:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOURNAAL VAN DE EEUW, HET
JOURNAAL VAN DE EEUW, HET
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-10-12
FILM
In de loop van 1999 had het VRT-journaal als uitsmijter elke dag een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten op één bepaalde in de 20ste eeuw, een tv-variant van 'On this day...'. Van dat materiaal is een strenge selectie gemaakt die is uitgebracht op 3 videobanden: eentje over de periode vóór de Tweede Wereldoorlog, eentje over de jaren 40 en 50, en eentje over de periode vanaf de jaren 60 tot nu. Het is de bedoeling een overzicht te bieden van de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de voorbije eeuw het nieuws hebben gehaald.

De VRT kan putten uit een rijk archief, waaronder het prestigieuze British Film Institute, het Vlaams Filmmuseum en het stadsarchief van Antwerpen, en heeft dan ook een schat van informatie ter beschikking waaruit kiezen een praktisch onmogelijke opdracht is. Toch heeft men deze drie videobanden op een dvd uitgebracht en het resultaat is een interessante staalkaart van een eeuw journalistieke berichtgeving. De sterkte van de dvd is dat niet alleen historisch grootse feiten worden getoond zoals de Tweede Wereldoorlog, de Koningskwestie, de Eenheidswet, Mei 68 of de onafhankelijkheid van Kongo, maar dat ook het leven van de gewone man tijdens de verschillende decennia wordt geportretteerd, zoals een zeer aandoenlijk portret van een vakantiekamp van de socialistische ziekenfondsen of het Vlaamse kermisleven.

Men heeft echter zwaar moeten selecteren en daardoor komt de collectie filmpjes niet altijd evenwichtig over. Zo is het item over de wereldtentoonstelling van 58 nodeloos lang gerokken, terwijl de gebeurtenissen van de laatste tien jaar beperkt blijven tot een of twee grote nieuwsfeiten, zoals het Heyseldrama of de ramp met de Herald of Free Enterprise, en het wereldschokkende nieuws dat Sandra Kim voor Belgie het Songfestival won. Langs de andere kant zijn er vooral van de periode vóór de Tweede Wereldoorlog enkele unieke historische documenten te vinden, o.a. over Leopold II

Al bij al heeft de nieuwsdienst toch z'n best gedaan om de documenten van snedig commentaren te voorzien en het aanbod in filmpjes zo veel mogelijk te variëren. De VRT voert een traditie van kwaliteit, waaraan bijv. een meer  op sensatie gericht journaal als dat van VTM niet kan tippen. De klemtoon ligt uiteraard wel op het Belgische nieuws; men is klaarblijkelijk vertrokken van de filosofie dat over de echte grote wereldgebeurtenissen, zoals pakweg de opkomst en ondergang van nazi-Duitsland, de ontwikkeling van de ruimtevaart of de oorlogen in het Midden-Oosten al genoeg documentatie beschikbaar is. Als bijv. de Wereldoorlogen worden geportretteerd, zijn het de typische Belgische situaties die centraal staan, zoals de loopgravenoorlog aan de IJzer of het per vergissing bombarderen van Mortsel door de geallieerden die dachten dat het een munitiefabriek van de nazi's was. Die invalshoek geeft het geheel dan weer cohesie.

BEELD EN GELUID
De beelden en het geluid zijn natuurlijk niet naar de standaarden van de huidige filmindustrie, of wat had je gedacht? Para's in Kongo in Dolby Digital? De moord op Kennedy in 16:9?

EXTRA'S
Hier komen we aan het voornaamste pijnpunt van de disk, de makers pretenderen dat men de fragmenten op drie wijzen kan bekijken: integraal, in willekeurige volgorde of selectief. Vooral dat laatste werkt compleet niet, althans niet op mijn dvd-speler, en het opzet bevat meer bugs dan werkende links. Bij het opvragen van sommige fragmenten krijg je een totaal ander fragment te zien of word je naar een ander submenu gestuurd, of blokkeert de disk gewoon. Eén keer werd bij mij zelfs automatisch de eject-toets geactiveerd. Met een beetje handigheid kan je echter wel alle fragmenten manueel opzoeken, maar dat is verschikkelijk moeilijk, zelfs voor ervaren dvd-rotten.

Met de disk wilde men het doorspoelen (zoals de videobanden) voorkomen om een bepaald fragment op te zoeken. Sommige leerkrachten geschiedenis, vooral die van de iets oudere stempel die de oprit naar de informatiesnelweg hebben gemist, vinden op een conventionele video nog niet eens de aan/uitknop. Ik ben benieuwd hoe die met deze dvd aan de slag gaan. Er zal in de klas meer gelachen worden dan bijgeleerd, zeker als men een fragment van de sluiting van de mijnen opvraagt en in de plaats daarvan ongevraagd Sandra Kim moet verdragen.

Maar ere wie ere toekomt: op de filmpjes is niets aan te merken, maar degene die de filmpjes in deze draak van een menu heeft gegoten, is een dikke incompetente prutser en wat erger is, is dat niemand dat schijnt gemerkt te hebben vooraleer deze dvd op de markt werd gebracht. Het onbestuurbare menu gaat al gauw op de zenuwen werken en is een smet op de faam van het VRT-archief  en z'n medewerkers die zo hard hebben gewerkt aan wat hun meesterwerk moest worden.

De firma Magic, die de dvd heeft gecompileerd, is gezakt over de hele lijn. Ik hoop dat als de VRT ooit het wijze besluit neemt om  klassiekers zoals Kapitein Zeppos of de eerste aflevering van de Pak de Poen-show (daar heb ik ettelijke duizenden franken voor veil!) op dvd uit te brengen, men zich twee keer zal bedenken alvorens opnieuw met Magic in zee te gaan.

CONCLUSIE
De onbestuurbaarheid van het menu ruïneert alle kansen op een degelijk educatief gebruik van de dvd. De filmpjes op zich blijven natuurlijk leuk om te zien, maar in plaats van alles op één dvd te persen, had men wellicht beter een reeks dvd's uitgebracht die meerdere periodes aanraakten, zodat per dvd meer filmpjes over hetzelfde tijdvak konden worden getoond. Een andere mogelijkheid was een thematische benadering geweest (binnenland, buitenland, sport, cultuur,...). Het zou alleszins ten goede komen aan de samenhang van het geheel. Een leuke gimmick dus, maar kwaliteitsdocumentaires horen een kwalitatief hoogstaande afwerking te krijgen en dat is hier niet gebeurd. Wat dat betreft kan men beter een voorbeeld nemen aan The Planets van de BBC.


coverStudio: Magic

Regie: -
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby

Ondertitels:
-
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij