:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN GIRL
AMERICAN GIRL
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-02-05
FILM
Rena Grubb (Jena Malone bekend als het vriendinnetje van Donnie Darko en door haar rollen in Stepmom en Cold Mountain) is 15 en zwanger van een vriendje dat geen zier om haar geeft. Samen met haar halfzus Barbie (Alicia Witt) en haar homoseksuele broer Jay (Brad Renfro Bully, Ghost World, The Client) woont ze bij haar moeder (Michelle Forbes Kalifornia) in een woonwagen. Haar vader zit een levenslange celstraf uit wegens dubbele moord en ze heeft maar bitter weinig contact met hem. Wanneer het gezin besluit om samen aanwezig te zijn op een speciale picknick, georganiseerd voor familieleden in de gevangenis, zijn ze voor één dag opnieuw verenigd. Uiteraard vallen er woorden, zeker wanneer Rena’s vader verneemt dat zijn jongste dochter zwanger is.

American Girl is een film met het hart op de juiste plaats. De bedoelingen van de vrij onbekende regisseur Jordan Brady zijn oprecht en sieren de prent. Ook de lichtjes ondergewaardeerde hoofdrolspelers, met Jena Malone en Michelle Forbes op kop, acteren op een goede, bij wijlen érg goede manier. Het grootste probleem zit hem voornamelijk in het script. Niet enkel zitten er gigantische plotholes en karakterfouten in (vooral bij het personage van Barbie), ook zijn sommige zedenlessen die scenarist Scott Sandoe wenst mee te delen aan de kijker niet alleen banaal maar ook nog eens onbedoeld lachwekkend. Wanneer acteurs met een sereen gezicht half debiele oneliners declameren, kan je niet anders dan heel hard lachen, zij het wel om totaal verkeerde redenen. Het komische aspect dat in deze, zogenaamd zwarte komedie schuilt, komt nooit echt naar boven. De dramatiek van de film is ook nergens geloofwaardig of aangrijpend, maar eerder licht verteerbaar. De film is met z'n slap scenario, goedbedoelde regie en ondergewaardeerde acteerprestaties eerder een typische TV-weekendfilm dan wel een bioscoopprent. Het ene oog in en het andere weer uit vat deze snel te vergeten kijkervaring samen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld werd in een 1.85:1 anamorfische aspect ratio vastgelegd op de enkellaags dvd. Hier en daar is er wat aliasing en zijn er lichte compressiefoutjes aanwezig. Voor een film die is samengeperst op een enkellaags schijfje is de beeldkwaliteit goed. De scherpte is in orde en het kleurenpallet en het contrast zijn redelijk tot goed. Het geluid van de film is oorspronkelijk een Dolby Digital 2.0-stereotrack. Naast deze soundtrack kan je ook kiezen voor een Dolby Surround 5.1 (Unwrapped) audiotrack. Dit is in principe dezelfde als de 2.0 met het verschil dat er tijdens de geluidsmastering een surroundproces is toegepast dat je zou kunnen vergelijken met Dolby Pro-Logic en een subwoofermatrix. Je krijgt dus een surroundmix die er eigenlijk geen is. Het resultaat is dat de film zich vooral op de voorste kanalen richt voor wat betreft muziek en geluidseffecten en dat de dialogen uit het centerkanaal komen. De surroundkanalen worden nergens voelbaar gebruikt. De subwoofer komt soms in actie bij de filmmuziek. Het geluidsniveau tussen de muziek en de dialogen is soms een beetje verstoord, waardoor de muziek soms de dialogen wegdrukt. Al bij al is dit een zuivere geluidstrack met een redelijke ruimtelijkheid op de voorste drie kanalen.

EXTRA’S
We krijgen een fotogalerij waarin de beelden eigenlijk gewone freeze-frames uit de film zijn (hetzelfde als bij je dvdspeler op pauzestand). Voorts zijn er nog bio’s van sommige castmembers. Naast een korte beschrijving van het verloop van hun carrière is er over elke acteur ook een beknopte filmografie bijgesloten.

CONCLUSIE
Deze film is leuk, erg luchtig, maar weet nergens te beklijven. Het medeleven van de kijker wordt bij geen enkel personage aangescherpt en het script is op sommige momenten erg lachwekkend. Verdoken homoseksualteit, tienerzwangerschappen, vreemdgaan: het is allemaal een beetje te hoog gegrepen voor de makers van deze film. Het resultaat is een sociaal drama geserveerd als licht amusement, hetzelfde als in een gemiddelde TV-film.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Jordan Brady
Met: Jena Malone, Brad Renfro, Michelle Forbes, Chris Mulkey, Alicia Witt

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025505168


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital  5.1 (Unwrapped)
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Photo Gallery
• Biographies

Andere recente releases van deze maatschappij