:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HUSH!
HUSH!
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-10-25
FILM
Wat gebeurt er wanneer een jonge Japanse vrouw plots beslist dat 'die ene man daar van dat homokoppel enkele tafeltjes verder' bestemd is om de vader van haar kind te worden?
Naoya (Kazuya Takahashi) werkt in een hondenkapsalon. Hoewel hij zich kan uitleven in zijn job heeft hij toch het gevoel dat hij iets mist. Wanneer hij verliefd wordt op Katsuhiro (Seiichi Tanabe) neemt zijn leven een nieuwe wending. De zaken worden er niet bepaald makkelijker op wanneer Asako (Reiko Kataoka) opduikt. Asako is een ietwat warrige, zelfdestructieve vrouw die hen voorstelt samen een kind te maken. Naoya die fel tegen het idee is gekant raakt intussen steeds meer geïrriteerd door Katsuhiro's aarzeling voor zijn homoseksualiteit uit te komen.

Hush! is de derde speelfilm van regisseur Ryosuke Hashiguchi. Deze Japanse cineast vergaarde al enige bekendheid in de lage landen door de bekroning van zijn vorige film Like Grain Of Sands (winnaar Tiger Award op het filmfestival van Rotterdam in 1996). Hoewel Hush! slechts bij momenten het niveau haalt van zijn vorige werkstuk kunnen we toch over een meer dan verdienstelijke tragikomedie spreken. Takahashi, Tanabe en Kataoka zetten goede vertolkingen neer als de door relatieproblemen geplaagde dertigers. Mede door hun acteerprestaties weet regisseur Hashiguchi, ondanks de zware thema's, het geheel grotendeels luchtig en licht verteerbaar te houden. Hush! klokt af op 135 minuten, wat misschien wat veel kan lijken, maar deze prent wist ons gedurende de volledige speelduur te boeien. Cineast Hashiguchi bewees met Hush! andermaal heel wat in zijn mars te hebben en het (toch wel beperkende) predikaat als 'gay filmmaker' en woordvoerder van de Japanse homogemeenschap helemaal te kunnen overstijgen. Zowel vormelijk als inhoudelijk (het in vraag stellen van het klassieke familiepatroon) heeft zijn meest recente inspanning dan ook veel te bieden. Hush! werd door Homescreen uitgebracht als onderdeel van hun Gay/Lesbian lijn die verder ook aanraders bevat als Better Than Chocolate en Happy Together.

BEELD EN GELUID
Wij waren redelijk verbaasd vast te stellen dat Hush! in twee delen op deze dvd staat: een deel van 91 min en een deel van 44 minuten. De overgang tussen de twee delen (gesitueerd in het negende hoofdstuk) kan niet echt als storend ervaren worden, het beeld wordt gedurende een fractie van een seconde zwart. Een enkele keer stelden we vast dat de dvd terug naar het menu sprong tijdens de overgang.

De beeldkwaliteit van de transfer is zonder meer goed te noemen, zeker rekening houdend met de Japanse origine van de film: een degelijk contrastniveau, de nodige scherpte, een realistisch kleurenpalet en slechts een minuscule hoeveelheid grain of vuil. Ook over de Japanse Dolby Surround track kunnen we tevreden zijn, niets indrukwekkend maar helder en duidelijk genoeg voor een op dialogen gestoelde film als Hush!

EXTRA'S
Een heel mager beestje: we moeten het doen met 4 trailers voor andere Homescreen releases: Happy Together, The Event, Love And Death On Long Island en Edge Of Seventeen.

CONCLUSIE
Voor de modale Westerse smaak is het verteltempo van Hush! (net als bij heel wat andere Oosterse drama’s of tragikomedie’s) wellicht aan de trage kant. Liefhebbers van de Aziatische zevende kunst en ontdekkingsreizigers die bereid zijn zich een kleine inspanning (lees zich even aan te passen) te getroosten kunnen met Hush! echter een tedere film savoureren.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Ryosuke Hashiguchi
Met: Kazuya Takahashi, Seiichi Tanabe, Reiko Kataoka

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789056752743


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij