:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MULAN 2
MULAN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-06
FILM
Disney Sequels... de ene haat ze, de andere negeert ze en nog een andere geeft ze allemaal een eerlijke kans. Met die laatste groep mensen kunnen we het nog het best van al vinden, want aan vooroordelen heeft niemand wat.

Een maand is voorbijgegaan sinds Mulan China gered heeft van de Hunnen. Mushu geniet van een luilekkerleventje als dé engelbewaarder van Mulan, die van haar toch maar weer een heldin heeft weten te maken. Jammer genoeg komt Shang roet in het eten gooien. Hij vraagt Mulan namelijk ten huwelijk. In het begin is hij daarmee erg blij, maar als Mulans voorvaderen hem vertellen dat dat ook het einde van zijn luilekkerleventje betekent, komt het slechtste in het draakje naar boven. Zijn nieuwe missie: ervoor zorgen dat Mulan en Shang niet trouwen! Ondertussen heeft de keizer Mulan en Shang opgeroepen voor een belangrijke missie. De Hunnen staan op het punt China nogmaals binnen te vallen en de enige manier om de aanval af te slaan is een alliantie aan te gaan met een koning in het Noorden van het rijk. Die laatste wil alleen van een alliantie weten als de 3 dochters van de keizer erin toestemden om te trouwen met de zoon van de koning. Mulan en Shang worden belast met de taak om de 3 prinsessen te begeleiden naar hun aanstaande echtgenoot. Mushu ziet nu zijn kans om Mulan en Shang uiteen te drijven. Op hun missie worden Mulan en Shang vergezeld door de 3 stuntelige soldaten Yao, Ling en Chi Fu. Wat Mushu echter niet weett is dat zijn gepruts nog grote problemen zal veroorzaken.

Veel van de Disneysequels laten het origineel ver achter zich, Mulan 2 is daar geen uitzondering op. Het is immers niet mogelijk om in de beperkte tijd en met een beperkt budget een productie af te leveren die kwalitatief even goed is. Bijgevolg is de animatie niet altijd even gedetailleerd, heeft het verhaal niet altijd evenveel diepgang en zijn de films vaak een stuk korter. Op al die vlakken vormt Mulan 2 geen uitzondering, al durven we wel stellen dat er sequels zijn die heel wat slechter aangepakt zijn. De animatie mag dan iets minder gedetailleerd zijn, de stijl en het vloeiende verloop van de animatie van het origineel blijven mooi behouden. Met het beschikbare geld is echt al het mogelijke gedaan om van Mulan 2 toch nog een aangename film te maken.

Betekent dat nu dat Disney moet blijven doorgaan met het maken van sequels? Moet het daar tijd en geld in blijven steken? Op al die vragen kunnen we makkelijk nee antwoorden. Jammer genoeg denkt het huidige management daar anders over en blijven de sequels vrolijk van de band rollen. Nochtans zouden de DisneyToon Studios met de nodige financiering en meer tijd even goed producties kunnen maken die kwalitatief even hoogstaand zijn als het origineel. Als voorbeeld kunnen we de sequel op The Rescuers aanhalen. Sequels hoeven niet per definitie slecht te zijn, maar als je in een animatiefilm op de animatie begint te besparen, dan kan het nooit goed aflopen.Als we de Disneysequels die de afgelopen jaren verschenen even bekijken, dan kunnen we makkelijk stellen dat er toch wel degelijk winst geboekt wordt. Mulan 2 is stukken beter dan bijv. Atlantis 2 of The Hunchback of Notre-Dame 2, die bijna universeel als dieptepuntenquan Disney-animatie gezien worden. Er is echter nog erg veel ruimte voor verbetering. Zelf konden we ondanks alle negatieve punten toch nog genieten van deze film. Zet je verstand gewoon op nul en kijk naar het samenspel van beweging, kleur en muziek op je scherm. Ga je echter naar teveel diepgang zoeken, dan zal je ongetwijfeld zwaar teleurgesteld worden.

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot de oudere dvd-releases van Disney krijgen we recentelijk steeds degelijke transfers gepresenteerd. Mulan 2 vormt daar (gelukkig) geen uitzondering op. Grootste probleem in deze transfer is de toepassing van edge enhancement, wat bij een animatiefilm compleet overbodig is. Daarnaast merkten we af en toe ook nog een paar compressieartefactjes op, maar dat bleef gelukkig erg beperkt en in de meeste gevallen is het nauwelijks merkbaar. Net als bij de meeste andere recente Disneyrelease heeft ook Mulan 2 een Dolby Digital 5.1-geluidstrack gekregen. De prestaties zijn niet uitzonderlijk te noemen, maar ook niet slecht. Wat meer actie in de surroundkanalen zou mooi geweest zijn, want nu ligt de nadruk eerder op de frontkanalen. De track doet wat hij moet doen, maar verbaast nergens.

EXTRA’S
Op het vlak van extra's is het jammer genoeg wat minder. Een eerste extra zijn een aantal verwijderde scènes, voorafgegaan door commentaar van de filmmakers. Het is wel erg duidelijk waarom men deze scènes uiteindelijk toch heeft laten vallen. Ten tweede is er het obligate interactieve spelletje. Wat zijn we daar toch blij mee, zo blij dat we het ook maar meteen overslaan in het menu. Ten slotte is er ook nog de rubriek Backstage Disney waarin we drie (erg) korte fragmentjes terugvinden over de wereld van Mulan. De 3 filmpjes worden gehost door een stem die voor Mushu moet doorgaan en hebben eigenlijk niks te maken met het maken van de film. Het is eerder wat achtergrondinformatie over de Chinese cultuur.

CONCLUSIE
Disneysequels zijn altijd al een heet hangijzer geweest en zullen dat waarschijnlijk nog lang zijn. Mulan 2 is beter dan tal van voorgangers, maar contrasteert nog steeds fel met het origineel. Op het vlak van beeld en geluid wordt de kijker niet teleurgesteld; de extra's zijn (op de verwijderde scènes na) jammer genoeg wel een lachertje.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Darrell Rooney & Lynne Southerland
Met: Jillian Henry, Michelle Kwan, Ming-Na, Pat Morita, Mark Moseley, B.D. Wong en Lauren Tom

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875977718


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Deleted scenes
• Mushu's Guess Who
• The World of Mulan

Andere recente releases van deze maatschappij