:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAVID BOWIE - A REALITY TOUR
DAVID BOWIE - A REALITY TOUR
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-10-20
DAVID BOWIE
Behoeft een artiest als David Bowie introductie? We denken van niet. Al even spraakmakend als zijn muziek, is de persoon Bowie zelf. Noch zijn muziek, noch hemzelf kan je zo maar even makkelijk in een hokje duwen. De charismatische Bowie staat gekend om zijn vele muzikale experimenten en gedurfde stijlen. Niet enkel via zijn muziek tracht hij steeds vernieuwend te zijn, ook zijn opvallende en androgene imago spreekt tot de verbeelding. In zijn beginperiode had hij al een succes op zak met Space Oddity (1969) en even later lanceerde hij twee opmerkelijke platen, nl. Hunky Dory (1971) en Ziggy Stardust (1972), die in de jaren zeventig voor de zogenaamde glamrock een grote invloed uitgeoefend hebben. Wat Sgt. Pepper en The Beatles voor de muziek in de jaren zestig betekenden, zo zijn Ziggy Stardust en David Bowie in de jaren zeventig onlosmakelijk met elkaar verbonden. In zijn rijkgevuld repertoire zitten popsongs, hardere rocknummers, maar evenzeer rustige ballads. Maar niet alle hersenkronkels worden gesmaakt door critici en fans. Desondanks blijft Bowie op zijn eigen elan verdergaan, steeds zichzelf vernieuwen en heruitvinden, steeds op zoek naar een ander invalshoek, een origineel geluid, een toepasselijk imago. Dat Bowie talent heeft, staat buiten kijf. Na meer dan drie decennia is hij nog steeds een fascinerende en boeiende artiest en brengt hij geregeld nog een nieuw album uit.



CONCERT
Het concert, opgenomen in november 2003 te Dublin (Ierland), bevat 30 songs uit zijn rijkgevuld repertoire. Niet enkel oude klassiekers komen aan bod, Bowie brengt eveneens nummers uit zijn meest recente albums Heathen en Reality. Deze tournee bracht Bowie doorheen verschillende Europese landen, waaronder Nederland (Amsterdam Arena). Vermits Bowie kan putten uit een ellenlange lijst van nummers, spreekt het voor zich dat de playlist tijdens de vele concerten niet helemaal identiek is. Zo werden tijdens dit concert in Dublin Panic In Detroit, Station to Station, Starman en Dead Man Walking - om er maar een paar te noemen - niet opgenomen. Het concert in Dublin gaat trouwens denderend van start met de hit Rebel, Rebel uit het album Diamond Dogs (1974). Halverwege de set brengt hij Life On Mars? dat vorig jaar door onze eigen Jasper Steverlinck magistraal werd gecovered. Voorts herkennen we in de playlist onder meer Fame, All The Young Dudes, Under Pressure, Sister Midnight, The Man Who Sold The World, Ziggy Stardust, enz. Veel toeters en bellen worden tijdens het concert niet aangewend, wel wordt er efficiënt gebruik gemaakt van verschillende lichteffecten en sporadische projecties op de drie grote schermen achter het podium.

De playlist in Dublin ziet er als volgt uit:
01. Rebel Rebel
02. New Killer Star
03. Reality
04. Fame
05. Cactus
06. Sister Midnight
07. Afraid
08. All The Young Dudes
09. Be My Wife
10. The Loneliest Guy
11. The Man Who Sold The World
12. Fantastic Voyage
13. Hallo Spaceboy
14. Sunday
15. Under Pressure
16. Life On Mars?
17. Battle For Britain (The Letter)
18. Ashes To Ashes
19. The Motel
20. Loving The Alien
21. Never Get Old
22. Changes
23. I'm Afraid Of Americans
24. Heroes
25. Bring Me The Disco King
26. Slip Away
27. Heathen (The Rays)
28. Five Years
29. Hang On To Yourself
30. Ziggy Stardust



BEELD EN GELUID
Het concert staat met een anamorfisch beeldformaat op dvd, en dat is mooi meegenomen. De kwaliteit is echter niet altijd optimaal en varieert nogal. Zowel op en rond het podium staan diverse camera’s opgesteld om het concert uit verschillende hoeken vast te leggen. Enerzijds tonen de vaste podiumcams een onvoldoende scherp beeld en een duidelijke karteling langs de randen; anderzijds krijgen we beelden te zien die redelijk goed ogen zonder echt uit te blinken. Heel af en toe merk je ook wat compressiefoutjes. Bij een aantal nummers worden bovendien minieme speciale effecten toegevoegd zodat een beoordeling van de beeldkwaliteit tijdens die momenten moeilijker wordt. Of deze effecten om artistieke redenen werden toegevoegd of om eventuele fouten in de opname te verdoezelen, kunnen we niet achterhalen. We hopen het eerste.



De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt over de hele lijn voortreffelijk. De geluidskanalen worden optimaal aangesproken en benut waar nodig. De muziek van het concert wordt netjes in de voorste kanalen gepositioneerd, waarbij de surrounds aangewend worden om de muziek heel miniem te ondersteunen. De surrounds worden daarnaast hoofdzakelijk aangesproken voor sfeergeluiden van het publiek. Zo creëer je een ruimtelijke luisteromgeving. Ook de subwoofer toont zich van zijn beste kant. De heerlijke geluiden van de basgistaar en het drumstel worden krachtig bijgestaan door de subwoofer. Deze strakke lage tonen worden heel mooi en diep weergegeven. Luister onder meer eens naar de nummers Fame of Sister Midnight en je weet meteen waarom een subwoofer een plaats in je woonkamer verdient. Het tweede geluidsspoor dat je op deze dvd terugvindt, is een Dolby Digital 2.0-track. Na wat zoeken, vind je op de versterker wel een geschikte surround-simulatie waarbij deze track eveneens goed te beluisteren is.



EXTRA’S
Wat extra’s betreft, blijven we met een discografie, enkele credits en een inlay, redelijk op onze honger zitten. Ook de jukebox-optie waar je 7 songs kan selecteren en afspelen, kan onze honger niet stillen. Men had gerust een tweede schijfje kunnen toevoegen met interviews, een making of en - waarom niet - een documentaire over de carrière van Bowie. Maar we gaan er vanzelfsprekend van uit dat je deze release in de eerste plaats in huis haalt voor het concert.



CONCLUSIE
Bowie-fans in hart en nieren hebben deze release reeds geruime tijd in voorverkoop staan, en wie weet, ondertussen reeds in huis (release 19/10). Is dat nog niet het geval, kunnen we deze dvd, ondanks de iets mindere beeldkwaliteit, toch sterk aanraden. Het concert is, korteweg, gewoon top!


cover




Studio: Sony Music

Regie: diverse
Met: David Bowie, Gerry Leonard, Sterling Campbell, Earl Slick, Gail Ann Dorsey, Catherine Russell, Mike Garson

Film:
9/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099720241898


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Discography,
• Credits,
• Inlay,
• Jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij