:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIVING HELL, A
LIVING HELL, A
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-12-17
FILM
De aan een rolstoel gekluisterde Yasu (Hirohito Honda) woont samen met zijn vader, zus en broer. Wanneer dit gezin op een dag twee mysterieuze verre familieleden in huis nemen, gaan de poppen aan het dansen voor Yasu! Want wanneer iedereen het huis uit is beginnen de oude vrouw en haar doofstomme kleindochter Yasu pijnlijk te martelen. Hij probeert dit aan de rest duidelijk te maken, maar niemand hecht geloof aan zijn verhalen. Elke dag weer is hij overgeleverd aan de sadistische folteringen...

A Living Hell (originele titel: Iki-jigoku) is een Japans horrorfestijn uit 2000 dat voor het belachelijke bedrag van 100.000 $ in negen dagen ingeblikt werd. Het betreft hier voor de verandering eens geen Ringu-achtige horrorprent met de gepatenteerde vreemd bewegende meisjes met gitzwarte haren, maar een lekker grimmige horroraanval zoals ze die zo mooi in de jaren ’70 konden realiseren. Denk maar aan The Hills Have Eyes, Last House on The Left en uiteraard ook The Texas Chainsaw Massacre. De cover schreeuwt dan ook dat A Living Hell zo een beetje omschreven kan worden als "The Japanese Chainsaw Massacre" en dit vinden we een mooie vergelijking. Regisseur Shugo Fujii gebruikt hier en daar misschien dezelfde methodes als men bijvoorbeeld in Ringu gebruikte om een dreigend en creepy sfeertje neer te zetten, maar overgiet het geheel met bloed en grimmige, ondraaglijke situaties à la de eerder vermelde seventies classics. Het zo goed werken van de film is voor een groot deel te danken aan de prima acteerprestaties van de cast. Het enige puntje kritiek dat we willen aanstippen is dat de film toch iets te lang duurt.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 beeld is niet anamorfisch. Detail en scherpte laten dan ook wat te wensen over. De kleuren zien er uitgewassen en somber uit. De gebruikte print bevat redelijk wat beschadigingen, vuiltjes en cigaretteburns. Er doken ook af en toe wat beeldflikkeringen op. De Japanse Dolby Digital 2.0-track klinkt weinig spectaculair, maar voldoende. Er duikt wat lichte ruis op en het spoor bevat soms wat kleine kraakjes. De dialogen zijn verstaanbaar. De ondertiteling kreeg op zijn beurt af en toe wat kuren. De ene moment kwamen deze te vroeg op het beeld en op een andere moment waren ze te laat. Soms heb je niet eens de tijd om de ondertitels fatsoenlijk te lezen en op een bepaald moment was er gewoon even géén ondertiteling meer! Slordig!

EXTRA’S
- De originele bioscooptrailer (2 min.),
- Slideshow: afbeeldingen uit de film die automatisch voorbijkomen,
- Outtakes: zeven ruwe scènes zonder handige 'Play All'-knop en zonder Nederlandse ondertitels (6 min.),
- Storyboards (5 min.),
- Speciale kartonnen sleeve die om deze Special Collectors Edition zit.

CONCLUSIE
A Living Hell is een prima Japanse horrorfilm en een uitstekend tegengif voor de mensen die al de Ringu-achtige horror meer dan beu zijn! De dvd-uitvoering valt spijtig genoeg wat tegen. Het geluid voldoet, maar de beeldkwaliteit is af en toe VHS-niveau en de aanwezige extra features zijn behoorlijk pover. Tegen een scherp prijsje is het toch nog een leuke aanwinst voor de liefhebbers. Dergelijk groezelig VHS-beeld heeft namelijk nog wel zijn charmes voor obscure horror als dit.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Shugo Fujii
Met: Hirohito Honda, Yoshiko Shiraishi, Naoko Mori, Kazuo Yashiro, Shugo Fujii

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806027137


Beeldformaat:
1.85:1 niet-anamorfisch NTSC

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Slideshow,
• Outtakes,
• Storyboards,
• Speciale sleeve

Andere recente releases van deze maatschappij