:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - RAIDERS OF THE LOST FRIDGE
SIMPSONS, THE - RAIDERS OF THE LOST FRIDGE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-05-11
INLEIDING
Na Springfield Murder Mysteries en Crime And Punishment is het tijd voor de derde release in de zopas in de UK verschenen Simpsons-compilaties. In tegenstelling tot de vorige twee compilaties vinden we op deze disc niet twee, maar drie afleveringen die niet eerder op dvd verschenen, waarvan ééntje, Guess Who's Coming To Criticize Dinner?, zelfs warempel redelijk recent te noemen is. Verhoudingsgewijs toch, want de aflevering stamt uit seizoen 11, wat intussen alweer vijf jaar achter ons ligt.

Centraal thema is ditmaal Homers favoriete hobby: eten, in al zijn aspecten. Buitenbeentje is misschien de eerste aflevering op deze compilatie, Burns Verkaufen Der Kraftwerk, origineel afkomstig uit het derde seizoen, waarbij het eet-aspect zich beperkt tot Homers dagdroom dat hij zich in het Land van Chocolade bevindt, terwijl hij zich eigenlijk op een gesprek bevindt waar over de toekomst van zijn job wordt beslist. Een andere aflevering waar destijds heel wat over te doen is geweest is Lisa The Vegetarian. Sinds het zevende seizoen is het namelijk zo dat de auteurs elk seizoen wel de één of andere verandering aan de anders onwankelbare Simpsons-premissen hebben aangebracht: zo zagen we de afgelopen jaren het overlijden van Bleeding Gums Murphy ('Round Springfield), de echtscheiding van de ouders van Milhouse (A Milhouse Divided), het huwelijk van Apu (The Two Mrs. Nahasapeemapetilons) en zijn daaropvolgend achtvoudig vaderschap (Eight Misbehavin'), Lisa's bekering tot het boeddhisme (She Of Little Faith) en de dood van Maude Flanders (Alone Again, Natura-Diddily). Lisa's bekering tot het vegetarisme - alhoewel ze in het verleden even gulzig Krustyburgers naar binnen werkte als haar broer Bart - ligt in het verlengde van haar karakter, en was opnieuw een bron om enkele nevenverhaallijnen aan te boren, maar de manier waarop het de fans door de strot werd geduwd, was er toch een klein beetje over. Alhoewel er enkele zeer leuke gags in de aflevering zitten, zoals het Troy McClure-voorlichtingsfilmpje van de vereniging van vleesproducenten, zijn de laatste paar minuten er te veel aan, zeker wanneer gaststem Paul McCartney dan nog eens onverkapt reclame mag komen maken voor zijn vegetarische levensstijl én bijhorend assortiment aan te koop zijnde veggie-produkten met zijn keurmerk op. De laatste scènes van de aflevering ontaarden bijna in een politiek pamfletje voor U-weet-wel-welke-extremisten-we-bedoelen, en dit doet een beetje afbreuk aan de overtuigingskracht van The Simpsons als politieke satire.



AFLEVERINGEN

Burns Verkaufen Der Kraftwerk (seizoen 3, aflevering 46)

Karl: Yeah, you know, those Germans aren't so bad.
Lenny: Sure they made mistakes in the past, but aah, that's why pencils have erasers!
Omroepsysteen: Attention workers, we have completed our evaluation of the plant. We regret to announce the following lay-offs, which I will read in alphabetical order:
Simpson, Homer.
That is all.


Mr. Burns is uitgekeken op zijn centrale, en verkoopt die aan enkele Duitse industrielen voor 100 miljoen dollar. De Duitsers lichten de centrale door, en het blijkt dat Homer hopeloos onbekwaam is. Hij wordt dan ook ontslagen. Burns is echter het respect van de arbeiders kwijt, die geen angst meer voor hem hebben, en hij wil de centrale terug. En dat komt net goed uit, want de Duitsers zijn er net achter gekomen dat een kerncentrale gevaarlijk is.

Lisa The Vegetarian (seizoen 7, aflevering 133)

Lisa: Uhh, excuse me. Isn't there anything here that doesn't have meat in it?
Lunchlady Doris: Possibly the meat loaf.
Lisa: Well, I believe you're required to provide a vegetarian alternative.
Doris: [Serveert Lisa een broodje hotdog zonder worst] Yum. It's rich in bunly goodness.


De familie Simpson maakt een uitstapje naar Storytown Village, een sprookjesland. Lisa ziet daar een alleraardigst lammetje. Wanneer er later thuis lam op het menu staat, krijgt Lisa die plots niet meer door de keel. Lisa besluit om vegetarier te worden. En ze kon er geen slechter moment voor uitkiezen, want Homer, in zijn eeuwige jaloezie op Ned Flanders, wil net voor de wijk de grootste barbecue aller tijden organiseren. Lisa besluit een en ander te saboteren.

King-Size Homer (seizoen 7, aflevering 135)

Homer: "To Start Press Any Key". Where's the "any"-key? I see Esk, Ctorl, and Pig-Up. There doesn't seem to be any "any"-key.

Homer is de verplichte gymnastiek op het werk beu, en hij gaat op zoek naar een of andere manier om alleen nog maar thuis te moeten werken. Hij ontdekt dat hij wordt beschouwd als gehandicapt, wanneer hij meer dan 150 kilo weegt. Hij gaat aan het vreten, en bereikt al snel zijn 'ideaal gewicht', dankzij Dr. Nick Riviera. Vanaf nu moet hij thuis per computer werken. Maar dik zijn heeft zo zijn nadelen: Homer mag niet meer in de bioscoop binnen, wordt door iedereen uitgelachen, en krijgt bovendien gezondheidsproblemen...

Guess Who's Coming to Criticize Dinner (seizoen 11, aflevering 229)

Luigi (de Italiaanse kok): Homer, he's out of control. He gave me a bad review. So my friend put a horse head on the bed. He ate the head and gave it a bad review!

Homer heeft eindelijk de perfecte roeping gevonden: voor de Springfield Shopper schrijft hij restaurantkritieken. Omdat hij van schrijven geen kaas gegeten heeft (behalve dan 'Screw Flanders') doet Lisa het feitelijke schrijfwerk voor hem. Wanneer zijn collega-critici hem zeggen dat hij aan geloofwaardigheid wint als hij ook al eens een slechte kritiek schrijft, jaagt hij de restauranthouders van Springfield tegen zich in het harnas, en die proberen hem op het Springfield Food Festival te vermoorden.



BEELD EN GELUID
De Engelse Dolby Surround 2.0-track is vergelijkbaar met al die van de vorige Simpsons Classics-releases. Dialogen zijn duidelijk, er zit genoeg links-rechtseffect in de stereotrack, en de muziek klinkt toonzuiver. Anders is het gesteld met de beeldkwaliteit: dat een oudere aflevering als Burns Verkaufen Der Kraftwerk een occasioneel compressiefoutje vertoont, is betreurenswaardig maar niet geheel uit te sluiten. Lisa The Vegetarian is op bepaalde ogenblikken echter in hetzelfde bedje ziek. Het verschil met het recentere en veel gestroomlijnder uitgevoerde Guess Who's Coming To Criticize Dinner? is merkbaar. Verder hebben we sporadisch nog wat dot crawl en wat interlacing opgemerkt. De kleuren zijn, mee door het beperkte palet, natuurlijk wel mooi afgewerkt; door de band genomen een release die aanvaardbaar kan genoemd worden.



EXTRA'S
Nog maar eens dezelfde Simpsons-dvd's trailer en een play all-functie.

CONCLUSIE
Drie nieuwe afleveringen in plaats van twee is natuurlijk een vooruitgang; nu volgt natuurlijk weer het klassieke gezeur dat men beter aandacht zou besteden aan de boxsets, maar deze compilaties bestonden nu eenmaal reeds voor VHS vooraleer er van boxsets of dvd's tout court sprake was. Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders Screw Flanders.


EN DAN NOG DIT...
Ter afronding nog eens het lijstje met alle Simpsons-dvdreleases. De titels in het vet zijn die van de laatste reeks releases




cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1991-1999

Leeftijd:
PG

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036019286


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0,
Duits Dolby Surround 2.0,
Spaans Dolby Surround 2.0,
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Turks, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij