:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - AROUND THE WORLD IN 80 D'OHS
SIMPSONS, THE - AROUND THE WORLD IN 80 D'OHS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-05-31
INLEIDING
Nadat Marge Simpson in seizoen 6 haar vliegangst heeft overwonnen, ligt de wereld voor de familie Simpson open. In deze nieuwe compilatie, die we nog maar eens uit de UK geïmporteerd hebben omdat de release in de Benelux achterop hinkt, reist onze favoriete familie achtereenvolgens naar Japan, Afrika, Brazilië en Engeland, waar ze onder meer Tony Blair, Ian McKellen, J.K. Rowling, de Koningin en een souvenirtje uit Grampa's oorlogsjaren ontmoeten. Deze compilatie is iets meer dan de andere talrijke Simpsons-compilaties zijn geld dik waard omdat het hier allemaal zeer recente afleveringen betreft, daterend uit seizoen 10 (1999) tot 15 (2003). Rond de aflevering Blame It On Lisa ontstond overigens in 2002 een flinke rel met Brazilië, omdat de inwoners straal belachelijk worden gemaakt. De scenaristen tonen echter dat ze hun huiswerk danig meticuleus hebben gemaakt, want enkele Brazilianen uit mijn vriendenkring verzekerden me dat de clichés, zoals een schaars geklede dame die een kinderprogramma presenteert, de apenplaag en de straatcriminaliteit, weliswaar niet allemaal in Rio voorkomen, maar toch wel een pijnlijk accuraat beeld schetsen van enkele pijnpunten in het land. Hetzelfde kan ongetwijfeld worden gezegd van de cultuurschok die de Simpsons in Japan te verwerken krijgen: er is inderdaad, zoals in de aflevering beschreven wordt, een Japanse animatiereeks op het scherm geweest die door de sterke stroboscopische effecten epilepsie-aanvallen veroorzaakte, en de Japanners hebben inderdaad het patent op vernederende spelshow (ha, U dacht dat alleen die éne welbekende Vlaamse zender dat had? U weet wek, die we niet expliciet bij naam gaan noemen om geen last te krijgen, maar iedereen weet welke ik bedoel. Mis!) Politieke correctheid is de makers van The Simpsons na vijftien jaar nog steeds vreemd. Gelukkig maar.AFLEVERINGEN

30 Minutes Over Tokyo (seizoen 10, aflevering 226)

Homer: Wow, this plankton's only 33 cents!
Lisa: Erh, according to the Mexican Council of Food, this expired two years ago.
Homer: Sure, by their standards. But we live in America!


Homer is al zijn geld verloren bij een cyber-bankoverval. Om toch nog op reis te kunnen gaan proberen ze een last-minute ticket te pakken te krijgen. De Simpsons gaan uiteindelijk naar Japan, en nadat ze er hun laatste miljoen yen hebben doorgedraaid, moeten ze in de vismijn werken om hun terugreis te betalen. Daar trekt een bijzonder sadistische TV-show hun aandacht, omdat de kandidaten elke prijs krijgen die ze maar willen, bijvoorbeeld een terugreisticket. Het spel is echter niet alleen zeer gevaarlijk, het is voor The Simpsons de ultieme vernedering.

Simpsons Safari (seizoen 12, aflevering 265)

Homer: Don't worry. Being eaten by a crocodile is just like going to sleep. In a giant blender.

Wanneer de kruideniers-loopjongens in Springfield in staking gaan, wordt Homer gedwongen om een dertig jaar oud pak koekjes op te eten. Een van de koekjes is een gouden giraf, en dat betekent dat de Simpsons een exclusieve safarireis naar Ngorongoro, Afrika hebben gewonnen. Tijdens een lokale dansceremonie breekt er een nijlpaard los en ze moeten de wildernis in vluchten. Ze komen terecht bij een vrouwelijke wetenschapster die chimpansees onderzoekt.

Blame It On Lisa (seizoen 13, aflevering 284)

Homer: Then it's settled. The Simpsons are going to Brazil!
Bart: Then I'll have been on every continent.
Lisa: Except Antarctica.
Homer: The Simpsons are going to Antarctica. Next year. This year Brazil!


De Simpsons krijgen een torenhoge telefoonfactuur, omdat Lisa naar een kind in Brazilië heeft gebeld dat ze sponsort. De Simpsons besluiten naar Rio te reizen. Ter plekke worden ze beroofd, en Homer wordt gekidnapt. Wanneer die zijn vrienden telefonisch om losgeld vraagt, loopt zijn rekening alsmaar hoger op. Bovendien blijkt het weeskindje het best wel te stellen, beter dan men zou vermoeden. En Bart wordt opgegeten door een Boa Constrictor.

The Regina Monologues (seizoen 15, aflevering 317)

Homer: We're big shot tourists from everyone's favourite country, the U.S.A. We saved your ass in Vietnam and shared our prostitutes with Hugh Grant. So give me some free maps, and none of that dry British wit.

Mr. Burns verliest een briefje van duizend dollar, dat terechtkomt in het rariteitenmuseum Museum of Modern Bart. Tegen de tijd dat hij bij Bart zijn geld terugeist, heeft Bart al een veelvoud verdiend door inkomtickets te verkopen, en hij trakteert de familie op een trip naar Engeland. Marge vraagt Homer om ten allen prijze daar zijn manieren te houden, en hij slaagt daar ook in, totdat hij per ongeluk de Queen letterlijk omver rijdt. Homer wordt in de Tower opgesloten.BEELD EN GELUID
Dat het hier om recentere afleveringen gaat, is duidelijk aan beeld-en geluidskwaliteit te merken. Sinds het dertiende seizoen wordt al het clean-upwerk bij The Simpsons met de computer gedaan, een techniek die bij Rough Draft eerst alleen gebruikt werd bij het maken van Futurama. Dus ja, zelfs bij deze aflevering zie je kwaliteitsverschil tussen de eerste en de laatste aflevering, maar dan een verschil tussen gewoon goed en zeer goed beeld. Grain en artefacts zijn zo goed als uitgebleven, de kleuren zijn helder en vibrant, en vooral het gebrek aan interlacing valt enorm positief op. Ondanks de beperkte dynamiek van de Dolby Surround 2.0-track wordt af en toe mooi met ruimtelijke effecten gespeeld, met als mooiste voorbeeld de scène in Blame It On Lisa waarin Homer probeert illegaal de telefoon af te tappen, maar daar bij herhaling jammerlijk in faalt. Beter dan dit worden The Simpsons op televisie niet uitgezonden; om maar te illustreren: zelfs voor een verstokt kijker als ikzelf zijn bij deze opname me twee woordspelingen méér bijgebleven dan bij de televisieuitzending, die in verhouding dof en vervormd klinkt.EXTRA'S
Ook de tijd waarin we als enige extra een compilatiefilmpje kregen van Simpsons-fragmenten ligt gelukkig achter ons. Naast de immer geapprecieerde play all-functie bevat deze disc als extraatje een animation showcase, waarbij je de storyboards, de animatics en de uiteindelijke versie van de tweede act van Simpsons Safari deels apart, deels als picture-in-picture kan bekijken.

CONCLUSIE
Dit is beslist één van de betere Simpsons-compilatiediscs van de laatste tijd: de afleveringen zijn op het moment van schrijven maximaal zes jaar oud - dus duurt het nog minstens zes seizoensboxen voor de eerste daarop zal verschijnen - thematisch mooi op elkaar aansluitend, én dan nog eens behorend tot de betere helft. Aye carumba!


cover
Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Tony Blair, J.K. Rowling, Ian McKellen

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1999-2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036021098


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Turks, Engels CC
Extra's:
• Animatics "Simpsons Safari"

Andere recente releases van deze maatschappij