:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 4
STAR TREK VOYAGER - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-10
SERIE
Met seizoen 4 zijn we halfweg de serie aanbeland. Ook nu weer is er sprake van een nieuwe bedreiging voor de Voyagerbemanning. Na de Kazon, de Borg en Species 8472, krijgt Voyager nu te maken met de Hirogen, een ras van jagers dat helemaal opgaat in de jacht. Ze volgen hun prooi door het hele quadrant om zoveel mogelijk over hen te leren en eenmaal ze genoeg weten vallen ze aan. Voyager heeft echter genoeg van het kat-en-muis-spelletje en besluit in de tegenaanval te gaan. Aan het begin van dit seizoen wordt er ook iemand toegevoegd aan de bemanning, niemand minder dan 7 of 9, voormalige borg drone. Cpt. Janeway begeleidt 7 op haar groei van eenvoudige borg drone naar volwaardig individu. Vanzelfsprekend loopt dat niet van een leien dakje en vereist het enige moeite om 7 te overtuigen dat ze wel degelijk een mens is en niet beter af is als ze terugkeert naar het Borg Collective.

Naast 7 of 9 wordt ook de Dokter wat meer in de spotlight gezet. Zo is er een aflevering waarin hij via een immens groot netwerk van communicatiesatellieten naar het alpha-kwadrant teruggestuurd wordt. Hij komt er op een schip van de Federation terecht dat op dat moment echter gekaapt blijkt te zijn door de Romulans. Samen met de eigen EMH van het schip zet de dokter een plan op om het schip weer in handen te krijgen. Ten slotte is er ook nog de ijzersterke dubbelaflevering "Year of Hell", waarin alles wat maar kan mislopen ook mislopt voor de Voyagerbemanning. Oorzaak van al de problemen: een wetenschapper-militair die met een wapen de tijdslijn beinvloedt om zo de ramp waarbij zijn vrouw om het leven is gekomen te voorkomen. De resultaten die hij boekt zijn echter nooit bevredigend en bijgevolg blijft hij steeds weer en weer de tijdslijn beinvloeden.

AFLEVERINGEN
Scorpion - Part 2
Janeway sluit een pact met de duivel om Species 8472 te bestrijden.

The Gift
De Voyagerbemanning moet afscheid nemen van een familielid, net als ze eraan beginnen te wennen.

Day of Honour
Een bijna-doodervaring leert Torres de ware betekenis van eer.

Nemesis
Als Chalotay is gestrand op een vreemde planeet, komt hij terecht in een bedrieglijke oorlog.

Revulsion
Als de Dokter een soortgenoot wilt helpen, speelt hij Torres en zichzelf in handen van een psychotisch hologram.

The Raven
Doordat ze wordt achtervolgt door visioenen en flashbacks, ontstaat bij Seven of Nine het verlangen om terug te keren naar het Collectief.

Scientific Method
De Voyager heeft een invasie te verwerken van een buitenaards volk dat gevaarlijke experimenten op hen uitvoert.

Year of Hell - Part 1
Een verstoring in de ruimtetijd dwingt de bemanning ertoe Voyager te verlaten.

Year of Hell - Part 2
De dreigende vernietiging van Voyager verandert de geschiedenis.

Random Thoughts
Het telepathisch volk Mari arresteert Torres voor haar gewelddadige gedachten.

Cencerning Flight
Als Janeway en Tuvok op zoek zijn naar gestolen apparatuur van Voyager, krijgen ze hulp van een figuur van hun holodek, Leonardo da Vinci.

Mortal Coil
Neelix komt om tijdens een Away Mission en wordt na achttien uur gereanimeerd, maar begint daarna wel te twijfelen aan het Talaxian hiernamaals.

Waking Moments
Nachtmerries worden realiteit voor de Voyagerbemanning als ze wordt aangevallen in haar dromen.

Message in a Bottle
De Voyagerbemanning legt contact met een Starfleetschip in het alpha-kwadrant.

Hunters
Als Starfleet berichten stuurt, levert dat brieven van thuis voor de bemanning op.

Prey
Voyager zit gevangen in het midden van een dodelijk spel tussen jagers en hun prooi.

Retrospect
Onderzoek naar de verdrukte herinneringen van Seven of Nine eindigt in een tragedie.

The Killing Game - Part 1
Na een aanval van de Hirogen wordt de Voyagerbemanning in het holodek geplaatst en is ze ervan overtuigd dat zij is beland in Frankrijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

The Killing Game - Part 2
De Tweede Wereldoorlog lijkt zich te herhalen als een holodeksimulatie zich verspreidt over de dekken van Voyager.

Vis a Vis
Als Voyager stopt om een alien te helpen met reparaties aan zijn schip, ruilt de alien zijn lichaam voor dat van Tom Paris.

The Omega Directive
Voyager ontdekt een ruimtefenomeen dat koste wat het kost vernietigd dient te worden.

Unforgettable
Chakotay ontmoet een vrouw die hem vertelt dat zij eens geliefden waren, maar hij heeft geen herinnering aan haar.

Living Witness
Zevenhonderd jaar in de toekomst wordt de Voyagerbemanning beschuldigd van moord.

Demon
Een ras van aliens probeert zijn planeet van bewoners te voorzen, door de bemanning van Voyager te dupliceren.

One
Met het lot van de bemanning in haar hand, moet Seven haar diepste angsten alleen doorstaan.

Hope and Fear
Als Starfleet een schip stuurt om de Voyagerbemanning naar huis te halen, lijkt dat te mooi om waar te zijn.

BEELD EN GELUID
Ook nu weer krijgen we een beeldtransfer die bijna identiek is aan die van voorgaande seizoenen. Zowel contrast als kleurenverzadiging zijn optimaal, wat voor een serie als Star Trek toch wel een groot voordeel is. Ook nu nog is ruis steeds in beperkte mate aanwezig. Het geheel leek ons wel iets minder soft dan in voorgaande seizoenen, al konden we ons niet van de indruk ontdoen dat het bij momenten geen overbodige luxe is om net dat ietsje meer detail of scherpte te voorzien. In het 4e seizoen komt de Dolby Digital 5.1-track pas echt goed tot zijn recht in afleveringen zoals Basics, Year of Hell en The Killing Game. Gezien de vele acties valt het hier dan ook echt op dat het geluid er sinds The Next Generation wel degelijk op vooruit gegaan is. Net als in voorgaande seizoen is de track vrij van ruis en beschadigingen en komen de dialogen mooi uit de centerspeaker.

EXTRA’S
Net als in seizoen 2 en 3 keren ook nu een aantal van de extra's terug. Zo vinden we op het 7e schijfje van deze set het 4e deel van Braving the Unknown, waarin aan de hand van interviews met cast en crew, aangevuld met fragmenten uit de serie, meer uitleg gegeven wordt over de productie van het seizoen. Na Kes en Neelix zijn nu Harry Kim en Seven of Nine aan de beurt in de Voyager Time Capsule-featurettes. Ten slotte krijgt ook Red Alert: Amazing Visual Effects een vervolg, met daarin een bespreking van enkele van de gebruikte visuele effecten in de serie. Uniek voor seizoen 4 zijn de featurettes The Birth of Species 8472 en The Art of Alien Worlds. In de eerste featurette wordt dieper ingegaan op het designproces van de nieuwe aliens, terwijl de 2e featurette voornamelijk gaat over het gebruik van matte-tekeningen om de vele vreemde planeten een eigen uitstraling en atmosfeer te geven. Voorts is er ook nog een kort stukje over de Voyager Release Party, opgenomen tijdens de voorstelling van het eerste seizoen van Voyager op dvd aan het grote publiek. Ten slotte is zoals steeds de Photo Gallery aanwezig en mogen ook de obligate trailers voor The Next Generation en Deep Space Nine niet ontbreken.

CONCLUSIE
Met het toevoegen van Seven of Nine aan de Voyagerbemanning krijgt de serie een min of meer nieuwe wending. Vast staat dat het 4e seizoen een aantal erg sterke afleveringen bevat waaronder The Killing Game en Year of Hell. Vooral de laatste is erg sterk. Beeld- en geluidskwaliteit zijn van het gebruikelijke niveau en extra's zijn voldoende aanwezig. Een no-brainer voor Star Trek- en sciencefictionfans.


cover
Studio: Paramount

Regie: Winrich Kolbe, Anson Williams, Jesús Salvador Treviño, Alexander Singer, Kenneth Biller, LeVar Burton, David Livingston, Allan Kroeker, Michael Vejar, Nancy Malone, Allan Eastman, Victor Lobl, Andrew Robinson, Tim Russ
Met: Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Jeri Ryan, Robert Duncan McNeill, Ethan Philips, Robert Picardo, Tim Russ en Garrett Wang

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
6

Speelduur:
1144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865500231


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Braving the Unknown: Season 4
• Voyager Time Capsule: Seven of Nine
• Voyager Time Capsule: Harry Kim
• The Birth of Species 8472
• Red Alert! Amazing Visual Effects
• The Art of Alien Worlds
• Photo Gallery
• Voyager Release Party
• DS9 & TNG DVD Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij