:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 2
EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 2
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-06-24
SERIE
De schijfjes van de eerste seizoensbox zijn nog maar net tot stilstand gekomen of Warner komt al op de proppen met een volgende uitgave. Wat ons betreft mag men een voorbeeld nemen aan zo’n tempo bij het uitbrengen van de oudere reeksen. Na het uiterst succesvolle eerste seizoen, keert Everybody Loves Raymond met een uitstekende opvolger die niet minder dan 25 leuke afleveringen telt. Voor een kennismaking met de personages verwijzen we u door naar onze bespreking van het eerste seizoen. Dit tweede seizoen vertoont weinig verschil met zijn voorganger en houdt vast aan dezelfde cast en hetzelfde formaat, die beiden goed hun werk doen. Er is echter wel een subtiele wijziging, want waar de kinderen van Raymond Debra in het eerste seizoen nauwelijks op de voorgrond treden, krijgen ze nu meer aandacht. Er ligt ook sterkere nadruk op een aantal bijrollen en zien we een aantal personages meer en meer terugkeren. Gebrek aan verandering, kan een serie zuur opbreken, maar bij Everybody Loves Raymond is daar gelukkig niets van te merken en blijkt het eerder een voordeel dan een nadeel. Op naar een overzicht van de afleveringen.

AFLEVERINGEN
1. Ray’s On TV
Ray lijkt een nieuwe stap in zijn carrière te kunnen zetten wanneer hij een uitnodiging krijgt om deel te nemen aan een populair sportprogramma op de televisie. Helaas bakt hij er helemaal niets van, maar zijn familie wil hem daar liever niet mee confronteren en haalt de nodige eufemismen boven. Ray is helemaal onder de voet als hij daar achter komt, maar tot ieders verbazing krijgt hij een herkansing. Ditmaal besluiten zijn vrouw, ouders en broers hem de nodige tips te geven om een nieuwe afgang te voorkomen. Jammer genoeg haalt het niet veel uit.

2. Father Knows Least
Debra en Ray hebben wat moeilijkheden met hun dochtertje Ally, die om één of andere reden niet meer naar hen luistert. Welke reden, dat is voor de ouders een raadsel en ze krijgen helemaal geen vat op het meisje. Ten einde raad dringt Debra erop aan dat ze samen een cursus ouderschap volgen waar ze de raad krijgen om actief naar hun kind te luisteren. Ray krijgt de kans die techniek in de praktijk toe te passen op zijn ouders wanneer die nog maar eens ruzie hebben. Tot zijn eigen grote verbazing blijkt Ray zelfs de nodige aanleg daarvoor te hebben.

3. Brother
Robert zit in zak en as. Het is namelijk twee jaar geleden dat hij van zijn vrouw scheidde en die herinnering brengt de nodige emoties met zich mee. Op aandringen van zijn ouders nodigt Ray hem uit voor een avondje naar de bioscoop in de hoop zijn zinnen te kunnen verzetten. Dat plan lukt zo goed dat de broers meer en meer tijd met elkaar beginnen door te brengen, maar het loopt fout wanneer Robert over hun gevoelens wil praten. Ray is immers allergisch aan die soort melige toestanden.

4. Mozart
Dochter Ally zorgt weer voor de nodige problemen wanneer ze geen pianolessen meer wil volgen bij oma Marie. Ray heeft destijds ook zijn pianolessen opgegeven, zogezegd onder druk van zijn vader, die vond dat hij aan sport moest doen. Maar hij wil zijn dochter leren dat ze niet mag opgeven en daarom besluit hij de lessen bij zijn moeder te hervatten. Tijdens die lessen raakt Marie een gevoelige snaar bij haar zoon waardoor ze hem een nog veel belangrijkere les leert.

5. Golf
Tijdens een partijtje golf brengen de vrienden van Ray hem op het verkeerde pad. Ze overhalen Ray om zijn vrouw wijs te maken dat hij zich meer moet ontspannen. Zo kan hij naar hartelust golfen en dat doet onze vriend maar al te graag. Debra loopt in de val en ontneemt Ray alle rotklusjes zodat hij tot rust kan komen. Aanvankelijk heeft Ray het zo wel naar zijn zin, maar na een tijdje begint zijn geweten hem toch parten te spelen. Hij besluit dan ook op te biechten bij Debra en dan barst de hel natuurlijk los.

6. Anniversary
Het 40-jarig huwelijksjubileum van Marie en Frank staat voor de deur en dat moet natuurlijk gevierd worden. Op het feest komt Raymond er echter tot zijn ontsteltenis achter dat zijn ouders ooit uit elkaar zijn geweest. Het was zelfs tot een scheiding gekomen als Frank niet was komen helpen toen Ray zijn arm gebroken had. Nadat hij de eerste schok verwerkt heeft, begint Raymond zich af te vragen of het niet aan hem ligt dat zijn ouders terug bij elkaar zijn en zich daardoor miserabel voelen.

