenemend en indrukwekkend! Reclamefilmer Louis-Pascal Couvelaire kreeg de toestemming om tijdens de 2002-editie van de échte 24 uren van Le Mans opnames te maken en dit geeft de film een zekere authenticiteit mee. Neem daarbij dat de prent er prachtig (en dan hebben we het niet alleen over de aantrekkelijke cast), soms zelfs episch uitziet! Kortom, de liefhebbers van oorverdovende actie, gierende banden, ronkende motoren en schoon volk zitten goed met deze live-action adaptatie van Michel Vaillant. Mensen die een goed uitgediept verhaal verwachten, zullen nog wat verder moeten zoeken.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld oogt scherp en contrastrijk, met een goed zwartniveau. Ook het schaduwdetail is bevredigend te noemen. De kleuren hebben dikwijls een koele aanblik, maar dit was de bedoeling van de regisseur. De gebruikte filmprint is vrij van beschadigingen of vuil. Wel hebben we soms wat minieme filmgrain en wat aliasing bemerkt, maar niets dramatisch. De Frans/Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt zeer goed, met veel detail en richting. De motoren brullen agressief en met veel ambiance door de luidsprekers. Het is af en toe net of de vele races in je huiskamer plaatsvinden! De dialogen klinken zuiver en verzuipen gelukkig nergens in het audiogeweld. Storingen of ruis hebben we niet direct bemerkt. Het DTS-spoor klinkt op zijn beurt duidelijk rijker dan de Dolby Digital 5.1-track. Voor de geïnteresseerden is er ook nog een Engelse dub in Dolby Digital 5.1 aanwezig.

EXTRA’S
Regisseur Louis-Pascal Couvelaire geeft de aftrap bij de extra’s met een informatieve audiocommentaar. Hij doet dit uiteraard in de Franse taal, maar het geheel is voorzien van Nederlandse ondertitels. Daarna treffen we de teasertrailer aan en een montage van de avant première van de film. Deze werd gehouden te Brussel op 13 November 2003. Er worden enkele mensen aan het woord gelaten. Maar indien je geen Frans spreekt ben je eraan voor de moeite, want ondertitels zijn niet voorradig. Van hetzelfde laken een broek bij de twee weggeknipte scènes (samen 3 min.). Gelukkig dat er af en toe wat Engels opduikt, zodat er toch iets van te verstaan is. Erg slordig Universal! Vervolgens treffen we een korte multi-angle scène aan, die je kan bekijken vanuit drie verschillende camerastandpunten. Leuk, maar nutteloos. Het volgende op de lijst is een rondeleiding op het Panos- of Lola-parcour. Als je een domme extra wilt zien dan heb je ze hier gevonden! Je ziet gedurende 4 minuten de parcours voorbijvliegen vanuit ofwel een Leaders-raceauto of een Vaillant-auto. Tenslotte zijn er nog enkele pagina’s filmografieën aanwezig van de regisseur en de volledige hoofdcast.

CONCLUSIE
Het verhaal van de verfilming van de populaire Michel Vaillant-strips is een beetje aan de platte kant, maar de spectaculaire races en de prachtige beelden maken de prent toch de moeite waard. Al was het maar om de grenzen van je Home Cinemasysteem af te tasten met de op deze dvd aanwezige geluidstracks! Ook de beeldkwaliteit is dik in orde. De extra’s daarentegen zijn met de uitzondering van de audiocommentaar gebakken lucht. Toch een aanrader voor de fans van Michel Vaillant en de liefhebbers van ronkende motoren.


cover
Studio: Universal

Regie: Louis-Pascal Couvelaire
Met: Sagamore Stévenin, Peter Youngblood Hills, Diane Kruger, Lisa Barbuscia,
Jean-Pierre Cassel, Béatrice Agenin

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582106213


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans / Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans / Engels Dolby Digital 5.1
Frans / Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Teaser,
• Montage van première,
• Weggeknipte scènes,
• Multi-angle scène,
• Rondleiding Panos & Lola,
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij