:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UROTSUKIDOJI - LEGEND OF THE OVERFIEND
UROTSUKIDOJI - LEGEND OF THE OVERFIEND
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-10-19
FILM
Volgens de legende bestaan er drie werelden: onze wereld, de wereld van de demonen (Makai) en de wereld van de beestmensen (Jyujinkai). Zowel de demonen als de beestmensen bezitten een soort van bovennatuurlijke superkrachten waarmee ze de mensheid kunnen overheersen. De overlevering wil dat er om de tienduizend jaar een Chojin wordt geboren op aarde: een wezen dat over de gaven beschikt om de mensheid te redden en de drie werelden te verenigen. Wanneer de Makai weet krijgen van de geboorte van de Chojin sturen ze hun legertje demonen naar de aarde om hem te vermoorden. De Jyujinkai zijn echter niet van plan om dit zomaar te laten gebeuren. Ze sturen Amano en Megumi om dit te verhinderen en het mysterie van de Chojin te ontrafelen. Het belooft een zeer bloedige strijd te worden...

Urotsukidoji: Legend Of The Overfiend, gebaseerd op de manga’s van Toshio Maeda, is één van de extremere anime's die ooit gemaakt werden. Wie denkt dat deze film in de lijn ligt van Akira, Ghost In The Shell of recentere meesterwerken als Spirited Away of Princess Mononoke heeft het wel heel erg bij het verkeerde eind. Zowel op grafisch als inhoudelijk vlak kan Urotsukidoji zich niet meten met de net vernoemde klassiekers van het anime genre. Ondanks de tekortkomingen (één van de grootste problemen is het chaotische verhaal) slaagde Urotsukidoji: Legend Of The Overfiend er sinds de release in 1989 om vaak over de tongen te gaan. Laten we duidelijk wezen dat dit quasi enkel te wijten is aan het toch wel extreme (seksuele) geweld dat om de zoveel minuten te zien is. U heeft wellicht nog niet veel films gezien met dergelijke scènes: een lerares verandert in een monster met tientallen (penis)tentakels, tentakels die goed van pas komen om de halve schoolpopulatie op alle mogelijke manieren te verkrachten. Liefhebbers van tentakelseks en hentai (anime voor volwassenen) allerhande zullen wellicht blij zijn te vernemen dat deze Benelux release in tegenstelling tot vele andere versies van Legend Of The Overfiend niet gecensureerd werd. Na het succes van dit eerste deel volgden nog verschillende videosequels met namen als Birth Of The Overfiend, Curse Of The Overfiend en Legend Of The Overfiend.

BEELD EN GELUID
Legend Of The Overfiend werd op deze dvd gezet in het originele 1.33.1 formaat. De kleuren en het contrast zijn goed te noemen, grain of printbeschadigingen komen bijna niet voor. Gelukkig opteerde A-film voor een Japanse DD 2.0 track in plaats van een Engelstalige dubversie. Het geluid is ver van indrukwekkend, wel helder met duidelijke dialogen.

EXTRA'S
Naast de Character-files krijgen we vier trailers: voor Avalon, Ghost In The Shell, Appleseed en Kaena.

CONCLUSIE
Urotsukidoji: Legend Of The Overfiend is om het zacht uit te drukken geen film die geschikt is voor alle smaken. Wie totaal niet weet wat te verwachten probeert best de film te huren in plaats van te kopen. Wie de film reeds gezien heeft kan een goede aankoop doen met deze release: een redelijk goede beeldkwaliteit, redelijk geluid en nog belangrijker: uncut!


cover
Studio: A-Film

Regie: Hideki Takayama
Met: Daisuke Gri, Tomohiro Nishimura, Yumio Takada, Demon Kogure

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
16

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777047156


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij