:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUMMY, THE
MUMMY, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-27
FILM
Tijdens de heerschappij van farao Seti wordt de hogepriester Imhotep (Arnold Vosloo) betrapt in de armen van de minnares van de farao. Samen brengen ze Seti om het leven, maar Imhotep wordt levend gemummificeerd en vervolgens in een sarcofaag opgesloten, samen met een half pond vleesetende scarabeeën. In de jaren 20 zijn amateur-archeologen Evelyn (Rachel Weisz) en haar broer Jonathan (John Hannah) op zoek naar de dodenstad Hamunaptra en ze hebben zich van de medewerking verzekerd van de ter dood veroordeelde gevangene Rick O'Connell (Brendan Fraser), die ooit in Hamunaptra is geweest. Terwijl Evelyn op zoek is naar het Gouden Boek van Amon-Ra, is een rivaliserend team van Amerikaanse schattenjagers vooral geïnteresseerd in de fabuleuze schatten van Seti. In plaats van het boek van Amon-Ra stoten ze echter op een boek waarmee de doden weer tot leven kunnen worden gewekt, én op de mummie van Imhotep. Zo'n combinatie kan alleen maar tot ongelukken leiden en ondanks de waarschuwingen van de afstammelingen van de lijfwachten van de farao, die al eeuwenlang hebben gepoogd om de mummie van Imhotep in zijn kist te houden, gaat Imhotep op stap. Zijn doel: enerzijds één voor één de Amerikanen vermoorden en hun levenskracht consumeren waardoor hij weer meer en meer menselijk wordt en ten tweede zijn geliefde weer tot leven wekken. Voor dat laatste heeft hij een mensenoffer nodig en laat hij toch net in Evelyn zijn dode geliefde herkennen, zeker! Vanzelfsprekend is O'Connell intussen verliefd op haar geworden en moet hij Zijne Omzwachteldheid trotseren, en tja, het helpt niet erg dat je tot de tanden bewapend bent als je tegenstander onsterfelijk is!

Ach, het is met The Mummy zo'n beetje als met Jurassic Park; de acteurs worden niet geacht meer te kunnen dan gillend wegrennen. Diepgang of realistische karakteruitwerking zijn deze film dan ook volkomen vreemd, maar daardoor wordt - gelukkig maar - ook Brendan Fraser wat naar de achtergrond geschoven, en ondanks het feit dat hij enkele coole oneliners mag debiteren, zijn de ware artiesten van deze film nog maar eens de mensen achter de consoles van Industrial Light and Magic. Eén uitzondering is toch nog het vermelden waard: dé revelatie van de film is volgens mij Arnold Vosloo, die werkelijk op hallucinante wijze gestalte geeft aan Imhotep en die er zelfs in slaagt om zijn stempel te drukken op de actiescènes waarin hij helemaal digitaal en onherkenbaar bijgewerkt is. Voorts loop je in deze film alle mogelijke typetjes tegen het lijf die je ook in laten we zeggen Kuifje of Blake en Mortimer of in elke stripachtige verfilming over het oude Egypte terugvindt: de op goud beluste sidekicks, de opziener van de rivaliserende ploeg die niet let op een mensenleven meer of minder (vooral niet als het toch maar ingehuurde lokale werkkrachten zijn), en de ietwat verstrooide geleerden van allerlei inslag. Op een paar knokpartijen na is er overigens in de eerste helft van de film niet méér te zien dan in eender welke andere actiefilm, maar vanaf het moment dat de mummie van Imhotep tot leven is gewekt worden alle teugels losgegooid en krijgen we naast de tien plagen van Egypte ook nog af te rekenen met vleesetende scarabeeën, tot leven gewekte mummie-soldaten en een uitgebreide selectie boobytraps. Maar het is een bijzonder doorwrocht geheel, het scenario rammelt nergens en je kan de film best bekijken als een wild ritje in een attractiepark. En dat is nu net het recept voor een goede film, vooral omdat de special effects de film zodanig laten zinderen dat je je geen minuut verveelt.

BEELD EN GELUID
Deze Australische versie is gewoon regio 2-compatibel, ondanks het feit dat dit nergens op de doos vermeld staat. Zowel de gewone Collector's Edition als deze versie bevatten dus een Engelse 5.1-track van 384 Kbps, die op zichzelf beoordeeld een gewoon goede kwaliteit levert met veel ruimtelijke effecten en een mooie klankkleurbalans. Ten opzichte van de Collector's Edition zijn er echter enkele dubbingen in vreemde talen gesneuveld om plaats te maken voor een DTS-track van 754 Kbps, en als je dan denkt dat je het met die 5.1-track al hebt gehad, dan blaast deze DTS je gegarandeerd van je sokken. De DTS-track is ontegenzeglijk een stuk luider dan de 5.1-track, maar er is bijzonder veel moeite gedaan om bijv. de dialogen duidelijker fysiek te scheiden van de achtergrondeffecten. Sommige scènes krijgen daardoor een ongelofelijke dynamiek, zoals de achtervolging met het vliegtuig of de eerste plaag die Imhotep over de expeditie afroept. Ook het LFE-kanaal wordt optimaal benut en voor één keer betekent dat gelukkig eens niet dat men er gewoon zo veel mogelijk bassen doorpompt, maar ook hier is alles netjes in evenwicht gebracht met de rest van het geluid. Een DTS-track waaraan met zorg is gewerkt. Bij al dat geluidsgeweld zouden we nog vergeten dat er nog beelden bij de film horen. Maar we kunnen iedereen geruststellen: het beeld is overal messcherp, ook in de meer donkere scènes, zoals die keer dat Imhotep op de markt één van zijn slachtoffers consumeert. Opvallend is ook het kleurenpalet dat wel érg vaak naar geel neigt (woestijnen, vuur, goudschat, vervallen dodensteden,...), maar dat hoort ongetwijfeld bij de stijl van de film. Nergens zijn er printbeschadigingen of andere compressiefoutjes op te merken en er is absoluut geen digitale vervorming in de scènes waarin de mummie stukje bij beetje aan massa wint (je moet het zien om het te geloven!), puik werk, dus.

Ondanks het feit dat dit een regio 4-disk is, bestemd voor de Australische markt, bevat hij onder meer een Nederlands ondertitelingsspoor (volgens mij zelfs gewoon hetzelfde als op de Collector's Edition). De ondertitels zijn overigens klein genoeg en gedeeltelijk in de zwarte strook onderaan het beeld geplaatst.

EXTRA'S
De eerste disk bevat naast het DTS- en het 5.1-spoor, nog drie afzonderlijke commentaartracks: eentje met regisseur Stephen Sommers en editor Bob Ducsay, eentje met hoofdacteur Brendan Frazer (veruit de minst interessante commentaar van de drie), en dan nog eentje met de nevenacteurs Kevin J. O'Connor, Oded Fehr en last but not least Arnold Vosloo alias Imhotep The Mummy zelf!

De tweede disk bevat vooreerst de 50 minuten durende documentaire Building A Better Mummy, waaruit blijkt dat het de voornaamste bedoeling van regisseur Sommers was om een film af te leveren die gelijkwaardig is aan dé originele mummie-film aller tijden, The Mummy van Boris Karloff, en niet te verzeilen op de hoop B-films over mummies allerlei. Zijn voornaamste troef was uiteraard de state-of-the-arttechnologie die nog meer wordt toegelicht aan de hand van enkele mini-documentaires, waarin cruciale shots worden "uitgebeend" vanaf het digitale ontwerp tot het eindresultaat, zoals de impressionante openingssequentie. Uiteraard is er ook een trailer voorzien, maar ten opzichte van de Ultimate Edition is deze sectie nog aangedikt met een trailer voor The Mummy Returns en een kleinere documentaire over het filmen van de sequel. Inderdaad, een warmmakertje.

Naast de obligate informatie over cast en crew en de productienotities, heeft men toch geprobeerd om aan deze uitgave een minuscuul klein educatief tintje te geven en daarom kan je enkele artikels opvragen over de zeden en gewoonten van de oude Egyptenaren, hun godenwereld en de verschillende faraodynastieën die het land geregeerd hebben. Dan zijn er nog een drietal uitgewerkte storyboards die worden vergeleken met het uiteindelijke resultaat in de film mét o.a. de sequentie waarin Brendan Fraser wordt opgehangen. Dan is er nog een fotogalerij en een kleine drie minuten durende bijdrage met verwijderde scènes. De menu's zijn weliswaar geanimeerd, maar toch niet helemaal: zo staan er geen kleine bewegende beeldjes op het hoofdstukkenselectiescherm en zijn alle extra's alleen in het Engels ondertiteld - maar ze zijn tenminste ondertiteld! Tot slot staat er nog wat DVD-ROM-materiaal op de disk: een screensaver en een link naar de officiële websites, een bijdrage over het script en, ook niet onbelangrijk, een demoversie van een The Mummy-platformspel. Daarvan kan je overigens ook in het stand alone-gedeelte al een glimp opvangen.

CONCLUSIE
Ik heb The Mummy niet gezien voor ik deze dvd bekeek - de film was me alleen bekend via de scarabeeën-act in het Universal Studio's-pretpark in Los Angeles (voor de niet-kenners: tijdens een rondrit door de studio's rijd je plots een donkere tunnel in en zie je allemaal vleesetende monstertjes op je afkomen. Op het moment van de impact zetten de leukerds achter de bedieningsinstallatie de sprinklers open. Pret en paniek gegarandeerd!). Ik moet zeggen dat de film een positieve indruk op me heeft gemaakt. Technisch vind je niet veel beters op de markt en ook qua verhaal is dat het geval - tja, je moet hier geen Shakespeare verwachten. Vosloo is zalig, de speciale effecten zinderen na op het netvlies en door de superieure techische afwerking is dit een film die uitermate geschikt is om de grenzen van je homecinemasysteem af te tasten. Voor wie niet kan wachten tot deze release hier uitkomt: spring op de dichtstbijzijnde kangoeroe en hop even naar Australië. Naar de dichtstbijzijnde computer voor een onlinebestelling is natuurlijk ook al goed - de Australische dollar staat tegenwoordig gunstig.


cover
Studio: Universal

Regie: Stephen Sommers
Met: Brendan Frazer, Rachel Weisz, Arnold Vosloo, John Hannah, Jonathan Hyde, Kevin J. O'Connor

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
4

Genre:
Avontuur

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
1999

Leeftijd:
M15+

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9399700099515


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
Disk 1:
• 3 commentaartracks
Disk 2:
• 2 Making-of-documentaires
• Storyboards
• Toelichting bij speciale effecten
• Verwijderde scènes
• Productie-aantekeningen
• Fotogalerij
• Trailers 'The Mummy' en 'The Mummy Returns'
• Cast- en crewinformatie
• Informatie over The Mummy videogame
• Achtergrondinformatie over Egyptologie en de dynastieën der farao's
• DVD-ROM-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij