:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADE MEN
MADE MEN
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-12
FILM
Bij het horen van de termen direct-to-video en actiefilm in dezelfde adem, doemen beelden van amateuristische explosies en acteurs waar geen hond van heeft gehoord onheilspellend voor ons op. Made Men is zo’n direct-to-video actiefilm, maar bij het bekijken van de credits springen toch enkele namen naar voor. De hoofdrol is weggelegd voor James Belushi, een naam die met meerdere b-films in verband kan worden gebracht. Ook de naam Timothy Dalton valt meteen op bij het bekijken van de cover. Onder de producer credits bespeuren nog enkele bekende namen, nl. Richard Donner en Joel Silver. Donner was net als Silver betrokken bij Conspiracy Theory en de Lethal Weapon films. Silver was daarenboven nog co-producer van Die Hard en The Matrix. Het zou dus best een aangename verrassing kunnen worden.

Bill Manucci (James Belushi) is een ex-crimineel in het Federal Witness Protection Program. Hij heeft zijn voormalige identiteit opgegeven en woont samen met zijn vrouw Debra (Vanessa Angel) in Harmony, een dorpje dat zo’n 803 simpele zielen telt en waar iedereen iedereen kent. Zijn verleden behoort dus ook echt tot het verleden. Of dat lijkt tenminste zo, tot op de dag dat er een groepje maffiajongens opduikt in z’n huis. We komen te weten dat Bill zo’n 12 miljoen dollar heeft gestolen van zijn voormalige werkgever. Nu hij zijn dekmantel kwijt is, kan hij er enkel maar voor zorgen dat het gespuis zo lang naar het geld moet zoeken dat hij een ontsnappingsplan kan bedenken. Maar de zware jongens hebben hun eigen agenda en passen hun eigen manier toe om Bill aan het praten te krijgen. Hun folteringen worden echter onderbroken door de lokale sheriff (Timothy Dalton). Hij is niet zo gesteld op het zootje ongeregeld en besluit om hen te achtervolgen. Bills grote mond brengt hem meer en meer in de problemen en uiteindelijk vliegen de kogels lustig in het rond terwijl iedereen het geld probeert te vinden.

Wat aanvankelijk start als een donkere film verandert al snel in een met momenten hilarische actiekomedie met leuke dialogen en absurde situaties als voornaamste troeven. Wanneer je denkt alles gezien te hebben, wordt de hele zaak op zijn kop gezet met drastische wendingen aan de plot en aan de mogelijke afloop van de film. Je krijgt een onvoorspelbare prent te zien wat ervoor zorgt dat je je constant blijft afvragen waar het allemaal heen moet. De centrale vraag verplaatst zich van waar hij het geld heeft verstopt naar wie er wie een loer probeert te draaien. Zo wordt het haast irrelevant hoe het allemaal van start ging omdat het verhaal razendsnel verloopt. Wat ook bijdraagt tot het kijkgenot is dat er eigenlijk geen enkel goed personnage in de film zit. Bijna iedereen heeft een donkere kant met als gevolg dat je als kijker moeilijk een voorkeur kan bepalen. Ondanks de wat speciale humor, is Made Men wel een vrij brutale film op vlak van geweld. Hoewel het acteerwerk niet thuishoort bij de groten, leveren bijvoorbeeld James Belushi en Timothy Dalton toch genietbare vertolkingen.

BEELD EN GELUID
We vallen meteen in huis met het grootste minpunt van de beeldtransfer, nl. het formaat. Het originele formaat is 1.78:1. Paradiso lapt dat aan haar laars en komt op de proppen met een 1.33:1 formaat. Dat is niet de reden waarom wij dvd’s kopen, jongens! Voor de rest ziet het beeld er redelijk uit met aanvaardbare kleuren en scherpte. De transfer wordt echter wel geplaagd door tal van beschadigingen en grain. Ook het Dolby Digital 2.0 geluid is van redelijke kwaliteit met duidelijk verstaanbare dialogen. Om echt te kunnen genieten van zulke actiefilms valt een 5.1 spoor echter te prefereren. De regio 1 uitgave van deze titel behoudt trouwens wel het originele beeldformaat en bevat bovendien zo’n 5.1 spoor.

EXTRA’S
Er zijn geen extra’s aanwezig op deze uitgave.

CONCLUSIE
Made Men is als direct-to-video actiefilm een typische huurprent en krijgt een weinig flatterende dvd uitgave met zich mee. Ben je een liefhebber van films met behoorlijk wat plotwendingen en brutaal geweld dan is de film die huurbeurt waard. Een aankoop lijkt ons gezien het technische plaatje van het goede te veel.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Louis Morneau
Met: James Belushi, Michael Beach, Timothy Dalton, Steve Railsback, Vanessa Angel

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504967955


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij