:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS - CLONE WARS
STAR WARS - CLONE WARS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2005-05-11
FILM
Het einde van de meest tot de verbeelding sprekende saga aller tijden komt eraan op 18 mei met Revenge Of The Sith. De echte fans hoeven echter niet tot dan op hun dosis lightsaber-gekletter te wachten. In de toeloop naar Episode III werden immers een aantal Starwars spinoff-dvd’s op de markt gebracht, waarvan de meest recente deze Clone Wars vol. 1 . Oorspronkelijk betrof het hier 19 korte tekenfilms van elk 3 minuten plus een finale van ongeveer 10 minuten. Eind 2003, begin 2004 werden ze in de States voor het eerst uitgezonden op het befaamde 'Cartoon Network'. Voor de dvd editeerde men ze aan elkaar om er een +- 69 minuten durende tekenfilm van te maken. Een tekenfilm die de perfekte springplank vormt naar Episode III.

Het brein achter de Clone Wars is Genny Tartakovsky van het Cartoon Network, bedenker van o.a. Samurai Jack en zelf groot Starwars-adept. Hij stelde op eigen houtje z'n idee voor aan niemand minder dan George Lucas himself: het animeren van de belangrijkste gebeurtenis tussen Episode II en III: de Clone Wars. Lucas had het zich reeds in meerdere interviews laten ontvallen dat dit één van de meest belangrijke events was in de sage die nooit uitgebreid het witte doek zou halen. Deze Clone Wars-animaties brengen daar verandering in. Alhoewel de animatie héél stylistisch is van uitzicht is elk karakter toch onmiddellijk herkenbaar: Anakin, Mace Windu, Yoda, Count Dooku, Obi Wan. Allemaal zijn van de partij. Maar ook karakters die in Episode II minder aan bod kwamen zien we hier verschijnen, een duidelijke aanwijzing dat de bedenkers enorm Star Wars-minded zijn.

De verhalen zijn echter van ondergeschikt belang en de nadruk werd duidelijk op het actie-aspect gelegd. Met andere woorden, Lightsaber-gevechten à volonté tussen de Jedi's en de droids, deze laatste onder leiding van Count Dooku. Alhoewel de 20 aparte delen weinig met elkaar te maken hebben loopt er toch een rode draad door het geheel en is er wel degelijk een overkoepelend verhaal. Ook zal de finale een karakter uit de aankomende film introduceren, een serieus opwarmertje voor het grote werk. Feit is, wie deze Clone Wars uitzit (en daar hoef je hoegenaamd geen die-hard Star Wars-fan voor te zijn) krijgt zin in de aankomende Revenge Of The Sith, en dat zal zeker één van Lucas' achterliggende bedoelingen geweest zijn.

BEELD EN GELUID
Een Lucasarts-produktie staat gelijk met THX-geluid, en dat zullen we gehoord hebben. Alhoewel het hier 'slechts' gaat over een Dolby Surround-encodering is er voldoende om euforisch over te wezen. Aangezien het overgrote deel van de tekenfilm uit actiescènes bestaat vliegen de schepen, ligtsabers en de ontploffingen je rond de oren. Ondersteund door de schitterende John Williams-muziek (met de fantastische Empire-tune) vormt dit een fantastisch geheel. Een van de betere surround-tracks die we de laatste jaren te horen kregen. Gezien het semi-artistieke van de animatie werd er een gelimiteerd kleurenpalet gebruikt. Veel extreme blauwe, rode en gele kleuren die de dikke zwarte tinten afwisselen. Het beeld is helder, vrij van fouten en bezit een goed contrast. Het is echter niet te vergelijken met de recente Incredibles/Shrek-transferten, maar daar zit het soort animatie voor veel, zoniet alles, tussen.

EXTRA'S
Men besefte gelukkig dat een hoopje extra's het leed van de slechts zeventig minuten durende tekenfilm voor een deel konden verzachten. We krijgen dan ook om te beginnen twee audicommentaren. Eentje door de regisseur en een 'hyperspace'-versie. Beiden zijn zowat identiek en leggen dezelfde aspecten van de tekenfilms, zodat je er eigenlijk maar eentje hoeft te beluisteren. Verder is er een featurette die deze animatie probeert te plaatsen in het Star Wars-universum. Ze is kort (+- 7 minuten) maar krachtig en bevat naast vele interviews met o.a. George Lucas ook een blik achter de schermen en een preview van het tweede seizoen. De making of is eigenlijk een beetje magertjes: deze duurt slechts 4 minuten en heeft het bijna uitsluitend over de storyboards, scanning van de storyboards en de computer die het geheel nadien animeert. Iets wat we reeds uitvoerig te horen kregen in de audiocommentaren. Om af te ronden zijn er nog een uitgebreide gallerij, 2 trailers voor Star Wars-computergames, een speelbare X-Box demo én de teasertrailer voor Episode III aanwezig.

CONCLUSIE
Terwijl de eerste (veelbelovende!!!) reviews van Episode III doorsijpelen blijven wij nog eventjes op onze honger zitten. Maar niet getreurd, want deze subliem in elkaar gestoken Clone Wars-tekenfilm is de perfekte voorbereiding op de afsluiting van onze geliefde saga. De technische kwaliteit van het geheel is uitstekend en de paar extra’s maken er een hebbedingetje van. Feel The Force!!!


cover
Studio: Fox

Regie: Genndy Tartakovsky
Met: Mat Lucas, Anthony Daniels, Nick Jameson, James Arnold Taylor

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
69 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626018353


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• 2 Audiocommentaren
• Featurette
• Making Of
• Fotogallerij
• 2 Game-trailers
• X-box demo
• Teasertrailer

Andere recente releases van deze maatschappij