:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHN WILLIAMS - STAR WARS - A MUSICAL JOURNEY
JOHN WILLIAMS - STAR WARS - A MUSICAL JOURNEY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-05-31


MUZIEK
Alhoewel een vergelijking tussen de twee Star Wars-trilogieën meestal het startpunt is van verhitte discussies over de kwaliteit van Lucas' tweede trilogie, en er meestal termen als "Jar Jar Binks", "Podrace", "Kinderfilm" en "Nepromantiek" de éne kant uitgeslingerd worden, die daarop gecounterd worden door "Ewoks", en "Han Shoots Greedo First", zijn de meeste Star Wars-adepten het toch eens over één aspect waarvan de kwaliteit doorheen de zes films constant op hoog niveau is gebleven, en dat is de filmmuziek. Lucas (maar ook Irvin Kershner en Richard Marquand) hebben het genoegen mogen smaken om zesmaal op rij beroep te mogen doen op één van de meest getalenteerde filmcomponisten van het huidige era: John Williams. Zeker in Episode III: Revenge Of The Sith, is het een waar genoegen om te zien hoe niet alleen alle verhaallijnen uiteindelijk opgehangen worden aan die van de oorspronkelijke trilogie, maar dat ook de muzikale thema's die de oorspronkelijke films zo bijzonder maakten, in een herwerkte vorm terug ingang vinden in de score. In bijvoorbeeld Episode II: Attack Of The Clones kregen we bijvoorbeeld al een hint van het Darth Vader-thema te horen in de scène waarin Anakin voor het eerst zijn wraakgevoelens naar boven voelt komen; dit was voor de soundtrack al een zeer veelbelovend voorteken, want wat zou dat dan niet worden voor de film waarin Anakin Skywalker voor de Dark Side of the Force zou kiezen en getransformeerd zou worden tot de huiveringwekkende Darth Vader?



Het succes van de films deinde uiteraard uit naar de soundtrack-cd's. Als geen ander zijn John Williams' composities terug te vinden in de verkooplijstjes, de reeds geruime tijd out of print zijnde soundtracks van delen IV, V en VI worden op Ebay voor veel geld verhandeld, en als kers op de taart werden laatstgenoemde nog eens heruitgebracht bij het verschijnen van de langverwachte dvd-boxset. De soundtracks van delen I en II werden echter met een zodanig strenge kopieerbeveiliging op de markt gebracht, dat de discs ook weigerden om af te spelen op sommige PC's, wat bij fans heel wat tandengeknars veroorzaakte. We hebben overigens alle begrip voor de pogingen van de muziekindustrie om hun intellectueel eigendom te beschermen, maar met dergelijke maatregelen wordt de baby met het badwater weggespoeld, en worden de gewone consumenten mee gestraft.



Een veel betere aanpak vinden we dan deze soundtrack van Episode III. Naast de reguliere soundtrack bevat het doosje immers ook nog eens een dvd met daarop een 71 minuten durende montage van de voornaamste themas uit de films I tot en met VI, netjes gerangschikt volgens de tijdlijn der gebeurtenissen in de films. Na de bekende main title worden we volop in het duel (of moeten we zeggen, triël?) tussen Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi versus Darth Maul geworpen op de tonen van het bekende Duel Of The Fates-thema. Hierop volgen verschillende muzikale thema's die in de films terugkomen en meestal op het verschijnen van een welbepaald personage betrekking hebben: we krijgen het thema van de jonge Anakin Skywalker, prinses Leia's thema, de muziek uit de scènes met Yoda op Dagobah, zelfs wat elektronische leute die de acte de présènce van the gay robots of Star Wars, C-3PO en R2-D2, accompagnieert, en natuurlijk hopen, hopen light sabre duels. De zestien stukken muziek worden optioneel ingeleid door de Britse acteur Ian McDiarmid, die met zijn vertolking van Emperor Palpatine in Episode III misschien wel heeft bewezen de meest onderschatte acteur van het hele stelletje te zijn. Met op de achtergrond de (lege) opnamestudio van het London Symphony Orchestra situeert hij elk van de 16 muziektracks in de film, met de hem zo wel bekende articulatiestijl. Wie ook nog de rillingen krijgt van de verschijning van The Emperor zonder al zijn make-up, kan ook de tracks zonder inleidend commentaar bekijken en beluisteren.



De tracks zelf zijn mooie montages waarbij de scheidingslijnen van de films echter niet altijd gerespecteerd worden: zo worden de scènes bij de slag op Endor schaamteloos vermengd met stukjes veldslag tussen het leger van de Gungans onder leiding van generaal (!) Jar Jar Binks tegen het droïdleger van de Trade Federation uit Episode I. Ook de beelden van de overwinningsmarsen uit Episodes I, IV en VI worden door elkaar gemonteerd, alhoewel de muziek duidelijk bij deze laatste hoort. Ook worden de beelden soms afgewisseld met conceptuele schetsen, die vaak van mooie kwaliteit zijn. Zes soundtracks kan je natuurlijk niet op een dik uur afraffelen, en wat dat betreft moeten we toegeven dat de gemaakte selectie aan muzikale thema's niet echt beter kon dan hier is gebeurd. Zeer sporadisch wordt de muziek vermengd met stukjes cruciale dialogen uit de films, maar niet in een mate dat het te storend gaat werken. En uiteraard bevat de montage ook beelden uit Episode III, echter niet méér spoilers bevattend dan de gemiddelde Star Wars-fan al lang wist. Verbrodden we de film als we zeggen dat Anakin op het einde van de film toegeeft aan de Dark Side, en de rechterhand van Emperor Palpatine wordt? We denken het niet.



TRACKLIST
1. A Long Time Ago
2. Dark Forces Conspire
3. A Hero Rises
4. A Fateful Love
5. A Hero Falls
6. An Empire Is Forged
7. A Planet That Is Farthest From
8. An Unlikely Alliance
9. A Defender Emerges
10. A Daring Rescue
11. A Jedi Is Trained
12. A Narrow Escape
13. A Bond Unbroken
14. A Sanctuary Moon
15. A Life Redeemed
16. A New Day Dawns



BEELD EN GELUID
Wat het geluid betreft krijgen we hier de keuze tussen een lineaire PCM-track en een Dolby Digital 5.1-track. De eerste is 100 % vergelijkbaar met de kwaliteit van de soundtrack-cd's en dus van impeccabele kwaliteit. De 5.1-track heeft misschien nog net dat ietsje meer punch, en de surroundeffecten komen zeker bij de registratie van een symfonisch orkest op de goede plaats, zonder al te overdadig te zijn. De beeldkwaliteit mist een klein beetje de scherpte die we in de dvd's van de films terugvinden, en bevatten soms beduidend meer grain, maar voor wat essentieel slechts een montage is, voldoet de kwaliteit meer dan genoeg. De afwezigheid van een Engelse, laat staan een Nederlandse, ondertiteling, valt wel te betreuren, te meer daar er wel een Frans, Duits en Spaans ondertitelingsspoor aanwezig is.



EXTRA'S
Naast een mooi vorm gegeven menu waarin je kan kiezen om de nummers apart, allemaal met, of allemaal zonder commentaar van Ian McDiarmid af te spelen, is de enige andere extra een promotioneel clipje voor een Episode III-videospel. Voor wie nog niet genoeg moest hebben van de Dark Side of the Force.



CONCLUSIE
Deze dvd, die als extraatje te vinden is bij de soundtrack van Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith is zeker méér dan het zoveelste opvullertje waarmee de muziekindustrie de tanende verkoop tracht tegen te gaan. Een aangename verrassing dus, zeker als U één van die mensen bent die de soundtrack toch al onvoorwaardelijk zouden kopen.




cover




Studio: Sony Classic

Regie: Tippy Bushkin
Met: Ian McDiarmid

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2005

Leeftijd:
E

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5099709422034


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 2.0

Ondertitels:
Frans, Duits, Spaans
Extra's:
• Promoclipje videospel

Andere recente releases van deze maatschappij