:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRACULA.3000
DRACULA.3000
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2005-07-14
FILM
Het was Spielberg die in het filmmagazine 'Empire' van deze maand beweerde dat hij in elke miserabele film altijd wel iets goed zag. Hoe slecht de film ook bleek, de grootmeester wist altijd wel een lichtpuntje te ontdekken. Wij vrezen echter dat Stevie-boy zijn mening zal moeten herzien wanneer hij de tijd vindt om dit Dracula 3000-misbaksel te bekijken.

Zoek de simplistische onnozelheden, dwaze referenties en science fiction-clichés in volgende plotlijn: kapitein Abraham Van Helsing, z'n navigator Mina, een professor in een rolstoel, een dom blondje-androïde, een spierbundel, alsook Coolio's karakter (van wie we geen idee enkel idee hebben wat hij juist uitvreet op Van Helsing's ruimteschip) komen ergens in outer space het zoekgeraakte vrachtschip Demeter tegen. De Demeter was blijkbaar 50 jaar geleden vertrokken vanuit Transylvania, een planeet gelegen in het Karpatische zonnesysteem. Fronst u reeds de wenkbrauwen? En inderdaad, het vervolg is zoals u denkt: ze enteren de Demeter waarna hun eigen ruimtetuig het mysterieus genoeg op een lopen (euh...vliegen) zet waardoor ze vast komen te zitten op het spookschip. Dracula himself (inclusief puntige cape !) maakt hen vervolgens stuk voor stuk af en vergeet onderweg natuurlijk niet om een paar leden van de crew zelf tot vleermuis om te toveren.

Posterboy Casper van Dien, destijds perfekt gecast in Paul Verhoeven's satirische 'The Bold & The Beautiful'-science fictionprent Starship Troopers, ééndagsvlieg-rapper Coolio en Playpet Erika Eleniak, de taartjumpende siliconenbabe uit Under Siege, vormen de belangrijkste leden van de cast. Na het betalen van hun salarissen bleef er zo te zien weinig over om deftige sets in elkaar te steken, alsook om de speciale effecten toch op z'n minst een beetje te verzorgen. Nee, zelfs in outer space zien de gebruikte wapens eruit alsof ze nog dienst gedaan hebben in een Sergio Leone-western en zijn de explosies gewoon lachwekkend fake. En dan spreken we nog niet over het einde? Alhoewel, we kunnen het bezwaarlijk een einde noemen. De film bezit geen einde. Blijkbaar waren de soezen voortijdig op en moest het boeltje snel afgesloten worden. De enkelingen die het toch in hun hoofd haalden dit zooitje te bekijken, begrijpen onmiddellijk wat we bedoelen.

Het enige leuke en originele aspect aan deze film is het feit dat geen enkel van de crewleden weet wat een vampier is. Elke vorm van Christendom werd eeuwen geleden verboden door de regering waardoor de klassieke vampieren-truukendoos natuurlijk wagenwijd opengetrokken kan worden. Er zat mogelijk potentieel in dit idee, maar dat wordt al snel onder de voet gelopen door al het overige. We vragen ons eigenlijk af welk publiek men met dit vehikel probeerde aan te spreken. Een cultfilm kan het nooit worden want hiervoor neemt de film zichzelf veel te serieus, griezelig is hij al evenmin en, alhoewel Eleniak gecast werd, is er geen 2 centimeter bloot te zien. Lachen zal je er eventueel nog kunnen mee doen. Lichtjes groen dan wel, omwille van je 3 euro weggesmeten huurgeld.

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn van quasi identiek niveau als de film zelf. Zwaar ondermaats voor een recente uitgave met andere woorden. Alhoewel er een Dolby Digital 5.1-track aanwezig is stelt deze bitter weinig voor. Er is weinig spreiding, bijna geen ruimtelijkheid en de stemmen klinken alsof ze in de Alpen opgenomen werden. Ook op beeldvlak is er reden tot ontevredenheid. Er is dan wel sprake van een 1.85:1 anamorfische transfer maar de kwaliteit overtreft met moeite uw video-opname van een FC De Kampioenen-heruitzending. Grain, vuiltjes en oneffenheden zijn aan de orde, de kleuren vertonen weinig diepgang en ook de donkere tinten zijn van een ondermaatse kwaliteit.

EXTRA'S
Zoals te verwachten bij een film/uitgave als deze: niks, nada, noppes.

CONCLUSIE
Ons kortste besluit tot op heden: vermijden als de pest (ook als u in de videotheek staat en het is de aller-, aller-, maar dan ook allerlaatste film ter beschikking).


cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Darrell Roodt
Met: Casper Van Dien, Erika Eleniak, Coolio, Alexandra Kamp-Groeneveld, Grant Swanby

Film:
0/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664022368


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij