:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EN LA CIUDAD (IN THE CITY)
EN LA CIUDAD (IN THE CITY)
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-07-05
FILM
Acht mannen en vrouwen ontmoeten elkaar in bars, restaurants en slaapkamers. Ze zijn getrouwd of hebben "iets". Ze vormen een lappendeken van relaties, warm genoeg om comfort te bieden in barre tijden en sterk genoeg om jaloezie en nijd te weerstaan. Maar hoe goed kennen ze elkaar écht, en vertellen ze elkaar wel alles? Mario verdenkt zijn vrouw ervan vreemd te gaan, wat hem ertoe aanzet hetzelfde te doen. Irene zoekt ondanks haar liefhebbende man en zoon soelaas in een relatie met een vrouw. De gescheiden leraar Tomas deelt het bed met de zestienjarige studente Ana. Vanuit het perspectief van de eenzame Sofia onderhouden al haar vrienden geweldige liefdesrelaties. Zelf houdt ze haar onzekerheden voor zich; in plaats daarvan serveert ze haar vrienden een bij elkaar verzonnen leven vol liefdesavonturen.

En La Ciudad speelt zich volledig af in Barcelona, de geboortestad van regisseur Cesc Gay. De man is niet echt op zoek gegaan naar de meest toeristische plekjes en heeft zelfs bitter weinig rekening gehouden met een kleurrijke cinematografie, zoals Almodovar die gebruikte om Barcelona mee te belichten in Todo Sobre Mi Madre. De stad wordt eerder als interieur gebruikt waardoor de verschillende personages extra uit de verf komen. Hét belangrijkste aspect aan de film is het realisme waarmee de uiteenlopende personages worden belichaamd. Allen beschikken ze over goede en slechte kanten , en de regisseur laat die ook ruimschoots aan bod komen. De relationele problemen, buitenechtelijke scheve schaatsen en leugens voor de schone schijn worden afgewisseld met (zelf-)relativerende grapjes die iedereen af en toe maakt. Het onderwerp mag dan wel inzichtelijk zwaar ontleedt worden, de algemene verteltoon is eerder komisch getint. Dit maakt van En La Ciudad een soort Woody Allen-achtige Spaanse variant. Gay is een relatief nieuwe filmer. Hij werd vooral bekend door de regie van Krampack, een uitdagend coming-of-age drama. Bij En La Ciudad is de leeftijdscategorie van de hoofdrolspelers naar omhoog verschoven. Ongeveer alle karakters zijn rond de dertig en worden op perfecte wijze vertolkt door de zeer getalenteerde cast die de prent rijk is. Iedereen die zin heeft in een zinvolle dialoogfilm zal zich bij En La Ciudad dan ook geen seconde vervelen!

BEELD EN GELUID
De anamorfische 2.35:1 transfer is niet overal even scherp. De kleuren zijn verzadigd maar zijn niet bepaald diep. Er zitten ook een aantal compressiefoutjes in waardoor het beeld soms erg wazig overkomt. Het geluid is een Dolby Surround 2.0 stereo track. Het geluid is van een zuivere kwaliteit, ook al ontbreekt een levendig achterkanaal. Het dialoogkanaal is vrij van enige vorm van ruis. Voor een film die hoofdzakelijk draait rond dialogen voldoet de klankkwaliteit zeker. Het beeld kan zeker gebaat zijn bij een betere transfer.

EXTRA'S
De trailer samen met nog enkele cross-promotional trailers van andere Homescreen titels.

CONCLUSIE
En La Ciudad is een sterke Catalaanse tragi-komedie, met de wijzer richting drama. Alle personages komen over als echte mensen van vlees en bloed en het verhaal kleurt netjes binnen de lijnen van de door de regisseur vooropgestelde context. Aan al wie op zoek is naar een rustige film over romantiek, relaties en alle soorten problemen die hiermee gepaard, kunnen we En La Ciudad ten zeerste aanbevelen. Wedden dat je op een volgend feestje alle bevriende koppels met andere ogen aankijkt?


cover
Studio: Homescreen

Regie: Cesc Gay
Met: Monica Lopez, Eduard Fernandez, Maria Pujalte, Alex Brendemühl, Vincenta Ndongo

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij