:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GIULINI IN REHEARSAL - ANTON BRUCKNER
GIULINI IN REHEARSAL - ANTON BRUCKNER
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2004-12-27
FILM
De Negende Symfonie van Anton Bruckner (Oostenrijk, 1824-1896) werd op het getouw gezet in 1887. De drie eerste bewegingen waren 7 jaar later klaar, maar het slot bleef onvoltooid bij de dood van de componist. Het manuscript van de symfonie, een partituur van 200 pagina’s met allerlei mogelijke oplossingen, heeft in de loop der jaren verschillende dirigenten geïnspireerd om tot bruikbare arrangementen te komen voor de slotbeweging.

Anton Bruckner, een praktiserende katholiek, zou volgens zijn lijfarts de Negende Symfonie opgedragen hebben aan god. Traditioneel krijgt het werk – samen met de acht vorige symfonieën – het label ‘neo-gotisch’ opgeplakt wegens de combinatie van elementen uit de barokke polyfonie, de klassieke sonata, het fugale contrapunt. Voor de luisteraar van vandaag klinkt het werk van A.Bruckner in de eerste plaats romantisch met veel koper van Franse hoorns, een melodisch verloop en een hang naar harmonie. Zoals bij Beethoven heeft deze symfonie pulserende fragmenten die afgewisseld worden met rustig kabbelende intervallen.

De uitvoering van het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart onder de geïnspireerde leiding van de Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini – die geldt als de grootste levende kenner van het werk van Anton Bruckner – is eigenzinnig, fijnzinnig en indrukwekkend tegelijk. Hij kiest in deze uitvoering voor een gedreven tempo maar laat tezelfdertijd ook op subtiele wijze ruimte en doorzichtigheid voor emotionele expressie.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze opname is zoals het een Arthouse-dvd past verzorgd. Opgenomen in 1997 staat het beeld in 4:3. De opname gebeurde volgens ons in NTSC, want door de overscan valt bijvoorbeeld een deel van de ondertiteling net op de rand van het beeld. Wie zonder ondertiteling kijkt heeft daar uiteraard geen last van, maar wie bij de repetities toch de ondertiteling wenst te volgen, is dit storend. Af en toe merkten we eveneens wat compressiefoutjes. Het geluid (PCM stereo) klinkt helder en precies. Mede door de uitstekende regie van de beeldopname krijgen kleine details in de partituur de mogelijkheid om op te vallen en door te dringen tot de kijker/luisteraar.

EXTRA’S
In Rehearsal is een 15 minuten reportage over de repetities van de dirigent en het orkest. Voorts is een uitgebreid 24 pagina’s tellende boekje in Engels, Frans en Duits met een toelichting over de componist, de dirigent en het orkest bij ingesloten.

CONCLUSIE
In Rehearsal: Anton Bruckner is een beeld- en geluidsregistratie van de Negende Symfonie van Anton Bruckner door één van de meest vooraanstaande dirigenten van de vorige eeuw aan het hoofd van het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart dat ooit onder leiding stond van wereldberoemde dirigenten als Sergiu Celibidache, Sir Neville Mariner, George Prêtre en Sir Roger Norrington. De opname is van uitstekende kwaliteit, zowel qua beeld als qua geluid en behoort mede door de perfecte interpretatie tot de top in het genre: een 10 dus.


coverStudio: Total Film

Regie: Geen
Met: Carlo Maria Giulini, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart

Film:
10/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
807280218893


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
PCM Stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• In Rehearsal

Andere recente releases van deze maatschappij