:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CITY LIGHTS
CITY LIGHTS
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-17
FILM
Charlie Chaplin kruipt voor City Lights wederom in de huid van The Tramp. Bij het begin van de romantische komedie zie je de ceremoniële inhuldiging van een standbeeld ter ere van Peace and Prosperity oftewel Vrede en Welvaart. Bij het onthullen van het beeld komt een slapende vagebond tevoorschijn die zich tegen één van de figuren heeft genesteld. Hij wordt snel weggejaagd en terwijl hij zich op een klunzige manier door het verkeer begeeft, belandt hij bij een bloemenkraampje van een jong, mooi meisje (Virginia Cherrill). Charlie merkt dat het meisje blind is en besluit een bloem te kopen. Het meisje neemt verkeerdelijk aan dat de vagebond een rijk man is. Vervolgens redt Charlie een dronken miljonair (Harry Myers) van zelfverdrinking. Uit dank neemt de miljonair Charlie mee in z’n woning. Samen gaan ze op stap en drinken ze zich lazarus. De volgende morgen ontmoet Charlie het bloemenmeisje terug en nadat hij al haar bloemen heeft gekocht, neemt hij haar thuis in de luxueuze wagen van de miljonair. Ondertussen is die weer nuchter en herkent hij de vagebond niet meer. Hij gooit hem onmiddellijk het huis uit. Wanneer hij weer dronken is, wat zowat elke avond gebeurt, herkent hij Charlie weer en neemt hij hem mee naar huis of naar de vele feestjes. Gedurende die tijd brengt Charlie regelmatig een bezoek aan het blinde meisje. Wanneer hij verneemt dat er een Weense dokter bestaat die blindheid kan genezen, vat hij het plan op om geld in te zamelen voor een operatie.

City Lights is een meesterwerk en het simpele verhaal wordt op een briljante manier verteld, ondersteund door 2 sterke acteerprestaties in de hoofdrollen. De film bevat heel grappige fragmenten met als opvallendste een gevecht tussen de vagebond en een doorgewinterde vechtersbaas (Hank Mann). Chaplin weet de komische stukken goed te mengen met het liefdesverhaal. Virginia Cherrill, in haar eerste filmrol, is de geknipte persoon voor de rol van het blinde meisje omdat ze door haar gebrek aan ervaring geen artificiële vertolking neerzet. Chaplin zelf is enorm bescheiden over zijn rol en dat is onterecht, want aan het einde levert hij een enorm aangrijpende prestatie. Hij nam het nodige risico met de release van de film in 1931 omdat de stomme film op dat moment zo goed als dood was verklaard, maar hij gaf aan dat hij het personnage van The Tramp geen stem kon geven omdat dat de internationale aantrekkingskracht zou vernielen. City Lights was zowat Chaplins persoonlijke favoriet.

BEELD EN GELUID
De film krijgt een formaat van bij benadering 1.33:1. Er is wat onduidelijkheid omtrent het originele beeldformaat. De film werd oorspronkelijk zonder geluid opgenomen, vermoedelijk met een formaat van 1.33:1. Daarna voegde men een optische geluidstrack toe waardoor het formaat veranderde naar 1.13:1. Het beeld is redelijk scherp en helder genoeg hoewel het contrast een beetje te veel werd opgedreven waardoor het detail in donkere scènes wat vermindert. Door de variërende helderheid tussen de verschillende frames ontstaat er ook een flikkering. Er zijn lichte sporen van edge enhancement en aliasing. Printbeschadiging valt gezien de leeftijd nog goed mee, maar er zijn zeker vuil, vlekken en krassen aanwezig.

Voor het geluid bestaat er een keuze tussen Dolby Digital Mono en Dolby Digital 5.1. Het 5.1 geluidsspoor zorgt voor een breder geluidsveld zonder echt veel toe te voegen aan de luisterervaring. Het is dan ook moeilijk een voorkeur uit te spreken. Het moet wel gezegd dat het geluid enorm goed klinkt voor zo’n oude film en vrij is van ruis. Zo’n geluidstransfer zou men wel eens als referentie kunnen gebruiken voor films uit dat tijdperk.

EXTRA’S
Men trekt de lijn van The Chaplin Collection door en voorziet ook voor City Lights een uitgebreid aantal extra’s. Audiocommentaar is helaas niet aanwezig.

Inleiding door David Robinson (5 min.)
Chaplins biograaf bespreekt naar gewoonte de historische en cinematografische context van de film.

Chaplin Today: City Lights (26 min.)
Een documentaire van Serge Bromberg met een kijk op de productie van de film en een interview met Aardman animator Peter Lord die ooit een Claymation film maakte met een Chaplin-personnage. Het is één van de betere documentairs in The Chaplin Collection.

Weggelaten fragment (7 min.)
Een vrij grappig fragment dat Chaplin niet in de film zag passen. Je ziet hoe hij een stuk hout probeert los te krijgen uit een rooster op straat en hoe zo’n simpel idee heel grappig kan zijn.

The Champion (1915) Fragment (10 min.)
Chaplin ensceneert een balletachtige bokswedstrijd vergelijkbaar met de wedstrijd in City Lights. Het filmpje werd gemaakt voor Essanay, een studio van George Spoor en M. Anderson (S. en A.). Anderson was de eerste ster uit de westerns. Hij speelde enkele kleine rolletjes in de beroemde film The Great Train Robbery uit 1903 en speelde daarna met veel succes gedurende 20 jaar de rol van Broncho Billy. Anderson had een kleine rol in dit filmpje. Chaplin deed hem een plezier met een cameo in Andersons film His Generation. Er is geen geluid bij de extra.

Op de filmset (8 min.)
Een amateuropname van slechte kwaltiteit waarbij je de opnames ziet van de scène waar de vagebond het blinde bloemenmeisje voor het eerst ontmoet.

Schermproef Georgia Hale (7 min.)
Een proefopname zonder geluid van de ster uit The Gold Rush voor de laatste scène uit City Lights. Het toont duidelijk aan dat City Lights minder goed zou zijn als men Virginia Cherrill had vervangen.

The dream prince (1 min.)
Een afgekeurd idee over hoe het bloemenmeisje zich haar weldoener voorstelt. Zonder geluid.

Repetitie (1 min.)
Chaplin repeteert een scène waarbij hij een beeld in een vitrine bewondert. Het beeld is van slechte kwaliteit en zonder geluid.

Chaplin en de bokskampioenen (4 min.)
Beelden van Chaplin aan het schaduwboksen met enkele professionele boksers die de studio’s bezoeken.

Winston Churchills bezoek (2 min.)
De toekomstige Britse eerste minister bezoekt de film set.

Chaplin spreekt! (3 min.)
In Wenen, in 1931, tijdens zijn triomfantelijke Europese tournee, spreekt Chaplin voor het eerst op film.

Trip naar Bali (10 min.)
Fragmenten van het bezoek van Charlie en z’n broer Sydney aan Bali in 1932.

Fotogalerij
Foto’s van de productie en publiciteitsfoto’s. Je ziet ook wat foto’s van de reclame voor de film in Italië in 1954.

Filmaffiches
26 posters uit verschillende landen en periodes.

Trailers (8 min.)
Drie trailers. Een Amerikaanse en een Frans van de heruitgave alsook een originele Duitse trailer van de vroege jaren ’30.

The Chaplin Collection (12 min.)
Hoogtepunten van elke film in de collectie.

CONCLUSIE
City Lights vormt mogelijk het hoogtepunt uit The Chaplin Collection en is zonder meer een heerlijke film die iedereen zou moeten zien.

Deze versie van City Lights maakt deel uit van de The Chaplin Collection. Die collectie bevat naast City Lights ook Modern Times, The Great Dictator, The Gold Rush, The Kid, A Woman Of Paris, The Circus, Monsieur Verdoux, Limelight, A King Of New York en de extra bonus dvd van The Life And Art Of Charles Chaplin.


cover



Studio: Warner

Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Florence Lee, Harry Myers, Hank Mann

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1931

Leeftijd:
AL

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931376488


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Kroatisch, Sloveens, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Inleiding door David Robinson,
• Chaplin Today: City Lights,
• Weggelaten fragment,
• The Champion (1915) fragment,
• Op de filmset,
• Schermproef Georgia Hale,
• The dream prince,
• Repetitie,
• Chaplin en de bokskampioenen,
• Winston Churchills bezoek,
• Chaplin spreekt!,
• Trip naar Bali,
• Fotogalerij,
• Filmaffiches,
• Trailers,
• The Chaplin Collection

Andere recente releases van deze maatschappij