:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MODEL BY DAY
MODEL BY DAY
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-27
FILM
Wanneer topmodel Lex (Famke Janssen) te horen krijgt dat haar beste vriendin Jae (Traci Lind) het slachtoffer is geworden van een gewapende overval, besluit ze om gerechtigheid te laten geschieden. Ze is behoorlijk getrained in een gevechtsport en neemt ’s nachts een andere gedaante aan. De pers bezorgt haar al snel de bijnaam Lady X. Gekleed in een uitdagend strak pakje en een valhelm gaat ze zonder verpinken de strijd met de georganiseerde misdaad aan. Met haar acties krijgt ze een ruime media-aandacht en zo komt ze ook in de belangstelling te staan van de lokale politie, meer bepaald in die van inspecteur Eddie Walker. Ondanks haar goede bedoelingen komt Lady X toch in de problemen. Er duikt namelijk een kaper op die zich tamelijk hardhandig ontdoet van een heel zootje tuig. De mensen verwarren die persoon met Lady X zodat ze buiten haar wil met een bedenkelijke reputatie opgezadeld raakt. Ondertussen heeft de maffia een huurmoordenaar aangesteld om Lady X uit te schakelen. Die huurmoordenaar is echter nog de domste niet en begrijpt al snel dat de Lady X niet schuldig is aan al de moorden die ze toegeschreven krijgt. Samen gaan ze op onderzoek om uit te vissen wie er achter die valse Lady X schuil gaat en ze komen tot een opmerkelijke ontdekking. Ondertussen moeten ze er wel voor zorgen dat ze niet gevat worden door de maffia en door de politie. Lex bouwt zo langzamerhand ook een relatie op met de inspecteur waardoor ze het nog moeilijker krijgt om te ontsnappen. Ze heeft echter wel een waterdicht alibi te danken aan diezelfde inspecteur.

TV-films spreken doorgaans weinig tot de verbeelding en Model By Day vormt daar geen uitzondering op. Bedenkelijk acteerwerk en een oninteressante verhaallijn vallen de kijker ten deel. Enkel de naam van Famke Janssen wordt vermeld op de cover en dat is ook meteen het meest in het oog springende feit aan deze film. Het wordt behoorlijk triest als een film zoiets als enige troef naar voor kan brengen en het is sterk de vraag of er in dit geval wel sprake is van een troef. Het heeft weinig zin dieper in te gaan op deze prent, want alle verwachtingen voor een low-budget televisiefilm worden hier ingelast. De zogezegd verrassende wending zie je al van kilometers ver aankomen en als je van plan bent de film te bekijken kan je best van start gaan met een kop sterke koffie. Wil je snel indommelen dan hoef je geen speciale maatregelen te treffen, want de film blijkt een uitstekend slaapmiddel. Wat je te zien krijgt, doet sterk denken aan de hele reeks soft-erotische "thrillers" waar een niet nader genoemende commerciële zender uit België de kijker mee overspoelt.

BEELD EN GELUID
Het beeld wordt gepresenteerd met een transfer in 1.33:1 formaat en kan rekenen op een gemiddelde bitrate van 6,20 mb/s. Ondanks die redelijke bitrate, ziet het er allemaal niet zo best uit. Er hangt een waas over het beeld die zorgt voor een vaseline-look. Of dat de bedoeling is geweest, is ons helaas niet duidelijk, maar het geeft toch een zwaar gedateerde indruk. Ook is het beeld niet scherp en zijn er overduidelijke sporen van colour bleeding. Echte printbeschadigingen zijn niet opvallend aanwezig, maar de kwaliteit van de transfer laat zonder meer te wensen over en geeft de indruk van een versleten video-opname. Voor het geluid zijn er 2 keuzemogelijkheden: Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped met bitrate van 448 kb/s en Engels Dolby Digital 2.0 met bitrate van 224 kb/s. Even een woordje uitleg bij de term "unwrapped". Unwrapped betekent dat men een geluidsspoor door een decoder haalt om meerkanaalsgeluid te creëren. Als je de releases van Indies bekijkt, zal je wel merken dat het woordje unwrapped meermaals bij de specificaties opduikt. Voor zulke technieken staan we als filmliefhebbers echter niet te springen en terecht. Op zo’n manier doet men afbreuk aan het originele geluid en het is ook sterk de vraag het bijdraagt tot de kwaliteit van het geluid. Je kan namelijk geen wonderen gaan verwachten van zo’n ingreep als je rekening houdt met de beperkingen van het bronmateriaal. Het hoeft dan ook weinig betoog dat we niet echt onder de indruk zijn van de zogenaamde 5.1 track op deze uitgave, want die biedt nauwelijks iets meer dan het originele 2.0 geluid. Zo neemt het geluid onnodig veel plaats in die men op nuttigere manieren kan benutten door bijvoorbeeld een betere beeldkwaliteit en/of door extra's toe te voegen en een aangenamer menu in mekaar te knutselen. Wat wel gezegd mag worden is dat de dialogen duidelijk verstaanbaar doorkomen en dat het geluid vrij is van synchronisatieproblemen. Dynamisch is het allesbehalve, maar dat kan je ook moeilijk verwachten van een tv-film.

EXTRA’S
In het afschuwelijk ogende menu zijn er geen extra’s terug te vinden.

CONCLUSIE
Model By Day is een slappe tv-film met een oninteressante verhaallijn die een al even oninteressante dvd uitgave met zich meekrijgt. Een opvallend en ook bedenkelijk punt is het gebruik van een unwrapped geluidsspoor, een techniek die niet op onze sympathie kan rekenen. Je kan hoogstens een huurbeurt overwegen, maar ook dat is eigenlijk zonde van het geld. Onze raad is dan ook je zuurverdiende spaarcenten voor wat interessanter materiaal opzij te houden.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Christian Duguay
Met: Famke Janssen, Stephen Shellen, Clark Johnson, Traci Lind, Kim Coates

Film:
2/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025506592


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij