:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STITCH! THE MOVIE
STITCH! THE MOVIE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-11
FILM
Het is inmiddels al weer meer dan 3 jaar geleden dat Disney Lilo & Stitch op ons losliet. Commercieel gezien was de film dan misscien niet direct een succes, maar het gaat zonder twijfel om één van de beter films van de laatste paar jaar. Dat was grotendeels te danken aan Disney-animator Chris Sanders di zijn stoute schoenen aantrok en de grote bazen een idee voor een nieuwe film voorstelde, met een aparte tekenstijl. Raar maar, waar, het idee viel in de smaak en Sanders' idee werd niet alleen gebruikt, de man mocht ook nog eens plaatsnemen in het zeteltje van de regisseur en last but not least voorzag hij hoofdfiguur Stitch van een stem. Sanders had het immers goed bekeken, want niet alleen speelde Lilo & Stitch zich af op het exotische Hawaii, hij was ook nog eens doorspekt met liedjes van de King of Rock'n'Roll Elvis Presley. Toevallig (niet dus) was het is 2002 ook 25 jaar geleden dat The King stierf. Hoogstwaarschijnlijk is dat hét element dat de doorslag gaf bij de studiobazen, want in 2002 regende het Elvis items en hoe kon Disney daar nu beter op inpikken dan een film te releasen, waarin je om de 10 minuten een Elvis-song te horen krijgt? Gelukkig wist Sanders met een relatief klein budget (slechts 80 miljoen dollar, het minste van de voorbije 7 Disney films) toch een klein meesterwerk te creeren dat vrij goed onthaald werd door het publiek, zeker na het tegenvallen van het al minstens even goede of zelfs betere, maar iets minder toegankelijke Atlantis - The Lost Empire. Hoe weerzinwekkend en kwaadaardig Stitch ook was, Lilo bracht het beste in hem naar boven en wist het monstertje in een teddybeer om te toveren, na een hoop catastrofes natuurlijk. Maar meer daarvan leest u in de bespreking van collega Werner.

Naast de nare gewoonte om van hun films sequels te maken, durven ze bij Disney ook nogal eens tv-series produceren die zich na het verhaal van de film afspelen. Met Lilo & Stitch was dat ook zo het geval en Stitch! The Movie is dus niet meer of minder dan een lang uitgevallen pilootaflevering van deze nieuwe serie. Nani, Lilo, Stitch, Dr. Jumba en Pleakley leven ondertussen allemaal samen op het eiland en voor het eerst in lange tijd lijkt alles weer een beetje normaal te gaan in hun leven. Wat ze echter niet weten is dat de vroegere medewerker van Jumba, Jacques von Hamsterviel, uit is op de 625 experimenten die aan Experiment 626, beter gekend als Stitch, voorafgingen. Daartoe heeft hij kapitein Gantu ingeschakeld, samen zijn ze op weg naar de Aarde om Jumba de andere experimenten afhandig te maken, die hij in uiterst compacte vorm nog steeds bij zich heeft. Het is aan Lilo en Stitch om Van Hamsterviel en Gantu tegen te houden en de 625 andere experimenten te redden.

Een van de voordelen dat er nadien een tv-serie op het programma stond, is dat we op zijn minst geen recyclage van het bestaande verhaaltje meer te zien krijgen, maar wel degelijk een aanvullig op datgene dat we al wisten. Ook de animatie is van een degelijk niveau, wat bij veel van de andere sequels toch weer niet zo vanzelfsprekend is. Het grootste nadeel aan deze Stitch! The Movie is dat hij slechts 55 minuten duurt, wat toch wel wat aan de korte kant is. Natuurlijk wordt het verhaal verdergezet in de tv-serie, maar daar heb je op deze dvd niet echt veel aan. We moeten eerlijk toegeven dat Stitch! The Movie toch 55 minuten kijkplezier was, weliswaar met wat minder diepgang dan het origineel, maar niettemin toch leuke ontspanning. Moesten we verplicht worden om uit alle Disney Sequels er minstens eentje uit te halen, dan is er veel kans dat het om deze film zou gaan.

BEELD EN GELUID
Net als de meeste andere Disneyfilms op dvd, heeft ook Stitch! The Movie een anamorfe 1.66:1 beeldtransfer gekregen. Een transfer waar overigens niet veel op aan te merken valt. Zowel kleurverzadiging als kleurcontrast is optimaal en weet de sfeer van het origineel vrij goed te benaderen. Ook wat betreft detail en scherpte zijn er geen problemen, wat ook logisch is wanneer je weet dat er bij het omzetten van deze film naar dvd geen film meer bij te pas kwam, volledig digitaal dus. Dat verklaart meteen ook waarom er in de transfer geen beschadigingen aanwezig zijn, ook ruis is volledig afwezig. Enige dat we hebben kunnen opmerken is dat er af en toe toch werd teruggegrepen naar edge enhancement, wat natuurlijk compleet overbodig is, zeker bij animatiefilms. Afgezien van dit ene minpuntje is dit een prima transfer. Aagezien het om een recente film gaat werd er (bijna vanzelfsprekend) een Dolby Digital 5.1-geluidstrack voorzien. Deze weet een vrij goede dynamiek en ruimtelijke spreiding te creeren waarbij voldoende gebruik gemaakt wordt van de surround kanalen. Het LFE-kanaal is vrij actief, maar had zeker nog iets aggressiever gemogen. Ruis en beschadingen zijn natuurlijk uit den boze en dialogen komen mooi helder uit de centerspeaker.

EXTRA'S
Op het gebied van extra's krijgen we bitter weinig op deze schijf. Allereerst zijn er 2 spelletjes: Het experiment-zoek-spel en Dr. Hämerstviels trivia-uitdaging. Naar goede gewoonte besteden we daar geen aandacht aan. Als 2e extra is er een Galerij opgenomen met daarin een 20-tal van de 625 experimenten voorzien van tekst en uitleg. Tenslotte nog een Muziekvideo uitgevoerd door Jump Five, opgebouwd uit fragmentjes uit de film.

CONCLUSIE
Stitch! The Movie mag dan wel vrij kort zijn, de film wist ons niettemin toch nog aangenaam te verrassen. Zoals we dat ondertussen bij de sequels wel gewoon zijn, valt er beeld en geluid weinig of niets aan te merken. Er zijn een paar extra's voorzien, maar veel hebben die spijtig genoeg niet te betekenen.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Tony Craig & Robert Gannaway
Met: Daveigh Chase, Chris Sanders, Tia Carrere, David Ogden Stiers, Kevin McDonald, Ving Rhames, Dee Bradley Baker en Kevin Michael Richardson

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
55 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875954993


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Het experiment-zoek-spel
• Dr. Hämerstviels trivia-uitdaging
• Galerij: Experimenten
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij