:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARISTOCATS, THE
ARISTOCATS, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-16

FILM
Parijs 1910. Een rijke oudere dame besluit om haar fortuin na te laten aan haar kat Duchess en haar drie jonge katjes, Marie, Berlioz en Toulouse. Als echter met de katten iets zou gebeuren, gaat haar fortuin naar de potsierlijke butler Edgar. De trouwe Edgar blijkt uiteraard het prototype van een Disney-schurk te zijn die de katten verdooft en vervolgens ergens dumpt. Een onfortuinlijke ontmoeting met twee honden, Napoleon en Lafayette, zorgt ervoor dat Edgar de mand met de katten op het onherbergzame platteland moet achterlate. Als de katten ontwaken, bevinden ze zich in het gezelschap van de sympathieke en wereldwijze rosse straatkater Thomas O'Malley, die onmiddellijk een oogje heeft op Duchess en die zo vertederd is door de drie kindertjes dat hij besluit om ze te helpen om naar huis terug te keren. Het vijftal trotseert een melkleveranciedr en een trein, hebben een ontmoeting met twee kwebbelgrage eenden en hun dronken oom, en ze beleven een wilde nacht met de jazzband van Scat Cat. Terug in het huis van Madame, moeten ze erchter het grootste obstakel nog trotseren: een weerbarstige Edgar, die nu definitief van de katten af wil door ze naar Timboektoe te verschepen.

Meer dan recente Disney Classics is The Aristocats ontspanning voor het hele gezin, inclusief de allerjongsten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Disney ooit zal toegeven ergens anders een goed idee meegepikt te hebben, maar sommige scènes hebben een zeer hoog Tom en Jerry-gehalte, zoals de beide confrontaties tussen Edgar en het duo Napoleon en Lafayette, en natuurlijk het pompende nummertje Everybody Wants To Be A Cat, het wervelende hoogtepunt van de film. The Aristocats is voorzien van een kleurrijke schare bijfiguren, zoals de katten van Scat Cat, waaronder je duidelijk een Russische kater en een Siamese kat kan onderscheiden, en het aandoenlijke muisje Roquefort, getooid in een aan zijn maat aangepast Sherlock Holmes-kostuumpje. Zeer veel diepgang heeft de film niet, zoals de meeste Disneyfilms in de jaren 70 overigens, maar de klemtoon lag toen ook meer op de pure ontspanning. En dat is nu net wat de film biedt.

BEELD EN GELUID
Net zoals de andere Disneyfilms uit dit tijdperk, zoals 101 Dalmatians en Jungle Book, heeft men de oorspronkelijke verhouding 4:3 behouden zoals het hoort. Voor een dergelijke "oudere" film zien de kleuren er nog mooi fris uit en de prachtige Franse decors komen goed uit de verf. Wel is de hele opzet enigszins cartoonesk, waardoor je voortdurend merkt dat bijv. de perspectieven langs geen kanten kloppen.
Ook qua geluid krijgen we, net als in Pocahontas, zowel in de originele taal als in de Nederlandse overdubbing een mooie evenwichtige 5.1-mix, waarbij echter zelden gebruik wordt gemaakt van de ruimtelijke of LFE-effecten, behalve dan occasioneel zoals in de scène met de voorbijrijdende trein, waarin het geluid wat artificieel opgepompt klinkt. Voor mijn part hadden ze een dergelijke film ook in de originele geluidsweergave mogen laten, maar de 5.1-mix doet zeker geen afbreuk en laat de leuke jazz-muziek goed tot haar recht komen. Voor wie de Nederlandstalige soundtrack beluistert nog een interessant weetje: de Vlaamse stem van O'Malley is ingesproken door Louis Neefs, de ondanks zijn overlijden twintig jaar geleden vandaag nog steeds redelijk bekende zanger, wat overigens een briljante keuze in de casting is, want Neefs slaagt erin om, zeker in de gezongen stukken, het origineel te overklassen, wat volgens ons maar zelden gebeurt.

EXTRA'S
Het klinkt stilaan afgezaagd, maar bij het insteken van de disk moet je je weer door de intussen obligate (én altijd dezelfde) reeks trailers wroeten. Vervolgens heb je de keuze om het menu in 3 talen te bekijken. Ondanks de ouderdom van de disk heeft Disney nog wat opvulmateriaal gevonden om de sectie Extra's aan te dikken. Veel materiaal over het maken van de film is er niet meer over, dus heeft men een korte documentaire ingelast over de gebroeders Sherman, in die tijd de huiscomponisten van het Huis van de Muis. Veel interessanter is het fotoalbum met toch wel een respectabele hoeveelheid conceptuele schetsen die men allemaal op schermgrootte kan bekijken. Voor de kleintjes is er het Karaoke-nummertje Everybody Wants To Be A Cat, zowel toegankelijk in het Nederlands als in het Engels, en het tegenwoordig op Disney-releases immer aanwezige interactieve spelletje (zie ook: Tarzan, Dinosaur, Pocahontas, ...). Deze keer is gekozen voor een zingen-en-kleuren-spelletje met O'Malley. Een leuke gimmick, maar absoluut niet boeiend genoeg voor volwassenen. Omdat het Aristocats-materiaal dan écht op was (een 2-diskversie zat er zelfs in de UK niet in...) krijgen we als bonus nog een Disney-animatiefilmpje uit de oude doos: Country Cousin, dat niets met The Aristocats te maken heeft. Maar je kan er maar plezier aan beleven. En dan kan je de trailers die je gewoonlijk bij de start verplicht door de strot geduwd krijgt nog eens oproepen via het Sneak Peeks-menu en het zijn wederom Snow White And The Seven Dwarfs, The Hunchback of Notre Dame II, The Emperor's New Groove en Atlantis: The Lost Empire.

CONCLUSIE
The Aristocats heeft zeker de tand des tijds doorstaan en zal ook nu ook nog vele kinderen boeien. Voor de volwassenen heeft de film meer iets van een nostalgische terugblik. Alleszins weer een aanwinst die zowel fysiek als inhoudelijk netjes naast Jungle Book en 101 Dalmatians kan gerangschikt worden in je dvd-kast.
cover
Studio: Buena Vista

Regie: Wolfgang Reitherman
Met: Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1970

Leeftijd:
AL

Speelduur:
76 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875928536


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Pools, Dolby Surround 2.0
Hongaars, Dolby Surround 2.0
Arabisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Pools
Extra's:
• Geanimeerde menu's in 3 talen
• 4 trailers van andere films
• Making of-featurette, muziek van de Sherman Brothers
• Conceptuele schetsen
• Karaoke-nummer "Everybody Wants To Be A Cat"
• Animatiefilmpje "Country Cousin"
• Interactief spelletje "O'Malley's singing and painting game"

Andere recente releases van deze maatschappij