7. Working Late Again
Ray komt alsmaar later thuis van zijn werk en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Debra maakt zich zorgen omdat Ray zo weinig tijd met zijn gezin doorbrengt en Marie doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat ze een artikel heeft gelezen waaruit blijkt dat meer en meer mensen liever op hun werk blijven om de gezinssituatie te ontlopen. Ze overtuigt Ray om een home-setup aan te vragen zodat hij van thuis uit kan werken. Al snel komt Debra er achter dat dat ook niet de ideale oplossing is voor de problemen.

8. The Children’s Book
Debra heeft zo stilaan haar buik vol van de kinderverhaaltjes die ze elke avond voorleest aan Ally. Vol goede moed stroopt ze de mouwen op en wil ze aan een eigen kinderboek beginnen met de hulp van haar man. Ze ziet het voor het echtpaar ook als opportuniteit om samen wat quality time door te brengen. Haar goede bedoeling vallen helaas volledig in duigen wanneer ze vaststelt dat ze eigenlijk geen aanleg heeft om te schrijven en dat Raymond er een competitie van probeert te maken met Ally als scheidsrechter.

9. The Gift
Frank wordt 65 jaar en dat schreeuwt om een verjaardagsfeestje. Omdat hij zo’n hekel heeft aan cadeaus, zorgt Raymond enkel voor een kaartje. Wanneer hij ziet dat de rest van de familie toch cadeautjes heeft gekocht, kan hij natuurlijk niet achterblijven. Daarom verzint hij een smoes dat hij iets besteld heeft, maar dat het nog niet gearriveerd is. Na het feest moet hij dringend op zoek naar het perfecte cadeau. Het wordt een tropisch zeeaquarium en dat lijkt aanvankelijk een schot in de roos. Frank is dolgelukkig tot hij erachter komt wat het zaakje gekost heeft.

10. High School
Ray is uitgenodigd op een schoolreünie, maar wil daar niet van weten. Hij behoorde immers niet tot de incrowd en werd constant gepest door de populaire jongens. Daarenboven had hij ook niet te veel succes bij de meisjes. Debra slaagt er toch in hem te overtuigen met een smoes dat iedereen er ondertussen miserabel slecht uitziet, maar het tegendeel blijkt waar, want de populairsten zien er nog altijd even stralend uit. Debra gaat aan het dansen met de aartsvijand van Raymond wat zorgt voor de nodige discussies in de slaapkamer.

11. The Letter
Marie laat zich weer eens van haar beste kant zien en helpt eigenhandig een tupperware party van Debra naar de haaien. Dat is de spreekwoordelijke druppel voor Raymonds vrouw en omdat ze haar ongenoegen niet rechtstreeks durft te uiten, besluit ze een brief te schrijven. Ray probeert er alles aan te doen om te vermijden dat de brief zijn bestemmeling bereikt, maar slaagt daar niet in en dat blijkt uiteindelijk nog het beste. De boodschap komt aanvankelijk hard aan bij zijn moeder, maar beide vrouwen groeien uiteindelijk toch een beetje naar elkaar toe.

12. All I Want For Christmas
Raymonds enige kerstwens is een beetje liefde van zijn vrouw te krijgen en hij heeft er alles voor over om die wens uit te laten komen. Hij heeft zowat alles geprobeerd om Debra in de stemming gekregen en op kerstochtend lijkt hij eindelijk zijn zin te gaan krijgen. En dan loopt het fout. Zoals gewoonlijk valt de hele familie binnen op het verkeerde moment om de cadeautjes uit te pakken en aan tafel te schuiven. Maar waar een wil is, is een weg en Raymond geeft niet op.

13. Civil War
Robert wordt door zijn vader uitgekozen om deel te nemen aan een reconstructie van de Amerikaanse burgeroorlog. Daardoor voelt Raymond zich aan de kant gezet en biedt hij zich vrijwillig aan om ook mee te doen. Hij moet het echter stellen met een plaats aan de andere zijde. Terwijl de mannen zich klaarmaken voor het strijdveld brengt Raymond ter sprake dat hij meer tijd zou willen doorbrengen met zijn vader. Onder begeleiding van het kanonnengebulder slagen de Barone soldaten erin hun politieke geschillen aan de kant te zetten. 14. Mia Famiglia
Ally moet voor een schoolproject op zoek gaan naar haar oudste levende familielid en met de hulp van Ray belandt ze bij een verre tante uit Italië. Die neemt de boodschap “kom gerust eens langs” wat te letterlijk op een goede morgen staat ze plotseling voor de deur. Ze weet de hartjes van haar Amerikaanse familie te veroveren met haar charmes, maar Raymond vindt het allemaal te mooi om waar te zijn en voor één keer blijkt hij ook gelijk te hebben.

15. Marie’s Meatballs
Ray haalt zich allerhande problemen op de hals door de spaghetti van zijn moeder te verkiezen boven de kip van zijn vrouw. Vol goede bedoelingen probeert hij de zaak recht te zetten door Marie te vragen om Debra spaghetti te leren maken op moederswijze. Beide dames lijken het goed naar hun zin te hebben in de keuken tot Raymond het resultaat mag proeven, want er zit een raar smaakje aan de gehaktballen. Na wat speurwerk komt Debra erachter dat Marie haar met opzet een verkeerd kruid heeft laten gebruiken en daar zit duidelijk meer achter.

16. The Checkbook
Debra doet haar uiterste best om controle te houden over de financiën van het gezin en Raymond gaat in de fout door op te merken dat dat toch niet zo moeilijk kan zijn. Debra laat het aan hem over om dat te bewijzen, maar Raymond komt er al snel achter dat boekhouden niet voor hem is weggelegd. De rekening gaat vlotjes onder nul en weldra worden al zijn cheques geweigerd met als resultaat dat de elektriciteit wordt afgesloten. Raymond raakt verwikkeld in een web van leugens en klopt aan bij zijn broer Robert voor een aanzienlijke lening.

17. The Ride-along
Tijdens een aflevering van Cops maakt Raymond de opmerking dat politieagenten een luizenleventje genieten en dat het allemaal veel te veel gedramatiseerd wordt. Robert daagt hem uit om een avondje mee te rijden met de patrouille. Raymond lijkt zijn gelijk te gaan halen, want er gebeurt helemaal niets en hij verveelt zich te pletter. Tijdens een pauze belanden ze in de pizzatent en het toeval wil dat die net overvallen wordt. Robert vat de dader en brengt Raymond zodanig onder de indruk dat hij het optreden van zijn broer wil huldigen in de krant. Zijn verhaal wordt helaas helemaal omgedraaid.

18. The Famliy Bed
Ally is bang dat er monsters in haar kamer zitten en belandt elke avond in het ouderlijke bed. Raymond is gesteld op zijn nachtrust en vindt dat er een einde aan moet komen. Hij dringt er dan ook op aan dat Debra niet meer toegeeft aan hun dochter. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Raymond bedenkt een oplossing die ervoor zorgt dat ze de nacht kunnen doorslapen. Hij doet beroep op Marie om de nacht door te brengen in de kamer van Ally, maar die oplossing blijkt verre van ideaal en het zaakje loopt natuurlijk helemaal uit de hand.

19. Good Girls
Debra komt erachter dat Marie veel beter kan opschieten met de vriendin van Robert dan met haar omdat die vriendin een “puur” meisje is. Robert heeft namelijk laten vallen dat Amy nog altijd maagd is en dat vindt Marie heuglijk nieuws. Raymond heeft het er moeilijk mee om te zien dat zijn moeder beter kan opschieten met Amy en besluit de waarheid een flinke draai te geven door te zeggen dat Debra ook een “puur” meisje was voor ze trouwden. Wanneer Maries obsessie voor die puriteit ter sprake komt, staat Raymond en Robert een grote verrassing te wachten.

20. T-Ball
Zonder het te beseffen, brengt Debra een niet goedgekeurde snack mee te brengen naar de wekelijkse T-ball wedstrijd van Ally. Wanneer ze daarmee geconfronteerd wordt, durft Raymond het niet voor haar op te nemen uit angst dat niemand hem meer zal mogen. Debra houdt echter voet bij stuk omdat ze vindt dat ze het al druk genoeg heeft met het huishouden. Ze is dan ook teleurgesteld dat Raymond haar niet steunt en verwijt hem dat hij geen vijanden durft maken. Buiten haar weten om komt Raymond de volgende wedstrijd aandraven met een goedgekeurde snack met een genante scène tot gevolg.

21. Traffic School
Robert moet een verkeerscursus geven en via de evaluatieformulieren krijgt hij te horen dat zijn lessen vreselijk saai zijn. Hij besluit zijn presentatie te oefenen voor de familieleden, maar die beslissing betreurt hij zich al snel, want ze halen hem het bloed van onder de nagels. Om de presentatie wat op te fleuren doet hij beroep op de hulp van Traffic Cop Timmy, een handpop verkleed als politieagent. Die aanpak zorgt bij de rest van het gezin voor een ervaring waar ze niet op gerekend hadden.

22. Six Feet Under
Raymond stelt vast dat hij een halve centimeter kleiner is geworden. Die vaststelling resulteert in een midlife crisis die al snel evolueert naar een end-of-life crisis. Vooraleer het te laat is en hij onder de graszoden belandt, besluit Raymond een lijst te maken met zijn levensdoelen en wensen die hij vervuld wil zien. Wanneer Debra zijn lijstje ontdekt, besluit ze hem voor te doen hoe je een echte crisis moet hebben. Ondertussen raakt Marie boos op Frank wanneer ze ontdekt dat hij hun laatste rustplaats met winst verkocht heeft.

23. The Garage Sale
Het hele gezin maakt zich klaar voor een garageverkoop bij opa Frank. Tijdens de voorbereidingen ziet Raymond hoe Debra zich ontdoet van alle babyspullen. Even later is hij nog meer verbaasd wanneer hij te horen krijgt dat Debra ervan uitging dat ze geen kinderen meer zouden hebben. Zoals gewoonlijk groeit die privé-gelegenheid al snel uit tot een familieaangelegenheid en kan schoonmoeder Marie het niet laten haar zegje te doen. Uiteindelijk leidt de onenigheid tussen Raymond en Debra tot een sentimentele reis doorheen hun geschiedenis.

24. The Wedding (Deel 1 en 2)
Raymond en Debra maken zich klaar om een huwelijk bij te wonen en dat brengt Raymond tot de vraag waarom Debra met hem wilde trouwen. We zetten een stap terug in de tijd en zien hoe een enorm nerveuze Raymond zich voorbereidt op zijn huwelijksaanzoek. Alles is mooi van tevoren gepland, maar het wordt al snel een debacle wanneer Raymonds vrienden, zijn ouders en zijn broer roet in het eten gooien. De nervositeit verandert in angst wanneer Raymond zich de vraag stelt of Debra echt van hem houdt of ze het puur voor de pracht en praal van een groot huwelijk doet.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer wordt gepresenteerd met een 1.33:1 formaat en is van goede kwaliteit. Wel stellen we een lichte achteruitgang vast ten opzichte van seizoen 1 met als grootste probleem de aanwezigheid van aliasing en in mindere mate ook wat edge enhancement. Het beeld is doorgaans redelijk scherp en vrij van beschadigingen. De kleuren zien er ook behoorlijk uit, maar missen toch wat levendigheid. Het 2.0 geluidsspoor voldoet perfect aan de eisen van het geleverde materiaal, met name een duidelijke weergave van de dialogen zonder synchronisatieproblemen.

EXTRA’S
Audiocommentaar
Op disk 3 en 4 is er een commentaarspoor voorzien, respectievelijk bij de afleveringen The Letteren Good Girls. Commentatoren van dienst zijn Ray Romano en Phil Rosenthal met de eerste in de rol van grappenmaker en de tweede als bron voor informatie. The Letter beschouwen ze beiden als hun eerste klassieker in de reeks en dat blijkt ook terecht. Ze hebben het onder andere over de verschillen met andere sitcoms zoals de lengte van de scènes en de verhaallijn. Verder zorgen ze ook voor een aantal leuke anekdotes. Bij Good Girls krijg je te horen hoe ze de schrijver voor de aflevering hebben gevonden en voorzien ze wat technische informatie. Daarnaast discussiëren ze ook over de brieven die ze ontvingen van de kijkers.

Verwijderde scènes (14 min. 11 – Nederlands ondertiteld)
Een selectie van verwijderde scènes uit verschillende afleveringen doorheen het seizoen.

Bloopers (16 min. 55 – Nederlands ondertiteld)
In tegenstelling tot veel andere uitgaven, zijn deze bloopers ook echt grappig en het bekijken waard. Alle hoofdrolspelers komen aan bod en naar het einde toe zijn er ook wat minder interessante beelden van de crew op de tonen van het nummer Funky Town van Pseudo Echo.

CONCLUSIE
De snelle release van het tweede seizoen van Everybody Loves Raymond laat zich smaken en bouwt uitstekend verder op het vorige seizoen met een heleboel leuke afleveringen en een hoge herkijkwaarde. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk voor een tv-serie. Deze box voldoet aan de verwachtingen op technisch vlak, maar de beeldkwaliteit doet helaas een klein stapje terug. Ook de extra’s blijven schaars, maar zijn gelukkig de moeite waard. Ondanks die tekortkomingen, blijft dit een stevige aanrader voor de sitcomliefhebbers en hopen we dat Warner de volgende seizoenen aan zo’n vlot tempo blijft uitgeven.



cover



Studio: Warner

Regie: Michael Lessac, Ellen Gittelsohn, Will Mackenzie,Gary Halvorson, Jeff Meyer, Brian K. Roberts, John Fortenberry, Steve Zuckerman, Joyce Gittlin, Jeff Melman
Met: Ray Romano, Patricia Heaton, Brad Garrett, Doris Roberts, Peter Boyle

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
575 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931253475


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Grieks, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
Disc 3:
• Audiocommentaar bij The Letter

Disc 4:
• Audiocommentaar bij Good Girls

Disc 5:
• Verwijderde scènes,
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij