:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - THIRDSPACE
BABYLON 5 - THIRDSPACE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-12-20
FILM
Na het 4e seizoen van Babylon 5, was wel duidelijk geworden hoe populair de serie was. Daarom werd het plan opgevat een aantal televiesiefilms te produceren over de serie. Een eerste film werd In the Beginning, waarin Emperor Londo Mollari aan enkele jonge centauri vertelt over de oorlog tussen de mensen en de Minbari. Tweede in het lijstje was Thirdspace.

Ivanova (Claudia Christian) heeft een hinderlaag georganiseerd voor een bende ruimtepiraten die niks liever doen dan het plunderen van de transportschepen die Babylon 5 van voorraden moeten voorzien. De missie is een groot succes te noemen wanneer de vloot White Stars (Hybride Minbari / Vorlon schepen) uit zijn schuilplaats te voorkomt en de piraten tot de overgave dwingt. Vervolgens zetten Ivanova en haar squadron Starfuries koers naar Babylon 5, waarbij ze door de hyperspace moeten. Vooraleer ze echter bij Babylon 5 aankomen vinden ze een gigantisch artefact waarvan het doel onbekend is. Het "ding" wordt meegtouwd naar Babylon 5 voor verder onderzoek. Al snel blijkt dat het ook een soort van jumpgate is die toegang verschaft tot een andere dimensie, maar is het wel veilig om die doorgang weer open te maken ?

Thirdspace heeft een speelduur van 90 minuten, meer dan het dubbel van de standaard aflevering van Babylon 5 dus, daarom hadden we ons ook verwacht aan dubbel zoveel actie, avontuur en spanning. Spijtig genoeg worden die verwachtingen niet ingevuld en is deze TV-film eigenlijk niet meer dan een erg lang uitgerokken aflevering van de TV-serie. We kunnen zonder twijfel besluiten dat hetzelfde verhaal ook makkelijk in een normale aflvering verteld had kunnen worden. Misschien gaat het om een idee dat tijdens het 4e seizoen nooit uitgewerkt is door gebrek aan tijd ? In ieder geval is de film toch voldoende onderhoudend, zei het soms een beetje langdradig. Voor de Babylon 5 fans onder ons is het echter nog altijd de moeite.

BEELD EN GELUID
Bespreking van de videotransfers bij Babylon 5 DVD's lijkt nauwelijks te veranderen. Dat kan natuurlijk positief zijn, maar ook negatief. In het geval van deze film is dat geen van beide. Net zoals bij de TV-serie zijn ook hier de CGI fragmenten vrij soft (u herinnert zich dat deze scenes geupscaled moesten worden om een widescreen transfer te kunnen realiseren) en minder gedetailleerd dan de rest van de transfer. Over die "rest" kunnen we wel positief zijn, zoals steeds zijn de kleuren dik in orde en zijn ook zwartniveaus en schaduwdetail dik in orde. Enige minpuntje dat we nog kunnen opmerken is het aanwezig zijn van ruis, waarvan de hoeveelheid varieert van scene tot scene. Geen HT-kwaliteit dus, maar zeker en vast meer dan voldoende.

Ook voor Thirdspace werd de originele Dolby Digital 2.0 track opgewaardeerd tot een 5.1 track. Net als bij de serie is deze track ruim voldoende, maar was er ook veel meer uit te halen, vooral de surrounds zijn niet echt actief bij het geheel betrokken. Dialogen zijn mooi uitgecentreerd in de centerspeaker en zijn kraakhelder. Spijtig dus dat er niet voor een meer aggresieve remix gekozen werd, maar misschien verwachten we dan ook weer te veel ?

EXTRA’S
Een eerste extra op deze schijf is een introductie door bedenker J. Michael Straczynski en leden van de cast en crew. Bevat vrij veel informatie over de aflevering zelf waardoor het spoilergehalte natuurlijk erg hoog ligt.

Tweede en laatste extra is een audiocommentaar door regisseur Jesús Treviño en verscheidene leden van cast & crew. Het geheel wordt voldoende luchtig opgevat en is doorspekt met tientallen anekdotes, verder krijgen we ook serieus wat achtergrondinformatie mee over de serie, de film zelf en het verschil tussen beiden.

CONCLUSIE
Babylon 5: Thirdspace mag dan geen hoogvlieger zijn in de reeks, voor fans is de film toch voldoende onderhoudend. Beeld en geluidstransfer zijn wat we er van verwacht hadden en volledig in lijn met de transfers die we gepresenteerd kregen voor de seizoensboxen. Wat betreft extra's kon het veel uitgebreider, maar datgene wat aanwezig is, is wel van goede kwaliteit.


cover
Studio: Warner

Regie: Jesús Salvador Treviño
Met: Bruce Boxleitner, Mira Furlan, Claudia Christian, Richard Biggs en Stephen Furst

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931399180


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Fins, Zweeds, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Arabisch, Turks, Engels CC, Duits, CC
Extra's:
• Introductie
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij