:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GENERAL'S DAUGHTER, THE
GENERAL'S DAUGHTER, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-01-23
FILM
Paul Brenner (John Travolta) is onderzoeker bij de afdeling Interne Zaken van defensie en hij is net bezig een illegale verkoop van legerwapens te ontmantelen. Op een avond heeft hij een lekke band en moet meewarig toekijken hoe een vrouwelijke kapitein (Leslie Stefansson) zijn reservewiel vervangt. Als hij later kapitein Elisabeth Campbell gaat bedanken, is ze redelijk afstandelijk tegen hem en hij zou haar al snel vergeten zijn, ware het niet dat ze de volgende nacht dood wordt teruggevonden, naakt vastgebonden met tentharingen pal in het midden van een oefenterrein.

De grootste verrassing komt voor Brenner als de kapitein de dochter van de invloedrijke generaal Campbell (James Cromwell) blijkt te zijn, die net op het punt stond zijn militaire carrière aan de wilgen te hangen en in de politiek te stappen. Bezorgd om het mogelijke schandaal dat door de affaire kan losbarsten, gelast hij Brenner met het onderzoek. De tijd speelt echter in zijn nadeel, want als hij de klus niet op tijd kan klaren, moet het onderzoek aan de reguliere politie worden overgedragen en dan zal de zaak ongetwijfeld de media halen, waarna de generaal ongetwijfeld een kruis over zijn carrière kan maken. Als overmaat van ramp krijgt Brenner de medewerker van z'n ex-liefje Sarah Sunhill (Madeleine Stowe), met wie hij een relatie heeft gehad toen ze beiden nog op het militaire hoofdkwartier in ons lieflijke Brussel werkten.

Toegegeven, tot hier toe niets dan clichés, maar dan komt het verhaal goed op gang en blijft de film wel boeien. Naarmate Brenner en Sunhill dieper in het verleden van Elisabeth Campbell graven, geraken ze verwikkeld in een web van intriges. Campbell stond aan het hoofd van een sectie gespecialiseerd in psychologische oorlogsvoering. In de kelder van haar huis stoot het team op een geheime ruimte, ingericht als sm-hobbykamer; waar het een interessante reeks video's aantreft met ongeveer alle mannelijke stafleden (heeft u hem?), getooid met een leren mutsje en een paar hondenkettingen om de nek. Alleszins geknipt chantagemateriaal en vanzelfsprekend zijn er nog geïnteresseerden in de video's; vooraleer Brenner goed en wel het huis uit is, wordt hij neergeslagen en worden de video's meegenomen. De enige die geen gastrol op de homevideo's schijnt te vervullen is Campbells overste bij PsyOps, kolonel Moore (James Woods), die blijkbaar alleen openstaat (heeft u hem weer?) voor zijn eigen geslachtsgenoten, maar de dat wegens de strikte - homofobe - moraal in het Amerikaanse leger stil moet houden. Moore laat uitschijnen meer te weten over Campbells vreemde hobby, maar vooraleer Brenner hem hierover voldoende aan de tand kan voelen, wordt Moore teruggevonden met een extra verluchtingsgaatje ter hoogte van zijn slaap en een smeulende revolver in zijn hand.

Ondanks de hoge voorspelbaarheidsfactor zitten er toch nog enkele originele vondsten in de film. Zo speelt op het einde de psychologische oorlogsvoering waarin wijlen Elisabeth Campbell gespecialiseerd was een grotere rol en ondanks de talrijke personages blijft de plot toch altijd overzichtelijk. Bovendien vind ik dit één van de eerste films waarin Travolta boven de middelmaat uitstijgt - ondanks het feit dat hij dringend een cursus dictie zou mogen volgen - maar anderzijds toch niet kan tippen aan het acteerwerk van pakweg James Woods.

Nog een zaak die me van de lever moet is dat ik niet begrijp waar de film zijn +16-kwotering vandaan haalt. Oké, er wordt veel over kinky sex *gepraat*, maar zoals altijd in Amerikaanse prenten wordt er veel meer gesuggereerd dan er wordt gepresteerd, if you know what I mean. Ook qua geweld valt op deze film niet veel aan te merken, behalve dan een klein incidentje met een stoute meneer die "per ongeluk" met zijn hoofd in een buitenboordmotor terechtkomt, maar ook daar veel suggestie en zeker geen gore plaatjes. Al bij al een brave film, dus.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is aanvaardbaar qua scherpte, maar de kleuren komen soms onnatuurlijk en weinig helder over. Ondanks het feit dat dit in de eerste plaats een dialoogfilm is en de actie tot een minimum beperkt is, worden af en toe de subwooferregisters flink opengetrokken voor een overvliegende helikopter of een voorbijrijdende jeep.

EXTRA'S
Regisseur Simon West heeft tekst en uitleg bij zijn filmkunsten, en babbelt moeiteloos een commentaartrack vol. De track is bovendien voorzien van Engelse ondertiteling. Voorts zijn er 2 niet-ondertitelde trailers en - interessanter - 4 Nederlands ondertitelde verwijderde scènes, waaronder een alternatief einde, dat vooral over de romantische verwikkelingen tussen Travolta en Stowe moet uitwijden. Achteraf gezien is het misschien beter dat deze scènes de snijtafel niet overleefd hebben, want ze zouden de geloofwaardigheid van de film aantasten. Tot slot is er nog een 20-minuten durend making-of-filmpje dat ook van Nederlandse ondertitels voorzien is. We kunnen alleen maar besluiten dat Paramount wel zijn best doet inzake extra's, maar stel je verwachtingen niet te hoog, dan kan het alleen maar meevallen.

CONCLUSIE
Niet meteen Oscarmateriaal, maar voor die ene keer dat Travolta eens genietbaar is... Alleszins goed genoeg voor een avondje entertainment, geen baanbrekende, maar een volgens het boekje gemaakte thriller.


cover



Studio: Paramount

Regie: Simon West
Met: John Travolta, Madeleine Stowe, James Cromwell, Timothy Hutton, Clarence Williams III, James Woords, Leslie Stefansson

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555217


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0



Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Bulgaars, Pools, Roemeens, Arabisch, Turks
Extra's:
• Commentaartrack
• 2 trailers
• 4 deleted scenes
• Making-of-documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij